Gedragen Maine Coon katten zich als honden?

Veel mensen vergelijken het gedrag van een Maine Coon kat, met dat van een hond. Hoewel dit misschien een bizarre vergelijking lijkt, zit er meer achter deze intrigerende vraag dan je op het eerste gezicht zou denken. In werkelijkheid is het bezit van een Maine Coon namelijk opmerkelijk vergelijkbaar met het bezit van een hond, aangezien beide huisdieren zich op een vergelijkbare manier gedragen.

Dus, gedragen Maine Coon katten zich als honden, of is de waarheid enigszins opgerekt?

Maine Coons gedragen zich als honden, en staan bekend als de ‘hond van de kattenwereld’. Ze hebben een vriendelijke hondachtige inborst, waardoor ze een sterke band kunnen opbouwen met gezinsleden, en goed kunnen opschieten met andere huisdieren. Maine Coon katten zijn vergelijkbaar met honden, omdat ze allebei intelligent en trouw zijn, en je aan de deur zullen begroeten.

Er is zeker meer aan het Maine Coon kattenras dan je in eerste instantie zou verwachten. Lees verder om de belangrijkste kenmerken te ontdekken die deze grote katten de reputatie hebben bezorgd hondachtig te zijn.

Gedragen Maine Coon katten zich als honden?

Ontstaan in Maine (Verenigde Staten), heeft het Maine Coon kattenras de wereld stormenderhand veroverd.

Dit altijd populaire kattenras werd zelfs verkozen tot een van de top drie kattenrassen om te bezitten in Amerika, gedurende 2015!

Het is dan ook niet in het minst verrassend dat Maine Coons nu een van de meest begeerde kattenrassen zijn om te bezitten op de planeet.

De faam van de Maine Coons is waarschijnlijk het resultaat van hun prachtige uiterlijk, hond-achtige persoonlijkheidskenmerken, zacht temperament, en zeer intelligente geest.

Als u overweegt een Maine Coon kat aan te schaffen (lees dan eerst dit artikel), dan vraag je je waarschijnlijk af, gedragen Maine Coon katten zich als honden?

Het snelle antwoord op deze simpele vraag is JA.

Nu je dit antwoord hebt, moet je echter niet meteen op de ’terugknop’ van je browser klikken.

Kijk in plaats daarvan eens naar mijn tabel hieronder, om een samenvatting van de 15 belangrijkste redenen waarom het Maine Coon kattenras bekend staat als de ‘hond van de kattenwereld’:

Factor Maine Coon
Friendly Zeer vriendelijk kattenras
Affectionate Enorm aanhankelijk. Zal tonen
hun liefde voor hun familie, via kusjes,
knuffels, en likken
Speels Blijven ‘kittenachtig’ tot laat in hun
volwassen leven. Genieten van spelen met deze
kattenspeelgoed, met hun eigenaars
Sociale Banden Vorm sterke sociale banden met
hun menselijke familie
Fysiek
Attributen
Grootste gedomesticeerde kattenras,
groter dan veel kleine honden, bijv.
speelgoed poedels. Deze knappe,
vorstelijke katachtigen zien er zeer indrukwekkend uit,
zoals vele hondenrassen
Sociable Houdt ervan om tijd door te brengen met mensen
eigenaars, dus verwacht je Maine
Coon voornamelijk aan uw zijde zal zijn
Loyalty Extreem loyaal kattenras
Volgt U Volbloed Maine Coons zijn
nieuwsgierig, intelligent, en waardevol
kameraadschap dus zal de
eigenaar van kamer naar kamer
Goede familie
huisdier
Niet-agressief kattenras.
Goed met kinderen
Zeer
Trainbaar
Kan geleerd worden om ‘apport’ te spelen,
en basisregels volgen
commando’s
Hondenuitlaatservice Maine Coons kunnen worden genomen voor
uitlaten, aan de lijn (indien getraind
terwijl een kitten)
Aandacht Heb veel aandacht nodig, dus zal
niet graag veel tijd doorbrengen
in hun eentje
Inlichtingen Zeer intelligente katachtigen
Aaibaar Houdt ervan eigenaar te knuffelen
Slapen
Habits
Maine Coons slapen graag
in dezelfde kamer als hun eigenaars
tijdens de nacht. Elke kat is anders,
dus sommige Maine Coons zijn gelukkig
om dichtbij te slapen, terwijl anderen
met jou op het bed willen liggen,
zoals honden

Het Maine Coon kattenras is uiterst uniek, omdat ze veel minder “katachtig” zijn dan hun fysieke verschijning in eerste instantie zou doen vermoeden.

Zoals u kunt zien, staan deze grote zachtaardige reuzen meer op één lijn met honden, als gevolg van hun ‘hondachtige’ trekken.

Eigenaren kan daarom onmiddellijk worden vergeven dat ze vergeten dat ze een kat bezitten, omdat hun Maine Coon zich meer als een hond gedraagt!

Laten we deze 15 rubrieken kort iets meer in detail behandelen, zodat u een echte appreciatie van het Maine Coon kattenras kunt krijgen.

1. Vriendelijk

De meeste hondenrassen worden als vriendelijk beschouwd omdat ze van menselijk gezelschap houden, aanhankelijk en speels zijn, en gewoonlijk niet agressief (tenzij ze daartoe zijn opgeleid).

De Maine Coon is daarom in dit opzicht vergelijkbaar met honden, aangezien deze vriendelijke grote katten zijn beoordeeld als een van de meest vriendelijke kattenrassen om te bezitten.

Voor meer informatie over dit onderwerp, zorg ervoor dat u alle laatste feiten uit mijn artikel ‘Zijn Maine Coon katten vriendelijk?‘.

2. Affectionate

Maine Coons gedragen zich als honden omdat ze echt aanhankelijk zijn.

Ze worden beschouwd als minder ‘katachtig’ in hun aard, in vergelijking met andere kattenrassen, omdat ze minder afstandelijk zijn, in plaats daarvan geven ze er de voorkeur aan het grootste deel van hun tijd door te brengen met hun menselijke familie.

Net als honden tonen Maine Coons hun genegenheid door middel van likken, dus verwacht dat je heel wat te likken krijgt als je een kat van dit ras koopt!

3. Speels

Honden houden ervan om met hun baasje te spelen, of het nu de bal apporteert, of probeert dat laserlichtje te vangen dat rond uw huis zoeft.

Hoewel deze gedragskenmerken nauw verbonden zijn met het ‘hond-zijn’, zul je misschien ook verrast zijn te horen dat Maine Coons ook van deze spelletjes genieten!

Dus, zorg ervoor dat je een voorraadje hebt van de Maine Coons favoriete kattenspeeltjes.

4. Sociale Banden

Maine Coon katten vormen sterke banden met hun gezinsleden, net zoals honden dat doen. Beide dieren zijn zelfverzekerd, en goed met vreemden, hoewel de vrouwelijke Maine Coon meer tijd nodig heeft om op te warmen, dan hun mannelijke tegenhangers.

Eigenaren zullen waarschijnlijk merken dat de mannelijke Maine Coon een hechtere band heeft met hun belangrijkste eigenaar (d.w.z. de eigenaar waar ze de meeste tijd mee doorbrengen).

Vrouwelijke Maine Coons geven er de voorkeur aan hun liefde vrijer te delen, met alle gezinsleden.

5. Lichamelijke Kenmerken

De natuur heeft een aantal geweldig uitziende dieren geschapen, en de hond en de Maine Coon kat zijn zeker winnaars in de afdeling uiterlijk.

Zowel grote honden, als Maine Coons, worden geëerd met woorden als “vorstelijk”, “verbluffend”, en “indrukwekkend”.

6. Gezellig

Het zeer sociale karakter van de Maine Coons is nog een reden waarom veel mensen beweren dat Maine Coons zich gedragen als honden.

Dit komt omdat beide dieren graag veel tijd doorbrengen met hun baasjes, en niet als afstandelijk worden beschouwd.

7. Loyaliteit

Iedereen weet dat honden erg trouw zijn aan hun familie, maar wist je ook dat Maine Coon katten dat ook zijn?

Terwijl veel kattenrassen als wispelturig worden beschouwd en hun liefde graag overdragen aan een ander die hen meer smakelijk voedsel biedt, is de Maine Coon anders.

Maine Coons gedragen zich in dit scenario als honden, omdat ze volledig loyaal blijven aan hun eigenaar.

8. Volgt U

Zowel honden als Maine Coons zijn nogal nieuwsgierige wezens, dus wees niet verbaasd als ze je van kamer naar kamer volgen.

Deze nieuwsgierige dieren willen altijd weten wat hun baasjes aan het doen zijn, en houden van de sociale band die ze delen met hun gezinsleden.

Honden hebben een roedelmentaliteit, dus behandelen ze hun baasjes alsof ze deel uitmaken van hun roedel. Maine Coons lijken deze eigenschap ook te delen, waardoor ze erg op honden lijken. Ze zullen daarom hun ‘leiders’ volgen, ook wel mensen genoemd.

9. Goed familie huisdier

Het zal moeilijk zijn om een Maine Coon te vinden die geen geweldig familiehuisdier is. Dit is dus nog een reden waarom Maine Coons zich gedragen als honden, aangezien de meeste hondenrassen ook als goede familiehuisdieren worden beschouwd.

Bekijk snel deze korte video van onze Maine Coon in interactie met onze 5-jarige dochter:

10. Goed trainbaar

Een van de belangrijkste kenmerken die de theorieën ondersteunen dat Maine Coons zich gedragen als honden, is dat ze zeer goed trainbaar zijn.

Net als honden, kan deze zachtaardige reuzen geleerd worden om apport te spelen! Ze zijn ook in staat om basis commando’s te begrijpen, zoals ‘down’, en ‘no’.

11. Honden uitlaten

Katten zijn over het algemeen onafhankelijke wezens die heel goed met zichzelf kunnen gaan wandelen. Het Maine Coon kattenras is echter iets anders omdat velen meer dan gelukkig zijn om te worden meegenomen voor een wandeling alsof ze een hond zijn!

Ze passen zich bijzonder goed aan kattenriemen zoals deze die op Amazon worden verkocht, als u uw Maine Coon kat mee naar buiten wilt nemen voor wat hoognodige beweging.

12. Aandacht

Maine Coons lijken erg op honden omdat ze veel aandacht nodig hebben. Het zijn van nature geen afstandelijke wezens en ze zijn het gelukkigst als ze het grootste deel van hun tijd met hun baasje doorbrengen.

Net als honden brengen Maine Coons liever niet te veel tijd in hun eentje door.

Ze zijn geen ras dat geschikt is voor eigenaren die veel op reis zijn of het grootste deel van hun dagen op het werk doorbrengen. Als u regelmatig van huis weg bent, overweeg dan de aanschaf van een tweede Maine Coon kat om uw eerste gezelschap te houden.

13. Intelligentie

Bepaalde hondenrassen zijn intelligenter.

Dit is niet anders dan bij de Maine Coon kat, daar dit ras bekend staat om een hoger dan gemiddeld intellectueel niveau.

14. Knuffel

Hoewel technisch gezien geen schootmuts, geniet de meerderheid van de Maine Coon katten van tijd tot tijd van een knuffel met hun baasje, zoals honden dat doen.

Ze zijn ook vergelijkbaar met honden, omdat ze graag naast je liggen, in plaats van fysiek bovenop je.

15. Slaapgewoonten

Zowel honden als Maine Coons slapen ’s nachts graag in de slaapkamer van hun baasje.

Ze zullen er ook geen probleem mee hebben om hun baasjes wakker te likken als ze wat eten willen!

Maine Coon en honden – een goede combinatie?

Als u zich afvraagt of uw inwonende Maine Coon kat het wel aankan als u die nieuwe puppy introduceert die u overweegt te kopen, raak dan niet in paniek. Dit komt omdat Maine Coons:

 • Genieten van gezelschap
 • Niet zeer territoriale katachtigen
 • Goed met andere huisdieren
 • Zeer sociaal

Van alle kattenrassen ben je vrij veilig als het gaat om de Maine Coon en honden. Dit komt omdat Maine Coons tolerante, zeer sociale, vriendelijke en relaxte katten zijn, die waarschijnlijk geen problemen zullen hebben met het delen van hun huis met een hond.

In feite is het waarschijnlijker dat uw Maine Coon zal genieten van het extra gezelschap dat een hond biedt.

Maine Coons zijn meestal ook niet sterk territoriaal, dus zullen meer bereid zijn om hun territorium te delen met andere huisdieren. Voor het geval dat, zorg ervoor dat u een grote kattenboom zoals dezeom ervoor te zorgen dat uw lieve reus een hoog platform heeft waar hij alleen in kan, en de hond niet.

Kattenrassen die zich gedragen als honden

Het is veilig om te zeggen dat de meeste mensen ofwel een kat persoon of een hond persoon zijn.

Geen van beide is goed of fout, in plaats daarvan, is het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur en levensstijl.

Dus wat als ik je zeg dat je het beste van beide werelden kan hebben? … het beste van beide soorten, maar in één keurig pakketje?

Je zou kunnen denken dat dit niet mogelijk is, omdat katten en honden niet echt op elkaar lijken, maar er is een oplossing! Waarom niet een kat selecteren uit rassen waarvan bekend is dat ze zich gedragen als honden?

Er zijn echter een aantal kattenrassen die zich gedragen als honden. Dus kijk eens naar de tabel hieronder, voor een korte samenvatting van welke kattenrassen u het beste van beide werelden kunnen bieden (bron 1):

Kattenras Hond-achtige Eigenschappen
Ocicat Intelligent. Trainbaar. Bindt zich aan familieleden.
Speelt apporteren. Volgt gesproken commando’s
Siberisch Intelligent. Loyaal. Goede springers. Begroeten eigenaren
bij de deur. Speels
Maine Coon Intelligent. Zeer goed trainbaar. Begroet eigenaren bij de
deur. Speels. Praat met eigenaars. Volgt eigenaars
rond het huis.
Abessijn Trainbaar. Speelt apporteren. Houdt van water. Ik wil volgen.
eigenaars rond het huis.
Sphynx Aanhankelijk. Volgt baasjes door het huis.
Speels.
Turkse Angora Houdt van menselijk gezelschap. Goed met vreemden.
Begroet eigenaren bij de deur. Kan zwemmen.
American Curl Aanhankelijk. Goed met kinderen en andere huisdieren.
Volgt eigenaren door het huis.
Chartreux Bindt nauw met eigenaars. Volgt eigenaars van
kamer naar kamer. Trainbaar. Speelt apporteren
Ragdoll Nonchalante persoonlijkheid. Vriendelijk. Loyaal. Goed
met kinderen en andere huisdieren. Redelijk speels
Amerikaanse Bobtail Intelligent. Liefhebbend. Aanhankelijk. Niet gefrustreerd
door harde geluiden
Birman Goed met kinderen. Attent, speels, en actief
wanneer hij aandacht krijgt
Ragamuffin Volgt baasjes rond het huis. Geniet van aandacht
van de menselijke familie
Birmaan Verkiest om altijd aan uw zijde te zijn, en zal volgen
de eigenaar rond het huis. Aanhankelijk. Intelligent.
Speelt apporteren indien getraind
Manx Wil speelgoed apporteren. Tot op zekere hoogte trainbaar.
Vormt sterke banden met familie
Bombay Wil apporteren. Kan aangelijnd uitgelaten worden

Gedragen Maine Coon katten zich als honden?

Zoals u in de tabel hierboven kunt zien, zijn Maine Coons zeer hondachtig, maar zeker niet uw enige optie als u op zoek bent naar een ‘hondachtig’ kattenras.

Meest Trainbare Kattenrassen

Als u op zoek bent naar een zeer trainbaar kattenras, dat meer op honden lijkt, dan is de Maine Coon een ideale keuze.

Dit komt omdat deze zeer intelligente katachtigen kunnen worden getraind om op commando huishoudelijke voorwerpen te apporteren, zoals ballen, verfrommeld papier, en haarbanden.

Hoewel er geen definitieve lijst is van welke ’trucjes’ je je Maine Coon precies kunt leren, heb ik er plezier in gehad mijn Maine Coon te leren op commando mijn beide wangen te kussen alsof hij een Fransman is!

Andere trainbare kattenrassen zijn (bron 1):

 • Siamees
 • Somali
 • Abessijn
 • Turkse Van
 • Pixibob
 • Ocicat
 • Japanse Bobtail
 • Bengaal
 • Amerikaanse Korthaar

Ik ben bevooroordeeld ten opzichte van het Maine Coon kattenras omdat ik er zelf een heb. Bekijk daarom deze schattige video van een Maine Coon die apporteert met zijn baasje:

Conclusie

Als je dat nog nooit bent geweestinkatten, dan zal het hebben van een Maine Coon kat u volledig verrassen. In werkelijkheid lijkt het hebben van een Maine Coon in uw huis meer op het bezitten van een hond, dan van een kat.

Toekomstige eigenaars moeten er daarom voor zorgen dat ze de tijd beschikbaar hebben om te zorgen voor hun Maine Coons sociale, fysieke en mentale behoeften.

U moet zich ook op uw gemak voelen bij het hebben van een kat die denkt dat hij een hond is en die daarom overvloedig veel tijd aan uw zijde wil doorbrengen, in welke kamer u ook bent.

Net als honden houden deze onafhankelijke katachtigen ervan tijd door te brengen met hun gezin en staan ze bekend om hun uiterst vriendelijke en volgzame aard.

Het voordeel van het bezitten van een Maine Coon is echter dat eigenaars ze niet hoeven uit te laten, aangezien ze zichzelf kunnen uitlaten als ze dat willen!

Als je de tijd hebt, zal je Maine Coon het leuk vinden om aan de lijn te worden uitgelaten, op voorwaarde dat je het concept van de lijn hebt geïntroduceerd toen ze nog een kitten waren.

Gedragen Maine Coon katten zich dus als honden? Zoals u in dit artikel hebt kunnen lezen, is het antwoord JA!

Gerelateerde vraag

1. Mijn kat wil een hond worden

Maine Coon katten hebben dezelfde persoonlijkheids- en karaktereigenschappen als honden, d.w.z. loyaal, speels, trainbaar. Eigenaren die nooit ervaring hebben met het Maine Coon kattenras zullen vaak veronderstellen dat hun kat een hond wil zijn, omdat zij deze gedragingen associëren met die van honden.

2. Waarom huilt mijn kat als een hond?

Maine Coon katten zijn een bijzonder spraakzaam kattenras. Ze maken verschillende Maine Coon geluiden, zoals tjirpen, trillen (nooit miauwen) die aangeven dat ze graag willen dat hun eigenaar hen eten geeft. Eigenaars verwarren deze communicatieve kattengeluiden vaak met “bedelen”.

Plaats een reactie