Beste Maine Coon Kattenluiken

Het toevoegen van een kattenluik aan uw huis is een geweldige manier om uw kat vrijheid en onafhankelijkheid te bieden, maar het vinden van Maine Coon kattenluiken kan een moeilijk proces zijn.

Omdat deze katten zo groot zijn, hebben veel eigenaren moeite om een kattenluik te vinden dat geschikt is voor hun Maine Coon.

De beste Maine Coon kattenluiken zijn groot genoeg voor de ongewone grootte van dit ras. Meestal zijn ze tussen de 6 en 13 inch breed en tussen de 6,5 en 17,5 inch hoog, maar de exacte afmetingen hangen af van de grootte van uw kat. U kunt het beste een kattenluik met microchip installeren, om te voorkomen dat ongewenste bezoekers binnenkomen.

Uw kat een veilige toegang tot de buitenwereld bieden kan een heerlijk verrijkende ervaring zijn, en kattenluiken zijn meestal de beste manier om dat te doen.

Lees verder om erachter te komen welk kattenluik het beste is voor jouw Maine Coon kat.

Maine Coon kattenluiken

De Maine Coon is een van de beroemdste kattenrassen ter wereld, en ze staan alom bekend als het grootste gedomesticeerde kattenras dat er bestaat.

Een Maine Coon kan tussen de 8 en 25 pond wegen, en sommige recordbrekende Maine Coons hebben zelfs een gewicht van 35 pond bereikt! Zie ons artikel ‘Grootste Maine Coon katten ter wereld‘ om te ontdekken of u misschien ook een recordbrekende kat bezit!

Hoewel hun grote formaat hen zeer gewild maakt bij veel katteneigenaren, kan dit ook enkele unieke uitdagingen opleveren.

Aangezien de meeste katten gemiddeld tussen de 7 en 10 pond wegen, zijn de meeste kattenbakken, krabpalen en andere kattenbenodigdheden er slechts in één maat. Helaas geldt dit ook voor kattenluiken.

Als u uw Maine Coon toegang tot de buitenwereld wilt geven, heeft u een extra groot kattenluik nodig.

Dus, waarom zou je in de eerste plaats een kattenluik willen installeren?

Hier zijn enkele redenen waarom kattenluiken voordelig kunnen zijn voor zowel u als uw Maine Coon:

Verrijking

Uw kat vrij buiten laten rondlopen brengt veel gevaren met zich mee, zoals:

 • Auto’s
 • Wilde Dieren
 • Letsel
 • Ziekten

Voor een volledige lijst van de bedreigingen, lees dit artikel.

Echter, als u een veilige tuin heeft waar uw Maine Coon niet uit kan ontsnappen, is het laten verkennen van de buitenlucht een geweldige manier om uw kat te verrijken.

Deze intelligente katten kunnen zich vervelen en destructief worden zonder voldoende stimulatie, dus de vele bezienswaardigheden, geluiden en geuren van het buitenleven zijn een feest voor de zintuigen van uw kat!

Gemak

Als u uw Maine Coon al buiten toelaat, of als u regelmatig binnendeuren opent en sluit op verzoek van uw kat, dan is een kattenluik misschien wel een van de handigste aankopen die u ooit kunt doen.

Zelfs de zachtaardige Maine Coon kan veeleisend zijn, vooral als het gaat om naar buiten gaan of het betreden van verschillende kamers!

Kattenluiken bieden een veilige, handige manier voor uw kat om door uw huis of de buitenwereld te navigeren zonder menselijke tussenkomst.

Privacy

Als je vanuit huis werkt, of gewoon geniet van rust en stilte weg van huisgenoten of andere familieleden, is het gesloten houden van de deur een belangrijke manier om wat privacy te krijgen.

Helaas kan het een echte pijn zijn om je wispelturige katachtige om de paar minuten dezelfde kamer in en uit te laten gaan.

Door een kattenluik of kattendeur te installeren, heeft u toch de privacy van een gesloten deur, terwijl u uw kat meer vrijheid en onafhankelijkheid geeft.

Als u echter geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een kattenluik, vraagt u zich misschien af, passen Maine Coons door kattenluiken?

Helaas, de enorme Maine Coon formaat betekent dat gewone kattenluiken zelden werken voor dit ras. Dit betekent dat het beste type kattenluik voor een Maine Coon groter is dan het gemiddelde kattenluik.

Natuurlijk hangt het vinden van het juiste kattenluik voor uw situatie ook af van:

 • De grootte van uw kat
 • Waar u het wilt installeren

Het is ook belangrijk om te overwegen of u al dan niet wilt dat het kattenluik reageert op de microchip van uw kat (we zullen dit onderwerp later in het artikel behandelen) (bron 1).

Welke Maat Kattenluikje Voor Een Maine Coon

Maine Coons kunnen sterk in grootte verschillen, wat betekent dat de grootte van een Maine Coon kattenluik per kat verschilt.

In feite kan de ideale grootte van een kattenluik variëren van 6 x 6,5 inch tot 13 x 17,5 inch!

Als u zich afvraagt, welke maat een kattenluik moet hebben, zult u misschien verbaasd zijn om te horen dat dit enig onderzoek van uw kant vergt.

Als algemene regel geldt dat uw kattenluik twee centimeter breder moet zijn dan de maximale breedte van uw kat, en twee centimeter hoger dan zijn hoogte.

De meest precieze manier om de ideale grootte van het kattenluik te bepalen is echter door het uit te testen!

Neem een stuk karton en knip er een klein vierkantje in, te beginnen bij ongeveer 6 x 6 centimeter. Als het vierkantje er eerst klein uitziet, maak je dan geen zorgen!

Katten staan bekend om hun flexibiliteit, en je zult misschien verbaasd zijn over hoe gemakkelijk je Maine Coon door een kleine ruimte past.

Moedig uw Maine Coon aan om het gat in te gaan door uw kat aan de ene kant van het karton te zetten, en een traktatie aan de andere kant.

Deze stap werkt meestal het beste in een gang of deuropening, zodat uw kat niet via de zijkant kan ontsnappen!

Als uw kat niet door het gat kan lopen, knip dan geleidelijk steeds grotere stukken karton tot de Maine Coon er wel doorheen kan lopen.

Als het erop lijkt dat uw kat er gemakkelijk en comfortabel doorheen kan lopen, meet dan het vierkant op.

Als je geluk hebt, kun je misschien een kattenluik van deze grootte vinden, hoewel sommige Maine Coon eigenaren in plaats daarvan hondenluiken moeten kopen.

Kattenluik Vs Kattendeur

Kattenluiken en kattenluiken worden vaak door elkaar gebruikt, maar deze uitdrukkingen kunnen ook twee heel verschillende dingen aanduiden.

Specifiek bevatten kattenluiken altijd een klep die achter uw kat sluit wanneer hij erdoor naar binnen of naar buiten gaat.

Meer gespecialiseerde kattenluiken kunnen aan beide zijden worden vergrendeld of reageren alleen op de microchip van uw kat.

Kattenluiken, aan de andere kant, kunnen soms verwijzen naar eenvoudige gaten gesneden door binnenmuren en deuren. Voor deze deuren zijn geen kattenluikjes nodig, omdat ze gewoon dienen om uw kat binnen het huis te laten lopen.

Dit is een handige manier om uw kat naar believen elke kamer in en uit te laten gaan, zonder dat u voortdurend deuren hoeft te openen en te sluiten.

Hoe kiest u een kattenluik?

Een kattenluik kopen kan een stuk moeilijker zijn dan je aanvankelijk zou denken, en als je een Maine Coon bezit, maakt dat het alleen maar ingewikkelder.

Daarom, als u zich overweldigd voelt, is hier een handige kattenluik koopgids, zodat u het perfect passende kattenluik voor u en uw kat kunt vinden.

1. Maat

Als u naar een maattabel voor kattenluiken kijkt, maar de afmetingen van uw kat niet kunt vinden, vraagt u zich waarschijnlijk af: past een Maine Coon door een kattenluik?

Nadat u uw Maine Coon heeft opgemeten en heeft getest hoe groot het deurtje moet zijn, gaat u op zoek naar kattenluikjes die voldoen aan de afmetingen van uw kat.

Als u geen kattenluik kunt vinden dat groot genoeg is, zult u in plaats daarvan waarschijnlijk een hondenluik moeten kopen.

2. Plaats van de deur

De plaats van de deur van uw kat bepaalt de dikte van het kattenluik.

Als u het kattenluik in een dikke muur wilt plaatsen, hebt u een veel dikker kattenluik nodig, en misschien moet u zelfs een tunnelverlenger aanschaffen om hem lang genoeg te maken.

3. Type deur

Tot slot moet u bepalen wat voor soort deur u wilt.

Als u op zoek bent naar een binnendeur voor katten, hebt u misschien helemaal geen klep nodig.

Voor buitendeuren voor katten wilt u misschien een kattenluik dat reageert op de microchip van uw kat of op een magneet aan de halsband van uw kat.

Vervolgens moet u bepalen of u een kattenluik wilt dat op slot kan of niet.

Gelukkig zijn er online tonnen opties, dus u vindt gegarandeerd iets dat voor u werkt.

Beste Microchip Kattenflap Voor Grote Kat

Als u een kattenluik voor uw Maine Coon wilt aanschaffen, heeft u waarschijnlijk al veel gehoord over microchip kattenluiken. Deze kattenluikjes gaan alleen open als de microchip van uw kat ze activeert.

Hier zijn enkele redenen waarom de meeste eigenaren microchip kattenluikjes het beste vinden voor hun katten:

Elimineert ongewenste gasten

Gewone kattenluiken stellen uw huis helaas open voor elke buur- of zwerfkat.

De meest populaire reden voor microchip kattenluiken is daarom dat ze voorkomen dat ongewenste bezoekers uw huis binnenkomen.

In extreme gevallen kunnen stinkdieren, wasberen en andere wilde dieren ook uitvinden hoe ze kattenluikjes moeten gebruiken!

Microchip kattenluiken laten alleen de door u geregistreerde gechipte huisdieren toe om naar binnen en buiten te gaan zoals ze willen.

U kunt zoveel huisdieren registreren als u wilt

Als je meerdere huisdieren hebt, hoef je je geen zorgen te maken.

Bij de meeste microchip kattenluiken kunt u namelijk tot dertig verschillende microchips registreren, zodat uw hele dierenmenagerie de deur kan gebruiken.

Pas de toegang van uw kat aan

Microchip kattenluiken zijn veel geavanceerder dan gewone kattenluiken:

 • U kunt zelf bepalen wanneer deze kleppen vergrendelen en ontgrendelen.
 • Je kunt zelfs de instelling veranderen op basis van verschillende microchips

Als u bijvoorbeeld een van uw katten naar buiten wilt laten, maar de andere niet, kunt u het kattenluik gemakkelijk aanpassen om selectief slechts één kat door te laten.

Dit is ook perfect om een routine in te stellen, zodat uw kat ’s nachts of op andere onverwachte momenten niet naar buiten kan.

Als u een kattenluik zoekt voor een grote kat, is een van de meest populaire opties is deze verkocht via Amazon. Deze deur kan worden geïnstalleerd in verschillende materialen, en u kunt ook afzonderlijk extra accessoires kopen voor gespecialiseerde materialen zoals baksteen.

Klik op bovenstaande link om de amble positieve reviews te lezen.

Een andere geweldige optie is dit kattenluik (link naar Amazon) met drie verschillende vergrendelingsmogelijkheden:

Hoe een kattenluik monteren

Nadat u de grootte, de plaats en het type van het kattenluik hebt bepaald, moet u het daadwerkelijk plaatsen en installeren.

Hier zijn de stappen die u moet nemen om uw kattenluik te plaatsen:

 • Koop het luikje: Het soort deurtje dat u koopt, hangt af van het materiaal waarin u het gaat installeren. Zorg ervoor dat u een kattenluik koopt dat geïnstalleerd kan worden in het materiaal waarmee u werkt.
 • Locatie bepalen: Kies de plek waar u uw kattenluik wilt installeren. De meeste kattenluiken zitten ongeveer 4 tot 6 centimeter van de grond, hoewel u het misschien een centimeter of wat hoger moet plaatsen voor uw extra grote Maine Coon. Vervolgens kunt u de sjabloon van uw kattenluik gebruiken om aan te geven waar u moet boren en snijden.
 • Ruimte maken: Bij de meeste kattenkleppen moet u in elke hoek boren, en dan met een zaag door het materiaal zagen. Natuurlijk moet u altijd uw maten dubbel controleren voordat u gaat snijden, want er is geen manier om het ongedaan te maken.
 • Definitieve installatie: Installeer het kattenluik volgens de instructies en zorg ervoor dat het volledig vastzit om schade of zelfs letsel te voorkomen. Nu hoeft u uw kat alleen nog maar aan het deurtje te laten wennen en het te gaan gebruiken.

Conclusie

Het kan in het begin moeilijk zijn om Maine Coon kattenluiken te vinden die passen bij het extra grote formaat van uw kat, maar er zijn genoeg opties op de markt.

De meeste eigenaren kiezen voor een kattenluik met microchip, om ongewenste gasten te voorkomen, maar zelfs een eenvoudig magnetisch kattenluik kan in geval van nood volstaan.

Al met al is het voorzien van een kattenluikje voor uw Maine Coon een geweldige manier om uw kat meer onafhankelijkheid en verrijking te geven.

Grote kattenluik met tunnel

Als u een kattenluik door een muur of dikke deur installeert, moet u misschien een tunnelverlenger voor het kattenluik aanschaffen. Dit maakt het luik lang genoeg om door elke ruimte te kunnen!

DIY Kattenluik

Als u uw deuren liever gesloten houdt, maar er niet van houdt om uw kat de hele dag in en uit uw kamers te laten gaan, kunt u een eenvoudig gat in uw deur zagen dat groot genoeg is voor uw kat om er doorheen te passen.

Plaats een reactie