Hoe een Maine Coon kat te trainen

Leren hoe een Maine Coon kat te trainen is een geweldige manier om uw band met uw kat te verdiepen, en het kan ook zeer nuttig zijn.

Maine Coons zijn intelligente katten die gemakkelijk aan training wennen, en je kunt ze gemakkelijk allerlei trucjes leren!

Er zijn verschillende manieren om een Maine Coon kat te trainen, maar elke methode vereist geduld en doorzettingsvermogen. Je moet een schema opstellen om je Maine Coon dagelijks of om de dag te trainen. Vermijd het gebruik van negatieve bekrachtigingen of straffen, aangezien katten het beste leren door positieve bekrachtiging, zoals lof of traktaties.

Hoewel training het gemakkelijkst is als je jong begint, kunnen ook oudere Maine Coons allerlei nieuwe trucjes en gedragingen leren.

Lees verder om nieuwe ideeën op te doen voor het trainen van uw Maine Coon, en welke tips en trucs het beste werken bij het trainen.

Hoe een Maine Coon kat te trainen

De Maine Coon is een enorm, zachtaardig ras dat ongelooflijk populair is geworden vanwege zijn hondse persoonlijkheid en extreme intelligentie.

Met geduld en doorzettingsvermogen kunt u uw Maine Coon allerlei kunstjes leren, zoals aan de lijn lopen, apporteren, of zelfs omrollen!

Natuurlijk vergt trainen niet weinig werk, dus waarom zou je je Maine Coon in de eerste plaats willen trainen?

Er zijn een heleboel verschillende voordelen aan het trainen van uw kat, waaronder de volgende punten:

a. Ontmoedigt Slecht Gedrag

Hoewel u uw Maine Coon kunt trainen om leuke kunstjes te doen, kunt u training ook gebruiken om ongewenst gedrag te ontmoedigen, zoals krabben of op de toonbanken springen.

Een goed getrainde Maine Coon zal veel eerder geneigd zijn naar je te luisteren.

b. Zorg voor verrijking

Omdat Maine Coons zo intelligent en actief zijn, kan het ertoe leiden dat ze onruststokers worden als niet aan hun behoeften wordt voldaan.

Gewoon een paar speeltjes voor uw Maine Coon zal hen niet toestaan om hun geest en lichaam te oefenen.

Trainen is hard werken voor een klein poesje, en het zal uw Maine Coon helpen zich vermaakt te voelen in plaats van verveeld of onderprikkeld.

c. Versterk uw band

Elke dag of zo geplande trainingstijd doorbrengen met je Maine Coon is de perfecte manier om jullie band te versterken.

Jullie zullen beiden veel over elkaar leren in het proces, en jullie zullen er uiteindelijk veel hechter door worden!

d. Het is schattig!

Wie wil aan het eind van de dag zijn kat niet een paar schattige feesttrucjes leren?

Maine Coons kunnen leren om:

Waar te beginnen

Als je eenmaal hebt besloten waarom je je Maine Coon wilt trainen, is het tijd om met de training te beginnen.

Hier zijn de stappen die u moet nemen om uw kat te trainen:

1. Stel redelijke, eenvoudige doelen

Om te beginnen moet je proberen om je kat maar één ding tegelijk te leren. Bepaal een eenvoudig doel, zoals je kat leren te zitten.

Als uw kat na meerdere trainingssessies nog steeds niet in staat is om de taak uit te voeren, en verward of gefrustreerd lijkt, dan is het het beste om over te schakelen op een ander doel.

Voortdurend proberen om je kat hetzelfde trucje te leren met slechte resultaten zal je kat alleen maar ontmoedigen.

2. Stel een geplande trainingstijd in

Als u uw kat kunstjes leert, dan zult u een structuur willen aanbrengen waar uw kat op kan anticiperen.

Schema’s en rituelen zijn erg belangrijk voor katten, en door elke dag een vast trainingstijdstip te hebben, zal je kat uiteindelijk weten wanneer het tijd is om zich te concentreren.

3. Voorzichtig ontmoedigen van slecht gedrag

Een vast schema voor training is perfect voor het aanleren van nieuw, positief gedrag.

Als je echter probeert om slecht gedrag te ontmoedigen, dan zul je niet op dezelfde manier op een schema kunnen vertrouwen.

Bijvoorbeeld, als u probeert uw kat te leren stoppen met bijten, dan zal de training moeten plaatsvinden wanneer uw kat zich bezighoudt met ongewenst gedrag.

In plaats van negatieve bekrachtigingen of straffen te geven, moet u zich echter richten op het zachtjes heroriënteren van de aandacht van uw kat.

Katten reageren niet goed op straffen; het maakt ze alleen maar angstig, en ze associëren straffen eigenlijk niet met het gedrag dat je probeert te corrigeren.

In plaats daarvan reageren ze het beste op positieve versterking, zoals lof, huisdieren, of traktaties.

Als uw kat u begint te bijtenmoet je nooit schreeuwen of slaan. Zoek in plaats daarvan een speeltje in de buurt en laat uw kat daar in bijten. Dit is een vriendelijke manier om uw kat te laten zien dat speelgoed bedoeld is om in te bijten, niet om in te armen!

Hier zijn 10 Redenen waarom je Maine Coon kat je bijt.

4. Gebruik een Clicker

Clicker training is een populaire methode voor het trainen van zowel honden als katten.

Ten eerste moet je je kat trainen om de clicker te associëren met traktaties. U kunt dit doen door op de clicker te klikken, en dan uw kat een traktatie te geven.

Het is ook een goed idee om iets te zeggen als “Brave jongen!” of “Brave meid!”, zodat je kat ook verbale lof associeert met het doen van een goede job.

Je zult weten dat je kat klaar is voor de volgende stap van clickertraining wanneer ze een traktatie verwachten nadat je op de clicker hebt gedrukt.

Nu, kunt u beginnen met het gebruik van de clicker tijdens het trainen voor een bepaald gedrag of truc, zoals:

  • Zitten
  • Spreken
  • Rolling Over

Als uw kat trucjes leert, kunt u uiteindelijk stoppen met het geven van traktaties elke keer dat u de clicker gebruikt.

U kunt in plaats daarvan huisdieren of verbale lof geven, en geleidelijk uw kat helemaal van de traktaties laten afzien.

Dit is handig omdat u het commando dan op elk moment kunt geven, ook als u geen traktaties beschikbaar hebt.

5. Wees Geduldig

Stel, je probeert je kat te leren zitten…

In het begin zal uw kat niet weten wat u wilt dat hij doet!

Wanneer je het commando geeft, kan je kat ervoor kiezen om in plaats daarvan met een speeltje te spelen, of hij kan gewoon verward naar je staren.

Als je het commando echter een paar keer geeft, zal je kat uiteindelijk gaan zitten omdat hij dat wil.

Telkens wanneer uw kat gaat zitten nadat u het commando hebt gegeven, drukt u onmiddellijk op de clicker, geeft u uw kat lof, en geeft u een traktatie.

Na verloop van tijd zal uw kat zich realiseren dat, wanneer u het commando om te zitten geeft, u hem vraagt om te gaan zitten.

Dit kan dagen of zelfs weken duren, maar laat je niet ontmoedigen!

Alle katten gaan in hun eigen tempo, en je moet onthouden dat het altijd mogelijk is om zelfs de meest koppige katten te trainen (bron 1).

Maine Coon Trucs

Veel mensen lezen over de intelligentie van dit kattenras en vragen zich af, zijn Maine Coon katten gemakkelijk te trainen?

Maine Coons zijn zo intelligent en gehoorzaam, dat ze vaak de “honden van de kattenwereld” worden genoemd, en ze zijn een van de gemakkelijkste kattenrassen om te trainen.

Men kan ze leren allerlei trucjes en taken uit te voeren.

Dus, wat kun je een Maine Coon kat leren doen?

Hier zijn enkele populaire Maine Coon katten trucjes die je misschien zou willen proberen:

  • Zit: Je kat leren zitten is een van de makkelijkste trucjes, aangezien katten van nature altijd zitten! Als je nog aan het leren bent hoe je een Maine Coon tam moet maken, dan is zit een goed beginnerscommando om je kat te leren voordat je verder gaat met meer geavanceerde trucjes.
  • Play Fetch: Veel katten houden ervan om achter speelgoed aan te jagen, maar deze koppige wezens brengen het zelden terug. Veel katten, vooral Maine Coons, kan echter geleerd worden om speelgoed terug te halen nadat het gegooid is.
  • Spreek: Hoewel Maine Coons natuurlijk niet echt kunnen spreken, kun je ze wel leren om geluiden te maken op commando. De schattige Maine Coon staat bekend om het maken van chirps of trills in plaats van miauwen, dus het is geen wonder dat Maine Coon eigenaren graag hun katten dit trucje leren.
  • Omrollen: Je kunt een Maine Coon thuis gemakkelijk leren omrollen, maar als je nog aan het leren bent hoe je een Maine Coon trucjes kunt leren, dan is het waarschijnlijk het beste om eerst met eenvoudigere trucjes te beginnen, zoals zitten.
  • Schudden: Een andere gevorderde truc is schudden, waarbij je je kat kunt leren om zijn pootje tegen je hand aan te raken alsof jullie elkaar een handdruk geven!

Maine Coon Training Tips

Training is een lang proces, en uw kat zal niet de enige zijn die nieuwe dingen moet leren.

Veel eigenaren worstelen met training omdat ze veel slechte gewoonten gebruiken waar niet algemeen over gesproken wordt.

Hier zijn enkele van de dingen die je wel en niet moet doen bij het trainen van je Maine Coon.

Dingen die je moet doen

1. Bied positieve aanmoediging

Katten houden van positieve aanmoediging.

Traktaties zijn natuurlijk de meest effectieve methode om je kat te belonen, maar zelfs het aanbieden van verbale lof of kopbeesten kan een kat aanmoedigen om trucjes sneller te leren.

2. Houd trainingssessies kort

Katten hebben niet zo’n lange aandachtsspanne, en als je de trainingssessies te lang houdt, kunnen ze ongedurig worden, en ze kunnen de training zelfs gaan mijden!

Probeer in plaats daarvan sessies tussen de 5 en 10 minuten te houden, en ga alleen langer als je kat geconcentreerd, aandachtig en gelukkig lijkt.

3. Eindig met een positieve noot

Als je probeert je kat een nieuw trucje te leren, kan het wel even duren voordat hij het eindelijk leert.

Als het een tijdje geleden is dat je je kat een traktatie hebt gegeven, geef het dan niet zomaar op en beëindig de trainingssessie.

In plaats daarvan kun je het beste teruggrijpen op een oude truc die je kat goed kent, zodat je Maine Coon aan het eind een beloning kan krijgen.

Eindigen op een positieve noot zal ervoor zorgen dat je kat training eerder zal associëren met positieve gevoelens, en het zal je volgende trainingssessie waarschijnlijk productiever maken.

Dingen die je NIET moet doen

1. Schreeuw niet tegen uw kat en straf hem niet

Schreeuwen, slaan, of andere “straffen” zullen ervoor zorgen dat je kat angstig en wantrouwend wordt.

Je moet je kat nooit pijn doen of proberen hem te trainen met behulp van angst en controle. Dit is niet alleen beledigend, maar ook ineffectief!

Negatieve bekrachtiging versterkt alleen maar slecht gedrag en maakt het minder waarschijnlijk dat katten leren wat jij wilt dat ze leren.

2. NIET trainen als je kat opgewonden is

Voordat u begint met een Maine Coon clickertraining sessie, moet u ervoor zorgen dat uw kat in de juiste stemming is.

Als u besluit met de training te beginnen wanneer uw kat druk bezig is met spelen of rondrennen, zult u merken dat uw kat ongeconcentreerd is en moeilijk te trainen.

Het is het beste om te trainen wanneer uw kat rustig is, zoals na een dutje.

3. NIET trainen als u of uw kat gefrustreerd zijn

Het is veel beter om een sessie vroegtijdig te beëindigen dan door te gaan met trainen als jij of je kat in een slechte bui zijn.

We hebben allemaal zware dagen, en als je de afgelopen dagen weinig vooruitgang hebt geboekt, kun je chagrijnig of gefrustreerd worden.

Op dezelfde manier kan je kat een dag hebben waarop hij minder geconcentreerd is dan normaal, of niet in de stemming lijkt te zijn.

Op zulke dagen is het het beste om een paar trucjes te oefenen die uw kat al goed kent, en het dan snel af te ronden.

Hoe train je een Maine Coon om aan de lijn te lopen

Wanneer eigenaars leren over de hond-achtige intelligentie van dit ras, vragen velen zich af, kun je een Maine Coon kat aan de lijn trainen?

Verrassend genoeg, is het antwoord ja!

Maine Coons zijn zeer actief en intelligent, wat betekent dat ze verveeld kunnen raken met de gebruikelijke kattenspeeltjes.

Uw Maine Coon uitlaten is een geweldige manier om te zorgen voor beweging en verrijking, zonder uw kat in gevaar te brengen door hem vrij buiten te laten rondlopen.

Katten zijn echter grote ontsnappingskunstenaars, dus het is essentieel dat u een tuigje en riem gebruikt in plaats van simpelweg een riem aan de halsband van uw kat vast te klikken.

De meest populaire harnasoptie voor Maine Coons is het Voyager Harness, dat je kunt vinden hier van Amazon.

KLIK OM OP AMAZON TE BEKIJKEN

Echter, omdat veel katten overweldigd kunnen raken door nieuwe zintuiglijke stimulatie, kunnen tuigjes een kat in het begin een angstig gevoel geven.

Het is het beste om op jonge leeftijd met tuigjestraining te beginnen, omdat kittens zich waarschijnlijk sneller aan een tuigje aanpassen.

U moet beginnen met uw kat slechts een paar minuten per keer in het tuigje te doen, totdat uw kat zich er op zijn gemak mee lijkt te voelen.

Zodra uw kat zich op zijn gemak voelt met het tuigje, kunt u hem mee naar buiten nemen.

U moet in het begin klein beginnen, in een rustige, afgesloten ruimte waar uw kat niet te veel overweldigd zal worden.

Laat uw kat in zijn eigen tempo verkennen, en neem hem onmiddellijk mee naar binnen als hij overstuur lijkt of begint grommen of gieren.

Als uw Maine Coon het leuk lijkt om naar buiten te gaan, kunt u beginnen met korte wandelingen rond het blok, in het begin slechts vijf tot tien minuten. Daarna kunt u de tijd geleidelijk aan uitbreiden, zolang uw kat zich er prettig bij voelt.

Je kunt zelfs met je Maine Coon kat gaan wandelen als ze het leuk vinden om lange wandelingen te maken! Zorg wel voor veel water om uitdroging te voorkomen.

Hoe een Maine Coon te trainen om te apporteren

Als uw Maine Coon graag achter speelgoed aanzit, dan is dit de perfecte kandidaat om te leren apporteren!

Begin gewoon met het gooien van het favoriete speeltje van je kat.

Zodra ze het speeltje vangen, geef het commando “apport.” Als je kat het naar je terugbrengt, geef hem dan veel complimenten en geef hem een traktatie. Dit werkt ook goed naast clickertraining.

Je kat zal het waarschijnlijk niet meteen begrijpen, maar aangezien katten het heerlijk vinden om hun speeltjes rond te dragen nadat ze ze “gevangen” hebben, zou je niet te lang moeten wachten tot je kat zijn speeltje bij je in de buurt brengt.

Kan je een Maine Coon kat zindelijk maken?

Leren hoe je een Maine Coon kat op zijn potje moet trainen klinkt in het begin misschien ontmoedigend, maar katten zijn van nature schone wezens die gemakkelijk aan kattenbak training.

Om te beginnen met Maine Coon kattenbak training, zorg voor een kattenbak zonder deksel erop, zodat uw kat er gemakkelijker bij kan.

Zorg er ook voor dat de kattenbakvulling altijd vers is.

Omdat sommige katten kieskeurig kunnen zijn, kan het nodig zijn om een paar verschillende soorten kattenbakvulling uit te proberen.

Nadat uw kat klaar is met eten, plaatst u hem in de kattenbak en schraapt u wat van de kattenbakvulling af. Dit zal uw kat laten zien waar de kattenbak voor dient.

Als u ooit merkt dat uw kat de kattenbakvulling gebruikt, geef hem dan direct daarna lof en een traktatie.

Zorg ervoor dat je je kat nooit straft voor eventuele ongelukjes, want dit zal je kat alleen maar angstig en wantrouwend maken (bron 1).

Kun je een Maine Coon trainen om buiten op het potje te gaan?

Als je problemen hebt met de zindelijkheidstraining van een Maine Coon, of als je gewoon geen zin hebt in het gedoe van een kattenbak, dan kun je overwegen om je Maine Coon buiten op het potje te trainen.

Deze methode heeft echter zijn beperkingen.

Katten kunnen het niet “inhouden” zoals honden dat kunnen, en als ze te lang moeten wachten, zullen ze in plaats daarvan ergens binnen kiezen.

Als je je kat toestaat buiten naar de wc te gaan, kan dat er ook toe leiden dat ze je tuin als kattenbak gaan gebruiken, waardoor je kruiden en groenten onhygiënisch worden.

Toch werkt deze methode het beste voor sommige Maine Coons, dus het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur (bron 1).

Komen Maine Coons als ze geroepen worden?

De meeste katten kennen hun naam, maar dat wil niet zeggen dat ze er altijd op reageren.

Een goed getrainde Maine Coon echter, kan geleerd worden te komen als hij zijn naam hoort.

Zelfs ongetrainde Maine Coons kunnen komen als ze worden geroepen, omdat deze gezellige katten graag tijd doorbrengen met hun baasjes.

Conclusie

Leren hoe je een Maine Coon kat moet trainen is een uitdagende maar lonende ervaring.

Hoewel Maine Coons zeer intelligent zijn en veel gemakkelijker te trainen dan de meeste katten, vereist het toch geduld en toewijding.

Als je echter een consequent schema opstelt, kun je je Maine Coon allerlei kunstjes leren, zoals zitten, blijven, schudden en koprollen!

Gerelateerde vragen

Kan een kat gedeeltelijk Maine Coon zijn?

Het is mogelijk om een kat te hebben die slechts gedeeltelijk Maine Coon is. Dit betekent dat de kat een Maine Coon voorouder kan hebben, maar dat de andere voorouders geen Maine Coons zijn.

Plaats een reactie