Heb ik een Maine Coon?

Leren hoe u kunt zien of uw kat een Maine Coon is, is moeilijker dan u denkt, omdat er veel meer bij een kattenras komt kijken dan een paar kenmerkende fysieke eigenschappen.

Veel katteneigenaren vragen zich af of ik een Maine Coon heb?

Om te bepalen of uw kat een Maine Coon is, controleert u op opvallende lichamelijke en gedragskenmerken. Maine Coons zijn groot, hebben een rechthoekig lichaam, en een halflange ruige vacht. Hun temperament is speels en aanhankelijk.

Om te bepalen of uw kat een Maine Coon is of niet, moet u rekening houden met een aantal kenmerken, zoals grootte, vachtlengte, temperament en nog veel meer.

Ook al is het zeer onwaarschijnlijk om per ongeluk een Maine Coon kat tegen te komen, dat betekent niet dat het onmogelijk is!

Dus, heb ik een Maine Coon? Lees verder om erachter te komen of uw kat een Maine Coon is of niet.

Heb ik een Maine Coon kat?
Heb Ik Een Maine Coon Kat?

Heb ik een Maine Coon?

De Maine Coon is een groot en stevig kattenras dat zijn oorsprong vindt in de koude staat Maine.

Deze dikharige katten werden gewaardeerd om hun jachtinstinct, en ze werden door boeren en zeelieden gehouden om muizen en ratten weg te houden.

Dit is een kattenras dat gehuld is in mysterie. Hoewel we weten dat het ras is ontstaan in Maine in de vroege jaren 1800, weet niemand precies hoe het is ontstaan.

Er zijn veel mythen rond de Maine Coon, en één legende suggereert zelfs dat Maine Coon katten afstammen van de huiskatten van Marie Antoinette!

Ontdek meer over de oorsprong van de Maine Coon kat, door hier te klikken.

Dit ras is zeer gewild om zijn grote omvang en zachtaardige houding.

Door zijn populariteit is de Maine Coon niet meer zo zeldzaam als vroeger, maar ze zijn nog steeds moeilijker te vinden dan de gemiddelde huiskat.

Slechts een paar mensen hebben het geluk een Maine Coon tegen te komen in een asiel. Zou jij één van die gelukkigen kunnen zijn?

Als je denkt dat jouw kat een Maine Coon zou kunnen zijn, lees dan verder voor meer informatie!

Hoe te weten of uw kat een Maine Coon is

Als u zich nog steeds afvraagt ‘heb ik een Maine Coon?’, dan is een DNA-test de zekerste manier om het ras en de afkomst van uw kat te weten te komen, maar pas op, want tests zijn niet 100% accuraat.

Als alternatief zijn er een heleboel specifieke kenmerken waar je op kunt letten, die sterk kunnen aangeven of je kat een Maine Coon is of niet.

Blijf lezen om meer te weten te komen!

Hoe ziet een Maine Coon eruit?

De eerste stap om uit te vinden of uw kat een Maine Coon is, is te kijken naar zijn fysieke kenmerken.

Maat

Een van de meest herkenbare eigenschappen van een Maine Coon is zijn grootte.

Hoewel de meeste Maine Coons aanzienlijk groter zijn dan de gemiddelde huiskat, kan een klein percentage van het ras gemiddeld van grootte zijn.

De grootte van een Maine Coons is afhankelijk van het geslacht van de kat; vrouwelijke Maine Coons zijn doorgaans kleiner dan katers.

Gewicht

Mannelijke Maine Coons wegen tussen de 15 en 25 pond als ze eenmaal volgroeid zijn, terwijl vrouwtjes meestal tussen de 8 en 12 pond wegen.

Hoogte

Mannelijke Maine Coons worden tussen de 10 en 16 centimeter groot, en vrouwtjes tussen de 8 en 14 centimeter.

Lengte

Zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coons meten een lengte tussen 19 en 40 centimeter van de neus tot de basis van de staart.

Hoe verhoudt de grootte van de Maine Coon zich tot het standaard moggy dat je op straat ziet lopen? Klik hier om het uit te vinden!

Build

Hoe weet u of uw kat een Maine Coon is? …. Maine Coons zijn meestal veel groter dan de gemiddelde huiskat en hebben een stevige en gespierde bouw.

Maine Coons zijn ook sterke en robuuste katten, dus ze zijn veel steviger gebouwd dan de slanke Siamees of Abessijn.

Hun algemene lichaamsvorm lijkt op een rechthoek. Hun ledematen zijn sterk, en hun poten zijn karakteristiek groot en breed.

Oren

Een andere kenmerkende eigenschap van Maine Coons zijn de oren met pluimpjes. Hoewel niet elke Maine Coon “lynx tips” heeft aan de punten van hun oren, is dit kenmerk aanwezig bij de meeste katten van het ras.

De binnenkant van hun oren is ook bedekt met een dikke vacht, ontworpen om hen warm te houden in de strenge winters van Maine.

Kleuren en patronen

Terwijl sommige rassen, zoals de Siamees, kenmerkende vachtkleuren of -patronen hebben, komen Maine Coons voor in vrijwel elke kleur en patroon die katten kennen.

Helaas betekent dit dat u niet kunt zien of uw kat een Maine Coon is op basis van de kleur of het patroon van hun vacht.

Er zijn 74 Maine Coon kleuren en patronen.

Voor een volledige gids van Maine Coon kleuren, ga naar en bekijk mijn artikel ‘Maine Coon Kleurengids’.

Bont

Maine Coons hebben een halflange, ruige vacht die meestal een “manen” of “kraag” vormt rond hun nek en schouders. Vandaar de bijnaam “mini leeuwtje”.

Hoewel u een Maine Coon niet kunt identificeren aan de hand van zijn vachtkleuren of -patronen, kan de lengte van de vacht van uw kat u toch helpen bij het bepalen van de herkomst van uw kat.

Maine Coons hebben een dikke ondervacht. Ze hebben meestal een langere vacht rond hun poten.

Staart

Maine Coons hebben een gemakkelijk herkenbare staart. Hun staarten zijn borstelig en ook dik aan de basis.

Sommige Maine Coons hebben kenmerkende zwarte ringen rond de basis van hun staart. Deze gelijkenis met de wasbeer heeft bij veel mensen tot de vraag geleid of de twee verwant zijn.

Leer meer over deze vraag door mijn artikel te lezen: “Is een Maine Coon deels wasbeer?

Stem

Een verrassende eigenschap van Maine Coons is hun ongewone stem. Wist je eigenlijk dat de meeste Maine Coons niet miauwen? In plaats daarvan tjirpen en trillen Maine Coons naar hun eigenaars.

Maine Coons zijn een zeer vocaal kattenras. Zij houden ervan u te laten weten wat zij willen!

Hier is een korte video van onze schattige Maine Coon kat die praat!

Maine Coon Centraal

Veel Maine Coons tjilpen en trillen in plaats daarvan naar hun eigenaars.

Als u bezorgd bent dat uw Maine Coon steeds luidruchtiger is geworden, zoek dan uit welke factoren dit kunnen veroorzaken. Klik hier voor meer informatie.

Temperament

Hoewel Maine Coons veel onderscheidende fysieke kenmerken hebben, is hun persoonlijkheid net zo legendarisch als hun uiterlijk.

De persoonlijkheid kan van kat tot kat verschillen, maar over het algemeen staan Maine Coons bekend om hun zachtaardige en easy-going persoonlijkheid.

Ze zijn geweldig met kinderen en zijn liefdevol en toegewijd aan hun gezinsleden.

Een ander kenmerk van hun persoonlijkheid is hun speelse aard. De meeste Maine Coons hebben de energieke en speelse houding van een kitten, zelfs als ze oud zijn!

Van Maine Coons wordt vaak gezegd dat ze een hondachtige persoonlijkheid hebben, en sommige Maine Coons zullen zelfs leren apporteren.

Bekijk deze grappige Maine Coon kat die de ring van een plastic fles apporteert!

Credit: Youtube kanaal Evelina C

Intelligentie

Maine Coons zijn een zeer intelligent kattenras, en velen zullen gemakkelijk leren hoe kunstjes te doen.

Ze zijn ook emotioneel attent, en kunnen meestal de stemming van hun eigenaars oppikken.

Sommige Maine Coons staan er zelfs om bekend hun baasjes te troosten als ze aanvoelen dat ze van streek zijn! Onze Maine Coon heeft op deze manier gehandeld.

Het volgende incident was nogal bizar!

Ik lag op de koude tegelvloer met pijn, niet in staat me te bewegen. Pippin kwam onmiddellijk naar me toe en ging heel dicht bij me liggen, alsof hij voelde dat er iets mis was.

Bekijk deze grappige Maine Coon kat die kunstjes doet voor zijn baasje!

Credit: Youtube kanaal Maine Coon Felix

DNA test

Als u het moeilijk vindt om uit te vinden of uw kat een Maine Coon is, of als u gewoon meer wilt weten, koop dan een katten DNA-test.

Door een monster van het DNA van uw kat op te sturen (meestal via een wanguitstrijkje) kunt u alles te weten komen over de afstamming van uw kat (bron 1).

Houd er rekening mee dat DNA-tests nog niet 100% nauwkeurig zijn. Als u nog steeds geïnteresseerd bent in het kopen van een kat DNA-test, adviseer ik deze DNA-test te gebruiken. Hij is verkrijgbaar via Amazon, en de recensies zijn lovend.

Heb Ik Een Maine Coon Kitten?

Hier zijn enkele specifieke details waar u op moet letten als u probeert uit te vinden of uw kitten een Maine Coon is.

a) Maine Coon Kitten Pootjes

Maine Coons hebben karakteristiek grote poten, die bij een jong kitten goed opvallen.

Als uw kitten onevenredig grote poten heeft, is er een kans dat het een Maine Coon is!

b) Maine Coon kitten maattabel

Maine Coons groeien veel langzamer dan de meeste katten, en worden pas volwassen als ze tussen de drie en vijf jaar oud zijn.

Als u vermoedt dat uw kitten een Maine Coon is, houd dan bij hoe groot hij wordt door hem maandelijks te wegen en te meten. Een Maine Coon kitten wordt tussen de leeftijd van drie tot zeven maanden ongeveer een pond per maand zwaarder.

Meet uw kitten maten, tegen de gewichten die ik in deze tabel opsom om er zeker van te zijn dat uw Maine Coon kitten op de juiste snelheid groeit.

c) Maine Coon Kitten Oren

Maine Coon kittens hebben grotere oren dan de meeste kittens.

Terwijl veel volwassen Maine Coons lynx-oorpunten hebben, duurt het meestal ongeveer 12 weken voordat dit kenmerk op de oren van je kitten groeit.

Als uw kat geen lynxpunten heeft laten groeien tegen de tijd dat hij twee jaar oud is, dan zullen er helemaal geen lynxpunten groeien.

Blauwe Maine Coon Lynx tips
Tips voor blauwe Maine Coon Lynx

d) Hoe te weten of uw kat half Maine Coon is

Als je probeert uit te vinden of je kat half Maine Coon is, vergelijk dan de fysieke en gedragskenmerken van je kat met alle eerder genoemde kenmerken.

Een kat die half Maine Coon is, kan een aantal kenmerken van een Maine Coon kat vertonen, terwijl hij ook een aantal kenmerken vertoont van welk ander kattenras dan ook waarmee hij is gemengd.

Voor meer informatie, lees zeker mijn volledige gids: Hoe kan ik zien of mijn kat deels Maine Coon is.

Wist je dat sommige Maine Coon katten gefokt zijn met Bengaalse katten? Ontdek meer over deze fascinerende Maine Coon mix door op de foto hieronder te klikken.

Heb ik een Maine Coon mix?

Als je een Maine Coon mix hebt, betekent dat, dat het wat Maine Coon voorouders zal hebben, maar het zal niet raszuiver zijn.

Om te bepalen of je een Maine Coon mix hebt, kun je de eigenschappen van je kat vergelijken met de eigenschappen van een Maine Coon, die we eerder hebben besproken.

Waar kan ik een Maine Coon kat krijgen?

Het is mogelijk om Maine Coons te vinden bij dierenwinkels en asielen, maar ook bij online groepen zoals Facebook.

Er zijn ook veel reddingscentra die zich uitsluitend richten op het vinden van huizen voor gemengde en raszuivere Maine Coons.

Anders kunt u een Maine Coon kopen bij een fokker die gecertificeerd is door de CFA (als u in de VS woont) of TICA (als u in het Verenigd Koninkrijk woont).

Conclusie

Veel katteneigenaren vragen zich af “Heb ik een Maine Coon?”.

Hoewel het minder gebruikelijk is om een Maine Coon te vinden omdat het een gewone huiskat is, is het wel mogelijk om een kat te adopteren die toevallig een raszuivere of gemengde Maine Coon is.

Je kunt leren hoe je kunt zien of je kat een Maine Coon is door het temperament en de fysieke kenmerken te observeren.

Als uw kat overeenkomt met de meeste van de onderscheidende kenmerken van een Maine Coon, is er een kans dat hij van dat ras is!

Gerelateerde vragen

Maine Coon kat klikgeluid

In tegenstelling tot de meeste katten, miauwen Maine Coons niet. In plaats daarvan praten ze met tjirpen of trillers die soms kunnen klinken als een klikkend geluid.

Levensduur Maine Coon Mix

Maine Coons leven, gemiddeld, tussen de 12 en 15 jaar. Als uw kat een Maine Coon mix is, kan hij ouder of jonger worden dan deze geschatte levensduur, afhankelijk van de andere rasvoorouders van uw kat.

Klik om de Maine Coon levensduur feiten te zien.

Plaats een reactie