Beste Maine Coon feitenblad


Maine Coon katten worden steeds populairder als huisdier. Daarom tonen we je vandaag de beste Maine Coon factsheet, zodat je weet wat dit ras echt opmerkelijk maakt.

Maine Coons zijn de grootste gedomesticeerde katten ter wereld, bekend om hun gigantische aanhankelijke persoonlijkheden. Ze hebben een pluizige, semi-waterafstotende vacht en worden tot 40 centimeter lang, maar waren in de 19e eeuw bijna uitgestorven. Deze deskundige mousers hebben een heerlijk speels temperament, waardoor ze ideaal zijn voor de meeste huishoudens en gezinnen.

Als u ook gefascineerd bent door deze majestueuze katachtige, lees dan verder om alles te waarderen wat dit geweldige kattenras te bieden heeft.

Beste Maine Coon feitenblad

Maine Coon katten zijn een van de oudste natuurlijke kattenrassen in Noord-Amerika.

Hun norse gezichten en pluizige vacht hebben hen de laatste jaren tot een ware internetsensatie gemaakt, maar hun persoonlijkheid is meer dan je zou denken.

Om te beginnen zijn deze grote katten ook zeer intelligent en trainbaar!

Maine Coons staan ook bekend om hun hondachtige persoonlijkheden en zijn meestal niet bang om door kinderen te worden gehanteerd.

Als je graag wat Maine Coon feiten en informatie wilt weten, bekijk dan snel ons Maine Coon kattenras informatieblad hieronder.

Leer wat Maine Coon leuke feiten, terwijl je ook te weten komt wat deze grote katten onderscheidt van de typische huiskat.

Leuke feiten over Maine Coon katten

Ben je klaar om een aantal grappige Maine Coon kattenfeiten te ontdekken?

Kijk dan eens naar deze 26 leuke feiten over Maine Coons:

1. Grootste gedomesticeerde kat

De meest unieke eigenschap die Maine Coons onderscheidt van andere gedomesticeerde kattenrassen, is hun grootte.

Maine Coons wegen tot 25 pond en worden beschouwd als goed geproportioneerde katachtigen.

Veel van deze katten bereiken ook een indrukwekkende lengte van 40 centimeter!

In tegenstelling tot mannelijke Maine Coon katten die tussen de 15 en 25 pond wegen, wegen vrouwtjes slechts tussen de 8 en 12 pond.

Deze stevige katachtigen hebben een gespierde bouw en vallen op door hun brede borst en stevige poten, waardoor ze duidelijk verschillen van “normale” huiskatten.

Naast het forse postuur van de Maine Coon kat, zorgt ook de dikke dichte vacht van dit ras ervoor dat deze katten groter lijken.

2. Uiterst liefdevolle, zachte reuzen

Een van de meest unieke eigenschappen van het Maine Coon kattenras, is hun kalme en aanhankelijke temperament.

Ondanks dat ze het grootste gedomesticeerde kattenras zijn, worden deze katachtigen vaak aangeduid als de zachtaardige reuzen van de kattenwereld.

Ze staan bekend om hun volgzame, geduldige en liefdevolle aard, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn als gezinshuisdier.

Naast hun vriendelijke karakter staan Maine Coons bekend om hun loyaliteit en intelligentie. Ze vormen vaak een sterke band met hun mensen zonder al te behoeftig te zijn.

Sommige van deze katachtigen hebben het vermogen om dienstdieren en therapiekatten omdat ze van menselijk gezelschap houden en emotionele steun kunnen bieden wanneer dat nodig is.

Met zulke zachtaardige persoonlijkheden is het geen wonder dat ze een geliefd ras zijn geworden onder kattenliefhebbers.

3. Staatskat van Maine

Het Maine Coon kattenras heeft een speciaal plekje veroverd in de harten van de inwoners van Maine. Zozeer zelfs, dat ze nu de officieel erkende staatskat van Maine, Verenigde Staten zijn!

Maine Coons worden erkend als een van de oudste natuurlijke kattenrassen in Noord-Amerika.

Hoewel er talrijke theorieën en mythen bestaan over de oorsprong van dit ras, wordt aangenomen dat deze grote katten hun oorsprong vinden in deze staat.

4. Film Sterrendom

Maine coons zijn zeer geliefde huisdieren. Maar ze hebben ook hun stempel gedrukt op het witte doek als charismatische dierenacteurs!

Deze schattige katachtigen hebben de harten van miljoenen mensen gewonnen met hun sierlijke optredens op het witte doek en hun charmante persoonlijkheden.

Enkele opmerkelijke Maine Coon filmsterren zijn:

 • “Church” (gespeeld door Leo) uit de nieuwe Pet Sematary
 • “Juffrouw Norris” (gespeeld door Maximus) uit Harry Potter

Deze Maine Coon kat filmoptredens laten de speelse aard en het unieke uiterlijk van de katachtige zien, waardoor ze een hit zijn bij het publiek van alle leeftijdsgroepen.

Bekijk enkele andere beroemde Maine Coon katten:

5. Bijna uitgestorven

Maine Coons worden wereldwijd erkend om hun vriendelijke persoonlijkheid en unieke uiterlijk.

Er was echter een tijd dat deze pluizige katachtigen bijna uitstierven door verschillende factoren.

De populariteit van het ras liep sterk terug in de 19e eeuw toen nieuwe en meer exotische kattenrassen uit het buitenland de schijnwerpers stalen.

Bovendien leidde kruisingen ook tot de verwatering van de verre kenmerken van het ras, waardoor het voortbestaan ervan verder werd bedreigd.

Gelukkig maakte het Maine Coon kattenras een comeback in de 20e eeuw, dankzij dierenliefhebbers.

In 2019 vermeldde de Cat Fanciers Association de Maine Coon kat als het vijfde meest populaire kattenras om te bezitten.

6. Semi-waterafstotend bont

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van de Maine Coon kat is zijn ruime en dichte vacht, waarvan veel mensen zich niet realiseren dat deze semi-waterafstotend is!

De pluizige vacht van deze enorme huiskatten heeft natuurlijke waterbestendige eigenschappen die helpen voorkomen dat waterdruppels in hun vacht trekken, waardoor ze sneller kunnen zwemmen.

Deze ongelooflijke eigenschap helpt hen ook warm te blijven in koude en frigide temperaturen.

7. Eten met hun poten (Messy Eaters)

Een ander kenmerk dat Maine Coons onderscheidt van andere katachtigen is hun neiging om hun poten te gebruiken om te eten!

Hoewel alle kattenrassen iets hebben met het vasthouden van hun prooi of voedsel tijdens het eten, is dit gedrag prominenter bij Maine Coon katten en kittens.

Hoe schattig het ook klinkt, katten die met hun poten eten kunnen vaak een beetje rommel achterlaten rond uw voederstation!

Leer enkele andere interessante Maine Coon poot feiten, in dit artikel.

8. Hondachtige Persoonlijkheden

Maine Coons worden vaak beschreven als dieren met een hondachtig karakter.

Ze hechten zich bijvoorbeeld aan hun mensen op een manier die vergelijkbaar is met die van honden. Zo volgen ze hun baasjes door het hele huis, en spelen ze ook graag apporteren als een hond!

Dit is hoe je je Maine Coon kat leert apporteren.

Van Maine Coon katten is ook bekend dat zij dezelfde liefdevolle en gezellige persoonlijkheden vertonen, als honden.

Een andere wow-factor van deze mini-leeuwen is hun verrassend rustige en geduldige temperament.

9. De Sociale Vlinder

De Maine Coon kat is een verrassend sociaal kattenras dat graag tijd doorbrengt met zijn menselijke familie.

Dit ras wordt beschouwd als zeer geduldig en vriendelijk ten opzichte van jonge kinderen, en andere huisdieren (met uitzondering van kleine knaagdieren).

Maine Coon katten maken graag deel uit van een gezin, maar kunnen zich vervelen als ze lange tijd alleen gelaten worden.

Of het nu hun hoge trainbaarheid of inlichtingen die hen ertoe aanzet zo sociaal te zijn, weten we niet. Hoe dan ook, ze lijken te gedijen op sociale interacties.

Ondanks hun sociale aard suggereerde een Amerikaans onderzoek echter dat slechts 1/3 van de Maine Coon katten schootkatten zijn.

De rest van het ras zit liever naast of in de buurt van hun baasjes, dan bovenop hen. Wat, gezien hun grootte, een zegen kan zijn!

10. Ze zijn zeer trainbaar!

De meeste kattenrassen hebben een onafhankelijke inslag, waardoor ze minder trainbaar zijn. Desalniettemin zijn Maine Coons behoorlijk intelligente wezens, die veel trucjes kunnen leren.

Ze staan erom bekend dat ze reageren op commando’s, net als onze hondenvrienden.

Enkele populaire Maine Coon trucjes die Maine Coon eigenaren hun haarballen graag leren, zijn:

 • Zitten
 • Staying
 • halen
 • Handdrukken
 • Rolling Over

Als u uw slimme kat wilt trainen om deze trucs te doen, lees dan dit Maine Coon trainingsgids.

11. Geniet van wandelingen aan de lijn

Maine Coon katten zijn actieve, speelse en nieuwsgierige katachtigen, beroemd om hun liefde voor verkenning en avontuurlijke geest.

In tegenstelling tot de meeste katachtigen heeft dit kattenras een meer relaxte persoonlijkheid, zodat ze graag met hun baasjes op stap gaan, en het is zelfs mogelijk om ze met een tuigje te trainen.

Maine Coons worden minder afgeschrikt door onbekende ervaringen, waardoor ze ideale wandelmaatjes zijn!

Dit zijn de beste ontsnappingsvrije Maine Coon kattentuigjes.

12. Maine Coon katten spelen Fetch!

Maine Coon katten zijn één van de slimste kattenrassen in de wereld, dus natuurlijk graag nieuwe dingen leren.

Ze houden van activiteiten die hun fysieke en mentale mogelijkheden uitdagen, dus apporteren (zoals een hond zou doen) is een uitstekende manier om hen mentaal te stimuleren.

De liefde van Maine Coons voor apporteren is nog een andere reden waarom deze grote katten bekend staan als “hondenkatten”.

13. Trage groei

De enorme omvang van de Maine Coon kat is een van de belangrijkste dingen die kattenbewonderaars in dit ras aantrekt.

Toch is het opmerkelijk dat dit kattenras anders is dan ‘normale katten’ omdat het een relatief langzame groei kent.

Terwijl ‘normale katten’ op 2-jarige leeftijd volgroeid zijn, bereikt de Maine Coon pas op 3-5-jarige leeftijd zijn volle omvang.

14. Veel verschillende kleuren en patronen

Maine Coons komen voor in een reeks prachtige bontpatronen en tinten.

Volgens de Cat Fanciers Association hebben ze in totaal 75 verschillende vachtkleuren en patronen, wat betekent dat het mogelijk is om een Maine Coon te vinden in bijna elke mogelijke vachtkleur!

Enkele van de meest voorkomende Maine Coon vachtpatronen zijn:

 • Rook
 • Schaduw
 • Schildpad
 • Tabbies
 • Solid
 • Bicolor
 • Parti-Color

Bekijk onze Maine Coon vacht kleurengidsom meer te weten te komen over de beschikbare kattenkleuren.

15. Lynx Tip Oren

Van Maine Coons wordt aangenomen dat zij door evolutionaire aanpassing lynxpunten of oorpluimen hebben.

Deze piekerige haren beschermen hun oren tegen omgevingsfactoren zoals:

Er wordt ook gedacht dat ze het gehoor van de Maine Coon kat vergroten door het geluid in de gehoorgang te leiden.

Als u meer wilt weten over Maine Coon Lynx Tipszorg ervoor dat je mijn artikel leest.

16. Gezinsvriendelijke

Deze zachte reuzen zijn zeer geschikt voor het gezinsleven.

Ze zijn goedmoedig en gedijen goed in gezinnen met kinderen, katten en andere huisdieren zoals honden.

Als je je afvraagt, zijn alle Maine Coon katten vriendelijk, dan lees dan deze kattengids.

17. Ze zijn vocaal!

Vergeleken met sommige andere kattenrassen zijn Maine Coon katten behoorlijk vocaal!

Ondanks dat ze niet het standaard ‘miauw’ geluid maken dat door ‘normale’ kattenrassen wordt gebruikt, hebben Maine Coons toch een breed scala aan vocalisaties, waaronder yowls, chirps en trills.

Maine Coon katten gebruiken hun grote verscheidenheid aan geluiden om met hun mensen te communiceren.

Leer over de Vreemde Maine Coon geluiden die deze grote katten maken, door deze kattengids te lezen.

18. De Polydactyl Maine Coon

Polydactyl Maine Coons worden geboren met een extra teen aan hun poot.

Tijdens de vroege fase van de ontwikkeling van dit kattenras werden veel Maine Coons beschouwd als polydactyl.

Deze fysieke kattentrek wordt door de Cat Fanciers Association als ongewenst beschouwd.

Mettertijd hebben Maine Coon fokkers deze extra teen geleidelijk uit het Maine Coon kattenras gefokt, hoewel er nog steeds polydactyle Maine Coons bestaan.

Meer informatie over de polydactyle Maine Coon kat.

19. Langste Maine Coon kat

Volgens het Guinness Book of World Records was de grootste Maine Coon kat aller tijden een kater genaamd Maymains Stewart Gilligan, ook bekend als Stewie.

Stewie mat een indrukwekkende 123 cm of 48.5 inches van neus tot staart.

Hij hield het record van de grootste van zijn ras van augustus 2010 tot zijn overlijden in februari 2013.

Een Maine Coon kat genaamd Barivel wordt nu beschouwd als de langste huiskat, levend.

Deze Maine Coon kater woont in Italië en heeft een indrukwekkende lengte van 47,2 centimeter. Lees hier over hem.

20. Grote Klimmers

Terwijl de meeste kattenrassen graag dicht bij de grond blijven, zijn Maine Coons de uitzondering.

Deze kitties hebben sterke klauwen die hen in staat stellen om met gemak hoog te klimmen.

Maine Coons zijn uitermate geschikt om op uw aanrecht te springen, en er wordt gedacht dat ze tot 7 à 8 meter hoog kunnen springen.

Maar hoe hoog kan een Maine Coon kat in werkelijkheid springen? Ontdek het nu.

21. Gedacht om een deel wasbeer te zijn

Vanwege hun mysterieuze afkomst zijn er veel mythen over het Maine Coon kattenras.

Eén zo’n volksverhaal suggereerde dat Maine Coons deels wasbeer zijn.

Hoewel de oorsprong van de Maine Coon altijd onderwerp van speculatie is geweest, hebben wetenschappers bewezen dat het biologisch onmogelijk is dat katten genetische verwantschap hebben met wasberen.

Lees meer over waarom zoveel mensen denken dat Maine Coon katten zijn deels wasbeer.

22. Maine Coons waren wilde katten

Hoewel Maine Coon katten nu volledig gedomesticeerde katachtigen zijn, was dit niet altijd het geval.

Maine Coons waren oorspronkelijk wilde katten die rondzwierven in de staat Maine, in de Verenigde Staten.

Deze katachtigen bezitten nog steeds hun overlevingsinstincten zoals jagen, wat betekent dat ze in het wild zouden kunnen overleven!

23. Hou van water

Misschien door hun dichte, semi-waterafstotende vacht zijn Maine Coons beroemd om hun liefde voor water.

In tegenstelling tot ‘normale’ kattenrassen vinden de meeste Maine Coon katten het heerlijk om in het water rond te spetteren. Van sommige is zelfs bekend dat ze kunnen zwemmen!

Ceen Maine Coons zwemmen? Ontdek het nu door mijn artikel te lezen!

24. Beste Kat Winnaar

Cosey, een twee jaar oude Maine Coon kat superster won de beste van de show op de allereerste Noord-Amerikaanse kattenshow in 1895.

Hier zijn enkele andere beroemde Maine Coon katten.

25. Mysterieuze Oorsprong

De ware oorsprong van deze prachtige katten heeft een element van mysterie!

Er zijn talrijke kleurrijke theorieën over het ontstaan van dit ras. Eén zo’n theorie suggereert dat Maine Coons het resultaat zijn van een kruising tussen huiskatten en wilde katten.

Een andere populaire theorie suggereert dat deze grote katten de afstammelingen zijn van langharige katachtigen, gekocht door Amerikaanse zeelieden, uit Azië en Europa.

Ongeacht deze theorieën is de ware oorsprong van deze grootste katten nog steeds een mysterie dat moet worden opgelost.

26. Drievoudige Bontjas

Maine Coons hebben een luxueuze drielaagse vacht.

Ze hebben een dikke bovenvacht die vergezeld gaat van twee zachte en isolerende onderlagen die hen in staat stellen warm te blijven in vrieskou, en droog in natte omstandigheden.

De dikke dichte vacht van de Maine Coons is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom Maine Coons het niet erg vinden om in een plas water te plonzen.

Conclusie

Hoewel alle kattenrassen enkele verre capaciteiten en kwaliteiten hebben, zijn Maine Coons enig in hun soort.

Of u nu geïntrigeerd bent door hun mysterieuze oorsprong, hondachtige persoonlijkheden, of hun verscheidenheid aan vachtpatronen, u bent niet alleen, want deze katten hebben de harten van miljoenen wereldwijd veroverd.

Er is veel dat dit grote kattenras echt opmerkelijk maakt, zoals blijkt uit onze beste Maine Coon factsheet!