Hebben Maine Coons een dubbele vacht?

Maine Coon katten staan bekend om hun dikke, weelderige, ruige vacht, maar hebben Maine Coons ook een dubbele vacht?

Lees verder om het geheim te ontdekken achter de half-waterafstotende vacht van de Maine Coon, en of er enige waarheid zit in de geruchten dat ze eigenlijk drie lagen vacht hebben om ze warm te houden.

Rasechte Maine Coon katten hebben gewoonlijk een dubbel gelaagde vacht, verdeeld in een ondervacht en een bovenlaag. De bovenlaag, ook bekend als de beschermlaag, is olieachtig met semi-waterafstotende eigenschappen die water en vuil afstoten. Hun ondervacht is zeer dicht en wordt gevormd door twee kortere dichte lagen die lucht vasthouden en zo zorgen voor isolatie tegen koud weer.

De pluizige vacht van een Maine Coon is een van hun zeer geliefde fysieke kenmerken, dus laten we eens dieper ingaan op het onderwerp hoeveel vachten de Maine Coon kat eigenlijk heeft.

Hebben Maine Coons een dubbele vacht?

Maine Coon katten staan bekend als het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun enorme omvang, met een gewicht tot 25 pond. Hun lange, rechthoekige lichamen en brede borstkas zijn ook duidelijke kenmerken van dit raskattenras.

Het Maine Coon kattenras zou oorspronkelijk uit de staat Maine in de USA komen, maar hoe ze in Maine terecht zijn gekomen blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

Ondanks de vele verhalen over hun oorsprong die in de loop der jaren de ronde hebben gedaan, is het nog steeds onduidelijk wie hun voorouders waren, noch hoe zij voor het eerst naar New England zijn gekomen.

Kijk eens naar de meest populaire Maine Coon kat folklore verhalen en bepaal uw mening over het onderwerp!

Ongeacht hoe Maine Coon katten voor het eerst in de staat Maine aankwamen, wordt aangenomen dat zij een lange, dikke vacht hebben ontwikkeld, om hen te helpen het frigide winterklimaat van Maine te overleven.

Terwijl andere tamme kattenrassen omkwamen, overleefde het Maine Coon kattenras in de wildernis op jacht naar prooi en was in staat om de barre winterse omstandigheden te overleven.

Ontdek of Maine Coon katten tot op de dag van vandaag nog in het wild leven, in mijn artikel.

De zachte, dikke vacht van de Maine Coon is een van de bepalende kenmerken van het ras die met succes geborsteld kan worden met behulp van deze 5 Maine Coon verzorgings hulpmiddelen.

Technisch gezien hebben alle raszuivere Maine Coon katten een dikke, dubbelgelaagde vacht die goed geschikt is voor barre klimatologische omstandigheden, met een zijdeachtige textuur die het gemak van vervilten vermindert.

Het is echter vermeldenswaard, dat sommige specialisten zeggen dat de Maine Coon een drievoudige vacht heeft. Maine Coons hebben echter geen awnharen, dus in dit geval zullen we stellen dat de Maine Coon slechts twee vachten heeft.

Blijf lezen om te zien hoe de verschillende lagen van de vacht van de Maine Coons een doel te dienen hebben:

Lagen 1 & 2: Ondervacht

De vacht van de Maine Coon bestaat uit een ondervacht met zeer fijne donshaartjes, bedekt door een laag langere haren en een glanzende buitenlaag.

Deze dubbele ondervacht is meestal dicht en zeer zacht, wat zorgt voor isolatie tegen koud weer.

Laag 3: Buitenste Laag

De buitenste laag ontwikkelt zich als de Maine Coon uit de kittenfase groeit.

Deze vachtlaag is:

 • Dikker
 • Grover
 • Wordt Aanzienlijk Lang

De buitenste vacht van een Maine Coon is glanzend en half waterafstotend.

Er wordt verondersteld dat Maine Coons deze lange ruige semi-waterbestendige vacht hebben ontwikkeld toen zij voor het eerst in Noord-Amerika werden geïntroduceerd.

De beschermharen van de Maine Coon speelden een sleutelrol in het helpen van de Maine Coon om de strenge winters en de winden van Maine, VS te overleven.

De beschermharen stootten uitstekend af:

Maine Coons zijn direct herkenbaar aan hun vette dekharen.

Hebben Maine Coons een vette vacht?

De vacht van een Maine Coon kat moet glanzend zijn, niet vettig of olieachtig.

Een vettige vacht kan een teken zijn dat uw kat lijdt aan een van deze onderliggende gezondheidsproblemen of een tekort aan voedingsstoffen.

Hoe voorkom je dat een Maine Coon gaat klitten?

Alle rasechte Maine Coon katten hebben een dubbel gelaagde vacht die regelmatig geborsteld moet worden om te voorkomen dat de vacht van uw kat gaat klitten.

De Maine Coon vacht heeft een ruige lange vacht die vatbaar is voor vervilting, als hij niet goed wordt verzorgd.

Knopen en klitten moeten snel worden verwijderd, omdat klitten in de ondervacht kunnen trekken aan de huid van uw kat, waardoor de vacht minder effectief is in het helpen van uw Maine Coon bij het reguleren van hun temperatuur.

Zorg er daarom voor dat u uw Maine Coon kat borstelt en verzorgt met deze kattenborstels ten minste 2-3 keer per week om ervoor te zorgen dat de vacht van de katachtige niet in de knoop raakt en gaat klitten.

Als u niet al te zeker weet hoe u uw Maine Coons dikke dichte vacht moet borstelen, zorg er dan voor dat u het volgende volgt essentiële verzorgingstips.

Hebben Maine Coons een ondervacht?

Volwassen Maine Coons hebben een dubbele vacht.

Hun ondervacht bestaat uit fijne, dichte, donzige lange haren die helpen om uw kat warm te houden.

Echter, niet alle katten ontwikkelen een ondervacht; daarom vraagt u zich misschien af, hoe weet ik of mijn kat een ondervacht heeft?

De meest effectieve manier om erachter te komen of uw kat een ondervacht heeft, of niet, is door naar de vacht te kijken. Elke vachtlaag heeft een ander type vacht in termen van lengte en dichtheid.

Hier zijn enkele tips om u te leiden:

 • Langharige Katten: De meeste katten met lang haar hebben een ondervacht die zich aan de basis van hun lange haar/vacht bevindt.
 • Gemakkelijk matte vacht: Wanneer de vacht van uw kat gemakkelijk gaat klitten, is de kans groter dan gemiddeld dat de kat een ondervacht heeft.
 • Te veel verharen: Onderjassen produceren met korte tussenpozen veel haren. Het zijn deze haren die gemakkelijk op uw kleren afvallen.

De meeste katten hebben een ondervacht en de Maine Coon, een langharige kat, is niet anders.

Maine Coon Nek Ruff

Maine Coons staan bekend om de leeuwachtige manen rond hun nek.

Deze manen worden ook wel “kraag” genoemd en overheersen hun voor- en onderzijde. De kraag loopt helemaal rond naar hun rug.

Aangezien Maine Coons gekenmerkt worden door hun manen, vraag je je misschien af, verharen Maine Coons hun manen?

Nou, tijdens de zomermaanden zullen de manen van een Maine Coon minder dicht worden. Het zal echter nooit volledig afvallen, waardoor de nek van de kat manloos blijft.

Sommige eigenaren vinden het leuk om de leeuwenlook van een Maine Coon te benadrukken, door hun kat een Maine Coon leeuwenkapsel. Lees meer over dit emotionele onderwerp.

Krijgen Maine Coons een wintervacht?

Maine Coon katten verharen veel vacht tijdens de zomermaanden om hun lichaamstemperatuur te helpen reguleren als het weer te warm is.

Echter, om zich warm te houden tijdens het koude winterseizoen, kweken ze ook een dikke wintervacht, vooral tijdens het overgangsseizoen van de herfst.

In overeenstemming met de oorsprong van het ras, functioneert de Maine Coons wintervacht als een isolator voor het lichaam van de kat.

De wintervacht beschermt uw Maine Coon tegen extreme koude omstandigheden en helpt hem warm te blijven gedurende het koude seizoen.

Bovendien is het vermeldenswaard dat de buitenste semi-waterafstotende laag van de vacht van uw Maine Coon aanzienlijk langer wordt tijdens de winter, om te helpen uw katachtige droog te houden (bron 1).

Verharen Maine Coons in de zomer

Maine Coons staan bekend om hun lange, weelderige vacht, waardoor verzorging een essentieel aspect is van het dagelijks leven van uw kat.

Dit is de beste manier om een Maine Coon kat te verzorgen.

Zorg ervoor dat je alleen deze Maine Coon kattenborstels als u optimaal profijt wilt hebben van al uw inspanningen op het gebied van kattenverzorging.

Zoals u zou verwachten, zullen Maine Coons tijdens de zomermaanden veel vacht verliezen om comfortabel te kunnen leven in het warme weer.

Heb je je ooit afgevraagd of een Maine Coon in hete klimaten, zoals India, kan leven? Als dat zo is, dan is het misschien boeiend om de feiten hier te lezen.

Maine Coon Zomerjas Vs. Winterjas

Als u de Maine Coons zomervacht versus wintervacht vergelijkt, zult u al snel een groot verschil tussen beide vachten opmerken. Het meest opvallende is dat de Maine Coon zomervacht veel minder dicht is dan de wintervacht.

Als u een kattenfanaat bent, zult u ook merken dat de kraag van haar rond de Maine Coon nek en borst minder dicht wordt tijdens de zomermaanden.

Typisch, Maine Coons werpen meer vacht tijdens de zomer. Ter vergelijking, ze verharen zelden tijdens het winterseizoen wanneer de dikte van hun vacht nodig is om hen warm te houden.

Tijdens de koude maanden, groeien zij een ondervacht om hun lichaam te helpen isoleren.

Als het seizoen verschuift naar de lente, zal uw Maine Coon veel vachten afwerpen om hun lichaam voor te bereiden op het hete naderende zomerseizoen.

Belangrijk is dat, ook al hebben Maine Coons een dunnere laag vacht tijdens de zomermaanden, ze niet direct last hebben van de hete zonnestralen omdat hun vacht hen beschermt tegen het mogelijk schadelijke zonlicht (bron 1).

Hoe vaak moet ik mijn Maine Coon borstelen

Maine Coon katten hebben een lange weelderige vacht, en als ze niet goed verzorgd worden, kunnen ze uiteindelijk deze gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk dat u uw Maine Coon regelmatig borstelt, minimaal 2-3 keer per week zou voldoende moeten zijn, maar vaker zal nodig zijn als uw kat vatbaar is voor een klittende vacht.

Het scheren van een Maine Coon kat

Als je voor het eerst een kat hebt, is het goed om te weten dat het scheren van de lange vacht van je kat niet nodig is om hem te verzorgen.

Maine Coon kapsels is een zeer emotioneel onderwerp dat een grote mate van controverse veroorzaakt over de hele wereld. Hier is waarom.

Maine Coon tanden en baden

U moet uw Maine Coon gebitsverzorging geven en af en toe een bad nemen om dode cellen te verwijderen die in de huid kunnen vastzitten.

Als je niet zeker weet of je Maine Coon een bad nodig heeft, controleer dan aan de hand van deze gids.

Hoe voorkom je dat een Maine Coon gaat klitten?

Als je nog nooit een Maine Coon kat hebt gehad, vraag je je waarschijnlijk af of Maine Coons geborsteld moeten worden?

Het eenvoudige antwoord is ja.

Maine Coon verzorging helpt om de kans op deze Maine Coon gematteerde vacht tekenen die voorkomen.

Indien correct uitgevoerd, ten minste 2-3 keer per week, zal het borstelen ervoor zorgen dat uw kat zowel schoon als matvrij blijft.

Om uw Maine Coon kat met succes te borstelen, moet u deze aanschaffen essentiële hulpmiddelen voor het verzorgen. Eenmaal aangeschaft, gebruik ze regelmatig om uw kat te borstelen.

Hier zijn enkele snelle links naar Amazon, voor de kat grooming tools die nodig zijn om de vacht van uw Maine Coons correct te verzorgen:

Wanneer de lange vacht van uw kat begint te klitten, verliest het zijn schoonheid en kan het uw Maine Coon een wilde kat-achtige uitstraling geven. Met andere woorden, door het vervilten kan het lijken alsof uw kat niemand heeft die voor hem zorgt.

Hier is hoe u correct voor uw Maine Coon kat moet zorgenzodat u niet gerapporteerd wordt aan de lokale kattenorganen

Maine Coon Verzorgingstips

Hier zijn enkele Maine Coon verzorgingstips die u zullen helpen bij het verzorgen van uw dierbare katachtige:

1. Gebruik ontwarrend wasmiddel

Strooi een ontwarrend wasmiddel op de vacht van je kat, gebruik dan een kattenkam om voorzichtig te proberen de geknoopte vacht van je kat te ontwarren.

U kunt ook een kam met brede tanden gebruiken en voorzichtig proberen de matten los te maken uit de dikke vacht van uw kat.

2. Gebruik een tondeuse op de matte vacht

Het knippen van matte vachten is een van de gemakkelijkste manieren om lastige matten uit de dikke dichte vacht van je kat te verwijderen, zonder ze pijn te doen.

Gebruik nooit een schaar om het gematteerde haar te knippen, omdat u uw kat per ongeluk kunt snijden.

3. Verzorg uw kat regelmatig

Regelmatig uw kat borstelen is verreweg de meest betrouwbare manier om vilten bij Maine Coons katten te voorkomen.

Trimmen is ook een uitstekende manier om uw Maine Coon kat schoon te houden.

Als uw Maine Coon echter al matten heeft, verwijder deze dan voorzichtig en blijf vervolgens de vachtverzorging van uw kat bijhouden om toekomstige vervilting te voorkomen.

Moeten Maine Coons geknipt worden?

Maine Coons zijn herkenbaar aan hun lange vacht. Men gelooft dat dit ruige kattenras zijn dikke vacht heeft ontwikkeld als een aanpassing aan de koudere seizoenen in Maine.

De vacht van binnenkatten van het ras Maine Coon is niet langer nodig om de kat warm te houden tijdens de koude wintermaanden, aangezien de meeste katteneigenaren zorgen voor voldoende warmte in hun huis, vooral tijdens de koudere seizoenen.

Maar met zo’n lange vacht, moeten Maine Coons dan geschoren worden? En, moet ik mijn Maine Coon in de zomer scheren?

Dit is een zeer controversieel onderwerp, dus zorg ervoor dat je alle voors en tegens van het scheren van een Maine Coon kat.

Uiteindelijk hoeven Maine Coon katten niet geschoren te worden, sommige eigenaren kunnen er echter voor kiezen om hun dierbare kat een Maine Coon kapsel te geven.

Doorgaans is het niet nodig om uw kat te scheren, tenzij u de gematteerde vacht van het lichaam wegknipt.

Hieronder vindt u de belangrijkste voor- en nadelen van het scheren van uw Maine Coon kat:

Redenen om een Maine Coon kat te scheren

Sommige eigenaren beweren dat de vacht van Maine Coon katten geschoren moet worden, om de volgende redenen:

1. Gemakkelijk te hanteren bij het verharen

Alle katten verharen, en dit betekent dat ze gezond zijn.

De hoeveelheid haar die ze afwerpen hangt sterk af van hun fotoperiode.

Binnenkatten verharen minder dan buitenkatten vanwege de gecontroleerde temperatuur en het kunstlicht.

Het scheren van je Maine Coon helpt om het aantal haarballen dat hij vormt tijdens het verzorgen onder controle te houden.

2. Minder Haarbal Vorming

De meeste katten verzorgen zichzelf en kunnen daar tot 50% van hun tijd mee bezig zijn.

Als ze zichzelf verzorgen, kunnen ze haarballen ontwikkelen die later op uw vloer of stoelen vallen.

Om het aantal haarballen dat in uw samenstelling strooit te verminderen, is het scheren van uw Maine Coon kat een van de technieken waarmee u niet de fout in kunt gaan.

3. Voordelig Voor Oude Katten Met Minder Stabiliteit

Oudere katten zijn meestal niet zo actief als hun jonge soortgenoten.

Om deze reden kunnen zij zich niet genoeg verzorgen, waardoor hun haren gaan klitten.

Oude katten kunnen ook problemen met hun botten en gewrichten hebben ontwikkeld, wat hun flexibiliteit sterk kan beïnvloeden. Aangezien zij niet flexibel genoeg zijn om zichzelf te verzorgen, kan het scheren van hun vacht nuttig zijn voor de gezondheid van hun vacht.

4. Scheren helpt vlooien bestrijden

De meeste vlooien verbergen zich in de lange haren en vacht van de Maine Coons.

Scheren helpt om de schuilplaatsen te verkleinen en houdt op zijn beurt de verspreiding van de vlooien naar de huid van de kat tegen.

Nadelen van het scheren van een Maine Coon kat

Hieronder staan de nadelen van het scheren van een Maine Coon:

1. Traumatisch voor de kat

Als u uw Maine Coon ruw scheert, kan uw kat bang worden voor het hele proces of, erger nog, getraumatiseerd raken.

Daarom, als u uw kat moet scheren, doe het dan voorzichtig, zodat uw Maine Coon het scheren niet als schadelijk ervaart.

2. Verergert het begin van huidziekten

Tijdens het scheren zou je onbewust de huid van je katachtige kunnen krabben of betrappen.

Zulke krassen en snijwonden kunnen leiden tot huidziekten en littekens.

Hoe een Maine Coons haar te knippen

Het Maine Coon kapsel varieert, afhankelijk van de voorkeuren van elke eigenaar.

Veel katteneigenaren geven hun Maine Coon een ‘lion cut’. Klik hier om te ontdekken wat een Maine Coon leeuwenkapsel is.

Als u uw Maine Coon dit bijzondere kapsel wilt geven, is het belangrijk dat u alleen een katten trimsalon met kennis van zaken bezoekt, omdat niet alle trimsalons weten hoe ze een leeuwenkapsel correct moeten uitvoeren.

In het kort, de Maine Coon lion cut is de beslissing om de vacht van een Maine Coon kat te scheren, om ze op een leeuw te laten lijken. Meestal wordt de vacht van het lichaam getrimd, terwijl de vacht van het hoofd en de nek ongemoeid wordt gelaten.

In extreme gevallen worden het lichaam en de staart geschoren, waardoor alleen een kleine pompon aan de staartpunt van de kat overblijft.

Tenslotte worden de Maine Coons poten in de leeuwenknip geschoren, zodat er alleen bont op hun overblijft:

Of u nu een leeuwenkat of een ander kattenkapsel wilt, houd er rekening mee dat het scheren van uw kat meer nadelige gevolgen heeft dan alleen maar minder vacht achterlaten.

Hieronder staan een paar zeer goede redenen waarom u zou kunnen denken aan het scheren van een kat, waaronder:

 • Huidproblemen: Dierenartsen raden eigenaren aan om hun katten te scheren als ze ernstige huidproblemen hebben.
 • Chirurgie: Katten worden vaak geschoren als voorbereiding op een operatie
 • Gematteerd bont: De vacht van katten moet geschoren worden als de vacht zwaar gematteerd is.

Als u uw kat een leeuwenknipbeurt moet geven, doe dit dan nooit zelf. U zou uw kat meer pijn kunnen doen dan u zich had kunnen voorstellen.

Om de Maine Coon leeuwenknip te voltooien kan het nodig zijn uw kat te verdoven, zodat hij het knipproces kan verdragen.

Dien de verdovingspillen nooit alleen toe. Vraag in plaats daarvan altijd om hulp van een dierenarts, omdat u uw kat de verkeerde dosis kunt geven.

Hebben Maine Coons een bad nodig?

De Maine Coon is een uniek kattenras dat eigenaren goed in de gaten moeten houden wat betreft de hygiëne.

Het baden van uw kat is facultatief, mocht u het echter nodig achten, zorg er dan voor dat u het niet vaker dan eenmaal per maand doet.

Katten staan bekend als zelfreinigende dieren, maar sommige Maine Coons slagen er niet in hun vacht grondig te reinigen vanwege de lange vacht die ze bezitten.

Het baden van uw Maine Coon brengt vele voordelen met zich mee die het welzijn van uw kleine katachtige kunnen bevorderen.

Enkele voordelen van het baden van uw Maine Coon kat, zijn onder andere:

Verwijdert loszittende vacht

Het baden van uw Maine Coon helpt bij het verwijderen van de losse vacht die vastzit tussen hun dikke haren. Dit vermindert het verharen en verlaagt de paringsdrang.

Verwijdert huidschilfers

Als u denkt dat u allergisch bent voor de vacht van uw kat, probeer dan uw Maine Coon te wassen om de overtollige huidschilfers uit zijn vacht en huid te verwijderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het baden van een kat helpt bij het verwijderen van de dode huidcellen die de belangrijkste allergenen zijn in de vacht van een kat.

Als u na het baden nog steeds last heeft van allergieën, bent u waarschijnlijk allergisch voor uw kat.

Vermindert droge huidaandoeningen

Het baden van een kat helpt hen hun huid nat te maken en zo eventuele droge huidaandoeningen te verminderen.

Een droge huid kan een slecht gezondheidsprobleem zijn voor uw kat.

Bovendien kan het andere huidziekten veroorzaken die uiteindelijk tot de dood van de kat leiden.

Dit alles zou voorkomen kunnen worden met regelmatige kattenbaden.

Verkoelende huid voor de zomer

Maine Coons hebben een dikke vacht en lang haar waardoor ze het warm hebben.

Tijdens de zomer kan deze warmte te veel zijn voor de kat, en het baden van uw kat zal helpen om ze voor een korte periode koel te laten aanvoelen.

Helpt vlooien bestrijden

Vieze katten hebben een grotere kans om door vlooien besmet te worden.

Het baden van uw kat vermindert de gevallen van vlooien en vlooiengerelateerde ziekten.

Maakt de vacht en de haren glanzend, schoon en gezond

Kattenshampoo en kattenconditioners gebruiken zoals deze terwijl het baden van uw kat voordelig is en de vacht van uw kat gezonder en aantrekkelijker zal maken.

Beste Shampoo Voor Maine Coon Katten

Hoewel er veel verschillende kattenshampoos op de markt zijn om uit te kiezen, moet u ervoor zorgen dat u alleen de kattenshampoo of conditioner koopt die het beste past bij de behoeften van uw kat.

Laat u niet meeslepen door dure verpakkingen die beweren elk kattenprobleem dat u maar kunt bedenken te genezen of te verhelpen!

Onthoud dat elke shampoo unieke eigenschappen heeft en verschillende functies heeft op de huid.

Dit zijn mijn favoriete kattenshampoos en conditioners.

Een van de beste shampoos op de markt is deze havermout shampoo voor katten (verkocht op Amazon).

Deze shampoo helpt om jeuk te verminderen en is 100% biologisch afbreekbaar, plus wreedheid-vrij.

Hier zijn enkele factoren die dit product het beste en meest geliefd maken bij veel mensen over de hele wereld:

 • Anti-Jeuk: Als u shampoo koopt, wilt u misschien een product met anti-jeuk eigenschappen overwegen. Gelukkig zijn er enkele van de beste Maine Coon shampoos op de markt met ingrediënten die onmiddellijke maar natuurlijke verlichting van jeuk geven.
 • Helpt de droge huid te genezen: Dit product is speciaal samengesteld om droge huidaandoeningen te bestrijden. De havermout en aloë vera helpen huidirritaties te genezen, bevorderen de genezing en hydrateren de gevoelige droge huid.

Conclusie

Als je je hebt afgevraagd of Maine Coons een dubbele vacht hebben, dan was je misschien verbaasd te horen dat deze zachtaardige reuzen een dikke dichte dubbele vacht hebben.

Sommige kattenspecialisten beweren echter dat de Maine Coon een derde vacht heeft, d.w.z. twee dichte en dikke ondervachten, en een lange dikke buitenste beschermende vacht.

Gerelateerde vragen

Houden Maine Coons van water?

Maine Coon katten zijn gefascineerd door bijna alles wat met water te maken heeft. Hun liefde voor water is zo bekend dat het vaak wordt genoemd als een van de raskenmerken van deze kat.

Maine Coon Dierenverzorger Bij Mij In de buurt

Om een Maine Coon trimsalon in de buurt te vinden, vraag aan lokale Maine Coon eigenaars wie zij gebruiken, of zoek eenvoudig op het internet met behulp van uw locatie.

Maine Coon klauwen

Maine Coons hebben een set van vijf tot zes vingers aan elke poot. Alle vingers hebben een klauw aan het eind. De klauw is meestal puntig, lang, en heeft een gebogen nagel gemaakt van keratine.

Plaats een reactie