Hebben Maine Coon katten een bad nodig?

Als je net een Maine Coon kat hebt gekocht of van plan bent er een mee naar huis te nemen, heb je je misschien afgevraagd hoe je een van deze vriendelijke reuzenkatten schoon houdt.

Dus hebben Maine Coon katten baden nodig?

Maine Coon katten in bad doen is een geweldige manier om je katachtige te helpen zijn lange dikke vacht schoon en gezond te houden. Wassen verwijdert overtollige huidschilfers, dode haren die in de Maine Coon vacht vastzitten, controleert het verharen en vermindert de symptomen van allergiepatiënten. Wassen is echter optioneel en alleen nodig als uw kat moeite heeft om zijn vacht schoon te houden.

Dit bericht bespreekt alles over het baden van een Maine Coon kat, zodat beginnende eigenaren weten hoe ze hun kat schoon kunnen houden.

Blijf lezen om meer te weten te komen!

Hebben Maine Coon katten een bad nodig?

Maine Coon katten staan bekend als de grootste gedomesticeerde katten.

Miljoenen mensen over de hele wereld houden van dit grote kattenras vanwege zijn:

 • Prachtig uiterlijk
 • Speelse natuur
 • Zachte persoonlijkheid

Hoewel hun afkomst gehuld is in mysterie, heeft de natuur hen geschapen om te jagen in de koude en harde omgeving van Noordoost-Amerika.

Dit blijkt uit de meerlagige vacht die hen beschermt tegen kou en nattigheid, waardoor ze zelfs het koudste klimaat zonder menselijke hulp kunnen overleven en hun prooi in elk weer kunnen achtervolgen.

Hun lange, dikke vacht houdt hen warm en is semi-waterafstotend om hen droog te houden, zelfs bij het spelen met water, zwemmen en baden.

Het is niet ongewoon om een Maine Coon kat te zien zwemmen of spelen in een badkuip.

Hier is waarom de Maine Coon kat zo gefascineerd is door water….

Net als andere katten zijn Maine Coons zelfreinigende wezens. Ze zullen zichzelf vaak borstelen.

Hoewel dit betekent dat het baden van uw Maine Coons geen absolute noodzaak is, betekent het niet dat u uw kat nooit in bad moet doen.

Dus, hebben katten baden nodig?

Veel eigenaren geven er de voorkeur aan om hun Maine Coon katten in bad te doen. Dit komt omdat het Maine Coon ras de neiging heeft om psychologisch te lijden, vooral wanneer hun vacht vuil is of de vacht ernstig gematteerd.

In dergelijke gevallen zal het baden van uw kat een lange weg gaan naar het verlichten van uw kat van de onnodige stress.

Hoewel we weten dat Maine Coon katten zichzelf regelmatig borstelen om schoon te blijven, kunnen eigenaren hun Maine Coon helpen door ze eens per maand te baden om zich te ontdoen van overtollige huidschilfers over hun vacht.

Baden zal ook losse dode haren uit zijn vacht verwijderen.

Andere gevallen waarin het heel zinvol is om uw Maine Coon te baden is wanneer de katachtige lijdt aan een droge huidaandoening, of wanneer hun vacht aanzienlijk vuil wordt.

Over het algemeen helpt het baden van uw Maine Coon kat de vacht van de kat mager en gezond te houden, terwijl het verharen van de vacht ook wordt verminderd.

Maar als u ervoor kiest uw Maine Coon te baden, zorg er dan voor dat u dit regelmatig doet, d.w.z. één keer per maand.

Als u er niet in slaagt een regelmatige routine aan te houden, kan dit leiden tot problemen met uw kat die het baden bij toekomstige gelegenheden accepteert.

Bovendien, voor degenen die van plan zijn hun Maine Coon kat te baden en te wassen, moet het baden worden ingevoerd terwijl de kat nog een kitten is, bij voorkeur zodra u het kitten thuis krijgt.

Dit is belangrijk omdat Maine Coon katten:

 • Energiek
 • Extreem Actief
 • Soms Ondeugend

Hoewel ze zeer ontspannen en trainbaar zijn, zijn oudere Maine Coons, vooral de mannetjes van de soort, meer koppig en vastgeroest in hun manieren, wat betekent dat ze minder snel geïnteresseerd zullen zijn in het leren baden.

Omdat baden voor de meeste mensen waarschijnlijk het meest beangstigende element van het verzorgen van katten is, moet u ervoor zorgen dat u kleine babystapjes neemt wanneer u uw Maine Coon kitten laat kennismaken met baden.

Als u niet geduldig en rustig blijft, zal uw kat alleen maar schrikken en zal het badderen niet lukken.

Voordelen van het baden van een Maine Coon kat

Als u zich afvraagt of dierenartsen het baden van katten aanbevelen of als u gewoon niet zeker weet of u deze optionele Maine Coon verzorgingstechniek moet negeren?

Hier zijn de voor- en nadelen te overwegen met betrekking tot het al dan niet baden van een Maine Coon kat:

Hoewel het voor eigenaren niet noodzakelijk is om hun Maine Coon katten in bad te doen, zie je dat het duidelijk is dat het wassen van katten op een aantal manieren gunstig is:

Verwijdert losse vacht

Baden helpt om losse dode haren uit de vacht van de Maine Coon te verwijderen.

Door uw Maine Coon te wassen, maakt u losse dode haren los die vastzitten in de dikke dichte vacht van de kat. Uiteindelijk voorkomt dit vervilting en vermindert het verharen.

Uw kat één keer per maand wassen kan helpen het verharen onder controle te houden en de vacht schoon te houden.

Verwijdert overtollige huidschilfers

Als u allergisch bent voor katten, kan het wassen van uw Maine Coon een win-win situatie zijn voor zowel u als uw huisdier.

Hoewel veel mensen aannemen dat ze allergisch zijn voor kattenhaar, is de realiteit dat ze eigenlijk allergisch zijn voor dode huidcellen, beter bekend als huidschilfers.

Uw Maine Coon baden helpt de huidschilfers van de kat te verwijderen, wat de symptomen van allergiepatiënten aanzienlijk kan verminderen.

Helpt droge huidaandoeningen te verbeteren

Katten staan erom bekend dat ze zichzelf verzorgen, maar ze kunnen hun huid niet nat maken als deze droogt.

Een droge huid kan een ongelukkige gezondheidstoestand van de kat zijn, en een van de manieren om de toestand te verhelpen is door uw kat regelmatig te baden (of zoals geadviseerd door uw dierenarts).

Helpt de kat zich koeler te voelen tijdens de zomer

Met hun langharige, dikke vacht hebben Maine Coon katten meer kans om veel warmte te voelen tijdens de zomermaanden.

Als zodanig voelt uw kat een grote opluchting wanneer hij fris gewassen wordt.

Maakt de vacht schoner, glanzender en gezonder.

Uw Maine Cooon kat baden met kattenshampoo en het gebruik van een conditioner voor de vacht van uw huisdier van natuurlijke oorsprong is een geweldige manier om de vacht en huid van uw Maine Coon gezonder en glanzender te maken.

Het beste van alles is dat het uw kat achterlaat met een schone vacht die mat en klitvrij is.

Helpt vlooien te verminderen of te elimineren

Als uw Maine Coon vlooien heeft, kan het baden van de kat met vlooienbestrijdingsshampoo helpen de vlooien en andere huidparasieten te stoppen.

Meer informatie over Maine Coon vlooienbehandeling.

Maine Coons houden van water

Maine Coons hebben een semi-waterbestendige vacht die hen warm en droog houdt, zodat ze met water kunnen spelen en baden.

In tegenstelling tot andere kattenrassen genieten veel Maine Coon katten juist van een bad!

Maine Coons zijn gefascineerd door water, en hun liefde voor water is zo bekend dat het is opgenomen als een van de gemeenschappelijke kenmerken van het ras.

Het is zelfs niet ongewoon om Maine Coon katten te zien die overvloedig veel tijd besteden aan het opkloppen van het water in hun kommen.

De nadelen van het baden van een Maine Coon kat

 • Moeilijkheid: Maine Coon kittens en katten kennis laten maken met baden kan erg moeilijk zijn. Oudere Maine Coons kunnen moeilijker in bad gaan.
 • Emotionele Stress: Baden kan mogelijk onnodige emotionele stress bij uw kat veroorzaken.

Hoe vaak moet je een Maine Coon kat in bad doen?

Een overgrote meerderheid van de volwassen Maine Coon katten geniet van baden, omdat ze gefascineerd zijn door water. Hoewel dit je kan aanmoedigen om je Maine Coon te vaak in bad te doen, is er een voorbehoud.

Als uw Maine Coon uitsluitend een binnenkat is, zal hij een ander badschema nodig hebben dan katten die vaak naar buiten gaan, omdat het onwaarschijnlijk is dat hij erg vies wordt.

Voor degenen die ervoor kiezen hun Maine Coon te wassen, zorg ervoor dat de kat op regelmatige basis, d.w.z. eenmaal per maand, in bad gaat; anders zal de kat problemen hebben met het accepteren van een bad.

Maine Coon katten zijn langharig en moeten wellicht vaker in bad en geborsteld worden om klitten te verminderen.

Over het algemeen zal het één keer per maand baden van uw Maine Coon helpen het verharen onder controle te houden en de vacht schoon en gezond te houden.

De enige uitzondering wanneer u uw Maine Coon meer dan eens per maand moet wassen, is wanneer hij zich bedekt met iets dat hij niet mag aflikken, zoals verf of olie (bron 1).

Het is belangrijk uw kat niet te veel te baden, omdat dit hun vermogen om hun lichaamstemperatuur te regelen kan schaden.

Hoe een Maine Coon te baden

Wanneer u een Maine Coon kitten krijgt, is het uw verantwoordelijkheid om de kat te verzorgen en zijn pluizige vacht in goede conditie te houden.

Als je van plan bent om je katachtige in bad te doen, let er dan op dat er een heel proces achter het baden van Maine Coon katten zit, vanwege het type vacht dat deze geliefde katten hebben. Wees dus voorzichtig, en neem altijd babystapjes.

Hieronder staan de stappen voor het baden van een Maine Coon kitten, of kat:

1. Verzorg

Zorg ervoor dat je je Maine Coon borstelt voordat je ze een bad geeft.

Je kat borstelen is belangrijk omdat het helpt om gemakkelijk verwijderbaar vuil, huidschilfers en dode haren los te maken.

2. Voorbereiding

Voordat u met het badderen van de Maine Coon begint, moet u alles verzamelen wat u nodig zult hebben. Houd de spullen binnen handbereik, zodat je de kat niet alleen in het bad hoeft te laten.

Leg een mat neer in het bad voor de veiligheid en het comfort, en vul het bad dan met slechts een paar centimeter water.

Het water moet lauw zijn.

3. Doorweekt raken

Plaats uw Maine Coon in de tobbe, en gebruik uw handen om hun dikke vacht te doordrenken met het water uit de tobbe.

Het weken van een Maine Coon kan moeilijker zijn dan het klinkt, omdat ze een aanzienlijk dikke vacht hebben.

Zorg er tijdens het weken van je kitten of kat voor dat er geen water in de oren en ogen van je Maine Coon komt.

Als je je Maine Coon net laat kennismaken met baden, is het raadzaam dat je de badkamerdeur sluit voordat je met het proces begint, om de kans dat je kat ontsnapt te minimaliseren.

4. Shampooing

Zodra de kat helemaal nat is, begin je met het voorzichtig aanbrengen van kattenshampoo op de vacht van je kat.

Giet hiervoor een beetje kattenshampoo in de palm van je handen, wrijf je handen tegen elkaar, en masseer de shampoo zachtjes in de vacht van je Maine Coon.

U kunt ook de instructies volgen die op de fles kattenshampoo vermeld staan.

Pas op dat u niet te veel shampoo rond het gezicht van de kat gebruikt.

5. Spoel uw Maine Coon grondig af.

Zet uw douchekop op een lauwe temperatuur, op een lage drukstand.

Laat vervolgens de waterstraal even lopen voordat je hem in de buurt van je Maine Coon brengt. Dit is belangrijk omdat het je kat de tijd geeft om te wennen aan het geluid en de aanblik van het water dat in zijn buurt spuit.

Uw kat onmiddellijk besproeien kan hem afschrikken.

Afhankelijk van hoeveel water er op dit moment in de badkuip staat, moet u misschien een deel van het water uit de badkuip laten lopen.

Maine Coon katten houden van water, wat betekent dat het spoelen van hen veel gemakkelijker en plezieriger kan zijn dan je zou verwachten.

Als je je Maine Coon spoelt, gebruik dan een borstel of vingers om er diep in te komen en alle shampoo uit hun dikke vacht te krijgen.

Gebruik voor het gezicht van de kat een vochtig washandje om de kattenshampoo voorzichtig van hen af te vegen.

6. Herhaal de stappen

Indien nodig kunt u stap 4 en 5 zo vaak herhalen als u wilt om ervoor te zorgen dat uw Maine Coons dikke dichte vacht volledig schoon is.

Lees de instructies van de kattenshampoo om te zien hoe vaak deze stappen moeten worden herhaald.

7. Droog uw Maine Coon

Gebruik na het afspoelen van je Maine Coon kat je handen om zoveel mogelijk van het overtollige water uit zijn vacht te halen voordat je de kat met een handdoek afdroogt. Doe het voorzichtig om de huid van de kat niet te verwonden.

Als alternatief kunt u uw kat in een handdoek wikkelen terwijl hij in het bad zit en hem voorzichtig op een andere handdoek leggen.

Neem de tijd om de kat voorzichtig af te drogen, en schakel over op een tweede handdoek wanneer dat nodig is.

Het afdrogen van een Maine Coon is gemakkelijk maar tijdrovend. U kunt tijd besparen door sterk absorberende handdoeken of een föhn te gebruiken (als uw kat dit toestaat!).

8. Laat uw kat los en behandel hem

Laat uw Maine Coon vrij en zie hem rondstappen met een pas geboende vacht.

Wanneer u uw Maine Coons in bad doet, vergeet dan niet om de kat na afloop te troosten met haar lekkernijen.

Beste Maine Coon Shampoo

Maine Coon eigenaren moeten altijd kattenshampoos gebruiken die uitsluitend zijn ontworpen en samengesteld voor gebruik op katten, niet gewone mensenshampoos.

Dit advies is zeer belangrijk omdat menselijke shampoo uw Maine Coons vacht en huid ernstig kan beschadigen.

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom u alleen kattenshampoo zou moeten gebruiken:

 • Zeepvrij: Shampoos ontworpen en samengesteld voor gebruik bij katten zijn zeepvrij. Ze bevatten natuurlijke ingrediënten die de gevoelige huid van uw kat helpen hydrateren.
 • Deodoriserende eigenschappen: Het is niet ongewoon dat een Maine Coon kat van tijd tot tijd een onaangename geur verspreidt (dit is waarom). Gelukkig ruiken de meeste kattenshampoos heerlijk, wat helpt om ongewenste kattengeurtjes te verdrijven.
 • Anti-jeuk: Kattenshampoos hebben anti-jeuk eigenschappen.
 • Biologisch afbreekbaar: Kattenshampoos zijn biologisch afbreekbaar.

Alternatieven voor het baden van een kat

Als u uw Maine Coon niet heeft laten kennismaken met baden tijdens de kittentijd, is het goede nieuws dat er alternatieve manieren zijn om uw Maine Coon kat schoon te houden.

Hier zijn enkele geweldige manieren om een Maine Coon schoon te houden zonder hem per se een bad te geven:

1. Droog schoonmaken met doekjes

Als u tijd tekort komt, kunnen natte doekjes, ontworpen voor katten, helpen om uw Maine Coon binnen een mum van tijd schoon te maken.

Ze komen vaak met roosbestrijding of extra glans eigenschappen, die de huid en vacht van uw kat helpen verbeteren.

2. Borstelen

Borstelen is een van de meest betrouwbare manieren om ervoor te zorgen dat de vacht van uw Maine Coon niet gematteerd of verward raakt.

Als baden niet het ding van uw Maine Coon is, zal borstelen helpen om de vacht schoon en gezond te houden.

Zorg ervoor dat je alleen de ‘Beste Maine Coon Borstels‘.

3. Droge Shampoo

Als je tijd wilt besparen en hetzelfde resultaat wilt bereiken als met het baden van een Maine Coon kat, probeer dan droogshampoo voor katten te gebruiken.

Droogshampoos voor katten zijn no-rinse waterloze shampoos waarmee je je Maine Coon kunt schoonmaken zonder water te gebruiken.

Het is een perfecte oplossing voor het schoonmaken van katten die moeite hebben met het leren baden.

Voor de complete gids voor het schoonhouden van uw Maine Coon katlees dan zeker dit artikel dat ik schreef.

Hoe Maine Coon Bont te onderhouden

Maine Coon katten worden gekenmerkt door een dichte vacht op zowel hun lichaam als hun staart.

Als u een Maine Coon eigenaar bent, zult u vaak bolletjes vacht in uw gazon of houten vloer hebben gevonden, en u gerealiseerd hebben dat deze bolletjes afkomstig waren van uw Maine Coon kat.

Om deze reden vraagt u zich misschien af, moeten Maine Coons verzorgd worden?

Het antwoord is natuurlijk ja! … Maine Coon katten moeten regelmatig worden geborsteld; anders kan hun lange vacht verstrikt raken en uw mooie katachtige gestrest en overstuur maken.

Om uw Maine Coon verzorgd te houden, zijn er bepaalde kattenverzorgingshulpmiddelen die uw kattenverzorgingsoefening tot een compleet succes maken.

Voor een volledige lijst van de beste katten grooming tools, lees dit gids.

Hier is een lijst van de Maine Coon grooming tools die ik aanbeveel, en hun voordelen. Maak goed gebruik van deze hulpmiddelen, en u zult de vacht van uw katachtige onderhouden en er altijd goed uit blijven zien:

Zachte Kattenborstel

Een zachte kattenborstel is een tweezijdige borstel die in de meeste winkels en dierenwinkels wordt verkocht. De ene kant van de borstel wordt gebruikt om de vacht te borstelen, terwijl de andere kant wordt gebruikt om eventuele vachten uit te kammen.

Het is essentieel om de vacht van uw Maine Coon kat regelmatig te borstelen, en een cruciaal onderdeel van het in goede conditie houden van uw Maine Coons vacht.

Tondeuses

Het kan nodig zijn om de vacht van uw kat te knippen als deze verward, geknoopt of gematteerd raakt.

Knippen helpt u ook om de vacht op de door u gewenste manier vorm te geven, mocht u uw Maine Coon een kapsel willen geven. Let wel, het scheren van een Maine Coon kat is een zeer controversieel onderwerp.

Lees waarom in mijn complete gids voor het Maine Coon Lion Cut.

Deshedding Tool

Dit gereedschap werkt efficiënter en effectiever dan een gewone borstel.

Een de-shedding tool wordt meestal gebruikt bij grote katten, omdat het meer vacht verwijdert in één enkele beweging.

Het voorkomt ook de verstrengeling van de vacht en de vorming van haarballen.

Een groot voordeel van dit hulpmiddel is dat het zelfreinigend is, zodat u geen moeite hoeft te doen om het na of voor gebruik schoon te maken.

Kattendoekjes En Shampoo En Spray

Net als andere huisdieren vinden sommige katten het prettig om in bad te gaan, terwijl andere dat niet doen. Als uw Maine Coon graag in bad gaat, moet u kattenshampoo kopen.

De kattenshampoo zal de netheid van de vacht van deze zelfreinigende wezens helpen verbeteren.

Het is van vitaal belang dat u ervoor zorgt dat u een niet-giftige kattenshampoo gebruikt, omdat er na het baden shampooresten op de vacht van de kat kunnen achterblijven.

Gebruik kattendoekjes om uw kat schoon te maken als u merkt dat hij niet van baden houdt.

Hebben binnenkatten baden nodig

Het antwoord op de vraag of binnenkatten al dan niet een bad nodig hebben heeft geen duidelijk antwoord, maar hangt af van uw voorkeur als eigenaar.

Katten hoeven niet noodzakelijkerwijs elke keer dat ze buiten lopen in bad te gaan. Dit komt omdat ze zichzelf voortdurend schoonmaken met behulp van hun tong, en sommige Maine Coon katten houden niet van baden.

Toch kan het nodig zijn uw Maine Coon in bad te doen als ze een huidinfectie of een mijtenplaag hebben.

Hoe een kat met vlooien te baden

Maine Coon katten aangetast door vlooien vinden het vaak onaangenaam om gewassen te worden. Ondanks dit is het toch noodzakelijk om uw kat op dit moment te baden, zodat u van de ongewenste vlooienplaag afkomt.

Hier volgen een paar tips om u te helpen bij het wassen van een kat met vlooien:

 • Houd uzelf en uw kat rustig.
 • Geef uw Maine Coon de tijd om te wennen aan het bad- of wastafelwater.
 • Leg alle hulpmiddelen die je nodig hebt klaar voordat je je kat in bad doet.
 • Geef uw Maine Coon de tijd om te wennen aan het bad- of gootsteenwater.
 • Leg alle hulpmiddelen die je nodig hebt klaar voordat je je kat in bad doet.

Stap voor stap gids voor het baden van een kat met vlooien

Om een Maine Coon kat met vlooien schoon te maken, volg je deze stappen:

 1. Zorg ervoor dat uw kat in een rustige en comfortabele toestand verkeert.
 2. Schep met je handen voorzichtig warm water en giet het over je kat.
 3. Herhaal het scheppen van water totdat de vacht van de kat tot op de huid nat is.
 4. Giet vlooienshampoo in het warme water en laat het schuimen in het water. Terwijl u het water op de kat sprenkelt, is het belangrijk om alle lichaamsdelen in de buurt van hun ogen en hun ogen zelf te vermijden.
 5. Lees de instructies van de vlooienbehandeling zorgvuldig om te voorkomen dat u de shampoo langer dan voorgeschreven op uw kat laat zitten.
 6. Spoel de Maine Coons vacht af met schoon water en laat hem drogen in een handdoek, daarna natuurlijk aan de lucht drogen.

Mijn Maine Coon stinkt

Het is niet gebruikelijk voor Maine Coons om te stinken, maar er zijn gevallen waarin ze dat soms wel doen.

Hieronder staan enkele redenen waardoor uw Maine Coon een onaantrekkelijke geur kan produceren, vooral uit de anale gebieden:

 • Anale Klier Infectie: Wanneer de anaalklieren van een kat geïnfecteerd zijn, kunnen ze een onaangename geur produceren. In zulke gevallen moeten de eigenaren zo snel mogelijk de hulp van een dierenarts inroepen.
 • Tandinfectie: Maine Coon gebitsinfecties zoals gingivitis en parodontitis kunnen ervoor zorgen dat uw katachtige stinkt.
 • Blaas infecties: Dit kan alleen worden gerealiseerd door de urine van de Maine Coon kat, vooral als hij wat op zijn vacht sprenkelt. Raadpleeg uw professionele dierenarts voor advies.
 • Maine Coon Scheten: Ja, dit is echt een ding! Maine Coon katten laten van tijd tot tijd scheten.

Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat uw mooie Maine Coon een slechte geur produceert. Als u merkt dat uw Maine Coon stinkt, is het daarom raadzaam om zo snel mogelijk de hulp van een dierenarts in te roepen.

Conclusie

Er is veel dat u kunt doen als het gaat om de verzorging van uw Maine Coon kat.

Voor eigenaren die zich afvragen hebben Maine Coon katten baden nodig, hopelijk helpt deze post je alles te begrijpen over het schoon en gezond houden van de huid en vacht van je Maine Coon.

1. Houden Maine Coons van water?

Het Maine Coon kattenras is totaal gefascineerd door water in welke vorm dan ook en zal met plezier grote delen van hun dag doorbrengen met het spelen met water.

2. Laten Maine Coons veel scheten?

Maine Coons hebben meestal geen last van winderigheidsproblemen. Als je merkt dat je Maine Coon veel scheten laat, kijk dan eens goed naar hun dieet om vast te stellen of dat de mogelijke oorzaak is.

Plaats een reactie