De Calico Maine Coon Gids

Wat is een Calico Maine Coon kat?

Nou, als je er ooit een hebt gezien dan weet je automatisch dat het gemakkelijk is om verliefd te worden op de prachtige vacht van een calico Maine Coon.

Hoewel Maine Coons er in verschillende patronen zijn, waaronder schildpad, effen en tabby, zijn calico Maine Coons een van de meest gewilde. De basiskleur van de vacht van een calico Maine Coon is wit, met kenmerkende vlekken van rood en zwart, hoewel de intensiteit van deze rode en zwarte vlekken kan variëren, afhankelijk van de fok.

Veel mensen hopen een kat te adopteren met deze elegante en aantrekkelijke kleuring.

Als je net zo gecharmeerd bent van dit prachtige Maine Coon patroon als ik, ben je waarschijnlijk net zo nieuwsgierig als ik om meer te weten te komen.

In dit artikel gaan we dieper in op calico Maine Coons, inclusief de genetica achter dit patroon.

We bespreken ook enkele leuke feiten over calico Maine Coons, waaronder temperament en zeldzaamheid, en we behandelen ook enkele van de bijgeloven achter deze katten.

Wat is een Calico Maine Coon kat?

De term “calico” verwees oorspronkelijk naar een soort textiel met geweven stoffen van verschillende kleuren, en het woord evolueerde uiteindelijk om ook deze kenmerkende vachtkleur te omvatten.

Een Maine Coon kat moet drie verschillende vachtkleuren hebben om als calico te worden beschouwd:

Hoewel alle Maine Coon calicos dezelfde drie kleuren hebben, is het patroon waarin deze kleuren voorkomen uniek voor elke calico kat.

Calico Maine Coon Kat
Calico Maine Coon Kat

De Calico Maine Coon Patroon

Volgens de Cat Fanciers Vereniging, acht kenmerkende Maine Coon calico patronen kunnen worden getoond op kattenshows.

Tabel om de 8 Maine Coon Calico Patronen:

De tabel toont 8 Maine Coon calico patronen

Voor meer informatie over elk calico Maine Coon patroon, zie onderstaande beschrijvingen:

1. Dichte Calico

Dit is het meest voorkomende calico patroon bij Maine Coon katten. De kleur varieert van 25% tot 75% wit, en 25% tot 75% rood en zwart.

In dit patroon zijn dichte vlekken van rood en zwart gepatcht met wit. Het wit bevindt zich meestal op de buik, poten en voorkant van de kat.

In elk patroon zijn de rode en zwarte vlekken volledig effen, zonder overlapping tussen de kleuren.

Dit wordt ook wel ongebreideld genoemd.

2. Verdun Calico

De Maine Coon verdunde calico lijkt op de dichte calico, maar het rood en zwart zijn verdund. Verdunde kleuren zien er bleker uit.

Verdunde vormen van rood worden crème genoemd, en verdunde vormen van zwart worden blauw genoemd, hoewel ze er grijs uitzien.

3. Dense Shell Calico

De dense shell calico Maine Coon heeft een witte basis en vlekken van zwart, evenals vlekken van rood in meerdere verschillende tinten.

Op de rug, zijkanten, staart, gezicht en poten van een dense shell calico is de punt van elk haar zwart of een tint rood.

4. Verdunde Shell Calico

De Maine Coon dilute shell calico is precies zoals een dense shell calico, maar hun zwarte kleur is verdund tot blauw, en de roodtinten worden crème tinten.

5. Dense Shaded Calico

Maine Coon katten met een dense shaded calico patroon hebben een basisvachtkleur van wit, alsmede zwarte en rode ongeremde vlekken.

In tegenstelling tot de standaard dense calico, heeft de densely shaded calico ook een schakering van zwart en rood die aanwezig is op de staart, de zijkanten en het gezicht van de kat.

Over het geheel genomen lijken dicht geschaduwde calico’s donkerder dan standaard en shell calico’s.

6. Verdund gearceerd Calico

De Maine Coon dilute shaded calico lijkt qua uiterlijk op de densely shaded calico, behalve dat het rood is verdund tot een tint crème en het zwart is verdund tot een tint blauw.

Zelfs als hij verdund is, moet een shaded calico er nog steeds donkerder uitzien dan een verdunde standaard of shell calico.

7. Dense Smoke Calico

Een Maine Coon met een dense smoke calico patroon lijkt op het eerste gezicht misschien op een dense calico, maar de ongebreidelde vlekken van rood en zwart hebben een witte ondervacht.

8. Verdunde rook calico

Deze kleuring is vergelijkbaar met een dichte smoke calico, behalve dat de roodtinten zijn verdund tot crème en het zwart is verdund tot blauw.

CFA shows

De bovenstaande calico patronen zijn verschillende soorten Maine Coon calico.

Alle genoemde patronen zijn welkom om deel te nemen aan elke Cat Fanciers Association (CFA) kattenshow.

De CFA staat echter geen calicos toe met genetische afwijkingen.

Zoals we later zullen bespreken, sluit dit mannelijke calicos uit, omdat mannelijke calicos alleen kunnen bestaan door een zeldzame genetische afwijking.

De genetica van een Calico Maine Coon

De vacht van een calico Maine Coon bevat de volgende drie kleuren:

a) Kleuren

WIT: De kleur wit wordt veroorzaakt door een gebrek aan pigment, en de vacht van een kat kan slechts zoveel wit bevatten als minstens één van zijn ouders.

ZWART: De kleur zwart wordt veroorzaakt door een pigment bekend als eumelanine en kan door beide ouders worden geërfd.

ROOD: De kleur rood wordt veroorzaakt door een pigment dat bekend staat als pheomelanine, en omdat het geslachtsgebonden is, kan een kat dit pigment alleen erven van zijn ouder van hetzelfde geslacht.

Bij alle katten kan de kleur zwart door beide ouders worden geërfd. De kleur rood daarentegen is geslachtsgebonden.

b) Chromosomen

Vrouwelijke katten hebben twee X-chromosomen, terwijl een mannelijke kat een X-chromosoom en een Y-chromosoom heeft. Het X-chromosoom is het enige chromosoom dat de vachtkleur van een kat beïnvloedt.

Bijgevolg zal een calico kat, om te kunnen bestaan, zowel een geslachtsgebonden rode kleur als een zwarte kleur moeten krijgen.

Verder zal een kat, om calico te zijn, ook wit op zijn lichaam moeten hebben.

Omdat calico katten 25% tot 75% wit zijn, moet de vacht van één ouder minstens 25% wit zijn.

c) Fokproblemen

Het is moeilijk voor Maine Coon fokkers om calico patronen katten te fokken. Dit komt omdat, om te kunnen bestaan, de ouders een combinatie van zwart, rood en wit moeten hebben.

Zelfs als de juiste omstandigheden bestaan, is het niet gegarandeerd dat hun nakomelingen alle drie de kleuren zullen erven.

Waarom zijn de meeste Calico Maine Coon katten vrouwelijk?

Omdat een kater maar één X-chromosoom kan krijgen, en elk X-chromosoom maar één pigmentatie-allel kan bevatten, kunnen mannelijke calico’s alleen voorkomen door een genetische afwijking waardoor ze een extra X-chromosoom krijgen.

Daardoor is de kans dat een mannelijke calico bestaat 2.999 tegen 1, waardoor ze uiterst zeldzaam zijn.

De persoonlijkheid van een Calico Maine Coon

Veel mensen geloven dat calico Maine Coons meer houding en persoonlijkheid hebben dan andere Maine Coons met andere patronen en kleuringen.

Dit bijgeloof geldt voor alle calico en schildpad katten, en wordt vaak aangeduid als “fortitude“.

Veel katteneigenaren zullen het ermee eens zijn dat calico- en schildpadkatten pittiger en eigenzinniger zijn. Het is echter het meest waarschijnlijk dat deze “wreedheid” eerder veroorzaakt wordt door opvoeding dan door de natuur.

Voor meer informatie over de Maine Coon persoonlijkheid, klik hier om mijn gids vol feiten over dit onderwerp te lezen!

Calico en schildpad vachten zijn ontegenzeggelijk mooi, en als zodanig hebben deze katten de neiging om veel sneller geadopteerd te worden dan katten met andere vachtkleuren.

Eigenaren hebben de neiging om over hun calico en schildpad kittens te kwijlen, en deze katten krijgen vaker hun zin, wat leidt tot een pittige en eigenzinnige houding.

Beroemde Calico Maine Coon Katten

Een van de beroemdste calico Maine Coon katten heet Dawntreader Texas Calboy. Deze kat is beroemd omdat hij zowel een kater als een calico is.

Hoewel dit misschien geen grote redenen lijken waarom Dawntreader beroemd is geworden, zijn deze simpele factoren eigenlijk belangrijker dan je zou denken.

Om te beginnen is de kans dat er een mannelijke calico Maine Coon bestaat maar 0,03%! Ja, dat heb je goed gelezen!

Dus, met zo’n kleine kans is het veilig om te zeggen dat het fokken van een calico Maine Coon kater niet zo gemakkelijk is als je op het eerste gezicht zou denken.

De tweede reden waarom Dawntreader beroemd is, is dat hij een prachtig calico vachtpatroon heeft.

Zoals eerder beschreven is het calico patroon het resultaat van een genetische afwijking, daarom mag hij niet meedoen aan CFA kattenshows.

Een andere Maine Coon kat genaamd Stewie is ook beroemd geworden, maar om heel andere redenen dan Dawntreader.

In het geval van Stewie won hij prijzen in het Guinness Book of Records voor het zijn van de langste kat!

Als u niet zeker weet wat de gemiddelde Maine Coon grootte is, vergeleken met andere standaard kattenrassen, kijk dan eens naar mijn artikel “Maine Coon Katten Dwerg de normale kattenmaat“.

Calico Maine Coon Mix

Rasechte Maine Coons zijn niet de enige katten die het calico patroon kunnen hebben. Als uw Maine Coon een gemengd ras is, kan het nog steeds een calico kat zijn! Een calico kat is niet per definitie een Maine Coon, en omgekeerd.

Calico Maine Coon Mix
Calico Maine Coon Mix

Zijn Calico Maine Coons zeldzaam?

Hoewel de calico kleur zeer populair is onder katteneigenaren, is het moeilijk te fokken, waardoor het een zeldzaam vachtpatroon is bij Maine Coons.

Omdat calico Maine Coons zo gewild zijn, worden ze vaak snel opgepikt en zijn ze duurder dan andere vachtpatronen.

Brengen Calico Maine Coon katten je geluk?

Veel kattenkleuren zijn gehuld in mythe en mysterie.

Zo worden zwarte katten in sommige culturen geacht geluk te brengen, terwijl andere geloven dat ze geluk brengen.

In sommige culturen en regio’s worden calico katten als geluksbrenger beschouwd, vooral in Japan! De gelukskat, Maneki Neko, wordt bijna altijd afgebeeld als een calico.

In de Verenigde Staten wordt ook gedacht dat calico katten geluk brengen, en ze worden soms “geldkatten” genoemd.

Hoewel er weinig bewijs is dat calico katten echt geluk brengen, is het een leuk en onschuldig bijgeloof.

De meeste eigenaren van een calico Maine Coon zijn het er immers over eens dat hun kat hen niets dan vreugde brengt!

Andere Calico kattenrassen

Maine Coons zijn niet de enige katten die calico’s kunnen zijn!

Hier is een lijst van enkele andere kattenrassen die ook een calico kleur kunnen hebben:

 • Britse Korthaar
 • Manx
 • Japanse Bobtail
 • Amerikaanse Korthaar
 • Exotisch Korthaar
 • Perzisch
 • Siberisch
 • Turkse Van
 • Turkse Angora
 • Arabische Mau
 • Noorse Boskat

Conclusie

Het vinden van een calico Maine Coon kat kan moeilijk zijn, maar die prachtige driekleurige vacht is een zoektocht meer dan waard.

Door de complexe genetica achter de driekleurige vacht zijn calico Maine Coons zeldzaam, en ze zijn zeer gewild bij veel kattenliefhebbers.

Elke eigenaar van een calico Maine Coon zal echter beamen dat deze mooie, pittige katachtigen heerlijk zijn om mee te leven.

Plaats een reactie