Hebben Maine Coons een oerzak?


Er zijn veel aspecten van de Maine Coon die ongrijpbaar en mysterieus zijn. Hebben Maine Coons bijvoorbeeld een oerzak?

Een oerbuidel is een evolutionaire fysieke eigenschap die veel katten hebben, die in het verleden katachtigen hielp om de harde en verraderlijke wildernis te overleven. Maar, hebben Maine Coons?

Maine Coons delen veel overeenkomsten met de roofdieren die vandaag de dag nog steeds in de wildernis rondzwerven. Een van die overeenkomsten is hun behoefte aan een oerzak die van hun buik naar beneden hangt, om de vitale organen van de kat te beschermen.

Hebben Maine Coons echt een oerbuidel nodig om hen door hun dagelijkse strijd te helpen, en wat is een oerbuidel eigenlijk?

Of Maine Coons al dan niet een oerbuidel hebben, en welk doel die dient, wordt behandeld in dit snelle en zeer informatieve artikel.

Als u verder leest zult u ook ontdekken wat de grootte van uw Maine Coons buidel betekent!

Hebben Maine Coons een oerbuidel?

De Maine Coon is een mysterieus en vorstelijk uitziend kattenras, met een ongrijpbare achtergrond en een heerlijk extravagant uiterlijk.

Hun zachtaardige, maar plezierige persoonlijkheden hebben hen enorm populair gemaakt over de hele wereld, vooral in de Verenigde Staten van Amerika.

Als je hebt gemerkt dat de buik van je Maine Coon kat uitzakt, en je je afvraagt of dit iets is waarover je met je dierenarts moet praten, raak dan niet in paniek. De uitgezakte buik van een kat wordt de oerzak genoemd.

Maar, wat is een oerzak?

Kortom, de oerbuidel is een evolutionaire aanpassing om katachtigen te beschermen tegen roofdieren.

In wezen is de oerzak een dikke laag hangende huid en vacht die hun onderbuik bedekt. Of hun buik, om precies te zijn.

Als je ooit naar je Maine Coon hebt gekeken en je hebt afgevraagd of je kat een beetje mollig wordt rond de taille, dan ben je niet de enige. Dat komt omdat de oerzak ervoor zorgt dat het lijkt alsof je kat een pluizige mollige buik heeft!

De Maine Coon primordial pouch zit perfect en opzettelijk over de buik van de Maine Coon, dus het is je vergeven als je denkt dat je kat wat is aangekomen.

Daarom, voordat u zich haast om uw Maine Coon kat op een gewichtsverlagend dieet te zetten, overweeg de mogelijkheid dat uw kat is begonnen met het ontwikkelen van een primordiale buidel!

De oerzak ontwikkelt zich meestal tijdens de adolescentiejaren van de Maine Coon kat, vanaf 6 maanden oud. Het is niet ongewoon dat eigenaren ten onrechte denken dat ze hun hongerige en groeiende Maine Coon kat in deze periode te veel eten hebben gegeven!

De oerzak is volkomen normaal om te zien bij veel verschillende kattenrassen dan alleen Maine Coons! (bronnen 1,2).

Waarom hebben katten een oerzak?

Dus, waarom hebben katten een hangbuik als ze niet overvoerd worden, en nergens anders op hun lichaam mollig zijn?

Als u zich deze vragen heeft afgevraagd, is de oerbuik van uw kat misschien het antwoord.

Maar waarom hebben katten eigenlijk een oerzak?

Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom katten een oerzak hebben (bronnen 1,2):

1. Bescherming tegen schoppen

Katten, in het wild en gedomesticeerde rassen, hebben de neiging agressief te schoppen als een manier om andere katten te bestrijden.

Katten kunnen behoorlijk hard schoppen en aangezien ze scherpe klauwen hebben, kan een goed geplaatste trap in de maag verwoestende schade aanrichten.

De oerzak helpt de vitale organen van de kat te beschermen door een extra laag toe te voegen:

2. Bescherming bij het schoppen

Katten hebben zeer sterke achterwaartse trappen. Ze houden ervan om achter zich uit te trappen, waardoor hun maag en onderbuik bloot komen te liggen.

Door het hebben van een oerzak kan de Maine Coon zich beschermen tegen tegenaanvallen terwijl ze schoppen.

3. Extra warmte

Katten zijn niet geƫvolueerd om in onze warme en gezellige huizen te leven. In plaats daarvan hebben ze zich aangepast om de harde, en soms bitter koude, buitenlucht te overleven.

Een extra laag vulling op hun buik zal deze permanent buiten levende katten warmer hebben gehouden in het holst van de winter.

4. Extra flexibiliteit

De extra huid die de oerzak biedt, zou uw kat mogelijk voldoende extra flexibiliteit en een beter bewegingsbereik kunnen geven om indrukwekkender sprongen te maken.

Het zou ze ook kunnen helpen zichzelf te draaien in de buitengewone en grappige hoeken die we ze vaak aantreffen.

5. Meer ruimte voor voedsel

Men denkt dat het secundaire doel van de oerzak van de kat is om een kat in staat te stellen meer voedsel en dus energie op te slaan voor later.

Wanneer voedsel vaak schaars is, kan deze buidel mogelijk een enorm verschil maken.

Een grotere buik betekent meer ruimte voor eten!

Wanneer ontwikkelen katten de oerbuik?

Helaas, als je je gaat afvragen op welke leeftijd katten hun oerzak krijgen, zul je waarschijnlijk nooit een duidelijk antwoord krijgen.

De waarheid is dat het van kat tot kat zo verschillend is, laat staan tussen verschillende rassen en soorten.

Een algemene vuistregel is dat katten hun buidel ontwikkelen tijdens de adolescentie, zodat ze van nature nog heel erg kittens zijn, maar hun volwassen fysieke trekken beginnen te tonen.

Ergens tussen 4-9 maanden is een mogelijkheid, hoewel de meeste katten hun buidel ontwikkelen rond hun 6e maand (bron 1).

Waarom hebben sommige katten geen oerbuidel?

Hebben alle katten een oerzak?

Dit is een veelbesproken onderwerp en helaas is het antwoord tot op heden nog steeds omstreden, want het is niet zo eenvoudig als de vraag: hebben katers een oerzak, en poezen niet?

Wat we wel weten is dat beide geslachten een oerzakje ontwikkelen. Maar, heeft elk kattenras dat?

  • Milieu Behoefte: Sommige mensen beweren dat alleen katten met een omgevingsbehoefte op een bepaald moment een oerbuidel zouden hebben ontwikkeld. Vanuit een warmteperspectief is dit logisch – maar hoe zit het met het gevecht met andere katten?
  • Grootte van de buidel: Het grootste twistpunt is dat katten misschien allemaal een oerbuidel hebben, maar dat de grootte ervan kan variĆ«ren tot het punt dat de buidel bijna niet bestaat. Als de buidel zo klein is dat hij onherkenbaar is, moeten we hem dan beschouwen als een oerbuidel? Veel mensen beweren van niet.
  • Impact van domesticatie: Er is veel bewijs dat onze domesticatie van grote katten de manier waarop ze zich gedragen en communiceren heeft veranderd. Er is een mogelijkheid dat kattenrassen die al lang geleden in het wild zijn uitgestorven en uitsluitend huiskatten zijn, geen behoefte hebben aan een oerbuidel en er daarom als het ware “geen meer ontwikkelen” (bronnen 1,2).

Waarom is de oerzak van mijn kat zo groot?

Heeft uw kat een hangbuik?

Als de oerbuik van uw Maine Coon kat er groot uitziet, en u vermoedt dat hij is aangekomen, bedenk dan of dit een teken is van een te grote oerbuik.

Waardoor wordt een oerzak zo groot? Het antwoord is waarschijnlijk genetica.

Oerzakken zijn een genetische evolutionaire aanpassing om te kunnen omgaan met barre weersomstandigheden en agressieve roofdieren, vaak (maar niet altijd) andere katten.

De kans dat de oerbuidel van uw kat uitzonderlijk groot is, is waarschijnlijk een rasspecifiek kenmerk of het resultaat van een geschiedenis van felle ruzies in de stamboom van uw katachtige!

Een te grote oerzak kan ook het gevolg zijn van een overvoede kat.

Als u niet zeker weet of uw kat overgewicht heeft of niet, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen of een online gezond-gewichttabel voor uw kattenras raadplegen.

Houd in gedachten dat Maine Coons meestal vrij grote oerzakken hebben omdat ze tot voor kort in een aantal extreem koude en behoorlijk harde wildernissen leefden.

Het hebben van een extra grote oerbuidel is in de meeste gevallen niet belangrijker dan hun pluizige poten en grote borstelige staarten.

Oerzak Kattenrassen

Maine Coons zijn niet het enige ras van gedomesticeerde katten die een oerzak hebben.

Hier zijn enkele andere bekende kattenrassen die duidelijke oerzakken op hun buik hebben (bronnen 1,2):

  • Egyptische Mau
  • Japanse Bobtail
  • Pixie Bob
  • Bengaal
  • Brits Korthaar
  • Amerikaanse Bobtail
  • Perzische

Conclusie

Nu zou je een vrij goed idee moeten hebben over wat een oerzak is.

Hebben Maine Coons een oerzak? Ja! Hebben andere katten dat ook? Ja, maar niet altijd.

Een oerbuidel dient een behoorlijk vitaal doel en hoewel de kans groot is dat uw Maine Coon er tijdens zijn leven niet veel gebruik van zal maken, zal hij toch dankbaar zijn dat hij hem heeft als de noodzaak zich ooit voordoet.

Gerelateerde vragen aan

Oerzakken bij de mens

Er is geen bewijs dat er oerzakken bestaan bij de mens. Wij hebben niet de neiging om elkaar in de maag te trappen, dus het is weinig verrassend dat we ze niet nodig hebben!

Oerzakken bij grote katten

De meeste grote katten hebben een oerbuidel, omdat ze vaker in levensgevaarlijke situaties terechtkomen dan een huiskat. Vergeet niet dat de oerbuidel vooral dient als bescherming tegen schoppen en krabben in de onderbuik.

Plaats een reactie