Hebben alle Maine Coons een ‘M’ op hun voorhoofd?

Tabby Maine Coon katten staan bekend om het hebben van een kenmerkende ‘M’ op hun voorhoofd. Maar hebben alle Maine Coons een M op hun voorhoofd, of is deze opvallende tekening alleen aanwezig bij bepaalde Maine Coon kleuren?

Blijf lezen om te ontdekken welke Maine Coons dit felbegeerde kenmerk dragen, en de vele populaire verhalen die generaties lang zijn naverteld en die beweren te weten waarom de ‘M’-markering ├╝berhaupt bestaat!

De ‘M’ op een Maine Coons voorhoofd is een dominante patroonmarkering die bij alle tabby-patroon Maine Coon katten wordt aangetroffen. Deze prominente markering is niet specifiek voor het Maine Coon ras, maar is zichtbaar op elke kleur Maine Coon kat die je maar kunt bedenken, mits de kat tabby patroon markeringen heeft.

De mysterieuze ‘M’ markering op het voorhoofd van de meeste katten met tabby patroon zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven.

Lees verder om de verschillende mythen en legenden te ontdekken die zijn ontstaan, om deze mooie maar ongewone markering te verklaren.

Waarom hebben Maine Coon katten een ‘M’ op hun voorhoofd?

Sommige Maine Coon katten hebben een ‘M’ markering op hun voorhoofd.

Dit opvallende kenmerk is echter niet specifiek voor het Maine Coon kattenras, maar in plaats daarvan, aanwezig bij alle katten met tabby patroon.

Volgens de Cat Fanciers Association, zijn er drie tabby patronen (bron 1):

a) Klassiek Tabby

Classic tabby Maine Coons hebben dichte aftekeningen die duidelijk gedefinieerd zijn, en breed. De ‘M’ aftekening op hun voorhoofd wordt gevormd door de fronsstrepen van de kat.

b) Mackerel Tabby

De Mackerel Tabby Maine Coon heeft ook dichte aftekeningen die duidelijk gedefinieerd zijn.

Deze markeringen lijken op smalle pennenvullingen.

Het voorhoofd van de kat is getralied met een “M” markering.

c) Ticked Tabby

Ticked tabby Maine Coons hebben ticking over hun hele lichaam, met een verdonkering bij de dorsale kuif. Ze hebben geen andere patronen, vlekken, strepen, of blotches, maar wel de bekende tabby gezichtstekening.

Maine Coon 'M' aftekening op het voorhoofd
Maine Coon ‘M’ voorhoofd aftekening

Verhalen van de Tabby Cat’s ‘M’

Er zijn veel verhalen die beweren te weten waarom Maine Coon katten een ‘M’ op hun voorhoofd hebben, maar, het is veilig om te zeggen dat niemand echt het antwoord op deze populaire vraag weet.

De volgende vijf mythen zijn bijzonder populair geweest:

Laten we elk van deze legenden eens wat gedetailleerder bekijken.

1. Mark van Maria

Een van de meer populaire mythen die worden gebruikt om te verklaren waar de “M” markering op tabby patroon Maine Coon katten vandaan komt, heeft een religieus-christelijke invloed.

Volgens de legende wikkelde Maria baby Jezus in meerdere dekens in een poging om hem warm te houden tijdens het koude en bijtende winterweer. Haar pogingen waren echter tevergeefs, want Jezus bleef huilend en bibberend van de kou in zijn wiegje liggen.

In een poging om haar kostbare baby warm te houden, vroeg Maria de dieren in de stal om dichter bij de kribbe van haar baby te komen.

Ze hoopte dat de lichaamswarmte van de vele dieren in de buurt zou helpen om de kleine Jezus te verwarmen, maar helaas gebeurde dat niet.

Terwijl dit gebeurde, zat een intelligente tabby kat toe te kijken. De kat wist hoe ze kindje Jezus kon redden van de bittere kou, klom in zijn kribbe en ging naast de baby liggen, spinnend.

Maria was vol dankbaarheid voor het optreden van de tabby kat, want de lichaamswarmte van dit dier had het koude lichaam van haar baby verwarmd.

Haar zachte spinnen had baby Jezus ook gekalmeerd, waardoor hij de hele nacht kon slapen.

Maria bedankte de tabby kat voor haar hulp, door over haar voorhoofd te aaien. Terwijl ze de kat aaide, bewoog ze de vacht op zijn voorhoofd om de vorm van een ‘m’ te maken.

Deze ‘m’ vertegenwoordigde haar eigen initiatief en zou haar manier zijn geweest om ervoor te zorgen dat de mensheid zich voor altijd zou herinneren dat een tabby kat de redder was geweest van baby Jezus.

2. Mark Of The Moon

Is het u ooit opgevallen dat de ogen van uw kat het daglicht weerkaatsen, terwijl ze er ’s nachts bijna lichtgevend uitzien?

Als dat zo is, bent u niet de enige. De Egyptenaren dachten zelfs dat er een verband bestond tussen de lichtgevende ogen van een kat en de maan!

De ‘M’ markering op het voorhoofd van elke kat met tabby patroon is daarom een teken van de relatie tussen de ogen van een kat, en de maan.

3. Een kat genaamd ‘Moeder’

Volgens deze website, schreef een schrijver genaamd Jim Willis een verhaal genaamd ‘Geliefde van Bast’. In dit verhaal, werd een kat genaamd ‘Moeder’ bezocht door een andere kat genaamd Bast.

Deze andere kat was eigendom van Zonnegodin Ra, die verordonneerde dat alle katten met tabby-patroon een markering op hun voorhoofd moesten hebben in de vorm van een ‘M’.

Men denkt dat deze markering de vriendelijkheid van ‘Moeder’ de kat vierde.

4. Mohammed en Muezza

Deze legende is afkomstig uit de Islamitische religie, en beweert dat de ‘M’ markering op het voorhoofd van tabby katten afkomstig is van Mohammed, de ‘beschermer van de katten’.

De volgende twee sleutelverhalen zijn steeds opnieuw verteld, over Mohammed en Muezza:

  • Het eerste verhaal vertelt hoe Profeet Mohammed hartstochtelijk van katten hield. Men denkt dat zijn liefde zo groot was, dat hij op een keer, toen hij werd opgeroepen voor het gebed, zijn kat ‘Muezza’ niet wakker wilde maken. De kat sliep op Mohammed’s mantel, dus in plaats van zijn kat wakker te maken, sneed hij de mouw van zijn mantel af, zodat hij kon gaan bidden!
  • Het tweede verhaal dat aan populariteit won, beweert dat Mohammeds kat ‘Muezza’ zijn leven redde, door een giftige slang te doden die ongemerkt in de mouw van de profeet was gegleden. Als een teken van respect voor Muezza, tekende Mohammed een ‘M’ op het voorhoofd van zijn kat, om de wereld te tonen hoeveel hij van katten hield. Hij zou katten ook de vaardigheid hebben gegeven om op hun voeten te landen (in plaats van op hun rug), als dank aan zijn kat voor zijn daad van vriendelijkheid.

5. Oude Egyptische Kattennaam

Volgens dit verhaal noemden de oude Egyptenaren katten ‘Mau’.

Het is onbekend waarom zij katten deze specifieke naam gaven, hoewel sommige specialisten vermoeden dat er een verband is tussen het ‘miauw’-geluid van een kat, en het woord ‘Mau’.

Het uitgangspunt van deze legende is dat de ‘M’ markering staat voor de naam ‘Mau’.

Hoe ziet de ‘M’ markering op het voorhoofd eruit?

Als je moeite hebt om je voor te stellen hoe de ‘M’ markering op het voorhoofd van een Maine Coon kat er eigenlijk uitziet, kijk dan eens naar de verschillende foto’s hieronder:

Volwassen Maine Coons met ‘M’ markering

De ‘M’ markering op de volwassen zilver/grijze tabby Maine Coon is direct zichtbaar (kat links op deze foto):

De afbeelding hieronder toont drie Maine Coon katten. Ze hebben allemaal tabby patronen, en je kunt de ‘m’ markering prominent op hun voorhoofd zien zitten.

Zoals u kunt zien, is de markering aanwezig op meerdere Maine Coon vachtkleuren:

Verschillende Maine Coon gekleurde Tabbies met 'M' markering
Diverse Maine Coon gekleurde Tabbies met ‘M’ aftekening

Maine Coon Kittens Met ‘M’ Markering

Eigenaren kunnen snel de ‘M’ markering op hun Maine Coon kittens herkennen.

Kijk eens naar de foto’s hieronder, om te zien hoe duidelijk de patroonmarkering is op zo’n jonge leeftijd.

Kunnen Maine Coons alleen gelaten worden?
Zilveren Maine Coon Kitten

Staat de ‘M’ voor Maine Coon?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, staat de ‘M’ op het voorhoofd van een Maine Coon niet voor ‘Maine Coon’. Hoewel dit een geweldig verhaal zou zijn, is het gewoon niet waar.

Als het echter wel zo was geweest, zou dit behoorlijk nuttig zijn geweest, omdat mensen dan snel katten van het Maine Coon ras hadden kunnen identificeren.

Deze schattige, maar volledig fictieve mythe doet al vele jaren de ronde.

Hoewel ik niet heb kunnen achterhalen hoe deze valse veronderstelling is ontstaan, is het waarschijnlijk omdat ALL Tabby patroon Maine Coon katten hebben de kenmerkende ‘M’ op hun voorhoofd.

Andere kattenrassen met een ‘M’ op hun voorhoofd

Alle tabby katten, ongeacht het ras, hebben de patroon ‘M’ markering op hun voorhoofd. Deze markering is niet specifiek voor het Maine Coon kattenras.

Heeft u een ‘M’ opgemerkt op het voorhoofd van uw kat, en vraagt u zich nu af of u de gelukkige eigenaar bent van een volbloed, of gedeeltelijk-Maine Coon?

Als dit het geval is, neem dan een kijkje in onze gids over hoe een Maine Coon kitten te identificeren.

Conclusie

Bij het beantwoorden van de vraag “hebben alle Maine Coons een M op hun voorhoofd?”, is het veilig om te zeggen dat ze dat niet hebben. In plaats daarvan is deze opvallende markering alleen zichtbaar bij Maine Coon katten met tabby patroon.

Tabby is geen kleur, maar in plaats daarvan een patroon.

Als u graag een kat met deze unieke aftekening wilt bezitten, hoeft u niet te stressen als de Maine Coon prijs net te duur is. Veel andere, meer betaalbare kattenrassen hebben deze aftekening ook.

U hoeft alleen maar een kat met tabbypatroon van welk ras dan ook te zoeken, en de ‘M’ op hun voorhoofd zal duidelijk te zien zijn.

Plaats een reactie