Hebben Maine Coons een vette vacht?

Maine Coons zijn geliefd om hun lange, ruige vacht, maar eigenaars die zich zorgen maken over hygiëne vragen zich vaak af of Maine Coons een vette vacht hebben.

Maine Coons hebben van nature een vette vacht, waardoor hun vacht semi-waterafstotend is. Als de vacht van een Maine Coon echter uitzonderlijk vet is, vooral op het gezicht of aan de basis van de staart, kan dit te wijten zijn aan onderliggende huidaandoeningen of andere gezondheidsproblemen.

Maine Coons zien er uitzonderlijk mooi uit, maar een doffe, vette vacht kan afbreuk doen aan de natuurlijke schoonheid van uw kat, maar kan ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen.

Lees verder om uit te vinden hoe u de vacht van uw Maine Coon in perfecte conditie kunt houden!

Hebben Maine Coons een vette vacht?

Maine Coons zijn langharige, intelligente katten die bekend staan om hun enorme omvang.

Deze zachtaardige reuzen zijn er in alle soorten kleuren en patronenmaar hun verbluffende uiterlijk is niet de enige reden waarom ze zo populair zijn.

In de afgelopen decennia zijn Maine Coons ook steeds populairder geworden vanwege hun liefdevolle, sociale persoonlijkheden.

Maine Coon Vacht

Maine Coons zijn langharige katten met een unieke vacht.

Ze hebben een dikke, dubbele vacht, die hen helpt te isoleren tegen koud weer.

Hun vacht varieert in lengte over hun hele lichaam, wat duidelijk te zien is omdat Maine Coons een veel langere vacht rond hun schouders en borst hebben.

Ze zijn beroemd om de kraag of manen rond hun nek, waardoor ze op minileeuwtjes lijken!

Ze hebben ook een langere vacht aan hun poten, buik, en achterpoten.

Maine Coons hebben vooral in de winter een dikke vacht, maar de zomervacht van de Maine Coon is veel lichter.

Deze katten verharen seizoensgebonden, meestal in de herfst en de lente, zodat hun vacht hen kan beschermen tegen extreme temperaturen.

Maine Coon Vette Vacht

Hoewel de dikke, ruige vacht van de Maine Coon een van de bekendste eigenschappen van dit ras is, maken sommige eigenaren zich zorgen dat deze katten een vette vacht hebben.

Als dit een van uw zorgen is, bedenk dan dat alle katten oliën uit hun huid afscheiden, die vervolgens hun vacht bedekken en deze vochtig en glanzend houden, net als mensenhaar.

Dus kan kattenvacht vettig worden?

Het eenvoudige antwoord hierop is dat, hoewel de olie die katten afscheiden glans en vocht aan hun vacht toevoegt, hun vacht nooit zichtbaar vet mag zijn.

Katten kunnen echter een vette vacht ontwikkelen als ze te veel olie beginnen te produceren, wat vaak veroorzaakt wordt door:

 • Huidirritatie
 • Allergieën
 • Andere Gezondheidsproblemen

Als u zich zorgen maakt dat uw Maine Coon een vette vacht heeft, bedenk dan dat Maine Coons een vettere vacht hebben dan de meeste andere katten, omdat hun huidoliën hun vacht semi-waterafstotend maken.

Hoewel deze aanpassing vele eeuwen geleden een enorm voordeel was toen Maine Coons in het wild leefden in de frigide, besneeuwde staat Maine, is het minder relevant in de wereld van vandaag.

Dit komt omdat in het moderne leven de meeste Maine Coon katten nu gedomesticeerd zijn, levend in heerlijke warme droge huizen.

Maine Coon Bont

Heb je je ooit afgevraagd, hebben Maine Coons haar of een vacht?

Hoewel dit misschien als een domme vraag klinkt, is het eigenlijk een geldige vraag die veel mensen graag stellen. Dit is wat ik hen vertel …

Katten, zoals alle zoogdieren, hebben haar. Maar de term “pels” wordt vaak gebruikt om dik haar aan te duiden dat het hele lichaam van een dier bedekt.

Hoewel kattenvacht dus qua structuur vergelijkbaar is met mensenhaar, is het doorgaans fijner, zachter en groeit het dichter dan het haar van een mens.

Dus, hebben Maine Coons een zachte vacht?

Ondanks hun ietwat vette vacht, komt een zachte vacht van de Maine Coon toch veel voor. In feite betekent de extra dikke vacht van de Maine Coon dat hun vacht veel zachter is om aan te raken dan veel andere kattenrassen.

Pluizige Maine Coons

Als je een Maine Coon kitten hebt, vraag je je misschien af, wanneer worden Maine Coons pluizig?

De meeste Maine Coons beginnen pluizig te worden als ze ongeveer twee maanden oud zijn, maar het kan tot vier jaar duren voordat hun volledige vacht is ontwikkeld.

Wat maakt de vacht van een kat vettig? (13 Oorzaken)

Hoewel een bepaalde hoeveelheid olie belangrijk is om de vacht van uw kat te beschermen en vocht te geven, als u zich afvraagt waarom mijn kat een vette vacht heeft, zijn er veel mogelijke onderliggende oorzaken.

Hier zijn 13 van de meest waarschijnlijke oorzaken (bronnen 1,2,3):

1. Natuurlijke Oliën

Voor een langharige kat is een vette vacht achter de oren eigenlijk vrij normaal. De vacht achter de oren van een kat is zachter en fijner, wat betekent dat het gemakkelijker kan worden aangetast door oliën.

Bovendien hebben katten het vaak extra moeilijk om deze plekken te bereiken.

2. Allergieën

Allergieën voor voedsel, stof, pollen en andere allergenen kunnen leiden tot huidirritatie, waardoor de olieproductie toeneemt.

Ontdek de 12 meest voorkomende Maine Coon allergieën in mijn artikel.

3. Ouderdom

Als katten ouder worden, kunnen ze te moe, stijf of pijnlijk worden om zichzelf goed te verzorgen.

Senior kat vettige vacht komt helaas vaak voor.

4. Artritis

Net als bij ouderdom, zullen katten met artritis wat flexibiliteit verliezen en zichzelf misschien niet meer zo goed kunnen verzorgen als ze ooit deden.

Andere pijnlijke aandoeningen zoals heupdysplasie of osteoporose kunnen ook dezelfde invloed hebben op de verzorgingscapaciteiten van uw kat.

Kijk uit voor deze veel voorkomende tekenen van heupdysplasie.

5. Dieet

Een vette vacht kan veroorzaakt worden door een slecht dieet.

Voedingsdeficiënties kunnen leiden tot een verhoogde productie van oliën en andere talg, en zullen vaak ook resulteren in:

 • dof uitziende vacht
 • Lethargie
 • Andere Symptomen

Houd de vacht van uw Maine Coons in goede conditie door ze deze Maine Coon droogvoer.

Als alternatief, als een Maine Coon rauw voedsel dieet uw voorkeur heeft, zorg er dan voor dat u dit artikel eerst leest.

6. Obesitas

Zwaarlijvige katten verliezen vaak hun soepelheid en hebben het moeilijk om elk deel van hun vacht te bereiken tijdens het verzorgen.

7. Primaire Seborroe

Primaire seborroe is een zeldzame huidaandoening waarbij katten meer oliën produceren dan nodig is, wat resulteert in een vette vacht, evenals een klonterige of ongelijke vacht.

8. Secundaire Seborroe

Secundaire seborroe leidt vaak tot dezelfde symptomen als primaire seborroe, maar is te wijten aan een onderliggende oorzaak in plaats van genetica.

Secundaire seborrhea kan veroorzaakt worden door:

 • Wormen
 • Vlooien
 • Allergieën
 • Diverse Infecties

9. Staart

Katerstaart, het meest voorkomend bij katers, kan resulteren in een vette vlek op de rug van de kat.

Katerstaart komt het meest voor bij ongecastreerde katers en is het gevolg van een overactieve olieproductie aan de basis van de staart.

Maine Coon dekstaart gaat vaak gepaard met:

 • Crusty Buildup
 • Onderscheidende Slechte Geur

10. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie verhoogt het metabolisme van een kat, vaak resulterend in:

 • Verlies van vacht
 • Gewichtsverlies
 • Verhoogde Eetlust

Sommige Maine Coon katten met hyperthyreoïdie kunnen ook een overproductie van talg en andere huidoliën hebben, wat resulteert in een vettige vacht.

Als je je afvraagt, waarom is de vacht van mijn kat vettig en valt hij uit, bedenk dan dat hyperthyreoïdie een mogelijke boosdoener is.

11. Diabetes Mellitus

Voor een diabetische kat is een vette vacht een ander mogelijk symptoom.

Sommige katten met diabetes kunnen een doffe vettige vacht ontwikkelen, evenals roos.

12. Mond en Gebit Ziekten

Mond- en tandziekten kunnen pijn veroorzaken bij het verzorgen.

Katten met parodontitis en soortgelijke aandoeningen vertonen ook vaak een verminderde eetlust.

Lees meer over deze mogelijk fatale gebitsaandoening in mijn artikel ‘Maine Coon Tanden: Belangrijke feiten om te weten‘.

13. Andere onderliggende voorwaarden

Het is mogelijk dat de vacht van een kat vet wordt als gevolg van een aantal onderliggende gezondheidsaandoeningen, zoals deze veel voorkomende Maine Coon gezondheidsproblemen.

Als u zich zorgen maakt over de vette vacht van uw kat, maak dan een afspraak met uw dierenarts om gevaarlijke gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Hoe vette kattenvacht te behandelen

Maine Coons worden geroemd om hun natuurlijk prachtige uiterlijk, maar een kat met een vette, doffe vacht zal nauwelijks lijken op de ware schoonheid van de Maine Coon.

Belangrijker is echter het feit dat een vette vacht over meer gaat dan het uiterlijk van uw kat; het is bijna altijd een teken van slechte hygiëne of onderliggende aandoeningen.

Leren hoe je van een vette kattenvacht afkomt, is daarom essentieel om je kat schoon, gezond en zo mooi mogelijk te houden!

Hieronder vindt u 7 geweldige manieren om de vette vacht van uw kat te behandelen (bronnen 1,2):

1. Verzorging

Vette vachten zijn vaak het gevolg van slechte hygiënische gewoonten.

Veel katten zijn niet in staat zichzelf goed te verzorgen als gevolg van:

 • Artritis
 • Ouderdom
 • Obesitas
 • Andere Medische Problemen

Hoewel het belangrijk is om de onderliggende oorzaak van de slechte verzorgingsgewoonten van uw kat te behandelen, moet u uw kat ook helpen door zijn vacht goed te verzorgen.

Maine Coons moeten ten minste twee tot drie keer per week worden geborsteld, en mogelijk meer tijdens het verharingsseizoen.

Om succesvol te kunnen borstelen, moet u ervoor zorgen dat u deze zes grooming borstels handig.

Hoewel zes in eerste instantie misschien veel lijkt, moet u niet vergeten dat elke borstel anders is met zijn eigen unieke doel.

2. Baden

Moeten Maine Coon katten in bad, of is dit gewoon een misvatting? Zorg ervoor dat je lees het volledige verhaal voordat je conclusies trekt.

Het is geen geheim dat de meeste katten een hekel aan water hebben, maar Maine Coons zijn uniek omdat ze meestal van het water houden vanwege deze redenen.

Maar zelfs als uw Maine Coon een hekel heeft aan baden, kunt u uw kat toch schoon houden door de vacht van uw Maine Coon voorzichtig af te vegen met een vochtig washandje.

Een alternatief, de in dit artikel genoemde methoden zijn ook goede manieren om een Maine Coons vacht schoon te houden.

Als je je vaak hebt afgevraagd waarom ziet de vacht van mijn kat er gescheiden uit, dan heeft je kat waarschijnlijk een opeenhoping van vet en vuil in zijn vacht, waardoor deze gaat klonteren en scheiden. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de vacht van uw kat grondig te wassen en deze ophoping te verwijderen.

Gebruik een huisdierveilige, door dierenartsen goedgekeurde ontvettende shampoo om de vettige ophoping van uw kat veilig te verwijderen.

Dit zijn mijn favoriete kattenshampoos.

3. Vacht trimmen

De lange vacht van de Maine Coon mag er dan prachtig uitzien, maar hij kan vuil, mat en vettig worden als hij niet goed wordt onderhouden.

Maine Coons hebben een langere vacht rond hun poten, tenen, en achterpoten.

Buitenkatten zijn nog vatbaarder voor het krijgen:

Zieke of oudere katten kunnen klonten uitwerpselen in de buurt van hun billen krijgen als deze verstrikt raken in hun vacht. Meer informatie over dit onderwerp.

Als u klonten of klitten op het lichaam van uw kat opmerkt, is het misschien tijd om wat overtollig bont weg te knippen om de hygiëne van uw kat te handhaven.

4. Dieet Verandering

Soms is een doffe, vette vacht te wijten aan een onevenwichtige voeding, of zwaarlijvigheid.

Zwaarlijvige katten zijn niet in staat om elk deel van zichzelf te bereiken en moeten op een door de dierenarts goedgekeurd dieet worden gezet.

Katten met onevenwichtige voeding moeten worden gevoed hoogwaardig voedsel met:

 • Hoge hoeveelheden proteïne
 • Matige hoeveelheden vet
 • Geringe hoeveelheden koolhydraten
 • Laag gehalte aan granen en vulstoffen

U moet ook met uw dierenarts overleggen om er zeker van te zijn dat uw kat alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

5. Pijnbestrijding

Katten die lijden aan artritis, heupdysplasie, of andere pijnlijke aandoeningen kunnen zichzelf vaak niet meer verzorgen zoals ze dat vroeger deden.

Naast het vaker verzorgen en baden van uw kat, moet u ook met uw dierenarts overleggen over pijnbestrijding.

Het volgende kan ook helpen de pijn van uw Maine Coons te verlichten:

 • Pijnstillers
 • Verminderde Oefening
 • Toegankelijk meubilair (om overmatig klimmen en springen te voorkomen)

6. 6. Medicatie

Soms ontwikkelen katten een vette vacht als gevolg van onderliggende parasieten of infecties.

Uw dierenarts kan u antibiotica, schimmelwerende medicijnen of andere noodzakelijke medicijnen voorschrijven om uw kat beter te maken.

7. Plan een afspraak met de dierenarts

Uiteindelijk zou een vette vacht een reden tot bezorgdheid moeten zijn voor elke katteneigenaar.

Breng uw kat onmiddellijk naar de dierenarts als zijn vette vacht meerdere dagen aanhoudt, vooral als u andere symptomen opmerkt zoals lusteloosheid of jeuk.

Maine Coon verzorgingstips

Katten zijn kieskeurige verzorgers, maar zelfs de schoonste katten hebben af en toe wat hulp nodig van hun baasje.

Het is belangrijk om een verzorgingsroutine vast te stellen om de hygiëne van uw kat te reguleren.

Hier volgen enkele tips voor de verzorging van uw Maine Coon kat:

a. Het borstelen van een Maine Coon kat

Borstelen is een essentieel onderdeel van de verzorging van elke kat, maar dit geldt in het bijzonder voor Maine Coons, omdat deze langharige katten gevoelig zijn voor klitten en vervilting.

Als u uw kat niet genoeg borstelt, kan het zijn dat ze veel haar inslikken tijdens het verzorgen, wat kan leiden tot haarballen.

Pas echter op voor te veel borstelen; dagelijks borstelen kan de vacht van je kat irriteren en zelfs resulteren in kale plekken!

Met dit alles in gedachten, moet een Maine Coon dus minstens twee of drie keer per week geborsteld worden met een slicker borstel die effectief is in het verwijderen van de dode haren uit de dikke ondervacht van je kat.

Klik hier om de beste slicker grooming borstel te bekijken, en andere handige grooming tools om bij de hand te houden.

Nadat je dit gedaan hebt, gebruik je een borstel van varkenshaar (zoals deze op Amazon) om de overjas van uw Maine Coon glad te strijken:

Maine Coons hebben een lange, dikke vacht in de winter, en een kortere, dunnere vacht in de zomer, zodat ze zich beter kunnen aanpassen aan temperatuurwisselingen.

Tussen de seizoenen door verharen Maine Coons veel en zullen ze wat extra verzorging nodig hebben om overtollige vacht te verwijderen.

Daarom is het belangrijk om te onthouden dat u tijdens de lente en de herfst het borstelschema van uw kat waarschijnlijk zult moeten verhogen vanwege hun verhoogde verharingscyclus.

b. Het schoonmaken van het gezicht van uw kat

Katten produceren vaak veel olie op hun gezicht en oren, en sommige kunnen zelfs acne ontwikkelen als gevolg daarvan.

Om dit te helpen voorkomen kun je een vochtig doekje gebruiken om het gezicht van je kat voorzichtig af te vegen, vooral rond de ogen, lippen en kin.

Voor meer informatie over Maine Coon acne zorg ervoor dat je deze complete gids leest.

Als het gaat om het schoonmaken van de oren van uw kat, gebruik dan alleen een doekje of een katoenen balletje om schade aan de kostbare oren van uw kat te voorkomen.

Je moet hun oren ook maar eens in de twee of drie maanden schoonmaken om irritatie te voorkomen.

Als uw kat echter regelmatig vette oren heeft, of oren die vol zitten met vuil, dan lijdt hij waarschijnlijk aan een onderliggende aandoening en moet hij naar de dierenarts worden gebracht.

c. Het baden van een Maine Coon kat

De meeste katten hoeven alleen maar geborsteld te worden, maar in sommige gevallen kan een diepere reiniging is nodig door te baden.

Dus, hoe vaak moet een Maine Coon in bad?

Realistisch gezien hoeven katten meestal maar eens in de één of twee maanden in bad. Echter, het antwoord zal uiteindelijk afhangen van de conditie van de vacht van uw kat, alsmede de gevoelens van uw kat ten opzichte van baden.

Als uw kat bijvoorbeeld een hekel heeft aan baden en er behoorlijk gestrest van raakt, moet u uw kat alleen baden als en wanneer het absoluut nodig is.

Als alternatief, als uw Maine Coon van water houdt, dan is het misschien een goed idee om een regelmatig badschema voor hem op te stellen.

Hoe een Maine Coon kat te baden

 1. Voordat u begint met het baden van uw kat, moet u hem eerst borstelen om het dode haar van uw kat te verwijderen.
 2. Voor katten die een hekel hebben aan baden, is het meestal een goed idee om ervoor te zorgen dat je kat rustig en moe is tijdens het baden. Dit komt omdat een kat die vol energie zit eerder geneigd zal zijn om een gevecht aan te gaan tijdens het baden!
 3. Je moet er ook voor zorgen dat je een rubberen mat of handdoek op de bodem van je badkuip hebt gelegd, zodat je kat iets veiligs heeft om zich aan vast te houden terwijl hij in bad gaat.
 4. Vul de badkuip met een paar centimeter warm water en plaats uw kat in de badkuip.
 5. In plaats van je kat helemaal onder water te dompelen, gebruik je een kopje, bakje, of zachte waterspuit om je kat nat te krijgen.
 6. Masseer vervolgens de kattenshampoo in de vacht van je kat. Zorg ervoor dat u alleen kattenshampoos gebruikt die geschikt zijn voor uw kat zoals deze of raadpleeg een opgeleide dierenarts die de ideale kattenshampoos kan aanbevelen op basis van de individuele behoeften van uw huisdier. Katten met een zeer vette vacht hebben bijvoorbeeld vaak een ontvettende shampoo nodig om overtollig vuil te verwijderen.
 7. Spoel de vacht van uw kat af met water.
 8. Droog uw kat daarna voorzichtig af met een warme handdoek en geef hem een paar traktaties om badtijd een positievere ervaring te maken.

d. De vacht van uw kat trimmen

Omdat Maine Coons langharige katten zijn, zijn ze vatbaarder voor klitten en matten.

De lange vacht rond hun poten en achterpoten is bijzonder gevoelig voor vervilting.

Ouderen, zwaarlijvige katten en buitenkatten hebben allemaal een grotere kans op een vieze of verwarde vacht.

Hoewel baden en borstelen dit kunnen helpen voorkomen, is het ook een goed idee om overtollige vacht te trimmen wanneer dat nodig is.

Als uw kat veel matten heeft kan het gevaarlijk zijn om uw kat zelf te verzorgen; soms is het bijna onmogelijk om een mat te verwijderen zonder per ongeluk in de huid van uw kat te snijden.

Mocht u zich niet op uw gemak voelen bij het zelf verzorgen van uw kat, zoek dan een gerenommeerde trimsalon die u vertrouwt om goed voor uw kat te zorgen.

Conclusie

Veel katteneigenaren zijn gefascineerd door de luxueuze vacht van de Maine Coon, maar vragen zich vaak af: hebben Maine Coons een vette vacht?

Hoewel deze katten oliën produceren die hun vacht semi-waterafstotend maken, is een zichtbaar vette of olieachtige vacht vaak te wijten aan onderliggende problemen, zoals slechte hygiëne of een medische aandoening.

Ga met je kat naar de dierenarts om eventuele gevaarlijke problemen uit te sluiten, en stel een verzorgingsroutine in om je Maine Coon schoon en gezond te houden.

Gerelateerde vragen

Wanneer krijgen Maine Coons hun oorpluimen?

Hoewel niet alle Maine Coons oorpluimpjes hebben, kunnen de meeste Maine Coons tussen zes weken en twee jaar oud hun oorpluimpjes krijgen.

Veranderen Maine Coon Kittens van kleur?

Sommige kittens kunnen geboren worden met spook tabby aftekeningen die vervagen naarmate ze ouder worden, en andere Maine Coon kittens kunnen donkerder of lichter worden naarmate ze ouder worden (bron 1).

Hebben Maine Coon katten voeten met zwemvliezen?

Maine Coons hebben, net als alle andere kattensoorten, gedeeltelijk gevlochten voeten. Dit verbetert hun zwem-, jacht-, en klimcapaciteiten.

1 gedachte over “Hebben Maine Coons een vette vacht?”

 1. Ik wist niet dat je de staart niet mocht kammen maar borstelen, waardoor zijn staart nu dunner is. Komt zijn staart terug pluizig? Hij is net 1 jaar?

  Beantwoorden

Plaats een reactie