Groeit de vacht van een Maine Coon terug? (Geschreven door een dierenarts)


Geschreven door kleine dierenarts Dr. Abdul Basit Javed (DVM, RVMP).

Bont is het iconische kenmerk van de meeste kattenrassen, maar groeit Maine Coon bont terug?

Deze gids is voor jou als je een Maine Coon eigenaar bent en alles wilt weten over de vacht van deze grote katten, en hoe je deze idealiter zou moeten beheren en verzorgen.

Net zoals mensen hun haar terug laten groeien na een knipbeurt, is dat ook het geval bij Maine Coons, zij laten hun vacht ook terug groeien na een knipbeurt of het volledig scheren van het lichaam. De duur van de vachtgroei kan echter variëren, afhankelijk van de voeding, verzorging en algemene gezondheid van de kat. Maine Coons die onder stress staan of ondervoed zijn, zullen een langzame vachtgroei hebben.

Maine Coons zijn geweldige metgezellen, maar je moet wel verstand hebben van deze katten om ze goed te kunnen verzorgen.

Dit geldt vooral voor hun verzorging en vachtverzorging, en ook voor het al dan niet scheren van de vacht van je Maine Coon.

Als je soortgelijke vragen hebt als Maine Coon eigenaar, Dr. Abdul Basit Javed (DVM, RVMP) onze kleine huisdieren dierenarts heeft dit informatieve artikel voor je samengesteld, dus lees verder.

Groeit Maine Coon bont terug?

Maine Coons zijn een van de oudste kattenrassen die inheems zijn in de Verenigde Staten en zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Ondanks dat ze groot zijn, worden ze zelden agressief en worden ze vaak ‘zachtaardige reuzen’ genoemd. Ze zijn graag in de buurt van hun baasjes en zijn uitstekende huisdieren.

Maine Coons hebben een prachtige lange vloeiende vacht die hen hun karakteristieke uiterlijk geeft. Hun vacht bestaat uit de volgende drie lagen:

 • Langere ondervacht (middelste vacht)
 • Kortere ondervacht (binnenvacht)
 • Bovenvacht

Maine Coon katten hebben een drielaagse vacht. Hoewel sommige mensen denken dat de Maine Coon een dubbele vacht heeft, is hun ondervacht eigenlijk van twee lengtes.

Groeit kattenvacht terug als het wordt geknipt?

De vacht van Maine Coons groeit terug als ze geschoren of geknipt worden, maar dit proces van teruggroeien duurt ongeveer 4-6 maanden of langer als de kat ondervoed is of in slechte gezondheid verkeert.

De vacht van de Maine Coon kat kan echter nooit meer aangroeien als er littekenweefsel is.

Maine Coon Vachttypes

Laten we, voordat we hier antwoord op geven, eerst de vacht van een Maine Coon en de functionaliteit ervan wat gedetailleerder beschrijven, want er zijn verschillende Maine Coon vachttypes en -kleuren.

Onderjassen

Maine Coons hebben een ondervacht die bestaat uit donsharen en enkele lange haren.

Omdat de ondervacht uit twee lengtes bestaat, wordt er vaak apart naar verwezen als de binnenste vacht en de middelste vacht.

Het doel van deze beide vachtlagen is om lucht vast te houden, de kat te isoleren en te beschermen tegen kou.

Buitenvacht

Als de Maine Coon overgaat van kittenfase naar volwassenheid, ontwikkelt hij een bovenvacht, ook wel de derde of buitenste vachtlaag genoemd, die bestaat uit dekharen.

Beschermharen zijn:

Het glanzende uiterlijk komt van de olieachtige afscheidingen op de dekharen, waardoor ze ook waterafstotend zijn. Beschermharen stoten water en vuil af, waardoor de vacht schoon blijft.

Als het echter gaat om het knippen of scheren van de vacht van een Maine Coon, moet je weten dat het een onnatuurlijk proces is en dat katten het zelden nodig hebben, tenzij aanbevolen door een dierenarts.

Of, als je in een heel warm klimaat woont en je Maine Coon constant onder hittestress blijft.

Als hun vacht wordt getrimd of geschoren, groeien Maine Coons binnen een paar maanden weer aan, meestal 4 tot 6 maanden.

De duur van de hergroei van de vacht wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder:

 • Voeding
 • Zorg
 • Lichamelijke activiteit
 • Algemene gezondheid van de kat

Als de Maine Coon ondervoed is of een slechte gezondheid heeft, kan het meer dan 6 maanden duren voordat zijn vacht weer de normale lengte heeft.

In sommige gevallen groeit de vacht helemaal niet terug, bijvoorbeeld als de huid van een kat verbrand is of als er een litteken is ontstaan als gevolg van een ongeluk of verwonding (bron 1,2,3,4).

Waarom zou ik het haar van mijn kat knippen?

Over het algemeen moet het haar van een Maine Coon kat niet geknipt worden, omdat dit onnatuurlijk voor ze is.

Hoeveel katten zie je in het wild of op straat die zelfs op de heetste dag geen vacht hebben?

Voor huiskatten is het trimmen of scheren van hun haar niet nodig, tenzij aanbevolen door een dierenarts of als ze problemen hebben met hun hygiëne, vooral rond hun:

Hieronder volgen echter redenen waarom het haar van een kat geknipt zou kunnen worden (bron 1,2):

1. Medische redenen

Veel katteneigenaren vragen zich af of je de vacht van Maine Coons moet knippen.

Als dierenarts adviseer ik klanten altijd dat de belangrijkste reden voor het knippen van de vacht van Maine Coon-katten verband houdt met medische problemen.

Als je je kat niet regelmatig verzorgt, kan hun haar in de war raken en kunnen er matten ontstaan.

Omdat deze matten pijnlijk kunnen zijn en huidirritaties en infecties kunnen veroorzaken, kan een dierenarts aanraden om de gematteerde gebieden te scheren of het hele lichaam van de kat te scheren.

Als je kat een huidwond ontwikkelt, kan een dierenarts het gebied rond de wond scheren om te voorkomen dat er haar in de wond komt en een infectie veroorzaakt.

Scheren kan ook worden uitgevoerd tijdens lichamelijk onderzoek om de afwijking die onder de dikke vacht ligt goed te onderzoeken, en tijdens operaties om de operatieplek schoon te houden en infecties te voorkomen.

2. Hittestress verminderen

Mensen met langharige katten, zoals Maine Coons, vragen zich af of langharige katten geknipt moeten worden?

Hoewel het niet nodig is, hebben sommige langharige katten een knipbeurt nodig als ze in een heel warm klimaat worden gehouden zonder goede airconditioning of voorzieningen.

Een dierenarts kan een knipbeurt aanraden als katten uit koudere klimaten worden gehuisvest in tropische gebieden waar de temperatuur regelmatig boven de 35 graden Celsius komt, om hittestress te voorkomen.

3. Om allergieën te beheersen

Omdat ze last hebben van allergieën, kiezen veel mensen ervoor om de vacht van hun kat te scheren om het verharen te verminderen en hun omgeving hypoallergeen te maken.

Je kat een knipbeurt geven of de vacht van zijn hele lichaam scheren is echter geen effectieve langetermijnoplossing voor menselijke allergieën.

Eigenaars kunnen ook nog steeds last hebben van allergieën omdat de belangrijkste allergietriggers zijn:

 • Speeksel
 • Huidschilfers (huidcellen die samen met haren loslaten)

4. Verzorging en hygiëne

Gezonde Maine Coons kunnen zichzelf prima verzorgen.

Als je kat echter een senior is, zwaarlijvigof heeft orthopedische problemen hij kan zichzelf misschien niet goed verzorgen, vooral rond de geslachtsdelen en de achterkant.

Deze katten kunnen baat hebben bij een trimbeurt in deze gebieden om de hygiëne en netheid te behouden.

Als er matten in de vacht tussen de voetkussentjes, moet ook worden getrimd om infecties te voorkomen en een normaal looppatroon te behouden.

5. Preventie van parasieten

Een scheerbeurt van het hele lichaam kan nodig zijn voor katten met een parasietenbesmetting, vooral mijten, om ze kwijt te raken.

In zulke gevallen helpt het scheren van de vacht bij het aanbrengen van topische behandelingen op de huid en het baden met medicinale shampoos om parasieten te elimineren.

6. Haarbalpreventie

Alleen als een dierenarts gelooft dat het scheren of trimmen van de vacht van een kat terugkerende haarbalproblemen kan voorkomen, kan een kat een knipbeurt krijgen.

Je Maine Coon kat een knipbeurt geven is echter geen permanente remedie voor zijn haarbalprobleem; raadpleeg in plaats daarvan je dierenarts om aanvullende preventieoplossingen te ontdekken.

Is het slecht om kattenhaar te knippen?

Hieronder staan de redenen waarom het slecht is om het haar van een kat te knippen (bron 1,2,3):

Zonnebrand

Een groot probleem bij het knippen van het haar van je kat, vooral als je voor een leeuwenknip voor je Maine Coon is zonnebrand.

Maine Coons hebben gevoelige huid die kan verbranden bij langdurige blootstelling aan de zon, met als gevolg:

 • Pijnlijke zweren
 • Huidirritatie

Dit komt vaker voor bij katten met een lichtere vacht en bij katten die de meeste tijd binnenshuis doorbrengen.

Verwondingen

Maine Coons hebben een dikke bovenvacht van beschermende haren die niet alleen water en vuil afstoten, maar ook als barrière werken om de huid te beschermen tegen krassen en verwondingen door alledaagse voorwerpen tijdens het spelen.

Als je het haar van je kat echter hebt geknipt, gaat deze beschermende laag van beschermharen verloren, waardoor het risico op:

 • Huidverwondingen
 • Huiduitslag
 • Krassen

Insectenbeten

Als er geen haar op het lichaam van een kat zit, is het een gemakkelijk doelwit voor bijtende insecten zoals teken, muggen en andere.

Vooral muggen kunnen levensbedreigende infecties overbrengen op Maine Coons, zoals hartworm.

Als het scheren van het lichaam van je kat nodig is, gebruik dan insectenwerende middelen die geschikt zijn voor huisdieren in huis.

Gebrek aan isolatie

Als je de vacht van je kat in de verkeerde tijd van het jaar scheert of trimt, en het weer is koud geworden, dan heeft je kat weinig isolatie om hem warm te houden.

Zet je kat in zo’n geval in een verwarmde omgeving om onderkoeling te voorkomen.

Hergroei Irritatie

Als de vacht van je kat teruggroeit, kunnen de nieuwe haren irritatie en ongemak veroorzaken, wat kan leiden tot overmatig krabben en mogelijk verwondingen.

Stress en gedragsveranderingen

Verzorging is een belangrijk aspect van de dagelijkse routine van een kat.

Wanneer je het haar van je kat trimt, kunnen ze stress en angst ervaren omdat ze niet langer in staat zijn om hun vacht te verzorgen. Dit zijn de tekenen van stress om op te letten.

Je kat kan ook gedragsveranderingen vertonen, dus zorg ervoor dat hij goed eet.

Breng je kat naar de dierenarts als je Maine Coon kat is gestopt met eten na een knipbeurt.

Langzame hergroei van de vacht

Alopecia en een slechte vachtgroei na het knippen is een groot probleem bij veel katten, waaronder Maine Coons. Er zijn veel redenen voor.

Afhankelijk van de leeftijd, voeding en gezondheidstoestand kan de vacht zelfs na jaren niet tot de normale lengte teruggroeien.

Hoe lang duurt het voordat de vacht van een Maine Coon weer aangroeit?

Het teruggroeien van haar bij Maine Coons hangt af van veel factoren, zoals:

 • Leeftijd
 • Voeding
 • Hormonen
 • Weer
 • Lichaamsconditie van de kat

Scheren of volledig trimmen

Als een Maine Coon volledig wordt geschoren (tot op de huid), ook wel een volledige trimbeurt genoemd, kan de vacht van een jonge en gezonde kat met een uitgebalanceerd dieet binnen 4-6 maanden weer aangroeien.

Bij sommige Maine Coon katten kan het echter wel 8 maanden duren voordat hun vacht weer aangroeit.

Gedeeltelijke trim

Als de vacht van een Maine Coon gedeeltelijk is getrimd of uitgedund, zal de vacht in dergelijke gevallen binnen een paar weken tot ongeveer 3 of 4 maanden weer aangroeien tot de normale lengte.

Verwonding of operatie

Het exacte tijdsbestek voor hergroei van de vacht op een operatie- of verwondingsplek is moeilijk te voorspellen omdat het afhangt van talloze factoren zoals de:

 • Soort operatie
 • Locatie op het lichaam
 • Materialen gebruikt tijdens de operatie
 • De omvang van de schade die door de verwonding werd toegebracht

Als haarzakjes verloren zijn gegaan tijdens een operatie of verwonding en er littekenweefsel is gevormd na volledige genezing, kan het zijn dat er geen haren meer groeien in dat gebied.

Dit zou komen door de afwezigheid van haarzakjes en omdat littekenweefsel een slechte bloedcirculatie heeft.

Als het gebied net is getrimd voor een operatie en er geen follikels verloren zijn gegaan, duurt het 4-6 maanden voordat de vacht teruggroeit.

Natuurlijk verharen

Maine Coons verharen van nature het hele jaar door, maar in het voor- en najaar verharen ze vaker.

Na de natuurlijke verharing groeit er nieuw haar in een tijdsbestek van een paar weken tot 2 maanden (bron 1,2,3).

Hoe kan ik mijn kattenhaar sneller laten teruggroeien?

Hieronder staan enkele strategieën die je kunt gebruiken om de haargroei van je kat te stimuleren:

Uitgebalanceerd dieet

Als je kat een slechte haargroei heeft, overweeg dan om over te schakelen op een nieuw dieet.

Zorg ervoor dat de voeding van je kat goed uitgebalanceerd is en voldoende bevat:

 • Eiwitten
 • Vetten
 • Vitaminen
 • Mineralen

Slechte haargroei kan ook het gevolg zijn van voedselallergieën bij katten dus overweeg om over te schakelen op een natuurlijker dieet of een hypoallergeen voer met een nieuw eiwitingrediënt.

Overleg altijd met een dierenarts voordat je een nieuw dieet voor je kat introduceert.

Supplementen

Een van de beste manieren om de haargroei bij Maine Coons te verbeteren is door supplementen aan hun dieet toe te voegen.

Laat je adviseren door een dierenarts bij het kiezen van de supplementen voor je kat.

Over het algemeen zijn supplementen die het volgende bevatten ideaal om de haargroei bij katten te stimuleren:

 • Omega-3 vetzuren
 • Zink
 • Selenium

Hier zijn enkele andere effectieve kattensupplementen.

Regelmatige verzorging

Sla geen verzorgingssessies van je kat over, want dit kan leiden tot paren van de vacht met als gevolg:

 • Slechte haargroei
 • Bontverlies

Als je een Maine Coon hebt, moet je zijn vacht minstens 2 tot 3 keer per week borstelen, met deze kattenborstels.

Zwemmen

Hoewel niet alle Maine Coon katten van baden houden, kan het soms nodig zijn voor een optimale haargroei.

Het baden van je katten helpt dode huid en dode haren van hun lichaam te verwijderen en verbetert de bloedcirculatie.

Vergeet niet om een diervriendelijke shampoo voor je kat, zoals dezeen vermijd shampoos voor mensen, omdat die schadelijk kunnen zijn voor hun huid.

Parasitaire behandelingen

Mijten en andere parasieten zijn een veel voorkomende oorzaak van slechte haargroei bij katten, dus zorg ervoor dat je kat op tijd preventieve parasitaire medicijnen krijgt.

Inwendige parasieten kunnen ook een slechte vachtgezondheid veroorzaken, dus neem je kat regelmatig mee naar de kliniek voor ontwormingsbehandelingen (bron 1,2,3).

De onderliggende oorzaak vaststellen

Ga regelmatig met je kat naar de dierenarts om vast te stellen of er al dan niet een onderliggende oorzaak achter hun slechte haargroei zit, zoals:

 • Bacteriële folliculitis
 • Schurft
 • Ziekte van Cushing

Waarom groeit de vacht van mijn kat niet terug?

De volgende redenen kunnen zijn waarom de vacht van je kat niet teruggroeit:

Ouderdom

Als je kat een senior is, kan de haargroei erg traag zijn en kan het maanden tot jaren duren voordat de vacht teruggroeit.

In zulke gevallen kun je niet veel doen, behalve je kat goede voeding en verzorging geven.

Slechte voeding

Als je je kat een onevenwichtig dieet geeft dat essentiële voedingsstoffen mist, of als je ze goedkope kwaliteitsvoeding geeft, zal hun vacht niet teruggroeien en zal het meer tijd kosten.

Bovendien, als je kat allergisch is voor het voedsel, zal de vachtgroei verstoord worden.

Stress

Als je kat constant onder stress staat (zoals de hieronder genoemde problemen), zullen er hormonale onevenwichtigheden in het lichaam van de kat ontstaan die zullen leiden tot een vertraagde haargroei:

 • Door de omgeving
 • Nieuwe mensen
 • Andere dieren
 • Geluiden

Slechte gezondheid

De volgende ziekten kunnen ook een reden zijn voor een slechte groei bij katten:

 • FIV
 • Calicivirus-infectie
 • Auto-immuunziekten
 • Ziekte van Chusing

Parasieten

Parasieten, met name mijten (schurft) kunnen de haarzakjes van katten binnendringen en vernietigen, wat resulteert in haaruitval en trage haargroei.

Allergieën

Katten die last hebben van allergieën hebben een zwak immuunsysteem en hun hormonen raken ook verstoord, wat leidt tot een slechte vachtgezondheid.

Hier zijn enkele veel voorkomende Maine Coon kat allergieën om op te letten.

Over-verzorging

Sommige katten hebben de gewoonte om zichzelf zodanig te oververzorgden dat ze zoveel aan hun huid likken dat nieuwe uitkomende haren eruit getrokken kunnen worden, waardoor de vacht niet snel meer groeit.

Vorming van littekenweefsel

Als de kattenvacht niet teruggroeit na een operatie, heb je er dan wel eens over nagedacht waarom dat gebeurt?

Dit komt door de vorming van littekenweefsel.

Als haarfollikels verloren gaan tijdens de operatie en zich dik littekenweefsel vormt op de operatieplaats, zal er zelfs na volledige genezing geen haargroei zijn door de afwezigheid van haarfollikels en slechte bloedtoevoer in het littekenweefsel.

Als je kat geopereerd is en zijn vacht groeit niet terug in dat gebied, kan dit een van de redenen zijn (bron 1,2,3).

Maine Coon Kapsel Stijlen

Hieronder staan enkele van de populairste kapsels voor Maine Coons (bron 1,2):

Leeuw snit

De Maine Coon Lion Cut is een van de meest voorkomende Maine Coon kapsels.

Hierbij wordt het hele lichaam van een Maine Coon geschoren en blijft alleen het haar op de kop, staart en poten over, waardoor de kat er als een leeuw uitziet.

Je Maine Coon zal eruit zien alsof hij een manen heeft als een leeuw.

Hier zijn enkele van de Maine Coon leeuwenknip foto’s om te bekijken:

Teddybeer Knippen

Bij de Maine Coon teddybeer knipbeurt wordt het haar van de Maine Coon korter geknipt, zodat het niet tot op de huid reikt over het hele lichaam.

Afhankelijk van persoonlijke voorkeur, kan het haar op het hoofd en de staart wel of niet getrimd worden.

Dit kapsel is een uitstekende keuze als je het uiterlijk van je kat wilt behouden en tegelijkertijd het onderhoud gemakkelijker wilt maken.

Kam

Bij een kamsnit wordt het haar van een Maine Coon geknipt met een kam die aan een trimmer is bevestigd.

Op deze manier wordt het haar niet helemaal afgeschoren, waardoor er een laagje vacht achterblijft voor isolatie.

Volledig lichaam scheren

Het scheren van het haar tot op de huid van alle delen van het kattenlichaam staat bekend als een scheerbeurt over het hele lichaam.

De geschoren Maine Coon zomerlook komt vaak voor in gebieden met een warm klimaat.

Dit kapsel wordt echter niet aangeraden tenzij aanbevolen door een dierenarts in geval van ernstige vervilting of huidinfecties.

Hoe lang duurt het voordat kattenhaar teruggroeit na scheren?

Normaal gesproken duurt het 4-6 maanden voordat katten, vooral langharige rassen zoals Maine Coons, hun haar weer volledig laten groeien nadat ze zijn geschoren.

Ter vergelijking: bij kortharige katten duurt het 1-3 maanden voordat het haar weer aangroeit nadat ze geschoren zijn.

De duur van haargroei bij katten wordt bepaald door (bron 1):

 • Ras
 • Leeftijd
 • Voeding
 • Gezondheidstoestand

Groeit kattenbont terug na een verwonding?

Het teruggroeien van haar na een verwonding bij katten hangt volledig af van de:

 • Soort verwonding
 • Plaats
 • Urgentie

Haar zal teruggroeien als de haarzakjes niet vernietigd zijn door de verwonding en er zich een klein littekenweefsel heeft gevormd.

Als de haarzakjes echter verloren zijn gegaan door de verwonding en de schade zich tot diep in de huidlagen heeft uitgestrekt, wat resulteert in groot en dik littekenweefsel, is het onwaarschijnlijk dat de haren weer zullen groeien.

Zoals bij diepe brandwonden en ernstige verkeersongevallen waarbij huidflappen worden verwijderd, zal er zelfs na volledige genezing geen haargroei zijn omdat de haarfollikels verloren zijn gegaan (bron 1).

Hoe te zorgen voor Maine Coon bont

Maine Coons hebben een lange vloeiende vacht, grote pluizige staarten en oorpluimen.

Al deze factoren dragen bij aan hun unieke uiterlijk. Als eigenaar van een Maine Coon moet je echter ook wat moeite doen om de vacht van je kat in goede conditie te houden:

Borstelen

Maine Coons hebben een dikke vacht en hoewel ze zichzelf goed kunnen borstelen, kunnen ze af en toe hulp nodig hebben, vooral als ze ziek of senior zijn.

De vacht van je Maine Coon 2 tot 3 keer per week borstelen is ideaal, maar als je het echt druk hebt, borstel hun vacht dan één keer per week om de vacht in goede conditie te houden en vrij van klitten en knopen.

Gebruik de volgende kattenborstels om de vacht van je Maine Coon te borstelen:

 • Harkgereedschap of draadborstel: Gebruik een harkgereedschap of een draadborstel voor de ondervacht om klitten en dode haren te verwijderen.
 • Zachte borstel: Je kunt ook een zachte borstel gebruiken om de buitenste vacht te borstelen en om eventuele dode beschermharen en vuil dat in de vacht vastzit te verwijderen.
 • Grooming Handschoen: Gebruik vervolgens een verzorgingshandschoen om de resterende haren uit de vacht te verwijderen en geef je kat een zachte massage om de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Hulpmiddel voor ontharen: Gebruik een ontharingshulpmiddel eens per week om het verharen te verminderen.

Er moet niet één borstel worden gebruikt, omdat elk type borstel een specifieke functie heeft. Idealiter zou je voor Maine Coons minstens twee borstels moeten gebruiken.

Baden

Veel Maine Coons houden van baden.

Een Maine Coon kan één keer per maand in bad.

Baden helpt bij het verwijderen van dode haren en dode huidcellen (huidschilfers), evenals het losmaken van haarknopen.

Supplementen

Supplementen met omega-3 vetzuren, zink en selenium zijn ideaal voor Maine Coons omdat ze de kwaliteit van hun vacht verbeteren en de groei ervan stimuleren (bron 1,2,3).

Conclusie

Maine Coons behoren tot de mooiste katten, en hun vacht draagt aanzienlijk bij aan hun uiterlijk. Het vergt echter wel onderhoud.

Groeit de vacht van Maine Coons terug?

Als de vacht van een gezonde Maine Coon geschoren of getrimd wordt, zal deze na ongeveer 4-6 maanden weer aangroeien, precies zoals menselijk haar dat doet na een knipbeurt.

Kattenhaar dat niet teruggroeit is een serieus probleem en het gebeurt meestal als de kat senior is, ondervoed, zwaarlijvig of gezondheidsproblemen heeft.

Over het algemeen hoeven Maine Coons niet geknipt te worden en kunnen ze gelukkig leven met hun lange vacht totdat deze goed verzorgd is.

Knippen moet alleen gebeuren als een dierenarts het aanbeveelt; anders breng je je kat ongewenste stress toe.

Gerelateerde vragen

Waarom verliest mijn Maine Coon haar?

Je Maine Coon kan haar verliezen door ouderdom, slechte voeding, huidinfecties, parasitaire infecties, slechte verzorgingsroutine of door ziektes zoals de ziekte van Cushing en andere.