Hebben Maine Coons korte poten?

Als je Maine Coon kat korte pootjes heeft, en je vraagt je af of dit normaal is, kun je je afvragen hebben Maine Coons korte pootjes?

Maine Coon Katten hebben geen korte poten. Hun poten zijn evenredig met hun lichaam, en worden gemiddeld als middelmatig lang beschouwd. De lange vacht en krachtige spieren van een Maine Coon kunnen er echter voor zorgen dat hun poten korter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Je kunt in de war raken als het lijkt alsof de poten van je Maine Coon kort zijn, vooral omdat je waarschijnlijk hebt gehoord dat Maine Coons het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld zijn!

Hoewel de meeste Maine Coons halflange poten hebben, kunnen sommige toch kortere poten hebben.

Lees verder om alles te weten te komen over waarom je Maine Coon korte poten zou kunnen hebben, evenals enkele andere kattenrassen die bekend staan om hun korte poten!

Hebben Maine Coons korte pootjes?

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een Maine Coon korte pootjes heeft.

Volgens de rasstandaard hebben Maine Coon katten in verhouding tot hun lichaam middellange poten, hoewel hun grote omvang kan betekenen dat sommige Maine Coons langere poten hebben dan andere katten.

Sommige Maine Coons kunnen echter korter dan gemiddelde poten lijken te hebben door hun lange vacht en krachtige spieren.

De beenlengte is meestal duidelijker bij slanke rassen met een korte vacht, zoals de Siamees of de Savannah.

Maine Coon katten zijn eigenlijk het grootste huiskattenras dat er bestaat, met katers die tussen de 15 en 25 pond wegen, en poezen die vaak tussen de 8 en 12 pond wegen.

Vergelijk dat met het gemiddelde gewicht van een huiskat (8 tot 10 pond), en u zult zien waarom Maine Coons de titel van de “zachtaardige reuzen” van de kattenwereld hebben verdiend!

Een Maine Coon meet typisch 19 en 40 inches lang van het puntje van zijn neus tot de basis van zijn staart, en de meeste Maine Coons staan op een hoogte tussen 8 en 16 inches (bron 1).

Factoren die ervoor zorgen dat katten korte poten hebben

Veel mensen denken dat hun Maine Coon korte poten heeft, maar dit is waarschijnlijk een gevolg van hun lange vacht.

De bovenste delen van de poten van een kat kunnen “verloren” gaan in hun lange vacht, waardoor ze er veel korter uitzien dan de meeste katten.

Een Maine Coon waarvan de poten echt kort zijn, is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van dwerggroei. Hier zijn de twee soorten dwerggroei die kunnen veroorzaken dat een Maine Coon korte poten heeft.

 • Hypofyse dwerggroei: De hypofyse produceert hormonen die de groei van een dier matigen. Als de hypofyse slecht functioneert en niet genoeg groeihormonen levert, kan dit resulteren in hypofysaire dwerggroei, waarbij de kat veel korter is dan gemiddeld. Helaas leidt deze aandoening meestal tot een vroege dood.
 • Osteochoendrodysplasie: Deze vorm van dwerggroei wordt veroorzaakt door een abnormale groei in de botten of het kraakbeen van de kat, waardoor de poten aanzienlijk korter worden. Katten die lijden aan osteochoendrodysplasie hebben meestal boegbenen, een onevenredig grote kop en een gebogen ruggengraat.

Hebben Maine Coons lange poten?

Maine Coons hebben geen lange poten in verhouding tot hun lichaam.

Volgens de rasstandaard moet alles aan een Maine Coon gelijkmatig geproportioneerd zijn, waarbij geen enkel deel van zijn lichaam schijnbaar groter is dan het andere.

Dat gezegd zijnde, omdat Maine Coons zo groot zijn, kunnen hun poten langer zijn in vergelijking met andere, kleinere katten.

Kattenrassen met Korte Poten

Hier zijn enkele van de meest populaire kattenrassen waarvan bekend is dat ze korte poten hebben (bron 1):

 • Munchkin
 • Perzisch
 • Himalaya
 • Manx
 • Napoleon Kat

Hoe je kunt zien of je kat een Maine Coon is

De Maine Coon is een stevig ras dat zijn oorsprong vindt in de koude staat Maine.

Ze staan bekend om hun bekwaamheid in de jacht op muizen en andere knaagdieren, en ze hebben een uitgesproken wild en ruig uiterlijk.

Het is echter belangrijk in gedachten te houden dat de kans om een Maine Coon te bezitten vrij klein is, tenzij je er specifiek een van een ras hebt gekocht.

Geschat wordt dat minder dan 3% van de katten in de hele wereld raszuiver is!

Bent u er nog steeds van overtuigd dat uw kat een Maine Coon zou kunnen zijn?

Hier zijn enkele fysieke kenmerken die erop kunnen wijzen dat uw kat een van de leden van dit populaire ras is!

 • Groot formaat: Maine Coons staan bekend om hun grote omvang. Hoewel sommige nog steeds de grootte van een gemiddelde huiskat hebben, kunnen ze soms wel 25 pond wegen! Als uw kat ongewoon groot is, is er een kans dat het een Maine Coon is.
 • Gemiddelde tot lange vacht: Het grootste deel van de vacht op het lichaam van een Maine Coon is middelmatig lang, maar rond de borst en schouders is de vacht langer, waardoor een kenmerkende kraag of manen ontstaan. De vacht op de poten en de staart van een Maine Coon is ook langer en ruwer dan op de rest van het lichaam.
 • Getufte Oren en Poten: Veel Maine Coons hebben plukjes vacht aan de punten van hun oren, en de vacht rond hun poten is vaak ook veel langer.
 • Gespierd, evenredig lichaam: Van Maine Coons wordt vaak gezegd dat ze een rechthoekig lichaam hebben. Ze zijn gespierd, met een brede borst en krachtige poten, en elk deel van zijn lichaam is gelijkmatig geproportioneerd.
 • Ringen rond de staart: Een vreemd, maar kenmerkend kenmerk van veel Maine Coons is een reeks donkere ringen rond de basis van de staart.

Hoe te vertellen of uw kat half Maine Coon is

Misschien lijkt uw kat niet helemaal Maine Coon te zijn, maar er is nog steeds een kans dat hij half Maine Coon zou kunnen zijn.

Als ze een paar van de hierboven genoemde fysieke kenmerken deelt, maar niet erg veel, dan moet je haar persoonlijkheid overwegen.

Hier zijn enkele gedragingen en temperamenten om naar te kijken bij je kat die erop kunnen wijzen dat het een Maine Coon mix is.

 • Extreme Intelligentie: Een van de redenen waarom Maine Coons zo populair zijn geworden is omdat ze bekend staan als zeer intelligent. Veel Maine Coons kunnen een verscheidenheid aan trucjes worden geleerd, en sommigen kunnen zelfs worden getraind om aan de lijn te lopen! Veel eigenaren hebben ook opgemerkt dat hun Maine Coons hun emoties kunnen “lezen”, en hen vaak zullen troosten als ze verdrietig zijn.
 • Dociele Natuur: Ondanks hun grote omvang zijn Maine Coons eigenlijk heel volgzaam en geduldig, wat ze bijzonder populair maakt in gezinnen met kinderen, maar ook bij honden en andere katten. Deze vriendelijke katten houden van knuffelen, en staan bekend om hun lieve temperament.
 • Een Groot Jager: Maine Coons werden meer dan honderd jaar geleden populair omdat ze zo bedreven waren in het jagen op muizen, ratten, en ander ongedierte. Brengt uw kat u voortdurend “cadeautjes” van buiten of uit de garage? Zo ja, dan zou het wel eens een Maine Coon kunnen zijn!
 • Speels, zelfs als een volwassene: Maine Coons staan erom bekend dat ze tot ver in hun volwassenheid een kittenachtig gedrag behouden. Terwijl veel katten langzamer en minder speels worden naarmate ze ouder worden, zijn Maine Coons heel anders.
 • Liefde voor water: De meeste katten zijn berucht om hun hekel aan water, maar Maine Coons hebben vaak een vreemde affiniteit met water! Volgt uw kat u in de douche, of probeert hij voortdurend in de gootsteen te spelen? Als dat zo is, is er een kans dat uw kat een deel Maine Coon is!
 • Chirping: Maine Coons zijn vreemd omdat ze niet vaak miauwen. In plaats daarvan laten ze je weten hoe ze zich voelen met schattige tjirpen en trillen, wat nog een eigenschap is die dit ras zo populair maakt.

Hoe te vertellen of uw kitten een Maine Coon is

Heeft u onlangs een kitten aangeschaft waarvan u denkt dat het een Maine Coon is?

Er zijn drie verschillende dingen waar u naar kunt kijken die u een idee kunnen geven of het al dan niet een Maine Coon is.

Ten eerste doen Maine Coons er veel langer over om hun volledige grootte te bereiken dan andere katten. Terwijl de meeste katten rond een jaar volgroeid zijn, zijn Maine Coons pas volgroeid als ze zo’n drie tot vijf jaar oud zijn!

Houd de groeisnelheid van je kitten in de gaten – als het langzaam maar gestaag groeit gedurende meerdere jaren, is er een kans dat het een Maine Coon zou kunnen zijn.

De tweede manier waarop je kunt bepalen of je kitten misschien een Maine Coon is, is via zijn vacht.

Hoewel niet alle Maine Coons die kenmerkende ruff rond hun nek hebben, evenals de aantrekkelijke “lynx tips” op hun oren, is het een gemeenschappelijke eigenschap van het ras.

Kittens worden echter niet met deze kenmerken geboren, en het duurt meestal een jaar of twee voor ze in hun vacht groeien.

Tot slot, een andere hint dat je kitten een Maine Coon zou kunnen zijn, zijn de pootjes.

Maine Coons staan bekend om het hebben van zeer grote poten, wat misschien nog duidelijker naar voren komt in de kittentijd, wanneer ze nog moeten groeien naar hun volwassen lichaam.

Hoe te weten of je kitten een Maine Coon mix is

Denkt u dat uw kitten een Maine Coon mix zou kunnen zijn, maar heeft u geen bewijs? Er is maar één manier om zeker te weten of uw kat echt gedeeltelijk (of volledig) Maine Coon is.

Veel veterinaire laboratoria bieden genetische testen aan. Het enige wat u hoeft te doen is een kit te bestellen en een monster van het DNA van uw kat op te sturen, wat ongeveer $40 kost.

Hoewel niet 100% accuraat, weet u meestal zeker of uw kat deels Maine Coon is of niet (bron 1).

Maine Coon poot problemen

Hier zijn enkele van de veel voorkomende boosdoeners van pootproblemen bij Maine Coon katten (bron 1).

 • Artritis: Artritis komt het meest voor bij oudere katten en veroorzaakt zwellingen en stijfheid in de poten van de kat, waardoor het moeilijk wordt om te lopen, rennen of spelen zoals ze gewend waren.
 • Zwaarlijvigheid: Zwaarlijvigheid zet druk op de ledematen van een kat, wat kan leiden tot pijn en zelfs letsel. Zorg ervoor dat uw Maine Coon voldoende beweging krijgt en op een goed dieet staat om gewichtstoename te voorkomen.
 • Panosteitis: Panosteitis is een aandoening die een ontsteking in de botten van een kat veroorzaakt, waardoor de kat moeilijk kan lopen. Deze aandoening treft meestal jonge katten tussen 5 en 18 maanden oud, en komt vaker voor bij Maine Coons en andere grote rassen.

Maine Coon achterpoot problemen

Hier zijn enkele veel voorkomende problemen die specifiek van invloed kunnen zijn op de achterpoten van een Maine Coon (bronnen 1,2).

 • Spinale Musculaire Atrofie: Hoewel technisch gezien een spinaal probleem, veroorzaakt spinale musculaire atrofie de atrofie van de achterpoten van een Maine Coon als gevolg van de spinale aandoening. Deze aandoening treedt op tijdens de kittenjaren, en de aangetaste kat zal een slingerende, hinkende gang hebben, en zal niet in staat zijn zijn achterpoten te gebruiken om te springen of te landen.
 • Heupdysplasie: Heupdysplasie is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een abnormale vorming in het heupgewricht. Deze aandoening komt vaak voor bij Maine Coons, en resulteert in zwakte, stijfheid en pijn in de heupen en achterpoten van de kat.
 • Zadeltrombose: Zadeltrombose is een soort bloedstolsel dat bewegingsverlies veroorzaakt in één of beide achterpoten van een kat. De aangetaste kat zal meestal schreeuwen van de pijn, en zal niet in staat zijn de poot te gebruiken.

Maine Coon Bow Legged

Krombenigheid bij katten is het gevolg van een hoekige misvorming van de ledematen, vaak veroorzaakt door ongewone botgroei. Hierdoor kunnen de poten buigen, wat resulteert in een licht kromme gang.

Hoewel deze eigenschap ongewenst is bij katten, is het niet schadelijk.

Maine Coon Achterpoten Langer Dan De Voorpoten

Maine Coons hebben, net als de meeste andere katten, langere achterpoten dan voorpoten, hoewel het verschil op het eerste gezicht niet al te duidelijk is.

Als je merkt dat de achterpoten van je Maine Coon beduidend hoger zijn dan de voorpoten, zou je kat eigenlijk een Noorse Boskat kunnen zijn, een ras dat vaak verward wordt met een Maine Coon! (bron 1)

Maine Coon Gangwerk

Het woord “gang” verwijst naar de manier waarop een dier loopt.

De meeste viervoetige dieren lopen door één voorpoot op de grond te zetten, en de tegenoverliggende achterpoot op de grond, en dan afwisselend.

Katten hebben echter een zeer ongewone gang. Zij lopen met twee poten aan één kant van het lichaam, en wisselen dan de poten af aan de andere kant van hun lichaam.

Als zij echter sneller gaan lopen, gaan katten over op de gebruikelijke gang van de meeste viervoeters, bekend als een “diagonale gang”.

Uw Maine Coon zou moeten lopen met gelijkmatige, zekere stappen.

Als u merkt dat uw Maine Coon zwaait met zijn achterpoten of mank loopt, kan dit het gevolg zijn van een spierziekte, verwonding of een ander ernstig gezondheidsprobleem.

Neem meteen contact op met uw dierenarts als u merkt dat uw kat vreemd loopt! (bron 1)

Waarom kruisen Maine Coons hun poten?

Misschien heeft u gemerkt dat uw Maine Coon zijn poten kruist terwijl hij staat, zit, of zelfs terwijl hij ligt!

Poten kruisen is voor mensen niet bepaald comfortabel, en het is makkelijk om ons evenwicht te verliezen. Voor Maine Coons echter, heeft het zijn van een viervoeter zeker zijn voordelen!

Het hebben van vier poten betekent dat je Maine Coon zijn voorpoten kan kruisen in een meer comfortabele positie zonder zijn evenwicht te verliezen.

Hoewel het er misschien vreemd uitziet, doet een kat die zijn pootjes kruist dit gewoon uit comfort, en er is niets gevaarlijks of slechts aan dat ze dit doen.

De Munchkin Maine Coon

Munchkin katten zijn het resultaat van een genetische mutatie die ervoor zorgt dat ze zeer korte poten hebben.

Het lijkt misschien vreemd, maar sommige mensen hebben besloten om ’s werelds kortste kat te fokken met ’s werelds grootste huiskat, met als resultaat een Munchkin Maine Coon hybride!

Niet alle Munchkin Maine Coons hebben gegarandeerd korte poten.

In feite is het moeilijk te voorspellen welke eigenschappen een nestje kittens van de ouders zal krijgen, omdat de twee rassen zo enorm van elkaar verschillen.

Zowel Munchkin katten als Maine Coon katten staan bekend als sociaal, knuffelig, en behoorlijk speels, dus je kunt waarschijnlijk verwachten dat een hybride tussen de twee deze gemeenschappelijke eigenschappen zal delen.

Helaas, hoewel Munchkin katten er schattig uitzien, kan het gen dat ervoor zorgt dat hun poten zo stomp zijn in feite resulteren in een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, wat betekent dat hun levensduur vaak veel korter is dan die van de meeste katten.

Hoewel een Munchkin Maine Coon mix er vaak erg schattig uitziet, is er nog steeds een groot risico dat die kittens dezelfde gezondheidsproblemen erven als hun Munchkin ouder (bron 1).

Conclusie

Een blik op de poten van uw Maine Coon kan u doen afvragen of Maine Coons korte poten hebben?

Maine Coons hebben halflange poten, maar door hun lange vacht kunnen hun poten veel korter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Echt korte poten bij een Maine Coon zijn vaak het gevolg van dwerggroei.

Gerelateerde vragen

Hebben Noorse Boskatten korte pootjes?

De Noorse Boskat heeft poten die in verhouding staan tot zijn lichaam, maar omdat dit een groot ras is, kunnen zijn poten langer zijn dan de gemiddelde kat.

Hebben Maine Coons een korte staart?

Maine Coon staarten zijn meestal tussen de 12-18 inch lang. De meeste huiskatten hebben staarten van ongeveer 12 inch lang, dus Maine Coon staarten zijn meestal langer dan die van de meeste katten.

Plaats een reactie