Haarballen bij Maine Coons


Maine Coons zijn een van de populairste kattenrassen, maar haarballen bij Maine Coons zijn duidelijk minder populair.

Haarballen kunnen variëren van een milde ergernis tot een ernstig gezondheidsprobleem. Eigenaars van langharige katten moeten begrijpen wat haarballen veroorzaakt en wat ze kunnen doen om ze te voorkomen.

Maine Coons hebben vaker last van haarballen dan kortharige katten omdat hun vacht lang en dik is. Als een Maine Coon zichzelf verzorgt, krijgt hij van nature losse haren binnen, die meestal zonder problemen door het spijsverteringsstelsel gaan. Als deze haren zich echter ophopen in het spijsverteringskanaal, kan de kat een haarbal opbraken.

Haarballen zijn een natuurlijk bijproduct van katten die zichzelf verzorgen, maar de meeste baasjes stellen klonten braaksel en natte vacht door het hele huis niet op prijs!

Gelukkig zijn er manieren waarop je haarballen kunt verminderen.

Soms kunnen haarballen ook een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, dus het is belangrijk om met je dierenarts te praten als de haarballen van je kat groter zijn geworden of vaker voorkomen.

Lees verder om erachter te komen of je kat hulp kan gebruiken bij het omgaan met haarballen, en wat je eraan kunt doen.

Haarballen bij Maine Coons

De Maine Coon is een groot kattenras dat oorspronkelijk uit de besneeuwde staat Maine komt.

Deze katten ontwikkelden brede poten om over sneeuw te kunnen lopen, en hun dikke, driedubbel gecoate vacht helpt om ze te isoleren tegen de kou.

Met al die lange, dikke vacht vraag je je misschien af: krijgen Maine Coons haarballen?

Hoewel dit ras om verschillende redenen heel populair is, zijn ze helaas vatbaarder voor haarballen dan kortharige kattenrassen.

Dus, hoe werken haarballen bij katten?

Als je ooit je kat hebt geborsteld, dan weet je dat katten behoorlijk kunnen verharen.

Katten houden hun vacht graag secuur schoon, dus besteden ze veel tijd aan het verzorgen van hun vacht met hun tong.

In tegenstelling tot veel dierentongen zijn kattentongen relatief droog en bevatten ze kleine haakjes waardoor de tong aanvoelt als schuurpapier.

Als een kat zichzelf verzorgt, worden deze kleine haakjes:

 • Puin oprapen
 • Kam klitten door
 • Verwijder losse vacht

Katten slikken uiteindelijk veel van deze vacht in.

Hoewel katten hun eigen vacht niet kunnen verteren, passeert het meestal gemakkelijk het spijsverteringskanaal.

Als je kat echter veel bont inslikt, kunnen stukjes bont zich verzamelen in de maag of slokdarm van een kat.

Als dit bont zich na verloop van tijd ophoopt, kan dit leiden tot een klomp bont die bekend staat als een haarbal. Om een haarbal uit te drijven, zal een kat kokhalzen of braken tot de haarbal verwijderd is (bron 1).

Wat veroorzaakt haarballen bij katten?

Als je kat last heeft van haarballen, wil je misschien weten of alle katten haarballen opeten?

Het eerste dat je moet opmerken is dat niet alle katten last hebben van haarballen.

Katten met een korte, fijne vacht of katten die regelmatig worden geborsteld hebben minder kans op haarballen, maar haarballen zijn niet altijd een teken dat er iets mis is.

Hieronder staan 6 oorzaken van haarballen bij katten:

1. Natuurlijke oorzaken

In de meeste gevallen zijn haarballen volkomen natuurlijk.

Bont hoopt zich op in het spijsverteringskanaal van een kat als hij losse vacht inslikt tijdens het borstelen. Uiteindelijk is de ophoping zo groot dat de kat de haarbal uit zijn systeem moet braken.

2. Huidaandoeningen

Als je je afvraagt waarom mijn kat ineens last heeft van haarballen, dan kan dat komen door een onderliggend medisch probleem, zoals een huidaandoening.

Een droge huid, parasieten en andere huidproblemen kunnen een geïrriteerde huid of verharing veroorzaken.

Als je kat jeukende huidplekken verzorgt of meer verhaart dan normaal, is de kans groter dat hij meer vacht binnenkrijgt, wat leidt tot haarballen.

3. Spijsverteringsproblemen

Als je kat lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom, constipatie, voedselallergieën, inwendige parasieten of een ander probleem dat het maagdarmkanaal aantast, kan dit leiden tot haarballen.

Katten die niet genoeg vezels in hun dieet krijgen, kunnen het moeilijker hebben om vacht op een natuurlijke manier door hun spijsverteringsstelsel te laten gaan, waardoor zich na verloop van tijd meer vacht ophoopt.

4. Stress

De meeste katten borstelen een gezonde hoeveelheid, maar katten die gestrest of verveeld zijn, kunnen overgroomd raken als een zelfkalmerende mechanisme.

Helaas kan dit leiden tot gevolgen zoals verhoogde:

 • Haarballen
 • Droge huid
 • Kale plekken

5. Obesitas

Katten zijn beroemd om hun flexibiliteit, waardoor ze elk deel van hun lichaam kunnen verzorgen.

Katten met overgewicht kunnen echter moeite hebben om bepaalde plekken te bereiken, wat kan leiden tot een opeenhoping van dode, losse vacht in de vacht.

Hierdoor kan de kat meer vacht opnemen dan normaal, wat leidt tot een toename van haarballen.

6. Onjuiste verzorging

Veel katten, vooral kortharige katten, kunnen zichzelf zonder hulp schoonhouden. De meeste katteneigenaren weten echter dat het een goed gebruik is om je kat ongeveer elke week te borstelen.

Als je je zorgen maakt over haarballen bij Maine Coon katten, dan is er een kans dat je je kat niet vaak genoeg borstelt.

Maine Coons moeten minstens twee tot drie keer per week geborsteld worden, plus meer tijdens het verharingsseizoen (bron 1).

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon kattenborstels.

Haarballen bij katten symptomen

Er zijn meestal geen symptomen dat een kat op het punt staat een haarbal te produceren, tenzij die haarbal bijzonder groot is of er al lange tijd zit.

In de meeste gevallen is de enige manier waarop een eigenaar weet dat zijn kat een haarbal heeft opgehoest, als hij hem toevallig ziet overgeven of als hij hem later ontdekt.

Als je te maken hebt met haarballen bij katten, kunnen er ook verstoppingsverschijnselen optreden.

Dit is een teken dat er iets ernstigers aan de hand is en kan erop wijzen dat de haarbal van je kat vast is komen te zitten.

Hier zijn enkele tekenen dat je kat te maken kan hebben met een haarbalverstopping:

Abnormale stoelgang

Als je kat last heeft van constipatie of diarree, kan het een teken zijn dat het te maken heeft met een verstopping.

Buikpijn

Een kat met pijn zal vaak in een voorovergebogen houding zitten zonder te bewegen.

Katten met pijn spinnen soms als een zelfkalmerend mechanisme, en ze kunnen eerder geneigd zijn om agressief uit te halen als ze worden aangeraakt.

Lethargie

Als je kat gaat liggen in plaats van zijn gebruikelijke activiteit te doen, kan dit duiden op een probleem.

Als je kat zich minder bewust lijkt te zijn van zijn omgeving of je nauwelijks erkent als je zijn naam roept, lekkers aanbiedt of zijn favoriete speeltje, dan moet je waarschijnlijk naar de dierenarts.

Kokhalzen

Een teken dat je kat een haarbalverstopping kan hebben, is constant kokhalzen of kokhalzen.

In sommige gevallen stoot de kat helemaal niets uit, terwijl de kat op andere momenten wel wat vaste stoffen of vloeistoffen uitbraakt, maar zonder veel haar.

Verminderde eetlust

Als je kat een van de bovenstaande symptomen vertoont en bovendien weigert te eten, is het tijd om je kat meteen naar de dierenarts te brengen.

Een kat die weigert te eten duidt meestal op een ernstig medisch probleem, dat onder andere een verstopping kan zijn (bron 1).

Hoe vaak hebben katten haarballen?

Sommige katten krijgen nooit haarballen, terwijl anderen ze regelmatig krijgen.

Een kat die vaak haarballen krijgt, zal ze meestal om de één of twee weken uitdrijven, terwijl de gemiddelde kat die haarballen krijgt, ze maar eens per maand of zo krijgt.

Als je kat vaker dan één keer per week haarballen produceert, kan dat een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is, dus het kan een goed idee zijn om de dierenarts te bezoeken (bron 1).

Zijn kattenhaarballen normaal?

Haarballen van katten zijn meestal volkomen normaal.

Uit een onderzoek bleek zelfs dat 35 procent van de katteneigenaren melding maakte van haarballen, waarmee het de meest voorkomende medische klacht is bij huiskatten.

De meeste katten slikken van nature veel vacht in als ze zichzelf verzorgen, dat zich ophoopt in het spijsverteringskanaal totdat het groot genoeg is om uitgestoten te worden en het proces opnieuw begint.

In sommige gevallen kunnen haarballen echter veroorzaakt worden door:

 • Spijsverteringsproblemen
 • Overgrooming
 • Onderliggende medische problemen

Als de haarballen van je kat plotseling zijn begonnen, of groter zijn geworden of vaker voorkomen, dan is het een goed idee om de haarballen van je kat met een dierenarts te bespreken.

Beste haarbal remedie voor Maine Coon katten

Als je het zat bent om de constante haarballen van je kat op te ruimen, wil je misschien eens kijken naar een haarbalbehandeling voor katten.

Hier zijn enkele mogelijke remedies voor de haarballen van je kat:

Haarbal dieet

Misschien wel de meest gebruikte haarbalremedie die door dierenartsen wordt aanbevolen, is een gespecialiseerd haarbaldieet.

Dit kattenvoer voor volwassenen tegen haarballen is een kiprecept, hier verkrijgbaar op Amazonis een goed begin!

Laxeermiddelen

Sommige dierenartsen vinden dat het beste haarbalmiddel voor katten laxeermiddelen zijn.

Laxeermiddelen kunnen echter uitdroging veroorzaken, en ze kunnen bestaande medische problemen compliceren, dus je moet altijd met je dierenarts overleggen voordat je je kat laxeermiddelen geeft.

Vetoquinol Laxatone

Een van de beste haarbalgel voor katten is Vetoquinol Laxatone, dat je hier kunt kopenbij Amazon.

Het is echter een goed idee om met je dierenarts te overleggen voordat je medicijnen of supplementen introduceert, zelfs als ze vrij verkrijgbaar zijn.

Verhoogde hydratatie

Als je op zoek bent naar de beste natuurlijke haarbal remedie voor katten, moet je beginnen met je kat meer water te geven.

Katten komen oorspronkelijk uit de woestijn en halen het meeste water uit prooien.

Veel katten drinken niet genoeg water, zelfs niet als ze uitgedroogd zijn.

Het is een goed idee om natvoer te geven een keer per dag of om de dag om te zorgen voor hydratatie en het makkelijker te maken voor je kat om haarballen te laten passeren.

Vezel

Veel dierenartsen raden een vezelsupplement aan, dat de spijsvertering van je kat verlicht en het makkelijker maakt om vacht en voedsel door te laten (bron 1).

Zelfgemaakte haarbal remedie

Als je op zoek bent naar een haarbalremedie met dingen die je thuis kunt vinden, dan zijn er enkele natuurlijke ingrediënten die je kat met haarballen kunnen helpen.

Sommige mensen raden aan om oliën zoals olijfolie, boter of reuzel te geven om te helpen met de spijsvertering van je kat.

Je moet echter nooit een van deze voedingsmiddelen aan je kat geven, tenzij je toestemming hebt van een dierenarts.

In plaats daarvan kun je het beste voedingsmiddelen geven die vezelrijk zijn.

Kattengras is een veelgebruikte oplossing, en het is ook een geweldige manier om je kat wat extra verrijking te bieden!

Je kunt je kat ook kleine hoeveelheden pompoen, wortel of appel geven om de hoeveelheid vezels in zijn dieet te verhogen.

Haarballen bij katten voorkomen

Als je het zat bent om het braaksel van kattenharenballen op te ruimen, dan wil je waarschijnlijk weten hoe je kunt voorkomen dat katten haarballen krijgen.

Hier zijn de manieren waarop je haarballen bij je kat kunt voorkomen:

1. Regelmatig borstelen

Als je een Maine Coon hebt, moet je je kat een of twee keer per week borstelen, en zelfs vaker tijdens het verharingsseizoen.

Dit vermindert de hoeveelheid vacht die je kat binnenkrijgt als hij zichzelf borstelt en kan haarballen verminderen of helemaal elimineren.

2. Vezel

Als je wilt weten hoe je haarballen bij katten op natuurlijke wijze kunt voorkomen, dan is het een goed idee om te zorgen voor voldoende vezels in je dieet.

Voor katten die regelmatig last hebben van diarree of constipatie, moet je met je dierenarts praten over het toevoegen van een vezelsupplement aan het dieet van je kat.

3. Haarbal dieet

Als je op zoek bent naar voeding om haarballen bij katten te voorkomen, probeer dan een haarbaldieet voor katten, zoals dit kattenvoer dat verkocht wordt op Amazon.

Deze leverancier heeft ook een verscheidenheid aan haarbal controle voeding voor:

 • Volwassenen
 • Senior katten
 • Katten met gezondheidsproblemen

Kattenhoest vs. haarbal

Katten maken veel vreemde geluiden, waardoor het voor hun baasjes moeilijk kan zijn om te zien of ze hoesten, overgeven of op het punt staan een haarbal te produceren.

Het verschil tussen kattenhoest en haarbal kan moeilijk af te leiden zijn.

Als een kat een haarbal opraakt, duurt het meestal maar een paar seconden voordat de bal is uitgestoten.

Een kat die hoest, zal echter waarschijnlijk niet kokhalzen of kokhalzen. Hoesten door een kat is stiller dan hoesten door een mens en kan meer klinken als niezen.

Katten met astma hebben langere hoestbuien. Ze nemen meestal een voorovergebogen houding aan en hoesten met gestrekte nek.

Als je kat één of twee keer moet kokhalzen of hoesten, is dat niets om je zorgen over te maken.

Als je kat echter constant hoest of regelmatig kokhalst, dan kan dit duiden op een medische aandoening (bron 1).

Hoe lang duurt het voordat een kat een haarbal doorgeeft?

Meestal geven katten ingeslikte vacht na ongeveer zeven tot twaalf uur via hun ontlasting door.

Als de vacht die ze binnenkrijgen zich echter ophoopt in het spijsverteringskanaal, kan het een dag of twee duren voordat de kat de haarbal uiteindelijk overgeeft.

Als je merkt dat je kat kokhalst alsof hij op het punt staat om een haarbal door te geven, dan moet de haarbal binnen een paar minuten uitgestoten worden.

Als je kat echter voortdurend kokhalst maar geen haarbal produceert, dan zit hij waarschijnlijk vast en moet je meteen met je kat naar de dierenarts (bron 1).

Hoe help je een kat met een haarbal

Als je kat moeite lijkt te hebben met het uitscheiden van een haarbal, dan wil je misschien weten hoe je een kat kunt helpen met het ophoesten van een haarbal.

Hoewel het mogelijk is om te leren hoe je een kat kunt helpen om een haarbal gemakkelijker door het spijsverteringsstelsel te laten gaan, is er echt geen manier om een kat te helpen die bezig is om er een op te braken.

Als je kat herhaaldelijk kokhalst of kokhalst, maar geen haarbal heeft geproduceerd, kan je Maine Coon last hebben van een verstopping.

Je moet je kat meteen naar de dierenarts brengen als je vermoedt dat er een haarbal vastzit in het spijsverteringsstelsel van je kat.

Kunnen haarballen gevaarlijk zijn voor katten?

Als je kat regelmatig haarballen ophoest, vraag je je misschien af: zijn haarballen gevaarlijk voor katten?

Sommige eigenaren van katten die regelmatig haarballen ophoesten, vragen zich zelfs af of hun kat aan een haarbalziekte lijdt!

Hoewel haarballen meestal ongevaarlijk zijn, als je je afvraagt of haarballen dodelijk kunnen zijn, is het antwoord helaas ja.

Als een haarbal groot genoeg wordt, of als het in de dunne darm terechtkomt, kan het veranderen in een verstopping, die het spijsverteringssysteem van je kat kan verstoren en zelfs de dood kan veroorzaken.

Dus als je wilt weten wanneer je je zorgen moet maken over een haarbal, moet je letten op tekenen zoals:

 • Constant kokhalzen
 • Braken van vaste stoffen en vloeistoffen zonder haar
 • Diarree
 • Constipatie

Slaperigheid en buikpijn kunnen ook wijzen op een verstopping.

Als je je dierenarts een trichobezoar bij katten hebt horen noemen, vraag je je misschien af wat het verschil is tussen een trichobezoar vs haarballen.

Simpel gezegd is een trichobezoar een medische term voor een haarbal, dus maak je geen zorgen als je dierenarts het erover heeft dat je kat een trichobezoar heeft (bron 1,2).

Hoe weet je of je kat een haarbal heeft?

Als je hebt gemerkt dat je kat een haarbal probeert op te hoesten, maar deze niet kan uitdrijven, dan wil je misschien weten of een haarbal vast kan komen te zitten in de maag van een kat?

In sommige gevallen, ja, kan een haarbal van een kat vast komen te zitten in het spijsverteringskanaal.

Hier zijn enkele tekenen dat de haarbal van je kat vastzit:

1. Gewichtsverlies

Als de haarbal van een kat voor langere tijd vastzit, kan dit het voor je kat moeilijk maken om goed te eten, met gewichtsverlies als gevolg.

2. Kokhalzen

Als je kat vaak kokhalst of kokhalst maar geen haarbal heeft opgehoest, kan de haarbal vastzitten.

3. Spijsverteringsproblemen

Je kat kan verstopping krijgen of diarree omdat de haarbal het maagdarmstelsel van je kat aantast.

4. Lethargie

Je kat kan moe worden en gaan liggen zonder interesse in eten of spelen.

Als deze lethargie abnormaal lang aanhoudt, moet je met je kat naar de dierenarts gaan.

5. Buikpijn

Wanneer de haarbal van een kat vast komt te zitten, kan je kat pijn voelen op de plek van de verstopping.

Als je kat in een voorovergebogen houding zit, kan hij pijn hebben.

Conclusie

Haarballen bij Maine Coons zijn misschien niet het meest glamoureuze deel van het bezitten van zo’n populair ras, maar ze zijn vaak volkomen natuurlijk.

Als je echter veel Maine Coon haarbalproblemen hebt, moet je je kat misschien laxeermiddelen, glijmiddel of vezels geven.

Eigenaren die willen weten hoe ze een kat een haarbal kunnen laten ophoesten, moeten begrijpen dat er geen manier is om het proces te versnellen.

Als een haarbal verstopt raakt in het spijsverteringsstelsel van je kat, moet je er meteen mee naar de dierenarts.