Grootste Maine Coon kat in de wereld

Maine Coons staan bekend als een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld, maar welke kat is de grootste Maine Coon kat ter wereld?

Laten we eens een kijkje nemen naar de grootste Maine Coon kat op record.

Stewie, een grijze tabby Maine Coon, heeft het record voor de grootste Maine Coon kat ter wereld. De volledige naam van de kat was Mymains Stewart Gilligan, en hij mat 48,5 centimeter lang. Stewie overleed in 2013 aan kanker, en sindsdien werd de titel van grootste Maine Coon kat toegekend aan Barivel, die nog steeds leeft. Barivel is 47,2 centimeter lang.

Dit vorstelijke kattenras siert al enkele decennia de pagina’s van Guinness World Records, van ’s werelds grootste gedomesticeerde kattenras tot de kat met de langste snorharen.

De naam “Maine Coon” is al verschillende keren in het Guinness Book of World Records verschenen, en met een goede reden.

Blijf lezen om te ontdekken welke reusachtige Maine Coon katten records hebben.

Grootste Maine Coon Kat In De Wereld

Maine Coons staan bekend als zachtaardige reuzen in de wereld der katachtigen. Hun afkomst is verwikkeld in veel mysterie en intrige, wat het een beetje moeilijk maakt om te bepalen waarom dit specifieke kattenras zo groot wordt.

Als u nieuw bent in de wereld van de katachtigen, is het vermeldenswaard dat de Guinness World Records concentreerde zich van oudsher op het gewicht van elke kat, om te bepalen welke kat de grootste was. De criteria veranderden in de laatste decennia, en nu wordt de onderscheiding bepaald op basis van lengte en hoogte.

Maine Coon katten zijn een van de meest geliefde kattenrassen in de Verenigde Staten.

Veel mensen herkennen het ras vanwege zijn:

 • Grote omvang
 • Gladde, ruige vacht
 • Onderscheidend voorkomen

Op het eerste gezicht lijken Maine Coon katten gespierd met lange lichamen en delen die allemaal in verhouding zijn. Dit zorgt voor een evenwichtige, rechthoekige verschijning waarbij geen enkel deel van de anatomie van de Maine Coon er overdreven uitziet.

Maine Coons hebben ook een lange, ruige vacht en een kraag rond hun nek en borst, wat bijdraagt aan hun spectaculaire grootte.

Met hun grote gestalte en lichaamsbouw kunnen Maine Coons katten niet anders dan indruk maken wanneer ze in uw huis rondlopen.

Hieronder staan de gemiddelde Maine Coon maten, die de poezen en katers van dit ras plegen te bereiken. Deze maten lijken nogal af te wijken van de grootste Maine Coon katten die bekend zijn!

Lengte

Gemiddeld worden Maine Coon katten tussen de 19 – 40 centimeter lang.

Hoogte

Maine Coons zijn tussen de 8 en 16 inch hoog.

Gewicht

In termen van gewicht, vrouwelijke Maine Coons katten hebben de neiging aan de lagere kant te zijn, met een gewicht tussen 8 – 12 pond.

Mannelijke Maine Coons hebben een gemiddeld gewicht, variërend van 15 tot 25 pond.

Record brekende Maine Coon katten

Sommige Maine Coons hebben de hierboven vermelde gemiddelden overschreden en groeiden uit tot duizelingwekkende afmetingen.

Een van de Maine Coons die de gemiddelde Maine Coon grootte overschreed was Stewie, de grootste Maine Coon kat aller tijden.

Als je denkt dat jouw Maine Coon kat groot is, dan zijn hier een aantal beroemde Maine Coon katten die jouw Maine Coon er waarschijnlijk piepklein uit laten zien.

Dit zijn de grootste Maine Coon katten die bekend zijn:

1. Stewie

Stewie is de grootste Maine Coon kat aller tijden.

Zijn volledige naam was Mymains Stewart Gilligan, en hij werd geverifieerd om 48,5 inches lang te zijn in 2010.

Stewie was een echte vriendelijke reus en een gecertificeerd therapiedier dat regelmatig een plaatselijk seniorencentrum bezocht. Hij is houder van het Guinness World Records voor de langste huiskat aller tijden, tot op heden.

Helaas overleed Stewie op 4 februari 2013 aan kanker op de leeftijd van 8 jaar.

Stewie was eigendom van Robin Hendrickson, die in Reno, Nevada woonde.

Toen Stewie stierf ging zijn titel over op Barivel, de nieuwste telg in de hall van langst gedomesticeerde katten.

Hier is een video van Stewie:

De credits voor de video gaan naar het Youtube-kanaal ‘Guinness World Records’.

2. Barivel

Barivel, wiens naam clown of grappenmaker betekent in het Italiaans, is de grootste levende Maine Coon. Hij woont in Vigevani, Italië, en mat 47,2 inch lang in mei 2018.

Barivel werd geboren in september 2016.

Momenteel is Barivel de houder van ’s werelds langstlevende kat.

Deze Maine Cono heeft zijn eigen Instagram, en ondanks de aandacht, die hij krijgt van kattenfanaten, is hij een zeer rustige en verlegen Maine Coon.

In 2018 mat Barivel 120 cm (3ft 11 inch) en is de huidige houder voor de grootste huiskat ter wereld in 2021.

Geïntrigeerd om een kijkje te nemen bij Barivel, bekijk dan deze video hieronder:

De credits voor de video gaan naar het Youtube kanaal ‘Guinness World Records

3. Ludo

Ludo woont in Wakefield, UK, en werd tijdelijk erkend als de grootste Maine Coon kat ter wereld, zij het voor een korte periode.

Toen Ludo door het Guinness Book of World Records werd erkend als ’s werelds langste huiskat, mat hij 118,33 cm en woog maar liefst 34 pond!

Met zijn lengte van 1 meter en 10,59 cm is Ludo maar een fractie van een cm korter dan Barivel.

Van Ludo wordt gezegd dat hij vriendelijk is en makkelijk in de omgang, maar niet zo opvliegend als de meeste Maine Coons.

4. Omar

Omar woont in Melbourne en is de grootste Maine Coon in Australië.

Hoewel nog niet beoordeeld door de Guinness Book of World Records rechters, is Omar een echte vriendelijke reus van 4 voet en 11 inches lang, wat betekent dat hij Barivel van zijn troon zal stoten wanneer hij officieel erkend wordt door het Guinness World Records.

Ongeacht of hij al dan niet erkend wordt als de grootste Maine Coon, geniet de oranje tabby Maine Coon van een Instagram-account met meer dan 160.000 volgers!

Als je geïntrigeerd bent om te zien hoe Omar eruit ziet, neem dan een kijkje op zijn Youtube-kanaal!

5. Cygnus

Cygnus is een van ’s werelds grootste Maine Coon katten en woonde in Detroit met drie katten broers en zussen en hun menselijke ouders.

Hij was uitmuntend en had unieke zilveren aftekeningen die hielpen hem te identificeren van de andere katten in zijn huis.

Hoewel het niet duidelijk is hoe lang hij was, is het bekend dat Cygnus ooit het record voor de langste huiskat in handen had met 17,58 centimeter.

In een zeldzaam toeval, deelde Cygnus een huis met Arcturus, een lid van het Savannah ras, die ook een van de grootste katten is in het record. Arcturus mat 48.4 inches lang.

Helaas zijn Cygnus en Arcturus tragisch omgekomen bij een huisbrand in 2017. Ze worden herinnerd als vriendelijke en vriendelijke katten die een onafscheidelijke band deelden.

6. Samson

Met zijn 1 meter en 28 pond wordt Samson beschouwd als de grootste Maine Coon in New York, VS.

Hoewel Samson van een goed leven heeft genoten, werd bij hem in september 2020 heupdysplasie vastgesteld, een van de veel voorkomende genetische gezondheidsproblemen van de Maine Coon.

Momenteel is Samson ongeveer zes jaar oud.

U kunt meer te weten komen over de risico’s van heupdysplasie, in dit artikel schreef ik.

7. Lotus

Lotus is een prachtige creamsicle-kleurige tabby Maine Coon kat uit Zweden.

Hoewel Lotus slechts 22 pond weegt, heeft hij een overvloed aan pluisjes en oversized kenmerken die hem groter maken dan hij lijkt.

Uit zijn Instagram-account met meer dan 350.000 volgers is duidelijk dat hij veel liefde krijgt van kattenfanaten en dieren over de hele wereld.

8. Moonwalk Mognum

Moonwalk Mognum is een prachtige grijs met witte Maine Coon kat.

Met zijn 28 pond is hij één van de grootste Maine Coon katten in Europa en hij woont in Chaillé-les-Marais, Frankrijk.

9. Hélios

Hélios is een geliefde zwart-zilveren Maine Coon die zeker op de lijst van grootste Maine Coon katten zou moeten voorkomen.

Deze grote jongen woont in Chatterie de Cimiez in het zuiden van Frankrijk, en uit zijn aanwezigheid op YouTube blijkt duidelijk dat hij knap en enorm is.

Hier is een korte video van Helios:

10. Sean Coonery

Sean Connery is een andere prachtige Maine Coon en een Youtuber.

Hoewel zijn video’s min of meer bedoeld zijn om te laten zien hoe spraakzaam hij is, tonen ze ook heel duidelijk zijn grote gestalte en lichaamsbouw.

Maine Coon katten zijn voorbestemd om zeer groot te worden, maar de katers hebben de neiging om relatief groter te worden dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Hoewel beide geslachten een lengte van 40 centimeter kunnen bereiken, lijkt het erop dat alleen de mannetjes in staat zijn geweest om de kansen te verslaan en voorbij de gemiddelde grootte te groeien.

Maine Coon Grootte

Grootsheid is een integraal onderdeel van het Maine Coon kattenras.

Hoewel hun mysterieuze afkomst het moeilijk maakt om te vertellen waarom ze zo groot zijn, worden ze af en toe gewoon groter. Soms zelfs voorbij de bekende gemiddelden die hierboven vermeld staan!

In de wereld van de katachtigen worden Maine Coons beschouwd als het grootste gedomesticeerde kattenras en als een van de oudste raszuivere soorten in Noord-Amerika.

Hoewel alle Maine Coon katten zeer groot kunnen worden, varieert de Maine Coon grootte per geslacht.

Typisch, mannelijke Maine Coon katten wegen tussen de 15 – 25 pond, terwijl hun vrouwelijke tegenhangers wegen tussen 8 – 12 pond. Met dat in gedachten, is het veilig om te zeggen dat de mannelijke Maine Coon katten groter zullen worden dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Deze beminnelijke beesten kunnen een lengte bereiken van wel 40 centimeter, hun lengte zal echter afhangen van de genetica en het dieetplan van de Maine Coon in kwestie.

Hoewel ze nog niet op de lijst van de langste katten ter wereld staan, worden Maine Coon katten tussen de 8 en 16 centimeter hoog.

Als je net een Maine Coon kat in huis hebt gehaald, is het de moeite waard om op te merken dat deze geliefde katachtigen heel langzaam groeien. Doorgaans zijn Maine Coon katten pas volgroeid op een leeftijd van 3-5 jaar.

Wat is de zwaarste Maine Coon kat die er bestaat?

Maine Coons zijn van nature grote katachtigen, waardoor veel mensen zich afvragen hoeveel weegt de grootste Maine Coon kat?

Welnu, terwijl de grootste Maine Coon zeer bekend is, is het jammer dat we het gewicht van deze grote Maine Coon kat niet kennen.

Na het overlijden van Stewie, werd Ludo uitgeroepen tot de volgende langste Maine Coon ter wereld.

Op het moment van erkenning, was hij 46.6 inches lang en woog maar liefst 34 pond, wat waarschijnlijk het bekende grootste Maine Coon gewicht is.

Over het geheel genomen kan men gerust stellen dat Ludo de zwaarste Maine Coon kat is die er bestaat.

Waarom zijn Maine Coons zo groot?

De Maine Coon lijn is doordrenkt van mysterie, wat betekent dat niemand precies kan vertellen waarom Maine Coon katten zo groot worden.

Al met al zijn er enkele gissingen gedaan naar de reden waarom Maine Coons over het algemeen grote katachtigen zijn:

 • Ze werden groot om zich warm te houden en het extreem koude klimaat van Maine te overleven.
 • Door de langzame groei van Maine Coons kunnen hun beenderstructuur en spieren zich groter ontwikkelen.

Hoewel deze redenen overtuigend zijn, zullen Maine Coons, zelfs die in tropische gebieden leven, toch groter worden. Groter worden kan dus deel uitmaken van hun genen.

Grote Maine Coon fokkers

Als u in de markt bent voor de aanschaf van een Maine Coon kat, maar specifiek op zoek bent naar een fokker die de grootste Maine Coons fokt, dan is het slechte nieuws dat er geen manier is om te garanderen dat de kat die u koopt erg groot zal worden.

Hier zijn enkele fokkers die beweren grote Maine Coon katten te verkopen. Houd er echter rekening mee dat het momenteel onbekend is hoe succesvol zij zijn in het fokken van extra grote Maine Coons:

Voor Amerikaanse ingezetenen, kunt u kopen bij de volgende grote Maine Coon fokkers in de VS:

 • GREYTUONO
 • FLUFFYGIANTS
 • MCATTERY

Als u in Europa woont, vindt u hier enkele grote Maine Coon fokkers in het Verenigd Koninkrijk:

 • MAJESTICOON
 • RUDYCATS
 • JAZZCATZS
 • GREYTUONO

Aangezien er geen garantie is dat de Maine Coon kat die u koopt extra groot zal worden, maakt het wellicht geen verschil of u koopt bij een plaatselijke erkende fokker, of niet.

Grote Maine Coon Kattenbak

Als u net een Maine Coon kat heeft aangeschaft, zult u zeker een grote kattenbak voor uw kat moeten aanschaffen.

Om ervoor te zorgen dat u de beste kattenbak voor uw Maine Coons krijgt, moet u de volgende aspecten in overweging nemen bij het maken van uw aankoop:

 • Grootte: Maine Coons katten worden erg groot, en u zou uzelf verraden door een kattenbak van standaard formaat te kopen. Om te voorkomen dat u later weer een kattenbak moet kopen, kunt u het beste een extra grote Maine Coon kattenbak kopen, zoals deze.
 • Onderhoud: Maine Coon kattenbakken moeten zeker schoongemaakt worden. Zorg er daarom voor dat u een kattenbak koopt die gemakkelijk schoon te maken is.
 • Kappen: Het is altijd een goed idee om een grote Maine Coon kattenbak met kap te kopen om nare geurtjes tegen te gaan. Kattenbakken met een kap zijn ook visueel aantrekkelijker en voorkomen dat kattenbakkorrels zich verspreiden.

Langste huiskat ooit

De langste kat in de geschiedenis is Stewie, een Maine Coon, eigendom van Robin Hendrickson en Erik Brandsness.

Stewie was een gecertificeerd therapiedier dat vaak het Reno senioren centrum bezocht. Hij werd ook gebruikt bij het promoten van dierenwelzijn conferenties en seminars om bewustzijn te creëren met de Nevada Humane Society.

Stewie was 123 centimeter lang, wat neerkomt op 48,5 inch.

Stewie had ook de Guinness World Record titel voor de huiskat met de langste staart. Hij had een spectaculaire staart van 41.5 centimeter of 16.34 inches.

Helaas overleed Stewie in februari 2013, op 8-jarige leeftijd na een gevecht tegen kanker.

Ludo nam de titel voor de langste kat over. Hij mat 118,33 centimeter of 10,59 inch op het moment dat het werd geverifieerd in 2015. Ludo was eigendom van Kesley Gill.

Later werd Barivel groter dan Ludo, en hij is nu de langste huiskat op record, met een whopping 120 cm lang (bron 1).

Hoe Lang Is De Langste Kattestaart

Het hebben van een lief huisdier is leuk, maar het hebben van twee huisdieren die recordhouder zijn, voelt anders.

Lauren Will Powers is er trots op de eigenaar te zijn van twee recordkatten, Cygnus en Arcturus. Cygnus en Arcturus zijn lengtekatten en hebben dus de kans gekregen om in de wereldrecordboeken te komen.

Cygnus had een staart van 44,66 cm of 17,58 inch wat zeker lang is en kwam in 2018 in de Guinness World Books of Record als levende gedomesticeerde kat met de langste staart.

Omdat het een Maine Coons kat is, is het geen verrassing dat deze kat ook een goed gebouwd lichaamsgestalte had.

Met zo’n lange staart, staat deze kat voor enkele dagelijkse uitdagingen.

Om te beginnen moeten de eigenaren voorzichtiger zijn bij het vergrendelen van deuren en het lopen in het huis; anders kunnen ze uiteindelijk per ongeluk de staart van de kat bezeren.

Aangezien Cygnus’ staart lang is, betekent dit dat de eindpunt ver van zijn lichaam verwijderd is, en het kwetsen ervan kan zo gemakkelijk zijn als je niet altijd op je hoede bent.

De staart is zwaar en kan zich ook in gevaarlijke vloeistoffen zoals heet water dompelen en zich branden.

Wereldrecord voor langste kattensnorharen

Het wereldrecord kat met de langste snorharen wordt gehouden door Missi, die de enige Maine Coon kat is die ooit is geregistreerd voor deze unieke eigenschap.

Missi woont in Finland, en is eigendom van Karina Kyllonen.

Missi heeft snorharen van ongeveer 19 cm of 7,5 inches, volgens de gegevens van 2005. Deze lengte is bijna vergelijkbaar met een Toblerone! Waarom vergelijken we dit niet met de standaardmaat Maine Coon snorharen gedetailleerd in mijn artikel.

De meeste mensen geloven dat de snorharen van een kat een soort superkracht zijn.

Om te beginnen dienen de snorharen van een kat als antennes of acute tastreceptoren. Zij zenden intacte signalen naar de hersenen, waardoor de kat gemakkelijk zijn ledematen en hele lichaam kan hanteren.

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat u de snorharen van een kat niet trimt, omdat u daarmee voorkomt dat uw kat de juiste signalen oppikt en naar hun hersenen stuurt. Het knippen van de snorharen kan uw kat desoriënteren of verwarren.

Conclusie

Maine Coons katten zijn over het algemeen een groot kattenras, waardoor veel mensen zich afvragen hoe groot is de grootste Maine Coon kat?

Wel, Stewie is de grootste Maine Coon kat ter wereld aller tijden en meet 48,5 centimeter lang.

Na zijn dood werd de titel toegekend aan Ludo en later aan Barivel, die nu de grootste levende huiskat is.

Gerelateerde vragen

Hoeveel weegt de grootste huiskat?

De zwaarste Maine Coon kat ooit is Ludo, die 34 pond weegt.

Dikste Huiskat Ter Wereld

Himmy, een kat uit Australië, is verreweg de dikste kat die bekend is, en hij woog 46,8 pond voor zijn dood. De titel werd echter ingetrokken om overvoeding te ontmoedigen.

Plaats een reactie