Europese Maine Coon Vs Amerikaanse Maine Coon

Of u nu van plan bent om een Maine Coon te adopteren of te gaan fokken met deze geliefde katachtigen, u wilt misschien de Europese Maine Coon versus de Amerikaanse Maine Coon vergelijken voordat u de grote beslissing neemt.

Welnu, terwijl alle Maine Coons bekend staan om hun grote omvang, grote botstructuur, ruige vachten, en lange staarten, zijn er enkele verschillen tussen Europese en Amerikaanse Maine Coons.

Vergeleken met de Amerikaanse Maine Coons, worden de Europese Maine Coons vaker tot het uiterste gefokt om er wat wilder of natuurlijker uit te zien, met leeuwachtige, gebeitelde snuiten, grotere oren, en uitgesproken lynx getipte oren. Fokkers die aangesloten zijn bij de CFA fokken meestal “verfijnde” Maine Coons, terwijl de fokkers die aangesloten zijn bij de TICA wild ogende Maine Coons fokken.

Tijdens het fokken richten sommige fokkers zich op een aantal essentiële elementen van de anatomie van de kat, waaronder de totale grootte, de oren en de snuit, die deze elementen vet maken. Dit is wat het verschil maakt.

Hierin windt u alles op wat u moet begrijpen over de Europese Maine Coons versus de Amerikaanse Maine Coons.

Europese Maine Coon Vs. Amerikaanse Maine Coon

We weten allemaal dat de Maine Coon een langharig huiskattenras is dat oorspronkelijk uit Maine, VS komt. Dus, wat is een Europese Maine Coon?

De Europese Maine Coon en de Amerikaanse Maine Coon zijn dezelfde rassen. De twee hebben echter enkele zeer opmerkelijke fysieke verschillen.

In wezen zijn Amerikaanse Maine Coons Maine Coon katten die gefokt zijn in het vasteland van de Verenigde Staten, terwijl Europese Maine Coons Maine Coon katten zijn die gefokt zijn in Europa, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Bovendien is het vermeldenswaard dat sommige Amerikaanse fokkers in Amerika Europese Maine Coons fokken.

Ondanks het hebben van enkele merkbare verschillen, bezitten zowel de Europese als de Amerikaanse Maine Coons alle standaard Maine Coon eigenschappen.

Maine Coon Katten

Hier zijn enkele prominente Maine Coons attributen die zowel de Europese Maine Coon als de Amerikaanse Maine Coon bezitten.

1. Ze zijn groot

In verhouding tot “normale” katten zijn de Europese en Amerikaanse Maine Coons optisch groot.

Ze hebben een lang lichaam, en alle andere delen zijn in verhouding om een evenwichtig rechthoekig uiterlijk te creëren, zonder delen die er overdreven uitzien.

2. Grote, lange, ruige vacht

Maine Coons, of ze nu in Amerika of Europa gefokt zijn, staan bekend om hun zware, zijdeachtige en ruige vacht. De vacht is meestal langer op de buik en de borst en korter op de schouders.

Ze hebben ook een frontale kraag.

3. Wigvormige koppen

Als men de Europese Maine Coon vs. de Amerikaanse Maine Coon koppen vergelijkt, hebben beide middelmatig brede koppen die iets langer zijn dan breed.

Bovendien moet een binnenaanzicht van hun hoofd een lichte holte vertonen.

Sommige delen zoals de snuit en de oren zijn echter duidelijker bij Europese Maine Coons.

4. Korte Poten En Grote Poten

Een andere standaard eigenschap van Maine Coons die zowel de Europese als de Amerikaanse Maine Coons bezitten, zijn forse, halflange poten die in verhouding staan tot het lichaam.

De voorpoten zijn recht, terwijl de achterpoten van achteren gezien recht zijn.

Bovendien hebben ze allemaal grote, ronde, en goed geveerde poten.

5. Lange, bossige staarten

Alle belangrijke standaards voor het fokken van Maine Coons (TICA, CFA, en FIFE) benadrukken dat Maine Coons lange, borstelige staarten moeten hebben, breed aan de basis en taps toelopend.

6. 6. Grote ogen

Zowel Europese Maine Coons als Amerikaanse Maine Coons hebben grote, expressieve ogen met een geopende ovale vorm. De ogen hebben ook vaak dezelfde kleuren.

Het is duidelijk dat Europese Maine Coons geen apart ras zijn omdat zij standaard Maine Coon eigenschappen bezitten.

Al met al zijn ze fysiek anders dan de Amerikaanse Maine Coons.

Europese Maine Coons

Ten opzichte van Amerikaanse Maine Coons, zijn Europese Maine Coons te onderscheiden door de volgende kenmerken.

 • Ze hebben sterkere en vierkantere snuiten en kinnen.
 • Ze hebben kenmerkende lynxachtige oren – grotere oren met grotere oorpluimen.
 • Ze hebben meestal hogere jukbeenderen.
 • Zij worden gefokt om een meer verwilderd of wild uiterlijk te hebben, terwijl hun Amerikaanse neven een zachter, meer verfijnd uiterlijk hebben.
 • Het is niet ongewoon voor de Europese Maine Coons om doordringende, amandelvormige ogen te hebben, terwijl de meeste Amerikaanse Maine Coons licht schuin gevormde ogen hebben.

Gezien de fysieke verschillen tussen Europese Maine Coons en Amerikaanse Maine Coons, is het volkomen logisch om te zeggen dat fokkers die aangesloten zijn bij de CFA Maine Coons fokken met een meer verfijnd uiterlijk, terwijl fokkers die aangesloten zijn bij de TICA en FIFE Maine Coons fokken met een meer verwilderde of wilde ervaring.

De Cat Fanciers’ Association (CFA) is een rasstandaard die voor veel Amerikaanse fokkers geldt, terwijl The International Cat Association (TICA) een rasstandaard is die voor de meeste fokkers in Europa als leidraad dient.

De TICA rasstandaard is internationaal van toepassing. Dat is de reden waarom sommige Amerikaanse fokkers Europese Maine Coons kunnen fokken zonder noemenswaardige problemen.

Oorsprong

Maine Coons worden beschouwd als inheems in Maine, VS, omdat ze al in Amerika zijn sinds de koloniale tijd, en misschien al langer.

Hoe ze echter in Maine terecht zijn gekomen en waar hun voorouders vandaan kwamen, blijft een mysterie.

In dit verband bestaan er vele legenden over de oorsprong van dit ras, waarbij sommige meer geoorloofd zijn dan andere.

Eén folklore mythe beweert dat Maine Coons een wasbeer/huiskat hybride zijn. Hoewel wasberen en Maine Coons uiterlijk enige gelijkenis vertonen, is het genetisch onmogelijk dat een dergelijke verbintenis kan bestaan.

Een andere legende beweert dat Maine Coons afstammen van Bobcats, wat ook genegeerd wordt omdat het genetisch onmogelijk is.

De laatste anekdote, die velen geloven, beweert dat Maine Coons afstammen van Viking scheepskatten. Het is een verhaal over een zeekapitein genaamd Charles Coon, die zijn langharige kat meenam op zijn tochten.

Het verhaal gaat dat Coon’s langharige kat zich voortplantte met een plaatselijke verwilderde kat, en toen de kittens in nesten verschenen, werden ze Coon’s katten genoemd omdat ze op de kat van de kapitein leken.

Zeevaarders die katten gebruikten om de muizenpopulatie op zeilschepen in de gaten te houden, brachten waarschijnlijk een aantal langharige katten mee naar de noordoostkust van Amerika.

Naar verluidt ontwikkelden Maine Coons zich door natuurlijke selectie tot grote, ruige katten.

Ongeacht de oorsprong van het ras, waren Maine Coons populaire deelnemers aan kattenshows en tentoonstellingen in de late jaren 1800 tot begin 1900, toen er meer exotische rassen in het land begonnen te verschijnen.

Hoewel het ras in de jaren 1950 uitgestorven werd verklaard, heeft het zijn oude glorie herwonnen, en nu zijn Maine Coons de op één na populairste katten (bron 1).

Europese Maine Coon Vs. Amerikaanse Maine Coon Grootte

Ondanks het feit dat de Europese Maine Coons en de Amerikaanse Maine Coons dezelfde rassen zijn, heeft de eerste de neiging om fysiek groter te zijn.

Al met al is de grootte van Europese Maine Coons niet significant verschillend van die van Amerikaanse Maine Coons. Als zodanig gelden de gewicht-, hoogte-, en lengtebereiken voor beide.

Over gewicht gesproken, Maine Coons wegen meestal ergens tussen de 8 en 25 pond. Mannelijke Maine Coons hebben de neiging groter te zijn, met een gewicht tussen de 15 en 25 pond, terwijl vrouwelijke Maine Coons gemiddeld tussen de 8 en 12 pond wegen.

Qua lengte variëren Maine Coons gemiddeld van 19 tot 40 centimeter lang. Qua hoogte kunnen mannetjes Maine Coons tussen de 10 en 14 centimeter groot worden.

Vrouwtjes daarentegen hebben de neiging kleiner te zijn, variërend van 8 tot 14 centimeter.

1. Bouw en Vorm

Zowel de Europese als de Amerikaanse Maine Coons hebben een evenwichtig rechthoekig, gespierd, en breed gevormd lichaam.

Bovendien zijn alle lichaamsdelen van raskatten Maine Coons in verhouding, waardoor deze geliefde katten een aangenaam, evenwichtig uiterlijk hebben.

Rasechte Maine Coons hebben wigvormige koppen met een zichtbaar vierkante snuit. Het is echter vermeldenswaard dat Europese Maine Coons de neiging hebben om sterkere snuiten en kinnen te hebben.

Typisch, Maine Coons hebben een middellange neus met een zachte, concave kromming en geen breuk of bult. De snuit moet in verhouding staan tot het hoofd en in lijn zijn met de neus en de bovenlip.

Als u voor het eerst een eigenaar bent, is het belangrijk op te merken dat de Europese Maine Coons grotere en grotere oren hebben met grotere lynxachtige pluimen in vergelijking met de Amerikaanse Maine Coons. Bovendien zijn de staarten van de Europese Maine Coons relatief extra lang maar borstelig, net als die van de Amerikaanse neven.

Over poten gesproken, raszuivere Maine Coons hebben forse poten van gemiddelde lengte. In vergelijking met “normale” katten hebben Maine Coons ook grote, afgeronde poten met pluimpjes.

2. Groeisnelheid

Ondanks het feit dat de Europese Maine Coon en de Amerikaanse Main Coon zijn gefokt om er enigszins verschillend uit te zien, zijn ze min of meer hetzelfde omdat ze hetzelfde ras zijn.

Qua groeisnelheid doen ze er aanzienlijk langer over om volgroeid te worden. In dit opzicht is een raszuivere Maine Coon pas volgroeid als hij 3 à 4 jaar oud is.

3. Bont

Maine Coons staan bekend om hun lange, harige en ruige vacht die hen warm houdt, zelfs in koude klimaten. Hun vacht is onregelmatig en tweelagig, wat hen helpt strenge winters te overleven. Bovendien is de vacht waterafstotend, waardoor ze in het water kunnen spelen of zwemmen.

Gewoonlijk wordt de vacht van de Maine Coon korter op de schouder en langer op de buik en de britten. Het wordt extreem lang rond de nek, waardoor ze er uitzien als een manen.

4. Kleuring

Maine Coons, of het nu Europese of Amerikaanse zijn, zijn er in zeer uiteenlopende kleuren en patronen. Dit betekent dat er een Maine Coon kat is die bij iedereen past.

U kunt een Maine Coon vinden die effen wit, crème, zwart, rood, of blauw is. Deze geliefde familie huisdieren zijn er ook in tabby, bi-color, parti-color, calico, shades, en tortoiseshell.

Europese Maine Coon Vs. Amerikaanse Maine Coon Persoonlijkheid

Zowel de Europese als de Amerikaanse Maine Coon staan bekend om hun ongelooflijke intelligentie, hun plezier, hun nieuwsgierigheid en hun loyaliteit.

Als u zich zorgen maakt of het temperament en de persoonlijkheid van de Europese Maine Coon verschilt van die van de Amerikaanse Maine Coons, dan is het goede nieuws dat ze min of meer hetzelfde zijn en een altijd-liefhebbende persoonlijkheid hebben.

Temperament

Laat u niet misleiden door hun grote formaat – Maine Coons hebben een lief en zachtaardig temperament en gebruiken hun klauwen nauwelijks. Ze hebben de bijnaam “zachte reuzen” gekregen om hun persoonlijkheid te weerspiegelen.

Sociabiliteit

Maine Coons zijn zeer sociale wezens en schrikken nooit terug voor mensen. Ze hechten zich aan hun baasjes en zijn graag bij hen in de buurt.

De mannelijke Maine Coon is zeer uitgaand en sociaal in die mate dat hij zich kan hechten aan vreemden.

Omgaan met andere huisdieren

Maine Coons integreren goed met honden en andere huisdieren.

Ze kunnen het beter vinden met andere katachtigen, mits ze genoeg ruimte hebben die ze hun eigen kunnen noemen.

Loyaliteit / Gezelschap

Maine Coons zijn uiterst trouwe katachtigen. Als ze zich eenmaal aan hun baasjes hechten, zullen ze niet snel naar een ander gezin vertrekken. In ruil voor de liefde die ze van hun baasjes krijgen, geven ze loyaliteit terug.

Speels

Maine Coon is een energiek kattenras, en het blijkt dat ze speels zijn.

Ze zijn erg leergierig en nieuwsgierig van aard, dus zullen ze manieren vinden om zichzelf te vermaken als hun baasjes niet in de buurt zijn om met hen te spelen.

Jacht Vaardigheden

Hoewel ze niet territoriaal zijn, staan Maine Coons ook bekend om hun indrukwekkende jachtvaardigheden. Ze staan bekend als uitstekende mousseliers.

Het zijn uitstekende klimmers, en wanneer ze mee naar buiten worden genomen, zullen ze graag in bomen klimmen, zelfs wanneer ze achter een prooi aanzitten.

Territoriaal

Typisch, Maine Coons zijn niet territoriaal. Maar, net als de meeste andere huisdieren, willen ze een ruimte die ze hun eigen kunnen noemen.

Over het algemeen hebben Maine Coons een winnende persoonlijkheid die ze tot geweldige gezinshuisdieren maakt.

Ze zijn veilig in de buurt van kinderen en worden niet ongerust van een luid, druk gezinsleven.

Intelligentie

Zowel de Europese Maine Coon als de Amerikaanse Maine Coon worden erkend als ongelooflijk intelligent. Hun intelligente en liefdevolle aard maakt ze ideale huisdieren.

Net als honden zijn Maine Coons veel intelligenter dan ‘gewone katten’ en kunnen ze getraind worden om dingen te doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld getraind worden om te apporteren!

Vocality

Als men de Europese Maine Coon vergelijkt met de Amerikaanse Maine Coon, zijn de twee min of meer gelijk.

Typisch is dat deze katten zeer vocaal zijn en graag praten met hun menselijke metgezellen.

Ze staan bekend om hun tjirpen en trillen, dat zijn geluiden die ze maken als ze zich tevreden en gelukkig voelen.

Aangezien Maine Coons normaal gesproken niet miauwen, kan een miauw van uw Maine Coon vaak betekenen dat de kat hunkert naar uw aandacht. Of misschien is er iets mis met ze?

Gezondheid

Een Maine Coon blijft een Maine Coon, of hij nu gefokt is in de Verenigde Staten, Europa of Rusland. Als zodanig zijn Europese Maine Coons en Amerikaanse Maine Coons vatbaar voor dezelfde gezondheidsproblemen.

Hier volgen de verschillende erfelijke gezondheidsproblemen waar een Maine Coon vatbaar voor is:

 • Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM): Dit is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katachtigen en wordt gekenmerkt door een verdikking van de hartspier, wat kan leiden tot ademnood en lusteloosheid.
 • Heupdysplasie: Maine Coons kunnen deze ontwikkelingsafwijking van de heupkom hebben. Als de aandoening extreem is, kan het ernstige kreupelheid veroorzaken.
 • Spinale Musculaire Atrofie (SMA): Dit is een ander erfelijk gezondheidsprobleem dat een ernstig probleem kan vormen bij Maine Coons. Het wordt gekenmerkt door het afsterven van ruggenmergneuronen die de skeletspieren van de romp en de ledematen activeren. Hoewel het pijnloos is, leidt het tot spierzwakte en degeneratie.

Hoewel Maine Coons over het algemeen sterke, gezonde katten zijn, zijn ze vatbaar voor diverse erfelijke gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn de meeste van deze problemen te voorkomen door vaccinatie.

Het kopen van een raszuivere Maine Coon bij een gerenommeerde fokker die u voorziet van stamboompapieren is een van de beste manieren om te voorkomen dat u een te kwetsbare kat koopt.

Om onze diepgaande bespreking van Maine Coon gezondheidsproblemen te lezen, zorg ervoor dat u ‘Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen’.

Bewegingsbehoeften

Maine Coons zijn energieke katten.

Gezien het feit dat ze ook vatbaar zijn voor obesitas, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende mentale stimulatie en fysieke activiteit krijgt om hem te helpen een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Zowel de Europese als de Amerikaanse Maine Coons hebben dagelijks ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Ze zijn ook uitstekende klimmers en kunnen comfortabel buiten blijven. Dit is echter een zeer emotioneel onderwerp, klik hier om te weten te komen waarom.

Vreemd genoeg, kunnen Maine Coons worden aangelijnd en uitgelaten als honden.

Als je Maine Coon alleen binnen blijft, zorg er dan voor dat je een extra grote kattenboom (zoals deze), of een krabpaal en voorzie de katachtige van voldoende kattenspeeltjes om haar te helpen haar energie kwijt te raken.

Kosten

Maine Coons zijn niet de goedkoopste katachtigen die je kunt kopen. Gemiddeld kost een raszuivere Maine Coon ongeveer $1,000.

Echter, in tegenstelling tot de Amerikaanse Maine Coons, lijken de Europese Maine Coons meer aandacht te krijgen van hun fokkers om ervoor te zorgen dat de kittens voldoen aan de bepalingen van de rasstandaard.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de prijs van de Europese Maine Coon de neiging heeft hoger te zijn dan die van de Amerikaanse Maine Coons.

Bij aankoop bij gerenommeerde Amerikaanse fokkers kunt u verwachten hoger te betalen omdat de katten geïmporteerd zijn.

Al met al, of je nu een Europese Maine Coon of een Amerikaanse Maine Coon koopt, de prijs varieert tussen $800 en meer dan $2.000, afhankelijk van de fokker, locatie, en andere factoren.

Voor meer informatie over de kosten van een Maine Coon kitten, en de factoren die de aankoopprijs beïnvloeden, lees mijn artikel ‘Hoeveel kosten Maine Coon Kittens?‘.

Levensduur

Maine Coons worden beschouwd als een stevig en gezond ras.

Deze katten hebben een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar.

Europese Maine Coon fokker bij mij in de buurt

Een Maine Coon kopen is een grote verplichting.

Gezien het feit dat Europese Maine Coons over het algemeen prijziger zijn, zult u er zeker van willen zijn dat u alleen koopt van een gerenommeerde fokker.

Hier zijn enkele van de fokkers die je kunt overwegen:

 • EuroCoons Maine Coon Cattery
 • Mountain Fork Maine Coons
 • Dynastie Maine Coons

Voor een volledige lijst van geregistreerde Maine Coon kattenfokkers in de Verenigde Staten, klik hier.

Conclusie

Wanneer je de Europese Maine Coon versus de Amerikaanse Maine Coon kat vergelijkt, kan het moeilijk zijn om hun verschillen op te merken, totdat je de fijnere details van dit prachtige kattenras begint te observeren.

Hopelijk heb je na het lezen van dit bericht een beter inzicht gekregen in hoe Europese Maine Coons verschillen van hun Amerikaanse neven en nichten.

Het belangrijkste is dat ze hetzelfde ras zijn, ondanks dat ze er anders uitzien.

Zijn Maine Coons aanhankelijk?

Maine Coons staan bekend om hun aanhankelijkheid, en de meesten van hen houden van knuffelen. Ze hechten zich aan hun mensen en waarderen de liefde die ze krijgen.

Waarom geen Maine Coon nemen

Er zijn twee bezwaren als het gaat om het krijgen van een Maine Coon. Ten eerste, de katachtigen zijn duur rond de $1,000 en vereisen een grote kattenboom, die duur kan zijn in vergelijking met gewone kattenrassen.

Maine Coon Vs. Gewone kattenmaat

Als je de Maine Coon versus de normale kattengrootte vergelijkt, is het heel duidelijk dat Maine Coons aanzienlijk groter zijn dan een gemiddelde normale kat. Ze zijn optisch groter en wegen tot 25 pond, terwijl normale katten tot 10 pond wegen.

Plaats een reactie