De beste leeftijd om een Maine Coon te castreren

Als je overweegt om een Maine Coon te laten castreren, vraag je je waarschijnlijk af wat de beste leeftijd is om een Maine Coon te laten castreren.

Bij een Maine Coon kan sterilisatie het beste worden gedaan als de kat ergens tussen de vier en zes maanden oud is. U kunt een kat niet castreren voordat hij tenminste vier maanden oud is, omdat hij dan nog te klein is om de narcose te ondergaan. U moet er echter ook voor zorgen dat u uw Maine Coon laat steriliseren voordat hij in de puberteit komt.

Als je niet van plan bent om met Maine Coons te fokken, dan is het meestal een goed idee om je Maine Coon te laten steriliseren, omdat dit het risico op kanker kan verminderen, evenals het verlichten van sommige gedragsproblemen. Natuurlijk is het logisch dat u zich zorgen maakt over wanneer u uw Maine Coon moet laten castreren, en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kat zich zo comfortabel mogelijk voelt tijdens het hele proces.

Of je er nu wel of niet voor kiest om je Maine Coon te laten castreren zal een enorme invloed hebben op zijn leven en gedrag, en het is geen beslissing die lichtvaardig genomen moet worden.

In dit artikel bekijken we waarom u uw Maine Coon zou willen laten steriliseren, evenals enkele redenen waarom u er misschien voor zou kiezen het niet te doen.

Maine Coon sterilisatie

Neutratie van een Maine Coon is het verwijderen van de voortplantingsorganen van de kat. Bij mannelijke Maine Coons worden de testikels verwijderd om de kat onvruchtbaar te maken.

Vrouwelijke Maine Coons kunnen ook worden gecastreerd, maar dit wordt meestal “castratie” genoemd. Wanneer een vrouwelijke Maine Coon wordt gesteriliseerd, worden haar eierstokken, evenals haar baarmoeder, operatief verwijderd.

Veel katteneigenaren hebben sterke meningen over de vraag of katten al dan niet gecastreerd moeten worden, en het kan soms als een controversieel onderwerp worden beschouwd. We zullen de tegengestelde kanten van dit argument later in het artikel nader bekijken.

Uiteindelijk is het castreren van uw kat volledig aan u, en er zijn veel verschillende factoren om te overwegen. Een van de eerste dingen waar u aan moet denken zijn de kosten.

Het castreren van uw kat kan overal tussen de $300 en $500 kosten bij een particuliere dierenarts, maar het is mogelijk om organisaties te vinden die minder in rekening brengen voor de operatie.

Waarom u een Maine Coon kat moet laten castreren

Er zijn veel dwingende redenen waarom u uw Maine Coon zou willen castreren. Terwijl de meeste katten uit hun kitten-achtige neigingen groeien om te spelen en onnozel te doen, hebben Maine Coons de unieke neiging om kitten-achtig te blijven tot ver in hun volwassenheid.

Als gevolg hiervan is het gemakkelijk te zien waarom zo veel Maine Coons hun huisdieren laten castreren om ze zo lang mogelijk jong van hart te houden.

Hier zijn enkele andere belangrijke redenen waarom u uw Maine Coon zou moeten laten castreren.

1. Ruik

Wanneer een Maine Coon niet gecastreerd is, zal zijn urine een grotere hoeveelheid hormonen en feromonen bevatten. Als gevolg hiervan zal de urine van een ongecastreerde Maine Coon veel en veel erger ruiken.

Als je de geur die uit je kattenbak komt wilt verminderen, moet je je Maine Coon waarschijnlijk laten castreren.

2. Sproeien

Katten die niet gesteriliseerd zijn, vertonen doorgaans ook een gedrag dat bekend staat als sproeien.

Dit is wanneer de kat urine over zijn territorium sproeit om het te markeren.

Wat betreft het vorige punt, dit is de reden waarom de urine van een ongecastreerde Maine Coon grotere hoeveelheden feromonen zal bevatten; het wordt een signaal voor andere katten dat dat territorium al is opgeëist.

Dit is een ongelooflijk onaangenaam gedrag, en hoewel sommige gecastreerde Maine Coons ook af en toe kunnen sproeien, is het gemakkelijker om een kat te trainen die gecastreerd is.

3. Kanker

Een kater die niet gecastreerd is, loopt een veel groter risico op prostaatkanker.

Vrouwtjes daarentegen hebben een grotere kans op eierstok-, baarmoeder- of borstkanker.

Door uw kat te laten castreren, vermindert u het risico op deze vormen van kanker aanzienlijk, wat leidt tot een langer en gelukkiger leven voor uw kat.

Hoewel andere veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Maine Coon katten misschien niet gerelateerd zijn aan de beste leeftijd om een Maine Coon kat te steriliseren, zijn ze zeker de moeite waard om te weten.

Mijn artikel over de ‘Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemenis een geweldige plek om te beginnen als u meer wilt weten over de gezondheid van uw dierbare kat.

4. Zwervend

Als u ervoor kiest uw kat niet te castreren, zal hij buiten willen rondlopen als hij eenmaal geslachtsrijp is.

Zelfs als je het goed vindt om een kat te hebben die tijd buiten doorbrengt, zal het moeilijker zijn om je kat over te halen om tijd binnen met jou door te brengen.

Bovendien, als je van plan bent een binnenkat te hebben, zal het veel moeilijker zijn voor je kat om tevreden te zijn met binnen leven als hij niet gecastreerd is.

5. Geluid

Ongecastreerde vrouwelijke Maine Coons zijn verbazingwekkend luidruchtig. Maine Coons zijn van nature een luidruchtig ras, maar dit zachte gebabbel is heel anders dan bij een krolse poes.

Als uw vrouwelijke Maine Coon niet gecastreerd is, zal ze willen uitzenden dat ze krols is naar alle mannetjes in de buurt, en ze zal gretig zijn en mekkeren om het hen te laten weten.

Dit kan ongelooflijk vervelend zijn, vooral omdat katten meerdere keren per jaar krols kunnen worden.

6. Vriendelijkheid

Maine Coons die niet gecastreerd zijn kunnen territoriaal en agressief worden naar andere katten, maar ook naar mensen.

Als je Maine Coon zich voortdurend zorgen maakt over paren, kan hij ook afstandelijk worden.

Hoewel Maine Coons over het algemeen vriendelijk zijn en de neiging hebben om een goede band met hun eigenaren te krijgen, zul je een betere kans hebben om een sterke relatie met je Maine Coon te vormen als hij gecastreerd is.

Voor meer over het onderwerp hoe vriendelijk Maine Coon katten zijn, klik hier om mijn artikel te lezen.

Als alternatief kunnen lezers die geïnteresseerd zijn in de belangrijkste oorzaken van Maine Coon agressie zouden dit artikel moeten lezen Ik schreef.

7. Kittens

Zoals je waarschijnlijk al weet, zitten asiels over de hele wereld vol met dakloze katten. Als je een buitenkat hebt die niet gecastreerd is, zijn er zeker kittens bij betrokken.

Katers besteden veel tijd aan het zoeken naar poezen, en ze kunnen gemakkelijk meerdere katten per jaar bezwangeren. Niet alleen kan dit SOA’s overbrengen op uw kat en andere katten, maar u zult ook meerdere nestjes kittens hebben die gedeeltelijk uw verantwoordelijkheid zijn.

Als je een vrouwelijke buitenkat hebt, wordt deze verantwoordelijkheid nog veel reëler; je zult een veilig en liefdevol thuis moeten vinden voor elk van de kittens. Als je geen hele nest kittens wilt om je zorgen over te maken, is het het beste om je kat te castreren.

Beste leeftijd om een Maine Coon te castreren

De meeste Maine Coons worden bij fokkers gekocht in plaats van bij asielen (die elke kat die voor adoptie beschikbaar is, castreren). Dit betekent dat men zich vaak afvraagt “Wanneer moet ik mijn Maine Coon kitten laten castreren?”

Er zijn wat uiteenlopende meningen over wanneer je je Maine Coon moet laten steriliseren, hoewel de meesten het erover eens zijn dat het juiste moment tussen de vier en zes maanden oud valt.

Dit is de beste tijd om je Maine Coon te laten castreren, omdat hij tegen die tijd groot genoeg is om de verdovingsdoses te verdragen, maar nog niet aan zijn puberteit is begonnen.

Risico’s van een te vroege castratie van een Maine Coon – Feit of Mythe?

Na de aanschaf van een Maine Coon kitten, bent u misschien geneigd om het zo snel mogelijk te laten steriliseren, zodat u er geen omkijken meer naar heeft.

In het verleden hebben sommige Maine Coon fokkers katten gecastreerd terwijl ze nog vrij jong waren, zodat ze de kat tegelijkertijd ook konden ontklauwen.

De meeste dierenartsen zijn het erover eens dat het het beste is om een ontklauwingsprocedure tegelijk met een castratie uit te voeren, zodat de kat niet meer dan eens de stress van een operatie hoeft te doorstaan.

Ontklauwen wordt tegenwoordig echter vaak als wreed en onnodig beschouwd, en fokkers zijn minder geneigd hun kittens te ontklauwen.

Als gevolg hiervan vermijden veel fokkers hun kittens te castreren als ze jong zijn, omdat er gespeculeerd is over vroegtijdige problemen met katten.

Een tijd lang geloofde men dat het castreren van kittens op jonge leeftijd zou kunnen leiden tot zwaarlijvigheid, achterblijvende groei, en een slecht ontwikkelde urinewegen.

Volgens “The Cat Fanciers Association” echter, toonden verschillende gecontroleerde studies, waaronder één aan de Universiteit van Florida in 1991 en 1992, aan dat er geen significante gezondheidsverschillen waren tussen katten die vroeg gecastreerd werden versus katten die op latere leeftijd gecastreerd werden (bron 1).

De gevaren van het castreren van een Maine Coon op latere leeftijd

Hoewel studies hebben aangetoond dat er weinig tot geen gevaar schuilt in het vroeg castreren van uw Maine Coon, is er een groot risico op complicaties als u uw Maine Coon te laat in het leven castreert.

De drie belangrijkste risico’s bij het castreren van een oudere Maine Coon zijn als volgt:

  • Verhoogd risico op kanker
  • Anesthesie complicaties
  • Herstellen

a) Verhoogd risico op kanker

Volgens The Humane Society of Charlotte zal sterilisatie van een poes voordat zij voor de eerste keer krols wordt, het risico op baarmoederontstekingen en op borstkanker aanzienlijk verminderen.

Katers die vroeg gecastreerd worden hebben ook minder kans op prostaatkanker of infecties.

b) Anesthesie Complicaties

Als uw kat bijzonder oud is, met name zeven jaar of ouder, kan hij een slechte lever- of nierfunctie hebben, die kan verergeren na de toediening van anesthesie.

c) Herstel

Jonge katten herstellen veel beter van een operatie. Een volwassen kat zal minder snel “terugveren” na de operatie.

De voors en tegens van het castreren van een kat

Het castreren van uw kat is geen zwart-wit kwestie. Als u nog twijfelt of u uw kat wel of niet wilt laten castreren, volgt hier een lijst van voor- en nadelen van castratie.

Voordelen

1. Gezondheid

Uw kat zal gezonder zijn.

Een van de belangrijkste voordelen van castratie is dat uw kat veel minder kans heeft op infecties en bepaalde vormen van kanker die verband houden met de voortplantingsorganen.

Baarmoeder- en prostaatkanker komen beide veel voor bij oudere katten, maar door uw kat te castreren wordt dat risico geëlimineerd.

2. 2. Niveaus van genegenheid

Uw Kat Zal Meer Affectionate zijn.

Een gecastreerde kat heeft een verminderde kans op gedragsproblemen zoals agressie. Als u uw Maine Coon laat castreren, zal hij minder verliefd zijn op katten van het andere geslacht, en zal hij minder vaak bij u weg willen lopen.

3. Onverwachte Kittens

Geen gevaar voor Kittens.

U hoeft zich nooit zorgen te maken over een onverwacht nestje als uw kat gesteriliseerd is!

Dit zal ook het aantal dakloze katten in de wereld verminderen.

Zelfs als je goede tehuizen kunt vinden voor alle kittens, dan nog blijven er katten in asielen over zonder een potentiële liefdevolle familie.

Nadelen

1. U kunt geen fokker zijn

Geen kans op Kittens.

Hoewel dit als een positief aspect van het castreren van je Maine Coon kan worden beschouwd, kan het een nadeel zijn als je zelf een fokker wilt worden.

Als je met je Maine Coon wilt fokken, moet je je kat zeker niet castreren!

2. Grootte van het hoofd

Wanneer katers de puberteit doormaken, ontwikkelen zij een grotere kop en meer uitgesproken wangen.

Een gecastreerde kat zal een slankere, vrouwelijker uitziende kop hebben, wat een nadeel kan zijn als je wilt dat je Maine Coon dat klassieke grote gezicht heeft.

Wat te verwachten na castratie van een Maine Coon kat

Volgens een dierenspecialist treden de gedragseffecten van castratie vaak onmiddellijk na de operatie op, hoewel het in sommige gevallen weken kan duren voordat deze veranderingen zich manifesteren (bron 1).

Nadat uw Maine Coon gecastreerd is, zal hij zijn verlangen verliezen om zijn territorium af te bakenen en buiten te “patrouilleren” naar gevechten of leden van het andere geslacht. U zult merken dat hij minder actief is, en meer behoefte heeft aan affectie en aandacht.

Over het algemeen zal een Maine Coon die gecastreerd is veel aanhankelijker en knuffelbaarder worden. U kunt echter niet verwachten dat alle gedragsproblemen van uw Maine Coon met een eenvoudige operatie worden opgelost. Houd in gedachten dat als uw Maine Coon niet goed getraind is of niet gewend is aan mensen, een operatie dat niet zal veranderen.

Hoe bereid je je Maine Coon voor op de sterilisatie

Elke kat die op het punt staat de sterilisatieprocedure te ondergaan, moet eerst een paar bloedonderzoeken en een urine-onderzoek ondergaan om er zeker van te zijn dat hij fit is voor de operatie.

Omdat uw kat onder narcose wordt gebracht, kunt u uw kat gedurende 12 uur voor de operatie geen eten geven, hoewel het precieze aantal per dierenarts kan verschillen.

Helaas, omdat we niet met onze katten kunnen communiceren, is er geen manier om uw Maine Coon te verzekeren dat alles in orde zal komen.

Het beste wat je kunt doen is met een kalmerende stem spreken en de reis naar de dierenarts zo rustig mogelijk maken. Hoewel uw kat op zijn minst een beetje gestrest zal zijn door de nieuwe omgeving en sensaties, kunt u hem kalmeren met uw aanwezigheid voordat de operatie begint.

Hoe te zorgen voor uw Maine Coon na castratie

Nadat de operatie is uitgevoerd, zal uw dierenarts een snelle controle uitvoeren om te zien of uw kat fit genoeg is om weer naar huis te gaan. In de meeste gevallen kunt u uw Maine Coon meteen weer mee naar huis nemen, hoewel u uw routine wel enigszins zult moeten aanpassen aan de recente operatie van uw kat.

Gedurende de eerste week of zo na de operatie, moet u uw kat in een veilige en gecontroleerde omgeving houden. Vermijd inspannende activiteiten zoals jagen, rennen en springen.

Onmiddellijk na de operatie, moet u uw kat goed in de gaten houden. Leg hem in een comfortabel bed en houd een kattenbak in de buurt, zodat hij niet ver hoeft te lopen om hem te gebruiken.

De hersteltijd kan van kat tot kat verschillen, dus je moet je dierenarts vragen naar tekenen waar je op moet letten die op complicaties kunnen wijzen. Het is het beste om uw vragen van tevoren op te schrijven, net als de antwoorden van uw dierenarts.

Enkele mogelijke vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld wanneer je je kat eten en water kunt geven, hoe je het getroffen gebied moet schoonmaken, en wanneer je kunt verwachten dat je kat volledig genezen is.

Hoewel de zorg voor een Maine Coon kat na een operatie cruciaal is, moeten eigenaren niet vergeten om elke dag voor hun majestueuze beest te zorgen!

Hier is een geweldige gids over hoe te zorgen voor uw Maine Coon, juist.

Moeten Maine Coons binnen gecastreerd worden?

Een veel voorkomende misvatting onder katteneigenaren is dat hun kat alleen gecastreerd hoeft te worden als hij naar buiten gaat.

Dit is echter helemaal niet waar.

Hoewel binnenkatten geen kans hebben om andere katten te bezwangeren of zelf bezwangerd te worden, doet castratie meer dan zwangerschap voorkomen. Het verlaagt ook het risico op bepaalde vormen van kanker en voorkomt gedragsproblemen zoals agressie en sproeien.

Neutratie wordt sterk aangemoedigd voor katteneigenaren, zelfs als hun kat nooit buiten komt.

Als je merkt dat je Maine Coon zich agressiever gedraagt, kijk dan eens naar mijn gids over ‘Agressie bij Maine Coons herkennen en aanpakken‘.

Weten katten wanneer ze gecastreerd zijn?

Sommige baasjes zijn bang dat hun kat een identiteitscrisis krijgt nadat hij gecastreerd is.

Echter, volgens The Humane Society of Charlotte, zal een gecastreerde kat geen emotionele gevolgen ondervinden van zijn castratie (bron 1).

Worden Katten Depressief Na Gecastreerd Te Zijn?

Een gecastreerde kat kan depressief lijken omdat ze vaak minder energiek zijn na de operatie. Dit is echter te wijten aan een verminderde geslachtsdrift, en castratie leidt niet tot depressie bij katten.

Heeft castratie invloed op de persoonlijkheid van een kat?

Hoewel castratie bepaalde gedragingen van een kat beïnvloedt, zal het de aangeboren persoonlijkheid van uw Maine Coon niet veranderen.

Een liefdevolle Maine Coon zal na de operatie nog steeds liefdevol zijn.

Evenzo zal een Maine Coon die wantrouwend is ten opzichte van mensen, niet plotseling vertrouwend worden nadat hij gecastreerd is.

Weet u niet zeker wat u van een Maine Coon persoonlijkheid mag verwachten? Geen probleem, kijk snel naar mijn informatieve artikel over dit onderwerp: ‘Maine Coon Persoonlijkheid‘.

Conclusie

Als je een Maine Coon hebt, is sterilisatie waarschijnlijk een stap die je al hebt overwogen.

Het kan moeilijk zijn om de beste leeftijd te bepalen om een Maine Coon te steriliseren, maar de consensus is dat een Maine Coon het beste gecastreerd kan worden tussen de leeftijd van vier en zes maanden.

Door uw Maine Coon kat te castreren, vermindert u ongewenst gedrag, evenals het risico op bepaalde infecties en kankers. Hierdoor zal uw kat een langer en gelukkiger leven hebben.

Gerelateerde vragen

Groeit een kat minder als hij gecastreerd wordt?

Een veel voorkomende misvatting is dat het castreren van een kat de groei van de kat zal belemmeren, maar dit is niet waar. Een kat die gecastreerd is loopt geen risico op groeistoornissen (bron 1).

Wanneer moet ik een Maine Coon poes steriliseren?

U kunt een Maine Coon kitten op elk moment steriliseren als het twee pond is geworden, maar de meeste mensen geven er de voorkeur aan hun kitten te steriliseren als het tussen de vier en zes maanden oud is.

Wanneer beginnen Maine Coons met sproeien?

Maine Coons beginnen gewoonlijk te sproeien wanneer ze geslachtsrijp zijn, wat typisch is tussen de leeftijd van acht en tien maanden oud. In sommige gevallen, echter, kunnen Maine Coons beginnen met sproeien als ze nog maar zes maanden oud zijn.

Plaats een reactie