Allereerst, als je dit leest, betekent dit dat je een kattenoma wordt.
Congrats!
Ik kan me voorstellen hoe gelukkig je nu moet zijn, maar ik weet ook dat je talloze vragen door je hoofd hebt gaan.
En uiteraard, je kunt je zwangere kat vasthouden zoals elke andere normale kat, zorg er alleen voor dat er genoeg ruimte is voor haar buik om hem te passen.
Laten we nog wat twijfels wegnemen, zullen we?
Inhoudsopgave
Kan ik mijn zwangere kat vasthouden?
Natuurlijk kun je je zwangere kat vasthouden!
Katten die zwanger zijn, houden van knuffels en knuffelen, dus in feite zou zij degene zijn die geïnteresseerd is in jou die haar probeert te strelen.
Vinden zwangere katten het leuk om vastgehouden te worden?
Katten worden ongewoon aanhankelijk wanneer ze een kind baren, en dus worden ze graag vastgehouden in deze tijd.
Katten ervaren ook stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap, maar voor hen gaan de veranderingen meer over zich ongelooflijk geliefd voelen in plaats van depressief.
Door ongemak van haar uitdijende buik en misschien valse weeën, kan je kleine koningin mondiger worden of aandacht willen.
Geen paniek; dit is normaal.
Katten die zwanger zijn, zullen uw genegenheid en aandacht verlangen en zich moederlijker gedragen, waaronder meer spinnen en meer zorg en aandacht van u eisen.
Als je dit ziet, geef haar dan meer knuffels! Ze beleeft een moeilijk moment.
Hoe weet je of je kat zwanger is?
1. Verstoppen
Tijdens de vroege stadia van de zwangerschap is verbergen in gebieden met weinig licht een veel voorkomend gedrag bij zwangere katachtigen. Een van de dingen waarvan je je afvraagt of ze zwanger zijn of niet, is dit.
2. Ochtendmisselijkheid
Net als zwangere mensen krijgen zwangere katten ook ochtendmisselijkheid. Ze kan een periode van misselijkheid of traagheid doormaken.
Het is cruciaal om op te merken dat dit niet een van de meest typische symptomen is. Als je kat ziekteverschijnselen vertoont, is het verstandig om haar in de gaten te houden; als de symptomen aanhouden, breng haar dan meteen naar de dierenarts.
3. Altijd hongerig
Als je denkt dat je kat zwanger is, let dan op hoe vaak ze eet. De eetlust van je dierenvriendin zal waarschijnlijk aanzienlijk toenemen tijdens haar zwangerschap.
Vergeet niet dat uw kat meerdere kittens kan baren, dus ze voedt er misschien niet slechts twee!
Zodra ze echter de 8-wekengrens bereikt, zal haar eetlust beginnen af te nemen, wat typisch is voor katten.
4. Tepels
De veranderingen aan de tepels van uw kat zijn de meest voor de hand liggende tekenen dat ze zwanger is. Je koningin zal twee tot drie weken in de zwangerschap gezwollen, rode of roze tepels beginnen te krijgen.
Omdat haar borstklieren zich ook zouden voorbereiden op de bevalling, zouden ze bolvormig gaan lijken. Katten scheiden vaak één of twee dagen voor de geboorte melk af van hun tepels.
5. Nestelen
Je koningin zal ongeveer twee weken voor haar uitgerekende datum op zoek gaan naar een rustige, gezellige omgeving in de buurt van het huis of een nabijgelegen schuur.
Ze kan stro, zachte dekens of stukjes papier meenemen om een gezellige omgeving te creëren voor het baren van haar kittens. Als je dit gedrag opmerkt, help haar dan en geef haar een kartonnen doos bekleed met krantenpapier of handdoeken.
Hoe pak je een zwangere kat op?
Je baby oppakken zoals je een kitten zou doen, is de beste methode om haar op te pakken.
Houd één hand op haar rug terwijl de andere het grootste deel van het gewicht achter haar voorpoten of onder haar oksels houdt. Laat haar het gewicht op het deel van je arm leggen dat het dichtst bij je staat.
Op deze manier draag je een deel van haar gewicht door je hand op haar buik te leggen.
Must read: Vinden katten het leuk om als een baby vastgehouden te worden
Wat zijn enkele punten om te overwegen tijdens het vasthouden van een zwangere kat?
1. Comfort
Zorg ervoor dat je kat zich comfortabel voelt in je arm. Pak haar niet onnodig op. Als je haar wilt vasthouden, probeer haar dan van de grond te scheppen in plaats van of haar buik aanraken. Dit zal haar kittens pijn doen en haar pijn en ongemak veroorzaken.
2. Tijd
Blijf haar niet lang vasthouden. Omdat ze gigantisch veel gewicht heeft, kan het oppakken van haar gevoelloosheid in haar benen veroorzaken. Het wordt moeilijk voor haar om te lopen als je haar weer neerlegt.
3. Netheid
Haar optillen om haar netheid te inspecteren is OK. In de latere stadia van haar zwangerschap kan ze wat afscheidingen lekken, maar je zult ze waarschijnlijk niet opmerken omdat katten zichzelf meestal schoonmaken.
Om ervoor te zorgen dat de aanstaande moeder gezond is, is het ook van vitaal belang om periodiek in te checken.
Bekijk ook waarom mijn kat niet graag vastgehouden wordt
Hoe een zwangere kat comfortabel te houden?
1. Knuffels
Het spreekt voor zich dat zwangere katten dol zijn op knuffelen. Een zwangere kat heeft veel liefde en aandacht nodig, maar het is van vitaal belang om in gedachten te houden dat, naarmate haar lichaam verandert, je voorzichtig moet zijn in hoe je haar behandelt.
Eigenlijk is het oké om je zwangere kat te aaien; wees gewoon heel voorzichtig rond haar buikgebied. Ze zal extreem gevoelig zijn op dit gebied, dus elk contact daar kan haar een ongemakkelijk gevoel geven of haar ongeboren kittens schaden.
Zorg ervoor dat je je kat van haar billen schept als je haar moet oppakken.
Probeer haar de ruimte te geven waar ze om vraagt. Je zult je best moeten doen om haar op dit punt kalm te houden.
2. Goede voeding
U moet uw zwangere kat een premium maaltijd geven die is ontworpen voor groei. Zoek naar items die adverteren als evenwichtig en compleet voor groei en reproductie.
Beide soorten voedsel zijn acceptabel, maar natvoer is meestal gezonder.
Vermijd overvoeding van uw zwangere kat in de eerste paar weken van de zwangerschap. Zij en de kittens kunnen problemen hebben als ze aankomt.
U moet uw zwangere kat vaker gaan voeden met gespreide kleine maaltijden zodra ze ongeveer 6 weken verder is. Vanwege het gewicht van de kittens op haar buik, heeft ze moeite om veel tegelijk te eten, maar ze heeft nog steeds het extra voedsel nodig.
Verdeel haar maaltijden 4 tot 6 keer per dag.
3. Parasieten
Het is belangrijk om goed voor je zwangere kat te zorgen. U wenst de beste gezondheid en comfort voor uw huisdier.
Het is van cruciaal belang om ontwormingstherapie te behouden tijdens haar zwangerschap, omdat wormen van de moeder op de kittens kunnen worden overgedragen. Blijf haar behandelen voor vlooien en zorg ervoor dat alle medicijnen die u gebruikt veilig zijn voor zowel haar als haar baby’s.
4. Goed milieu
Katten irriteren je niet!
Voor het grootste deel zou uw zwangere kat geen specifieke zorg nodig moeten hebben. Naarmate de uitgerekende datum nadert, zal ze echter op zoek gaan naar een rustige, veilige locatie om te beginnen met nestelen.
Maak een kartonnen doos (of een wasmand) met zachte en grote handdoeken, die je vervolgens op een veilige plek in je huis kunt plaatsen. Een dag of twee voordat ze bevalt, zullen ze een donkere en veilige ruimte beginnen te vinden.
Naarmate de tijd nadert, kan uw kat rusteloos en angstig worden. Omdat ze misschien ergens wegsluipt om te nestelen, kun je haar niet vinden, zorg er dan voor dat ze geen toegang heeft tot de buitenkant.
Stress niet. Alles is snel voorbij.
5. Zorg altijd voor een dierenarts aan je zijde
Uw dierenarts kan mogelijk zwangerschap detecteren door de buik van uw kat drie weken na de zwangerschap voorzichtig te palperen. Een echografie kan worden gedaan om de zwangerschap te verifiëren.
De dierenarts zou kunnen voorstellen om een röntgenfoto te maken om het verwachte aantal kittens rond dag 55 van de zwangerschap te bepalen.
Als u weet hoeveel foetussen uw kat draagt, kunt u bepalen of ze de bevalling heeft voltooid of tussendoor enige vorm van ongemak ervaart.
De arts kan u adviseren over hoe u voor zowel uw zwangere kat als haar ongeboren kittens moet zorgen.
Bekijk ook wat er gebeurt als je een kattenstaart trekt
Veelgestelde vragen
Kun je zwangere katten steriliseren?
Je MAG GEEN katten steriliseren die zwanger zijn. Het bloedverlies van de moeder verhoogt de kans op overlijden. Je merkt zwangerschapssymptomen rond de 21 dagen, dus het is al te laat voor een veilige sterilisatie.
Hoewel het extra risico minimaal is als de kat slechts één of twee weken zwanger is, stoort het je niet om dit te doen?
Het risico op overlijden tijdens of onmiddellijk na de operatie neemt toe met het stadium van de zwangerschap van de patiënt, grotendeels omdat het verwijderen van zoveel bloed en lichaamsweefsel shock kan veroorzaken. Advertentieditionally verhoogt het het risico van de kat op het ontwikkelen van een infectie in zijn baarmoederstomp aanzienlijk.
Is het verstandig om een zwangere kat vast te houden?
Het lijkt verstandig om haar zachtjes vast te houden in plaats van haar bij de buik te grijpen. Maar als ze ervoor kiest om op je schoot te gaan zitten of zich tijdens het dragen tegen je aan te wrijven, is het de beslissing van de kat, niet de jouwe.
Wanneer u uw kat oppakt tijdens de zwangerschap, moet u delicaat zijn en haar buik vermijden, maar het is nog steeds eenvoudig om dit te doen door voorzichtig iets achter de voorpoten te grijpen, zoals u zou doen bij het opnemen van een klein kind.
Laatste woorden
Deze hele periode wordt een emotionele rollercoaster. Je zult moe en overweldigd worden, maar niet meer dan je kat.
Ik kan niet wachten tot je de dagen die voor je liggen met je harige baby en haar baby’s zult ervaren. Vergeet niet om voor ze te zorgen zodra ze de kittens heeft afgeleverd, want daar beginnen de belangrijkste van alle verantwoordelijkheden.
Laat een reactie achter over uw ervaring met de zwangerschap van uw kat. Hoeveel katten heeft ze afgeleverd?