Hebben alle Maine Coons lynx tips?

Vaak verward met oorpluimen en oorkussens, beschouwen veel mensen lynx tips als een noodzakelijk kenmerk dat Maine Coons moeten hebben als ze als raszuiver beschouwd willen worden.

Dit is echter niet een erg nauwkeurige manier om de stamboomstatus van een Maine Coon te bepalen, en doet me afvragen of alle Maine Coons lynx tips hebben?

Terwijl veel Maine Coon kittens de gewenste lynx tips beginnen te ontwikkelen als ze ongeveer twee weken oud zijn, zullen sommige Maine Coons pas tips ontwikkelen als ze twee jaar oud zijn en hun vacht volledig is ingegroeid. Maar er zijn ook Maine Coons die helemaal geen lynxpunten ontwikkelen. De lengte en het volume van de Maine Coon lynx tips variëren sterk tussen katten.

Maine Coons lynx tips worden vaak beschouwd als een van de meest onderscheidende kenmerken van het ras.

Lees verder om te weten te komen of de raszuivere status van een Maine Coon kat in twijfel wordt getrokken, indien zij niet de zeer gewenste lynx tips ontwikkelen.

Maine Coon Lynx tips

Wanneer we spreken van Maine Coon lynx tips, bedoelen we de puntige haarlengtes die uit de bovenkant van de oren van een Maine Coon groeien, beginnend waar het oor zichtbaar in een punt taps toeloopt.

De lengte en het volume van de tips van een kat kunnen sterk variëren en worden uiteindelijk bepaald door de individuele genetische opmaak van elke kat.

Hoewel dit specifieke kattenras beroemd mag zijn om hun vorstelijk ogende lynxpunten, zal het je misschien verbazen te horen dat deze punten er niet alleen zijn om er goed uit te zien!

In plaats daarvan zijn ze een volledig functionele fysieke eigenschap van de Maine Coon kat, die zich ontwikkelde toen Maine Coons nodig waren om te evolueren en het harde winterklimaat van Maine, in de Verenigde Staten, te overleven.

Wist je dat de tips eigenlijk helpen om de Maine Coons oren te beschermen tegen de kou?

Veel mensen gaan ervan uit dat een Maine Coon niet raszuiver kan zijn als de kat niet de gewenste Maine Coon lynx tips ontwikkelt. Dit is echter helemaal niet waar, aangezien een groot aantal Maine Coons helemaal geen lynx tips krijgt.

De aanwezigheid (of het ontbreken) van lynx tips heeft geen relatie met de stamboom status van een kat. In feite zijn Maine Coons zonder lynx tips net zo waardig om Maine Coons genoemd te worden!

Hier is een foto van een Maine Coon met lynx tips, zodat u een beter begrip kunt krijgen van hoe de lange tips er eigenlijk uitzien:

Maine Coon Lynx tips
Tips voor de Maine Coon Lynx

Verschil tussen Lynx tips, oorpluimen en oorpluimen

Er is meer met Maine Coon oren dan je op het eerste gezicht zou denken.

Heb je gezien hoeveel termen er worden gebruikt wanneer er wordt verwezen naar Maine Coons oren? Het is niet verwonderlijk dat veel mensen de verkeerde terminologie gebruiken wanneer ze proberen de kenmerken van hun Maine Coons oren uit te leggen.

Hier zijn de drie belangrijkste namen die werden gegeven aan de vacht die uit Maine Coons oren groeit:

  • Lynx tips
  • Oorpluimpjes
  • Oortufts

De tabel hieronder brengt duidelijkheid in wat elk van de oor-lingo’s werkelijk betekent:

Maine Coon
Ear Lingo
beschrijving
Lynx
Tips
Puntige haarlengtes die naar boven groeien
uit de smalle punt van een Maine Coons oor.
variëren in grootte, lengte, en volume. Kan
tot 4 centimeter lang worden! Niet alle Maine
Coons hebben lynx tips
Oor
Tufts
Alle Maine Coons hebben pluizig haar dat uitloopt
uit hun binnenoor. Oorpluimen spelen een
een belangrijke rol in het beschermen van een Maine Coon
oororgaan tegen externe factoren zoals de
omgeving b.v. regen, sneeuw, wind. De lange
haar helpt te voorkomen dat vuil in
een Maine Coons oren, terwijl het ook geluid filtert
efficiënt in de oren van de kat
Oor
Inrichting
Een andere naam voor oorpluimen. een oor van een Maine Coons
oortjes groeien uit het binnenoor van de kat en werken
als een beschermende bedekking voor het oororgaan van de kat.
Tips voor Maine Coon Lynx

Hebben alle Maine Coon katten oren met pluimpjes?

Bij het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk om te begrijpen dat er een duidelijk verschil is tussen Maine Coon lynx tips, ear tufts, en oorbehang.

Kijk eens in de tabel hierboven, als u de verschillen nog eens wilt opfrissen.

Alle Maine Coons ontwikkelen oorpluimen die uit hun binnenoor ontspruiten. Deze oorpluimen zijn belangrijker dan je op het eerste gezicht zou denken.

Ten eerste houden ze het oororgaan van een kat warm en beschermen ze de oren van een Maine Coons tegen de omgevingselementen (bijv. sneeuw, regen, vorst).

Ten tweede houden oorpluimpjes tegen dat er vuil in het oor van de Maine Coons komt, wat schade zou kunnen veroorzaken. Ten derde helpen de oorpluimpjes uw kat het geluid in het oor te filteren, en kunnen overal tot 4 centimeter lang zijn!

Wanneer krijgen Maine Coons hun Lynx tips?

Maine Coons lynx tips worden door velen beschouwd als zeer wenselijk, en een van de meest onderscheidende kenmerken van deze bijzondere kat ras. Dus wanneer krijgen Maine Coons hun lynx tips?

Pasgeboren Maine Coon kittens hebben niet echt zichtbare lynx tips.

In plaats daarvan, beginnen deze te verschijnen tegen de tijd dat een kitten 2 weken oud is.

Ze blijven dan groeien en bereiken hun volledige lengte tegen de tijd dat uw Maine Coon 2 jaar oud is. Toevallig komt dit overeen met de tijd dat de vacht van de kat ook tot zijn volle lengte is gegroeid.

Als je je zorgen maakt dat je gloednieuwe, 12 weken oude Maine Coon kitten, nog geen lynx tips heeft ontwikkeld, raak dan niet in paniek, want sommige Maine Coons ontwikkelen deze pas als ze ouder zijn.

Mocht je Maine Coon echter 2 jaar oud worden, en nog steeds geen mooie lynx tips hebben om trots op te zijn, dan is het veilig om aan te nemen dat je kat er nooit één zal krijgen.

Tenslotte beweren sommige kattenspecialisten dat de Maine Coon katten die we vandaag de dag kennen en liefhebben eigenlijk meer oorpluimen/oorbehang hebben, dan de eerste Maine Coons die in Maine zijn ontstaan.

Dit wordt verondersteld het resultaat te zijn van selectief fokken en selectieve keuzes van fokkers.

Hebben bepaalde Maine Coon kleuren meer kans om Lynx tips te kweken?

Ik dacht dat het heel interessant zou zijn om te bepalen of de lynxpunten van een Maine Coon op een of andere manier verband houden met de kleur van hun vacht. Bijvoorbeeld, hebben witte Maine Coons meer kans om lynx tips te krijgen, dan een blauwe Maine Coon?

Als er een verband zou kunnen worden vastgesteld, zouden kopers die een Maine Coon met deze vorstelijk uitziende lynx tips willen, hun kansen om er een te krijgen kunnen vergroten, door alleen Maine Coon kittens te kopen met bepaalde vachtkleuren.

Helaas heb ik geen onderzoek kunnen vinden dat aangeeft dat er een grotere kans is dat de witte, blauwe, of tabby Maine Coon kleuren, etc, Maine Coon lynx tips ontwikkelen, dan welke andere kleurslag dan ook. In plaats daarvan lijkt het allemaal neer te komen op de individuele genetica van de Maine Coon.

De beste tips die ik kopers zou kunnen geven die een Maine Coon met indrukwekkende lynx tips willen bezitten zijn:

  • Kijk naar de ouders: Koop kitten, waarvan de ouders lange lynx tips hebben. Dit verhoogt genetisch uw kansen dat het kitten ze ook zal ontwikkelen als ze ouder zijn.
  • Zichtbare lynx tips: Maine Coon kittens hebben meestal al kleine lynx tips ontwikkeld als ze 12 weken oud zijn, daarom zouden kopers alleen moeten overwegen Maine Coon kittens te kopen met al zichtbare lynx tips. Deze kleine tips zullen uiteindelijk groter worden, naarmate de kat ouder wordt.

Als je naar de fotogalerij hieronder kijkt, kun je zien hoe Maine Coon lynx tips eruit zien bij verschillende gekleurde Maine Coon katten:

Zijn Maine Coons deels Lynx?

Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat de Maine Coon deel uitmaakt van de Lynx, of op de een of andere manier genetisch verbonden is met deze wilde kat.

Dit komt omdat beide katten fysiek groot zijn, en beide soorten hebben ook oorpluimen die groeien waar de oren van de kat beginnen af te lopen in een punt.

Toevallig lijken de oorpluimen van de Maine Coons ook sterk op die van de lynx.

Wetenschappers hebben deze veronderstelling afgedaan als biologisch onmogelijk, maar het is zeker niet moeilijk te begrijpen waarom deze vergissing zo gemakkelijk wordt gemaakt.

Kijk maar eens naar de foto hieronder, die een sterke fysieke gelijkenis tussen de twee kattenrassen laat zien:

Conclusie

Dus, hebben alle Maine Coons lynx tips? Het simpele antwoord op deze vraag is nee.

Terwijl sommige Maine Coons lange indrukwekkende puntige tips hebben die naar boven uitsteken vanuit de meer smalle en puntige punt van een Maine Coons oren, kan een andere Maine Coon slechts zeer korte lengtes van haar hebben dat uit hun puntige oren groeit.

Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur of je een liefhebber bent van Maine Coon lynx tips, of niet.

Wat uw standpunt ook is, het is belangrijk om in gedachten te houden dat het ontbreken van lynx tips bij een Maine Coon kat hen niet minder waardig maakt voor de rasnaam ‘Maine Coon’.

Noch geeft het ontbreken van lynx tips aan dat de Maine Coon niet van raszuivere afkomst is.

Plaats een reactie