De beste tips voor het reizen met een Maine Coon

Reizen met een Maine Coon kan in het begin een ontmoedigende taak lijken, en u vraagt zich misschien vaak af “Kunnen Maine Coons goed reizen?” Het is immers een lonende ervaring om uw geliefde huisdier mee op vakantie te nemen, vooral als u niemand kunt vinden om op uw kat te passen.

Of u nu met de auto of met het vliegtuig reist, veel Maine Coons kunnen worden getraind om reizen te verdragen. Om effectief met een Maine Coon te reizen, moet u de stress voor uw kat zo veel mogelijk verminderen. Met de juiste training en voldoende lekkers is er geen reden waarom u uw Maine Coon niet met u mee zou kunnen nemen, waar u ook heen gaat.

Er zijn tal van cattery’s die huisdieren tot weken aan een stuk in pension doen, maar waarom zou je niet op vakantie willen met de kat waar je zo veel van houdt? Lees verder om te ontdekken waarom Maine Coon reizen gemakkelijker is dan u aanvankelijk dacht!

Natuurlijk kunnen de methoden die je gebruikt om met je Maine Coon te reizen enigszins verschillen, afhankelijk van het vervoermiddel dat je gebruikt. In dit artikel geven we je alle tips die je nodig hebt om je kat veilig en gelukkig te houden terwijl je op reis bent.

Reizen met een Maine Coon

Er zijn talloze redenen waarom het waardevol is om uw Maine Coon te trainen om reizen te verdragen (en er zelfs van te genieten). Ten eerste, soms is reizen noodzakelijk. Als je naar een nieuwe locatie verhuist, of als je je Maine Coon naar de dierenarts moet brengen, zul je willen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Ten tweede is er niets mis mee om andere delen van ons leven met onze katten te willen delen.

Als je op vakantie gaat, of je wilt gewoon een wandeling maken naar de coffeeshop verderop in de straat, dan kan het een leuke en lonende ervaring zijn voor zowel jou als je kat als je je Maine Coon meeneemt.

Sommige mensen zijn misschien sceptisch over de vraag of het überhaupt mogelijk is om met een Maine Coon te reizen, maar maak je geen zorgen! Met de juiste hoeveelheid geduld, kunnen de meeste Maine Coons worden getraind om reizen vrij goed te verdragen.

Natuurlijk, hoeveel dwingende redenen er ook zijn om met je Maine Coon te reizen, er zijn nog steeds genoeg redenen waarom sommige eigenaren liever niet met hun kat reizen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat elke kat anders is, en terwijl sommige Maine Coons goed reizen, haten anderen het met een brandende passie.

Vrouwelijke Maine Coons hebben de neiging om op hun hoede te zijn rond vreemden, wat reizen voor hen moeilijk kan maken. Maine Coons zijn ook veel groter dan andere kattenrassen, waardoor ze moeilijker te vervoeren zijn.

Als u geen tijd en moeite wilt steken in het trainen van uw Maine Coon om reizen te tolereren, is het misschien het beste om een dierenoppas in te huren of uw kat onder te brengen bij een cattery.

Kunnen Maine Coons goed reizen?

Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat het reizen met een Maine Coon heel goed gaat. Misschien komt dit omdat onze zachtaardige reus zo ontspannen is, of misschien hebben we gewoon geluk. Wie weet!

Wat we wel weten is dat onze Maine Coon kat ‘Pippin’ er geen probleem mee heeft om bij ons in de auto te zitten op lange reizen. Een paar jaar geleden ging hij zelfs mee op onze 10 uur durende autorit naar Frankrijk en hij was helemaal niet van slag door deze gebeurtenis. We verbleven zes weken in een Frans chalet en waren verbaasd dat onze kat onmiddellijk vriendschap sloot met de kat van de buren!

Het had niet perfecter kunnen zijn, en zes weken lang waren de twee katten onafscheidelijk.

Voor de meeste katten is reizen echter een stressvolle gebeurtenis. Dit is waar het Maine Coon kattenras verschilt van anderen, omdat ze uniek zijn in het feit dat ze zeer intelligent en sociaal zijn.

Deze karakteristieke eigenschappen van de Maine Coon helpen hen om reizen gemakkelijker te vinden, dan de gemiddelde huiskat.

Hier zijn enkele van de verschillende manieren waarop u kunt reizen met uw Maine Coon.

a) Wandelen

Honden zijn niet de enige huisdieren die je mee kunt nemen op wandelingen! Met behulp van een tuigje kun je ook met je kat door de stad wandelen.

Sommige katten hebben een hekel aan tuigjes, dus het is het beste om er eerst thuis een uit te proberen, om te zien of je Maine Coon zich er prettig in voelt.

b) Auto

Of het nu gaat om een snelle trip naar de dierenarts of een roadtrip door het hele land, u kunt uw Maine Coon veilig meenemen in de auto.

Hoewel sommige mensen hun katten vrij laten rondlopen tijdens het rijden, is het meestal het veiligst om je kat in een reismandje te zetten. Anders kan uw schattige Maine Coon gemakkelijk een afleiding worden, wat tot een ongeluk kan leiden.

Reizen met de auto is meestal een van de beste manieren om je kat te vervoeren, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het storen van anderen.

c) Vliegtuig

Als je een lange reis gaat maken of een ander land gaat bezoeken, kun je je Maine Coon meenemen in de lucht! Echter, als je Maine Coon in de wachtruimte van het vliegtuig wordt geplaatst, zal dit een uiterst stressvolle ervaring zijn.

Deze manier van reizen is een van de moeilijkste, omdat je de luchtvaartmaatschappij van tevoren op de hoogte moet stellen, en je hebt ook een dierenartsverklaring nodig. Als u van plan bent uw Maine Coon mee te nemen in het vliegtuig, moet u ervoor zorgen dat u een kattenmand hebt die zowel veilig en comfortabel is, als gemakkelijk te identificeren.

Als je naar een ander land gaat, zul je een apart paspoort voor je huisdier moeten regelen, wat we later in dit artikel zullen behandelen.

d) Trein of bus

Een goed opgevoede Maine Coon kan ook veilig (en gratis) reizen in de trein of bus! Dit is echter niet altijd de beste manier van reizen, omdat Maine Coons vaak luidruchtige katten zijn, die andere passagiers kunnen storen.

e) Boot

Het is ook mogelijk om je Maine Coon mee te nemen op een boottocht, hetzij voor een snelle vistocht of voor een langere tocht over de oceaan. Hoewel het moeilijk te voorspellen kan zijn hoe uw kat precies zal reageren, zijn er veel Maine Coons die actief genieten van het varen.

Reizen met een Maine Coon kat

20 tips voor het reizen met een Maine Coon kat

Er zijn tal van manieren waarop je reizen makkelijker kunt maken voor zowel jou als je kat.

Hier zijn 20 tips om je op weg te helpen.

1. Begin jong

Maak reizen een vast onderdeel van het leven van je kat als je van plan bent om je Maine Coon in de toekomst mee te nemen op langere reizen. Zelfs korte autoritjes kunnen uw kat helpen te leren dat er niets is om bang voor te zijn.

2. Wees zichtbaar voor uw kat

Uw Maine Coon zal zich meer op zijn gemak voelen als hij u kan zien tijdens de reis. Hoewel dit niet voor elke manier van reizen mogelijk is, kan het helpen om de stress te verlichten.

3. Zorg voor regelmatige pauzes

Als je een lange reis gaat maken, zorg er dan voor dat je van tevoren rustpauzes inplant. Veel pauzes inlassen om uw kat te troosten en te zorgen dat hij eet en drinkt, zal de reis vlotter laten verlopen.

4. Overweeg natuurlijke remedies

Er zijn bepaalde natuurlijke remedies, zoals CBD-olie, die kunnen helpen uw kat in een kalme gemoedstoestand te brengen voor langere reizen. Dit is een veilige en vriendelijke manier om te voorkomen dat uw kat te gestrest raakt.

5. Gebruik een comfortabele reismand

Neem je kat mee in een reismandje dat comfortabel en veilig is. Het is het beste om uw kat aan het reismandje te laten wennen voordat u op een lange reis gaat; op die manier raakt uw kat niet overweldigd door te veel nieuwe ervaringen.

6. Gebruik vertrouwde geuren

Wist je dat geur een van de belangrijkste zintuigen is voor katten? Als je op reis gaat, zorg er dan voor dat je een deken, speeltje, of een ander voorwerp meeneemt dat de vertrouwde geur van thuis heeft. Dit zal helpen voorkomen dat uw kat overweldigd wordt door te veel nieuwe geuren.

7. Zorg voor traktaties

Neem voldoende traktaties mee voor lange reizen. Als je kat een beloning kan verwachten voor goed gedrag, zal hij de reis waarschijnlijk minder stressvol vinden.

8. Gebruik een ThunderShirt

ThunderShirts zijn speciaal ontworpen “jassen” die kunnen helpen bij het verlichten van angst bij dieren. Vergelijkbaar met gewogen dekens bij mensen, bieden deze jacks lichte compressie die een gestresste kat kan kalmeren (bron 1).

9. Pak al je spullen in

Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent op elke reis. Controleer (en dubbel-check) of al het voer en de benodigdheden van uw kat in orde zijn voordat u vertrekt!

10. Neem favoriete speeltjes en dekens mee

Heeft je Maine Coon een favoriet speeltje of dekentje? Neem het dan mee in de reismand van uw kat! Dit zal uw kat iets vertrouwds en aardigs geven, en het zal de ervaring minder turbulent maken.

Dit zijn mijn Maine Coon kat’s favoriete kattenspeeltjes in 2020.

11. Maak Positieve Ervaringen

Als je je kat alleen maar in de auto zet als je naar de dierenarts gaat, zal je kat autoritten van nature associëren met ongemak.

Zoek leuke manieren waarop je je kat mee op reis kunt nemen om het een normale ervaring te laten lijken in plaats van een enge.

12. Feromoon Sprays

Nogmaals, de reukzin is een cruciaal onderdeel van hoe katten hun omgeving in zich opnemen. Er zijn kalmerende feromoonsprays die speciaal zijn ontwikkeld om de angst van de kat tijdens het reizen te helpen verlichten.

We hebben deze altijd gebruikt cat pheromone sprays van Amazon om onze Maine coon kat te kalmeren. Ze gaan eeuwen mee en werken echt goed. Hier is een foto van de starterkit, die je in het begin nodig hebt:

13. Geef Uw Kat Oefening

Voordat je op reis gaat, kun je het beste een lekkere, lange speelsessie met je kat houden. Je Maine Coon zal de kans moeten krijgen om zijn ledematen te strekken, zodat hij niet te stijf is van zo lang in de auto te hebben gezeten.

14. Laat uw kat niet uit de reismand

Je komt misschien in de verleiding om je kat uit de reismand te laten tijdens een autorit, maar dit zal de stress voor jou en je kat alleen maar verhogen. Uw Maine Coon zal proberen een stabiele en veilige plek te vinden om zich in te nestelen, wat u kan afleiden en kan leiden tot een auto-ongeluk.

Het maakt niet uit hoeveel je kat klaagt, zorg ervoor dat hij in zijn reismandje blijft!

15. Sedatie

Dit is een zeer controversieel onderwerp in de kattengemeenschap, maar sedatie is iets wat u zou kunnen overwegen als u al weet dat uw Maine Coon een hekel heeft aan reizen.

Volgens VCA Hospitals, moet u deze optie vooraf met uw dierenarts bespreken, om te zien of het een goed idee is voor uw kat (bron 1).

16. Boek alles op voorhand

Niet elk hotel laat katten toe. Om jezelf gedoe en stress te besparen, zorg ervoor dat je elke stap van je reis hebt gepland, om er zeker van te zijn dat je kat een veilige plek heeft om te verblijven.

17. Laat uw kat eerst verkennen

Katten zijn extreem gevoelig voor hun omgeving. Voordat je een autoreis maakt, kun je overwegen om je kat eerst een tijdje rond je voertuig te laten verkennen. Zo raakt uw kat vertrouwd met het nieuwe territorium, wat de ervaring uiteindelijk soepeler zal laten verlopen.

18. Geef Veel Knuffels

Zorg ervoor dat je je kat tijdens de pauzes veel knuffels en positieve bekrachtiging geeft om hem te laten weten dat alles in orde is.

19. Rijd met een comfortabele snelheid

Ga niet scheuren op de snelweg! Als je je kat zo comfortabel mogelijk wilt houden, zoek dan een constante snelheid, en doe je best om kuilen en hobbelige wegen te vermijden.

20. Wees geduldig!

Als je kat een hekel heeft aan reizen, zal hij waarschijnlijk behoorlijk miauwen! Dit is gewoon iets wat je zult moeten accepteren tijdens het reizen. Als u denkt dat u niet het geduld hebt om met een overstuur geraakte kat om te gaan, is het misschien beter om het reizen helemaal te vermijden.

Tekenen dat uw Maine Coon overstuur is

Het kan in het begin moeilijk zijn om de lichaamstaal van uw kat te lezen. Hier zijn enkele signalen waar u op kunt letten die erop wijzen dat uw kat overstuur is.

a) Vocalisatie

Maine Coons staan bekend om hun luidruchtigheid. Als u merkt dat uw kat meer miauwt dan normaal, is dit een teken dat hij van streek is.

b) Hijgen

Als de bek van uw kat open staat en hij zichtbaar hijgt, kan dat een ander symptoom zijn van reisangst.

c) Misselijkheid

Je kat kan overgeven als hij bijzonder gestrest is. Als u denkt dat uw kat bijzonder angstig is tijdens de reis, kan het een goed idee zijn om de juiste schoonmaakmiddelen mee te nemen.

d) Voorovergebogen

Als katten gestrest zijn, hebben ze de neiging om helemaal stil te zitten met opgebogen schouders.

Hoe voorkom je bewegingsziekte bij de kat

Reizen in welk voertuig dan ook kan ervoor zorgen dat uw kat last krijgt van bewegingsziekte.

Volgens VCA Hospitals, kan een kat die zich reisziek voelt gaan ijsberen, kwijlen, zijn lippen aflikken, of luid miauwen.

Dit gaat vaak gepaard met braken of diarree, symptomen die moeilijk te behandelen kunnen zijn tijdens het reizen (bron 1).

Omdat reisziekte vaak gedeeltelijk te wijten is aan reisangst, is de beste manier om het te behandelen het verminderen van de stress van uw kat.

Feromonen, vertrouwde geuren, en een veilige reismand met vertrouwde voorwerpen kunnen allemaal helpen om de kans op reisziekte te verminderen.

Hebben katten een paspoort nodig om te reizen?

Als je het land uit reist, heeft je kat ook een paspoort nodig. Hoewel het niet het gemakkelijkste proces ter wereld is, is het heel goed mogelijk om een paspoort voor uw Maine Coon te krijgen.

Hoe krijg ik een paspoort?

Een paspoort heeft verschillende vereisten, afhankelijk van waar u van plan bent te reizen. De meeste plaatsen vereisen echter een bewijs van inentingen en gezondheid, evenals een door het USDA goedgekeurd reiscertificaat (bron 1).

Kijk eens naar de Website USDA om de exacte vereisten voor uw bestemming te onderzoeken.

Hoe lang duurt het om een paspoort te krijgen?

Net als bij mensen, kan het verkrijgen van een paspoort voor uw kat enkele weken tot enkele maanden duren, en het varieert zowel per bestemming als per land van verblijf.

Als u een reis plant, zult u rekening moeten houden met het paspoort van uw huisdier.

Kosten huisdierenpaspoort

De prijs van het paspoort van uw huisdier zal variëren. De minimum prijs is $38, terwijl de maximum prijs van een paspoort $1.235 is in 2020 (bron 1).

Als uw kat echter al is gechipt en up-to-date is met al zijn vaccinaties, zullen de kosten aanzienlijk lager zijn.

Beste Kattendragers voor op reis met een Maine Coon

Om uw Maine Coon zo veilig en comfortabel mogelijk te houden tijdens het reizen, moet u extra zorgvuldig te werk gaan bij het kiezen van een kattenmand.

Het eerste waar u aan moet denken is de grootte. Zoals u ongetwijfeld weet, zijn Maine Coons groot. Om comfortabel te reizen, moet je een drager hebben van ongeveer 16″ x 24″ x 24″.

Houd er echter rekening mee dat deze afmetingen kunnen veranderen, aangezien Maine Coons variëren in grootte.

U moet ervoor zorgen dat uw reismand een stevig frame heeft, bij voorkeur van metaal. Als u op reis gaat, is het meestal het beste om een harde reismand te nemen, om de veiligheid van uw kat te garanderen als er onderweg hobbels zijn. Harde kunststoffen met veel gaten voor luchtstroom en ademend vermogen zijn in dit geval de beste optie.

Een Maine Coon trainen om aan de lijn te lopen

Maine Coon lopen met katten is een steeds populairder wordende trend. Hoewel niet alle katten het leuk vinden, kan het lonend zijn om te leren hoe je een Maine Coon traint om aan de lijn te lopen. Dit is een geweldige manier om wat beweging te krijgen voor uw kat (en voor uzelf).

Je kat leren aan de lijn te lopen is vooral belangrijk als je van plan bent om in de toekomst regelmatig met je kat te reizen.

De eerste stap in het trainen van je kat om aan de lijn te lopen is het introduceren aan een tuigje. Sommige katten vinden een tuigje in het begin misschien ongemakkelijk, dus je moet er alles aan doen om het een positieve ervaring te laten zijn. Het kan geen kwaad om een paar traktaties bij de hand te hebben!

Zodra je kat het dragen van een tuigje oké vindt, moet je hem mee naar buiten nemen. Doe het wel rustig aan!

Je bent misschien geneigd om je kat op de eerste dag je hele buurt te laten zien, maar dit zal je kat alleen maar overweldigen. Begin met je achtertuin (als je die hebt) en laat je kat naar hartelust op ontdekkingstocht gaan.

Na verloop van tijd zult u in staat zijn om langere afstanden te lopen. Als u merkt dat uw kat onrustig of nerveus lijkt, moet u hem meteen weer mee naar binnen nemen. Ga niet te ver buiten de comfortzone van uw kat!

Beste Harnas Voor Maine Coon Kat

Als u van plan bent een tuigje voor uw kat aan te schaffen, moeten de veiligheid en het comfort van uw kat de belangrijkste aspecten zijn om te overwegen.

Kosten

Koop geen harnas alleen omdat het goedkoop is!

Als je een kwaliteitsharnas wilt dat veilig, comfortabel en duurzaam zal zijn, moet je bereid zijn om een fatsoenlijk bedrag uit te geven.

Materialen

Het tuigje van je kat moet gemaakt zijn van hoogwaardige, ademende materialen. U wilt niet dat uw kat jeuk krijgt of oncomfortabel wordt, omdat dit uw kat zal ontmoedigen om te genieten van wandelingen.

Veiligheid

Lees veel reviews online om een tuigje te vinden waar uw kat niet uit kan ontsnappen, anders loopt u het risico uw kat kwijt te raken.

Conclusie

We houden allemaal zielsveel van onze Maine Coons, en het is logisch dat je de wereld wilt verkennen met je geliefde kat.

Reizen met een Maine Coon kan zeer de moeite waard zijn voor alle betrokkenen, zolang je de stappen neemt om ervoor te zorgen dat je kat zo weinig mogelijk stress ervaart.

Als u zich heeft afgevraagd “Kunnen Maine Coons goed reizen?” dan is het algemene antwoord dat ja, de meeste Maine Coons verdragen het reizen.

Het kan enige tijd duren om uw kat te laten wennen aan de verschillende manieren van reizen, maar na verloop van tijd kunnen zowel u als uw Maine Coon genieten van het samen verkennen van de wereld!

Plaats een reactie