Himalaya Maine Coon Mix


Maine Coons en Himalaya katten staan bekend om hun lange, mooie vachten, maar hoe zou een Himalaya Maine Coon mix eruitzien? Lees verder om daar achter te komen!

Hoewel de Maine Coon en Himalaya katten nakomelingen kunnen voortbrengen, hebben gemengde kittens onbetrouwbare eigenschappen en vaak meer gezondheidsproblemen. Als een Maine Coon en een Himalaya kittens zouden krijgen, zouden ze waarschijnlijk langharig, relaxt en heel knuffelig zijn.

De Maine Coon en Himalaya kat zijn twee heel verschillende kattenrassen, maar veel kattenliefhebbers vragen zich af wat er zou gebeuren als de twee rassen gecombineerd zouden worden.

Laten we dat eens uitvinden!

Wat is een Himalaya Maine Coon Mix?

Een Himalaya Maine Coon mix is een kruising tussen een Maine Coon en een Himalaya kat. Dit is geen officiële kruising.

Verantwoordelijke fokkers combineren niet willekeurig verschillende kattenrassen omdat de focus van het fokken ligt op het creëren van sterke bloedlijnen met gestandaardiseerde eigenschappen.

De Maine Coon is een enorm kattenras met een lange vacht en een sterk, gespierd lichaam. Ze staan bekend als:

 • Knuffelig
 • Aanhankelijk
 • Zeer Intelligent
 • Ongelooflijk speels
 • Energiek
 • Neiging tot destructief gedrag als hij zich verveelt of eenzaam is

De Himalaya is een ander langharig kattenras dat nauw verwant is aan Perzische katten, maar heeft een spitse vacht zoals een Siamees of Ragdoll, en opvallende blauwe ogen.

Himalayans zijn ook zeer aanhankelijk en knuffelig, maar ze zijn meer ontspannen en minder energiek dan Maine Coons. Door hun Perzische afkomst zijn ze ook minder intelligent dan Maine Coons.

Maine Coons komen voor in bijna alle kleuren en patronen die bij katten voorkomen, behalve colorpoint patronen en zeldzame verdunde kleuren zoals:

Grappig genoeg is de Ragdoll precies het tegenovergestelde van de Maine Coon op deze manier, want ze komen alleen voor in colorpoint patronen en kunnen zeldzame kleuren hebben zoals:

Als een Maine Coon en een Himalayan nakomelingen zouden hebben, zouden ze vrijwel zeker de lange, ruige vacht van beide ouders delen.

Omdat colorpoint patronen en verdunde kleuren echter recessief zijn, zal geen enkele Himalayan Maine Coon mix met slechts één Himalayan voorouder verdunde kleuren of een colorpoint patroon hebben.

Omdat Maine Coons zo groot zijn en Himalayans meestal aan de grotere kant, zou een Himalayan Maine Coon mix waarschijnlijk ook een vriendelijke reus zijn (bron 1).

Is deze mix van kattenrassen bekend?

Katrina Stewardson, de directeur van Maine Coon Central, heeft een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de Himalaya Maine Coon mix.

De resultaten van 242 stemmen toonden aan dat 85% van de Maine Coon kattenliefhebbers NIET gehoord van deze ongewone Maine Coon mix.

Het onderzoek werd uitgevoerd op Maine Coon Central’s YouTube-communitykanaal.

Is de Himalaya Maine Coon Mix een officieel kattenras?

De Himalayan Maine Coon mix is geen echt ras.

Hoewel het mogelijk is dat sommige Himalaya en Maine Coon katten kittens hebben voortgebracht, duurt het jaren om echte kattenrassen te verfijnen en te standaardiseren.

Simpelweg twee verschillende katten fokken zal resulteren in een enorme verscheidenheid aan eigenschappen, waaronder verschillende:

 • Temperamenten
 • Uiterlijk
 • Gezondheid

Welke persoonlijkheid en temperament zou Himalaya Maine Coon Mix Katten Hebben?

Het combineren van twee enorm verschillende rassen resulteert vaak in een mix van eigenschappen. We kunnen echter nog steeds raden hoe een Himalaya Maine Coon mix zich zou kunnen gedragen op basis van het temperament van de ouderrassen.

Himalaya kattenkenmerken die je van dit gemengde kattenras zou kunnen verwachten:

 • Lui karakter
 • Zeer Behaaglijk
 • Aanhankelijk karakter
 • Gemiddelde of benedengemiddelde intelligentie

Himalayakatten staan erom bekend dat ze het grootste deel van de dag rondhangen en knuffelen, maar ze ervaren korte uitbarstingen van speelse energie, zelfs als ze volwassen zijn.

Dit, gecombineerd met de neiging van de Maine Coon om zelfs op latere leeftijd nog als een kitten te spelen, betekent dat een mix tussen beide rassen waarschijnlijk heel speels zal zijn.

Hieronder staan enkele kenmerken van een Maine Coon mix kat:

 • Atletisch
 • Loyaliteit
 • Extreme Intelligentie

Maine Coons gedragen zich vaak meer als honden dan als katten, en ze hebben veel beweging en speeltijd nodig om zich niet te vervelen. Door hun hoge intelligentie zijn ze ook vrij gemakkelijk te trainen.

Een zeer gewilde eigenschap van Maine Coon katten is hun gemakkelijke, vriendelijke aard. Ze zijn open en aanhankelijk voor vreemden, en nog liefdevoller voor hun gezinsleden!

Maine Coons zijn heel zachtaardig met kinderen en andere huisdieren en vormen een heel hechte band met hun baasjes.

Over het algemeen is een Himalaya Maine Coon mix waarschijnlijk:

 • Zeer sociaal
 • Liefdevol
 • Relatief speels

Deze kattenmix kan een aantal eigenschappen van een Maine Coon mix kat hebben, zoals een hoge intelligentie en trainbaarheid, maar omdat Himalaya katten minder intelligent zijn kan een mix tussen beide rassen een gemiddelde intelligentie hebben (bron 1).

Hoe groot worden Himalayan Maine Coon Mixen?

Himalaya Maine Coon mixen worden waarschijnlijk groot, omdat beide rassen middelgroot tot groot van formaat zijn. Ze hebben ook vaker een lange staart zoals de Maine Coon.

Himalaya katten wegen gemiddeld tussen de 7 – 12 pond, terwijl Maine Coons meestal tussen de 12 – 22 pond wegen. Bij beide rassen zijn de katers groter dan de poezen.

Qua hoogte zijn Himalayakatten ongeveer 10 – 12 centimeter lang, terwijl Maine Coons ongeveer 8 – 16 centimeter zijn.

Himalayakatten zijn ongeveer 17 – 19 centimeter lang, terwijl de gemiddelde Maine Coon tussen de 19 – 40 centimeter lang is (bron 1).

Zijn Himalaya Maine Coon Mix katten hypoallergeen?

Himalayakatten noch Maine Coons zijn hypoallergeen. Ze produceren regelmatige hoeveelheden van het eiwit Fel d 1, dat kattenallergieën bij mensen veroorzaakt.

Bovendien betekent hun extra lange, dikke vacht dat ze meer verharen, waardoor ze extra moeilijk te houden zijn als je allergisch bent (bron 1).

Wat eten Himalaya Maine Coon Mix katten?

Een Himalaya kat gemengd met Maine Coon voorouders heeft ongeveer dezelfde voeding nodig als elke andere kat, hoewel het belangrijker is dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Himalayakatten zijn gevoelig voor overgewicht omdat ze graag eten, maar niet veel bewegen. Maine Coons zijn daarentegen veel energieker en hebben daarom meer kans op ondergewicht dan op overgewicht.

Over het algemeen heeft een Himalayan Maine Coon mix kattenvoer van hoge kwaliteit nodig met een:

 • Hoge hoeveelheid eiwitten
 • Matige hoeveelheid vet
 • Kleine hoeveelheid koolhydraten

Het is een goed idee om elke dag droogvoer te geven, en elke dag of om de dag natvoer.

Is de Himalaya Maine Coon Mix Vriendelijk?

Zowel Himalaya katten als Maine Coons staan bekend om hun vriendelijke karakter, zelfs tegenover vreemden.

Ze zijn eerder open en aanhankelijk dan verlegen, hoewel ze veel dichter bij hun baasjes staan dan anderen.

Omdat beide rassen zo liefdevol en zachtaardig zijn, is een mix tussen hen bijna gegarandeerd net zo vriendelijk.

Is de Himalaya Maine Coon Mix zeldzaam?

De Himalaya Maine Coon mix is ongelooflijk zeldzaam omdat verantwoordelijke fokkers niet zulke enorm verschillende rassen combineren.

Willekeurige hybriden zoals de Himalaya Maine Coon mix zijn eerder te vinden in:

 • Achtertuin Fokkers
 • Kitty Mills

Goede fokkers zijn erg kieskeurig als het gaat om het mengen van bloedlijnen.

Een raszuivere Maine Coon kat kost veel geld, en de oorspronkelijke fokker stelt vaak strenge regels op over hoe vaak ze mogen fokken.

Als gevolg hiervan geven verantwoordelijke fokkers de voorkeur aan het produceren van katten van hoge kwaliteit van bestaande rassen in plaats van te experimenteren.

Geschiedenis van de Maine Coon versus Himalaya kattenrassen

De geschiedenis van Maine Coon katten is lang en mysterieus, en hoewel er veel wilde theorieën zijn, is er weinig bekend over hoe deze katten zijn ontstaan.

De geschiedenis van het Maine Coon kattenras begint bij de Vikingen, die de voorkeur gaven aan de Noorse Boskattenras. Er wordt aangenomen dat Vikingen naar Noord-Amerika voeren, waar sommige van hun katten ontsnapten of werden verhandeld aan de lokale bevolking.

Na verloop van tijd fokten de Noorse Boskatten met lokale katten totdat het Maine Coon ras zich ontwikkelde:

 • Lang Bont
 • Dik bont
 • Brede, sneeuwschoenachtige poten

In het begin van 1800 waren boeren en zeelieden in de Verenigde Staten onder de indruk van de jachtcapaciteiten van deze katten, en ze werden al snel een populair en gevestigd ras.

Om de Himalaya Maine Coon mix te begrijpen, moet je eerst de geschiedenis van beide kattenrassen begrijpen. Waar komen Maine Coon katten oorspronkelijk vandaan?
Waar komen Maine Coon katten vandaan?

Ter vergelijking, de geschiedenis van het Himalaya kattenras is veel recenter.

Kattenliefhebbers waren lange tijd dol op het uiterlijk van de Perzische kat en het patroon van de Siamese kat, maar wisten niet hoe ze beide eigenschappen moesten combineren.

Toegewijde liefhebbers zoals Virginia Cobb en Dr. Clyde Keeler werkten onvermoeibaar om deze droom te verwezenlijken, en tegen de jaren 1930 waren ze gedeeltelijk succesvol.

Net als veel andere rassen werd de geschiedenis van de Himalaya kat bedreigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen fokprogramma’s tijdelijk werden stopgezet.

Toen de oorlog echter voorbij was, werden de fokprogramma’s weer opgestart en in de jaren 1950 werd de Himalaya eindelijk erkend als officieel ras.

Welke kleuren kan een Himalayan Maine Coon Mix hebben?

Himalaya katten kunnen zeldzame kleuren hebben zoals:

 • Lila
 • Kaneel
 • Chocolade
 • Fawn

Echter, de mix van deze twee katten zal waarschijnlijk alleen komen in de kleuren en patronen waarin een Maine Coon kan voorkomen.

Dit komt omdat het colorpoint patroon van de Himalaya recessief is, en dat geldt ook voor de vele zeldzame verdunde kleuren die Himalayakatten kunnen hebben.

Als gevolg hiervan kan een kat deze kleuren en patronen alleen vertonen als ze twee kopieën van het gen erven.

Omdat Maine Coons geen kopieën hebben van de colorpoint of zeldzame verdunningsgenen, kan een Himalaya Maine Coon mix deze zeldzame kleuren en patronen alleen hebben als ze meer dan één Himalaya kat in hun voorouders hebben.

Gezondheidsproblemen Himalayakat vs Maine Coon

De Maine Coon wordt beschouwd als een tamelijk gezond ras, terwijl de Himalaya vatbaarder is voor ernstige gezondheidsproblemen.

Laten we eens kijken naar de aandoeningen waar elk ras vatbaar voor is, zodat je een beter idee hebt aan welke gezondheidsaandoeningen de Maine Coon Himalayan mix zou kunnen lijden.

Maine Coon Gezondheidsproblemen

Hieronder staan de belangrijkste gezondheidsproblemen die Maine Coon katten ervaren:

Spinale spieratrofie

Spinale musculaire atrofie zorgt ervoor dat de spieren van de onderrug en achterpoten van een kat verzwakken, meestal vanaf een paar maanden oud.

Deze aandoening ontwikkelt zich totdat de kat zijn achterpoten niet meer kan gebruiken. Hoewel het niet dodelijk is, kan het ernstige mobiliteitsproblemen veroorzaken. Lees meer over deze aandoening.

Pyruvaat Kinase deficiëntie

Katten met deze aandoening kunnen niet genoeg van het enzym pyruvaat kinase produceren, dat energie levert aan rode bloedcellen.

Zonder dit enzym sterven de rode bloedcellen van de kat vroegtijdig af, wat leidt tot bloedarmoede, zwakte en in ernstige gevallen de dood. Lees meer over dit gezondheidsprobleem.

Heupdysplasie

Heupdysplasie wordt veroorzaakt door een misvormd dijbeen, dat onhandig tegen het kogelgewricht van de heup schuurt.

Na verloop van tijd slijpt dit het gewricht weg, wat leidt tot losheid, pijn en mobiliteitsproblemen.

Gezondheidsproblemen bij Himalaya katten

Dit zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Himalayakatten:

Kersenoog

Katten hebben, net als andere zoogdieren zoals honden, een derde ooglid dat ook wel het nictitating membraan wordt genoemd.

Kersenoog ontstaat wanneer dit derde ooglid naar buiten klapt, wat permanente problemen met het gezichtsvermogen kan veroorzaken als je niet snel genoeg medische zorg krijgt.

Feline hyperesthesie syndroom

Dit is een aandoening van het zenuwstelsel waardoor de kat overgevoelig is voor aanraking.

Zelfs lichtjes wrijven over de rug van een kat kan extreme pijn en ongemak veroorzaken als de kat deze aandoening heeft.

Brachycefaal luchtwegsyndroom

Brachycefalie plet de schedel van de kat, wat resulteert in het iconische afgeplatte gezicht van de Himalaya en Perzische kattenrassen. Hoe schattig dit ook lijkt, het heeft een serieuze impact op de gezondheid van de kat.

Katten met brachycefalie hebben meestal een verkorte luchtpijp en kleine neusgaten, wat ademhalen extra moeilijk maakt.

Gebitsafwijkingen

Brachycefalie veroorzaakt ook gebitsproblemen.

Hun geplette schedel betekent dat hun tanden overvol kunnen raken, en het kan zijn dat je kat een tandheelkundige ingreep of zelfs tandextracties nodig heeft om ernstigere gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.

Gezondheidsproblemen bij beide rassen

Beide kattenrassen zijn vatbaar voor de volgende gezondheidsproblemen:

Polycysteuze nierziekte

Polycysteuze nierziekte, ook bekend als PKD, veroorzaakt de vorming van cysten in de nieren van de aangetaste kat.

Sommige katten met deze aandoening leven lang en gezond zonder complicaties of zonder dat hun baasje weet dat er iets mis is.

In ernstigere gevallen kunnen deze cysten echter een vroegtijdige dood veroorzaken.

hypertrofische cardiomyopathie

Hypertrofische Cardiomyopathie, ook bekend als HCM, is een tragische genetische aandoening die ervoor zorgt dat de wanden van het hart van de getroffen kat na verloop van tijd dikker worden.

Uiteindelijk worden de wanden zo dik dat er geen bloed meer doorheen kan stromen en de kat sterft. Helaas is er geen genezing of behandeling voor deze aandoening.

In het algemeen kan een kruising tussen een Himalayan en Maine Coon elk van de bovenstaande aandoeningen hebben, maar de kans is groter dat hij lijdt aan Hypertrofische Cardiomyopathie en PKDomdat beide rassen deze gezondheidsproblemen kunnen hebben (bron 1,2,3).

Moet ik een Maine Coon Himalaya kat trainen?

Zoals alle katten heeft een kruising tussen een Maine Coon en een Himalaya kat speeltijd en beweging nodig.

Maine Coons zijn zeer energieke en speelse katten die veel beweging nodig hebben. De meeste katten hebben minstens 30 minuten speeltijd per dag nodig, evenals veel hoog meubilair om op te klimmen.

Ze hebben de neiging om extreem hard te spelen en hebben vaak duurzamer kattenspeelgoed of zelfs hondenspeelgoed nodig om hun ruige speelstijl bij te houden.

Omdat Himalaya katten verwant zijn aan Perzen, hebben ze aanzienlijk minder beweging nodig dan de Maine Coon.

Het afgeplatte gezicht waar de Himalaya kat bekend om staat is het resultaat van brachycephalie, een aandoening die de schedel plet en de neusholtes vernauwt.

Himalayakatten hebben vaak ademhalingsproblemen en worden bewegingsintolerant als ze te lang spelen.

Over het algemeen zal een mix tussen een Maine Coon en een Himalaya elke dag minder dan 30 minuten speeltijd nodig hebben, en je moet voorkomen dat je te hard speelt, anders kan je kat moeite hebben om op adem te komen.

Hoeveel zijn Himalayan Maine Coon Mix katten?

Omdat de Himalaya Maine Coon mix geen echt ras is, is het bijna onmogelijk om er een te vinden. Er zijn geen officiële prijsklassen voor dit kattenras.

Hoe vaak moet een Maine Coon mix worden verzorgd?

Een mix tussen Himalayakatten en Maine Coons moet minstens een of twee keer per week worden verzorgd, plus meer tijdens het verharingsseizoen.

Zowel Himalayans als Maine Coons hebben een lange, dikke vacht die flink verhaart.

Hoe lang leven Maine Coon Himalayakatten?

De levensduur van de Himalayan Maine Coon ligt waarschijnlijk tussen de 8 en 15 jaar.

De gemiddelde Himalaya kat leeft tussen de 8 en 11 jaar, terwijl de meeste Maine Coons 12 tot 15 jaar oud worden.

Kun je een Himalaya Maine Coon Mix kat trainen?

Maine Coon katten zijn zo intelligent en staan te popelen om het naar hun zin te hebben, dat ze heel goed te trainen zijn. Himalayakatten geven er echter de voorkeur aan om te luieren of eenvoudige spelletjes te spelen en zijn meestal niet intelligent genoeg om training op te pikken.

Als je een mix van de twee rassen neemt, kun je je kat misschien trainen om trucjes of commando’s te doen, maar Himalaya-afstamming kan het proces moeilijker maken!

Zijn Maine Coon Mixen goed met andere huisdieren?

Maine Coon mixen zijn vaak geweldig gezelschap voor andere katten of zelfs honden. Ze zijn sociaal en speels en sluiten graag vriendschap met zowat elke soort!

Hun hoge prooidrift betekent echter dat ze niet geschikt zijn voor huishoudens met kleine huisdieren zoals:

Conclusie

Hoewel de Himalaya Maine Coon mix geen officieel ras is, vragen veel kattenliefhebbers zich af hoe de nakomelingen van deze twee rassen eruit zouden kunnen zien.

Een mix tussen een Maine Coon en een Himalaya zal waarschijnlijk groot zijn met een lange, pluizige vacht.

Omdat beide rassen bekend staan als aanhankelijk, liefdevol en knuffelig, kun je verwachten dat een mix tussen deze rassen ook vriendelijk en relaxed is.