Hebben Maine Coons gekruld buikhaar?

Is het je ooit opgevallen dat sommige katten krullend buikhaar hebben, terwijl anderen dat niet hebben? Als dat zo is, vraag je je misschien af of Maine Coons krullend buikhaar hebben, of niet?

Maine Coons zijn een groot natuurlijk kattenras dat bekend staat om hun donzige vacht. Hoewel de meerderheid van de Maine Coons lang steil zijdeachtig haar hebben, betekent dit niet dat je nooit een Maine Coon kat met gekrulde vacht zult zien. Gekruld haar bij een Maine Coon zit meestal in de nek en op de buik.

Als je erover denkt om een Maine Coon te bezitten, blijf dan lezen om meer te ontdekken over hoe je hun lange dikke (en soms gekrulde) buikvacht kunt verzorgen.

Hebben Maine Coons gekruld buikhaar?

De Maine Coon is een van de meest populaire kattenrassen om te bezitten, vanwege zijn unieke uiterlijk, enorme omvang, en zachtaardig temperament.

Hun hond-achtige persoonlijkheid en vriendelijke aard maken hen ook een geweldige pasvorm voor gezinnen, vooral die met jonge kinderen.

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, met zichtbaar grotere lichaamsbouw.

De volgende kenmerken doen hen veel groter lijken dan andere kattenrassen:

 • Lange borstelige staarten
 • Grote hoofden
 • Grote spitse oren die uitlopen in een punt
 • Lange Lichamen
 • Gespierde bouw

Mensen die nog nooit een Maine Coon kat hebben gezien, zouden aanvankelijk bang kunnen zijn dat deze grote katten er eng uitzien. Deze angst zou niet lang duren, omdat Maine Coons hebben een uitzonderlijk vriendelijke en liefdevolle persoonlijkheid.

In feite is het zachte temperament van de Maine Coons zo bekend dat ze de titel ‘gentle giants’ hebben gekregen, vanwege hun grote omvang, en vriendelijke niet-agressieve aard.

Enkele andere belangrijke kenmerken die geassocieerd worden met het Maine Coon kattenras is dat ze zijn:

 • Loyaal
 • Affectionate
 • Intelligent
 • Speels

Als we de vacht van de Maine Coon kat nader bekijken, kunnen we zien dat de meerderheid van het ras een dichte vacht heeft die ook:

De vacht van de Maine Coon kat bestaat uit drie belangrijke lagen om ze warm te houden, waaronder twee korte dichte, en dikke ondervachten, en dan een langere buitenste beschermvacht.

Hun vacht is ook semi-waterafstotend, wat mogelijk helpt verklaren waarom Maine Coons zo van water houden.

Sommige katten van dit ras vinden het zelfs heerlijk om te gaan zwemmen! Lees meer over deze eigenzinnige katteneigenschap in mijn artikel ‘Waarom houden Maine Coon katten van water?‘.

Omdat zij afkomstig zijn uit het koude, frigide klimaat van Maine, in de Verenigde Staten, is het niet in het minst verwonderlijk dat zij zo’n dikke, dichte pels hebben om hen warm te houden.

Zonder dit fysieke voordeel is het onwaarschijnlijk dat dit vorstelijke kattenras in staat zou zijn geweest de barre winterse omstandigheden te overleven waarin zij vele jaren in het wild hebben geleefd, voordat zij gedomesticeerd werden.

Maine Coon katten hebben de neiging om lang dik steil haar te hebben, maar, zoals hierboven vermeld is dit niet een consistente eigenschap van het hele ras. Zo is het ook niet ongewoon om Maine Coons te vinden met gekruld buik- of nekhaar.

Tijdens de wintermaanden kunt u merken dat sommige van de lange rechte haren van uw kat licht golvend worden als gevolg van het vocht in de lucht.

In het algemeen vormen langharige katten krullen op verschillende delen van hun lichaam. Het is erg belangrijk dat de eigenaar de krullende buikvacht van zijn kat regelmatig verzorgt, om te voorkomen dat de krullen in de knoop raken en gaan klitten.

Dit zijn de 5 beste hulpmiddelen voor de verzorging van Maine Coon katten. Deze hulpmiddelen zullen niet alleen de verzorging van uw grote kat veel gemakkelijker maken, maar zullen er ook voor zorgen dat de dikke vacht van uw kat in geweldige conditie blijft.

Waarom heeft mijn kat krullend buikhaar?

Hoewel de meerderheid van het Maine Coon kattenras misschien steil haar heeft, moeten eigenaars met Maine Coons die krullend buikhaar hebben zich geen zorgen maken.

Als u bezorgd bent dat uw Maine Coon krullend buikhaar heeft, zorg dan dat u blijft lezen om uw gedachten gerust te stellen.

Hier zijn twee van de meest voorkomende redenen waarom uw kat krullend buikhaar heeft:

1. Rex Mutatie

Katten met een gekrulde vacht zijn het resultaat van een ongewone genetische variatie die bekend staat als de rex mutatie.

Deze genetische variatie veroorzaakt veranderingen in de haarstructuur van de kat.

Sommige kattenrassen die met deze genetische variatie geïdentificeerd zijn, omvatten:

 • Cornish Rex
 • LaPerm
 • Devon Rex

Daarom, als uw kat krullend haar heeft op een bepaald lichaamsdeel zoals hun buik, kan hun krullende haar gewoon deel uitmaken van hun afkomst.

Als alternatief, als je een raszuivere Maine Coon bezit dan kan het gekrulde buikhaar gewoon een gevolg zijn van het koude weer.

Dit komt omdat de meeste langharige katten zoals de Maine Coon geneigd zijn om een golvende vacht te krijgen tijdens de winter of koude seizoenen.

Dus, stop met stressen dat je Maine Coon kat krullend buikhaar heeft! (bron 1).

Moet ik de buik van mijn kat borstelen?

Hoewel Maine Coon katten zichzelf veel verzorgen, is het toch belangrijk dat hun baasjes hun Maine Coons regelmatig borstelen om ervoor te zorgen dat er geen knopen en matten ontstaan, vooral niet op de buik van hun kat.

Wanneer je voor het eerst een Maine Coon in huis haalt, zorg er dan voor dat je onmiddellijk een regelmatig verzorgingsschema invoert, idealiter terwijl je Maine Coon nog een kitten is.

Over het algemeen zijn deze grote katten gemakkelijk te verzorgen, omdat ze zachte en zijdeachtige haren hebben. Ze zijn ook relatief onafhankelijke vachtverzorgers, wat helpt om de benodigde vachtverzorging te minimaliseren.

U moet er echter voor zorgen dat u het proces niet overhaast, en alleen uw kitten heel langzaam borstelt om ervoor te zorgen dat u ze niet laat schrikken.

Lees mijn belangrijkste Maine Coon verzorgingstips om het proces soepeler te laten verlopen.

Als je een Maine Coon met krullend haar hebt, kun je merken dat het buikhaar van je kat meer in de knoop kan raken, vooral tijdens de vochtige wintermaanden.

Eigenaren moeten daarom bijzondere aandacht besteden aan het buikhaar van hun kat, omdat een hoger niveau van verzorging nodig zal zijn om ervoor te zorgen dat er zich geen matten vormen rond de buikstreek van de kat.

Hoe vaak moet ik het haar van mijn kat borstelen?

Over het algemeen is het het beste om uw Maine Coon als volgt te borstelen belangrijkste verzorgingstips voor minimaal 2-3 keer per week, en meer tijdens de koude vochtige wintermaanden wanneer hun vacht vatbaarder is voor meer klitten.

Het borstelen van de buik van uw kat kan een uitdaging zijn, omdat sommige van deze harige dieren niet graag worden aangeraakt rond dit meer gevoelige gebied.

Voor een vlotte Maine Coon borstelroutine, borstelt u uw kat alleen met deze langharige hulpmiddelen voor kattenverzorging.

De ideale Maine Coon grooming tool om mee te beginnen, tijdens het borstelen van de dikke dichte vacht van uw kat, is ofwel een slicker borstel of een draad-haren borstel.

Hoe borstel je de buik van een kat?

Het borstelen van de buik van je kat is net zo belangrijk als het verzorgen van elk ander lichaamsdeel.

Het regelmatig borstelen van de buik van uw kat zal helpen om het verharen en vervilten van dit lichaamsdeel van de kat te verminderen.

Het is belangrijk om de buik van de Maine Coon kat niet te negeren wanneer u ze borstelt, omdat sommige katten hulp nodig hebben bij het borstelen van dit gebied, vooral oudere katten of katten met een mobiliteitsprobleem.

Hier is een gids over hoe u het buikhaar van uw kat kunt borstelen, met succes:

1. Maak het uw kat comfortabel

Zorg ervoor dat uw kat zich op zijn gemak en ontspannen voelt voordat u hem gaat borstelen.

Om kalme vibes te bereiken, begin je met ze te aaien of zachtjes over hun vacht te aaien om ze in de stemming te krijgen voor het borstelen.

Wanneer u de vacht van uw kat borstelt, is het van vitaal belang dat u zich niet meteen haast om meteen hun buikstreek te borstelen.

2. Borstel eerst de bereikbare plaatsen

Wanneer je voelt dat je kat zich op zijn gemak voelt en klaar is om geborsteld te worden, neem dan één van deze Maine Coon verzorgingsborstels en begin zachtjes te borstelen op plaatsen waar ze graag aangeraakt worden.

Terwijl u dit doet, kunt u ook zachtjes onder hun kin of op hun rug aaien om ze rustig te houden.

3. Begin met het borstelen van hun buik

Als je denkt dat je Maine Coon kat gewend is geraakt aan de sensatie van de borstel, kun je langzaam naar de buikstreek gaan.

Wees je ervan bewust dat dit gebied een beetje gevoelig voor ze is, dus je kat kan zich proberen te verzetten tegen het geborsteld worden. Hij zou zelfs kunnen proberen u te krabben of te bijten.

Als dit gebeurt, dwing je kat dan nooit om op zijn buik geborsteld te worden. Soms heeft je huisdier gewoon wat tijd nodig om aan de routine te wennen.

Wees daarom altijd geduldig en probeer ze op hun buik te borstelen tijdens hun volgende verzorgingssessie.

4. Bied speciale traktaties aan

Na de Maine Coon grooming sessie, is het belangrijk dat u een speciale traktatie aanbiedt aan uw kat, zodat ze het groomen associëren met het verdienen van lekkere traktaties. Dit is effectief, omdat zij verzorgd willen worden om meer voedsel te krijgen.

Je zou de borstelsessie ook kunnen afsluiten met een beetje speeltijd (bron 1).

Hoe borstel je een kat die niet geborsteld wil worden?

Een veel voorkomende strijd voor nieuwe katteneigenaren heeft betrekking op het borstelen van hun katten.

In feite hebben heel wat Maine Coon eigenaars contact met mij opgenomen om te zeggen dat hun kat zich niet door mij laat borstelen.

Als u een soortgelijk probleem ervaart, zijn hier enkele tips om uw Maine Coon ervan te laten houden geborsteld te worden:

Dwing ze nooit

Uw kat dwingen om te gaan liggen en zijn buikje te laten borstelen is geen goed idee, omdat het uw kat stress kan bezorgen.

Laat je harige katachtige in plaats daarvan vrij rondlopen terwijl je hem borstelt. Dit zal hen helpen gewend te raken aan het borstel gevoel.

Bouw Positieve Associatie op

Wanneer u uw Maine Coon voor de eerste keer borstelt, geef hem dan de tijd om zich te associëren met de borstel en het gevoel van de borstelharen op de borstel.

Wees je ervan bewust dat je kat kan weigeren om geborsteld te worden.

Als dit gebeurt, is het essentieel om een positieve associatie op te bouwen, zodat uw Maine Coon begint te accepteren dat hij wordt geborsteld.

U kunt dit doen door uw kat toe te staan met de borstel te spelen. U moet uw kat ook traktaties geven wanneer ze in contact komen met de borstel

Help uw kat ontspannen

Als een kat niet geborsteld wil worden, komt dat vaak omdat hij gestrest en geagiteerd is.

Als je vermoedt dat stress de hoofdoorzaak is achter de wens van je kat om niet geborsteld te worden, help je kat dan om te ontstressen door een beetje te spelen voordat je begint met een borstelsessie.

U kunt uw kat ook een paar traktaties geven om een positieve associatie met het verzorgen op te bouwen.

Langharige katten borstelen met matten op hun buik

Langharige katten hebben de neiging om te gaan klitten of klonteren, vooral rond hun buik.

De meest voorkomende redenen waarom matten ontstaan zijn de volgende:

 • Vuil
 • Dode huidcellen
 • Dode haren verstrikt in de vacht

Vilt kan pijnlijk en oncomfortabel zijn voor uw kat.

Om het ongemak van je kat te beperken terwijl ze hun matte vacht laten verwijderen, zorg ervoor dat je deze tips volgt over de beste manier om langharige katten met matten te verzorgen:

1. Gebruik een borstel met tanden

De meeste matten kunnen worden verwijderd met een borstel met brede tanden.

2. Houd de vacht van uw kat zachtjes vast

Wanneer u een Maine Coon kat gaat ont-matten, bedenk dan dat het proces pijnlijk kan zijn voor uw kat.

Zorg er daarom voor dat u, voordat u matten uit de vacht van uw kat trekt, een deel van het bont binnen uw vingers houdt om te voorkomen dat de kam aan de huid van de kat trekt.

3. Begin bij het einde

Om uw Maine Coons gematteerde vacht gemakkelijker te verwijderen, begint u met het borstelen aan het einde van de mat.

Dit is belangrijk omdat het zal voorkomen dat de kam vast komt te zitten in de mat, waardoor deze tegen de huid van de kat gaat trekken.

4. Kattenrassen met lang krullend haar

Als je hoopt een krulharig huisdier aan je gezin toe te voegen, zijn hier enkele van de beste kattenrassen met krullend haar (bron 1):

 • LaPerm: Trouw aan zijn naam, lijkt de LaPerm van nature permanent golvend haar te hebben. De soorten golven bij dit ras kunnen echter variëren.
 • Skookum: Als u een kleine maar gekrulde katachtige wilt, zou het ras Skookum goed bij u passen. Deze katten hebben een golvende vacht over hun hele lichaam, zelfs hun wenkbrauwen, en snorharen.
 • Maine Coon: Hoewel Maine Coon katten meestal steil lang haar hebben, hebben sommige katten van dit ras een pluizige vacht, vooral als ze erg lang haar hebben.
 • Chantilly-Tifanny: Een andere langharige krulkat is de Chantilly-Tiffany, een bekende kruising tussen de Havana Bruin en de Abessijnse Langhaar.
 • Selkirk Rex – Als u van katten met een dikke krullende vacht houdt, is de Selkirk Rex uw beste optie. Dit kattenras staat bekend om zijn extreem gekrulde vacht.

Conclusie

Het bezitten van een Maine Coon kat kan zowel leuk als bevredigend zijn, omdat ze gezelschap en vriendschap bieden, terwijl ze u ook helpen te ontspannen.

Als je je zorgen maakt over de verzorging van hun dikke dichte vacht, heb je misschien al aan andere eigenaren gevraagd hebben Maine coons krullend buikhaar?

Kortom, Maine Coon katten hebben meestal lang steil zijdeachtig haar, dit betekent echter niet dat u nooit gekruld buikhaar bij een Maine Coon kat zult aantreffen. Dit komt omdat sommige Maine Coons genetisch meer aanleg hebben voor gekruld buikhaar dan anderen.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat zelfs steilharige Maine Coons last kunnen hebben van een donzige golvende vacht tijdens het koude vochtige winterweer.

Gerelateerde vragen

Maine Coon Mix Kort Haar

Rasechte Maine Coons zijn niet kortharig, in plaats daarvan hebben ze lang, zijdeachtig en zacht haar. Maar, er zijn gemengde Maine Coons die een korte tot halflange vacht hebben.

Hebben Maine Coons veel haar?

Ja, Maine Coons hebben veel haar omdat ze een drievoudig gelaagde vacht hebben. Ze hebben ook een langer lichaam dan andere rassen.

Maine Coon Poottufts

Maine Coon plukjes zijn vachtjes die zich onder de poten van een Maine Coon kat bevinden. Deze plukjes helpen hun pootjes te beschermen tegen sneeuw of koude vloeren.

Plaats een reactie