Beschermen Maine Coons hun eigenaars?


Als je nog nooit een Maine Coon hebt gehad, of hebt gemerkt dat je Maine Coon zich vaak aan je vastklampt, vraag je je misschien af of Maine Coons hun eigenaars beschermen?

Love it or hate it, Maine Coons klampen zich vast aan hun baasjes, vooral als jij hun favoriete mens bent! Lees verder om erachter te komen waarom ze dit doen.

Maine Coons zijn hondachtig in hun beschermende instincten en zullen er vaak een persoonlijke missie van maken om hun familie, vooral jonge kinderen, of hun speciale iemand te beschermen. Ze zijn fel loyaal en dat wordt weerspiegeld in hun behoefte om hun baasjes te beschermen.

Of je nu te maken hebt met een overmatig aanhankelijke Maine Coon, of benieuwd bent naar wat je kunt verwachten als je met een Maine Coon leeft op het gebied van beschermingsdrang, je bent hier op de juiste plaats!

Deze uitgebreide gids over Maine Coons en hun beschermende aard zit boordevol verbazingwekkende weetjes die je niet wilt missen.

Beschermen Maine Coons hun eigenaars?

Maine Coons zijn mystieke en mysterieuze katachtigen uit de koude bossen van Maine.

Deze grote katten moesten evolueren om te leren vechten en jagen in de dichte wildernis van Maine of ze riskeerden de hongerdood.

Hoewel we niet precies weten waar ze vandaan komen, weten we wel waar ze zich ontwikkelden tot de ongelooflijke dieren die we nu kennen en liefhebben.

Hun behoefte om te jagen en te overleven heeft Maine Coons instinctief geleerd om voorzichtig en beschermend te zijn, daarom zijn de Maine Coon katten nu een van de enige kattenrassen in leven, die zich gedragen als waakhonden!

De beschermende eigenschappen van het Maine Coon kattenras worden echter vaak net zo verkeerd begrepen als veel andere aspecten van dit mysterieuze ras.

Er zit meer achter de beschermende instincten van de Maine Coons dan alleen maar openlijk en enthousiast van je te houden. Maine Coons zijn ook diepe en emotionele wezens die zeer complexe persoonlijkheden en hechtingsstijlen hebben.

Dus zijn Maine Coon katten beschermend voor hun baasjes? Het korte antwoord op deze vraag is ja!

Als u op zoek bent naar een lang antwoord, wel, dan zult u verder moeten lezen om meer fascinerende feiten te leren over dit voorheen wilde kattenras.

Tekenen dat je kat je beschermt

Zijn katten beschermend, of hebben mensen het zich verbeeld?

Katten kunnen beschermend zijn voor hun menselijke familie, maar hoe en waarom is niet altijd duidelijk.

Er zijn echter genoeg verklikkerlichten dat uw kat zich beschermend voelt over u, uw familie, of gewoon zichzelf. Van het patrouilleren langs de grenzen van je huis tot het aan je zijde blijven staan alsof je een Siamese tweeling bent.

Hier zijn enkele andere gemakkelijk te herkennen tekenen dat uw kat u beschermt (bronnen 1,2):

1. Gehurkte en gespannen houding

Als uw Maine Coon in een gehurkte, gespannen, klaar om toe te slaan houding zit, wordt dit bijna altijd gezien als een aanwijzing dat hij mogelijk “problemen” verwacht, of zich angstig voelt.

Deze gehurkte, gespannen houding is een uiting van hun instinctieve vecht- of vluchtreactie. Ze zijn klaar om te handelen als het nodig is.

2. Sissend

Sissen heeft een beetje een tegenstrijdige betekenis.

Sissen als het gaat om bescherming is een teken dat je kat degene, of wat dan ook, die in de buurt is, waarschuwt om weg te blijven.

3. Geschrokken verwijde pupillen

Verwijde pupillen zijn een teken dat je kat echt een oogje in het zeil probeert te houden.

Verwijde pupillen zorgen ervoor dat er meer licht wordt geabsorbeerd en vergroten het zicht van uw Maine Coons.

Als ze een probleem voorzien zullen hun pupillen zich verwijden om hen beter voor te bereiden op het komende “conflict”.

4. Spitse oren

Als uw Maine Coons oren gespitst zijn, luisteren ze aandachtig naar alles wat ongewoon is.

5. Snelle staartbewegingen

Een snelle heen-en-weergaande staartbeweging is een teken dat uw Maine Coon extra attent is.

Deze beweging zal bijna altijd het gevolg zijn van het feit dat uw kat het ding heeft gezien waartegen hij u probeert te beschermen.

6. Blootliggende Tanden

Een dier dat zijn tanden ontbloot is een universeel teken van agressie in het dierenrijk.

Vooral apen zien glimlachen als een teken van agressie!

Als het om katten gaat, doen ze het meestal als een methode om een potentieel roofdier af te schrikken voordat het tot een echt gevecht komt.

Blootgestelde tanden en sissen gaan vaak hand in hand.

7. Nabijheid

Als je merkt dat je Maine Coon nog meer tijd onaangenaam dicht bij je doorbrengt dan ze normaal zouden doen, kan dat een teken zijn dat ze je proberen te beschermen door je dichtbij te houden.

Je kunt immers onmogelijk voor jezelf zorgen (in hun gedachten), dus moeten ze er voor je zijn.

8. Patrouillerend

Als uw kat een van de volgende dingen doet, zijn ze waarschijnlijk op zoek naar problemen en willen ze dat zo snel mogelijk weten, zodat ze het u kunnen laten weten:

  • Patrouilleren door het huis
  • Buiten rondlopen
  • Rond de randen van de kamer ijsberen

Dit is vrij algemeen gedrag bij Maine Coon katten in het bijzonder, die over het algemeen worden gezien als de honden van de katachtige wereld.

Waarom bewaakt mijn kat mij?

Maine Coons hebben de neiging hun baasjes te bewaken en kunnen behoorlijk angstig zijn of hun geliefde baasje wel in orde is.

Veel mensen nemen aan dat dit komt omdat hun kat territoriaal is. Maar, zijn Maine Coons territoriaal?

Feit is dat Maine Coon katten niet bijzonder territoriaal zijn, althans niet meer dan andere huiskattenrassen.

Dus waarom is mijn kat zo beschermend over mij en waarom bewaakt mijn kat mij?

Hier zijn de meest voorkomende redenen (bronnen 1,2,3):

Liefde

Maine Coon katten zijn beschermend voor hun baasjes, gewoon omdat ze van hen houden.

Zelfbehoud

Katten hebben ook de neiging hun baasjes (u) te bewaken omdat u verantwoordelijk bent voor het verstrekken van voedsel en onderdak en zij willen ervoor zorgen dat hun voedselvoorziening niet stopt!

Kortom, u en uw kat hebben een wederzijds voordelige relatie waarbij u zorgt voor het voedsel en onderdak en uw kat de familiegroep beschermt.

Geblokkeerde deuropeningen

Katten gebruiken het blokkeren van deuropeningen vaak als een van hun middelen om je te beschermen.

In dit geval bewaakt uw kat u omdat ze geloven dat u gevaar loopt of omdat ze gewoon bezorgd zijn over uw welzijn.

Door de deuropening te bewaken kunnen ze de stroom van mensen en dieren in de kamer waar jij je bevindt controleren, of tenminste observeren.

Laat je echter niet misleiden door dit gedrag, want Maine Coon katten zijn nogal slimme katachtigen. Velen zullen ook deuropeningen blokkeren omdat ze een warmwaterleiding onder de vloer hebben gevonden!

Territorium Markering

Uw Maine Coon kan u bewaken als een vorm van territorium markering. Zoals katten hun geur achterlaten op dingen waarvan ze denken dat ze van hen zijn.

Dat heerlijke gevoel als je kat tegen je been aanschuurt is toch geweldig?

Nou, dat is een andere vorm van territorium markering. Uw Maine Coon markeert zijn territorium (u) voor andere katten, en andere dieren misschien, om te zien (ruiken).

Scheidingsangst

Katten worden heel vaak gemotiveerd om hun eigenaar te “bewaken” door gebrek aan sociale interactie of gevoelens van verlatenheid.

Maine Coon katten die te lang alleen gelaten worden, beginnen te overcompenseren door zich als lijm aan hun eigenaar te hechten en overmatig beschermend te worden tegen andere mensen of dieren die in de buurt komen.

Hier is hoe Maine Coon verlatingsangst op te lossen.

Routine

Soms is het bewaken van jou door je kat niets meer dan een onderdeel van hun dagelijkse routine.

De dag van een kat is niet op dezelfde manier gedefinieerd als de onze. Ze hebben geen werk, en ze hoeven niet te jagen voor hun voedsel, dus vullen ze hun dag met luieren en snoozen, en met het patrouilleren van hun koninkrijk.

Als uw kat u bewaakt volgens een soort schema, zoals wanneer u thuiskomt, of wanneer u het eten klaarmaakt, enz, kan het gewoon deel uitmaken van hun dagelijkse routine en niets meer.

Tekenen van een overbeschermende kat

Je zou nu een vrij goed idee moeten hebben waarom onze katten de behoefte kunnen voelen om ons te beschermen en hoe die behoefte zich manifesteert – in de vorm van patrouilleren, enz.

Of je het nu leuk vindt of niet, dat is nu eenmaal een deel van wie katten zijn. Maar kunnen katten overbezorgd zijn? Het korte antwoord is ja!

Hier zijn tekenen om op te letten die erop kunnen wijzen dat uw kat overbeschermend is (bronnen 1,2):

1. Jaloezie

Maine Coon jaloezie is het echte werk. Ik heb de oorzaken ervan opgesomd hier.

Deze grote katten zijn totale softies als het gaat om hun eigenaren en helaas, als ze het gevoel hebben dat ze niet een groot genoeg deel van de liefde van hun eigenaar krijgen, worden ze gekleineerd.

Als uw kat overdreven beschermend is wanneer u tijd doorbrengt met andere leden van het gezin of andere dieren is dat een vrij solide indicator dat uw kat lijdt aan vlagen van jaloezie.

2. Sissen

Sissen is een teken dat je kat je beschermt.

Maar over-the-top sissen en het volgen met die kleine valse sprongen die katten plegen te doen is een stap te ver.

Als uw kat voelt dat u of zij zich echt bedreigd voelen, zullen zij eerder sissen.

3. Bijten of krabben

Bijten of krabben is nooit goed. Hier is hoe het probleem op te lossen.

Katten mogen aan je handen knabbelen of je bijten als ze spelen, maar agressieve beten en krassen, die bloed trekken en vaak gepaard gaan met gesis, zijn niet ok├ę.

Dit soort beten zijn een teken dat uw kat overbezorgd is.

Dit is vooral problematisch als uw kat agressief is tegen andere huisdieren en kleine kinderen. Ze kunnen en zullen zichzelf of anderen pijn doen.

4. Hijgend

Hijgen is het best te omschrijven als het snel uitademen van uw kat.

Het klinkt precies zoals je zou denken en is mogelijk een teken dat je kat gefrustreerd of gestrest is.

Honden hijgen ook, dus als je ervaring hebt met honden zul je het geluid waarschijnlijk herkennen.

Hijgen kan ook een teken zijn van een medisch probleem zoals ademhalingsproblemen, dus het kan een reis naar de dierenarts vereisen.

5. Zeer gebogen rug

Als uw Maine Coon kat een sterk gebogen rug heeft kan dit een teken zijn dat ze extreem gestrest zijn.

Mocht u merken dat uw kat consequent en over schijnbaar niets zijn rug buigt, dan kan dat een teken zijn dat hij zich overspannen en overbezorgd over u voelt.

Dit is een van de subtielere tekenen, dus let er zeker op.

6. Weigeren om van je af te komen

Een teken van overbezorgdheid dat vaak voor lief kan worden aangezien, is een kat die weigert van je af te gaan, of je even met rust te laten.

Katten zijn niet altijd de beste in het begrijpen en respecteren van grenzen, maar ze moeten je toestaan ze van je af te tillen en weg te blijven.

Een kat die niet wil afstappen en anderen niet laat naderen is een slecht teken en berust meestal op overbeschermende instincten vermengd met verlatingsangst.

Hoe om te gaan met een overbeschermende Maine Coon kat

Een overbezorgde kat loopt het risico zichzelf en anderen pijn te doen. En, op een meer oppervlakkig niveau, is het super vervelend!

Een aanhankelijke, vijandige, voortdurend op scherp staande kat is geen goede metgezel, dus het is iets dat onmiddellijk moet worden aangepakt.

Daarom volgen hier enkele Maine Coon tips voor het omgaan met een overbezorgde kat:

Zoek naar patronen en triggers

Tenzij uw kat volledig ontspoord is, zal hij niet elke seconde van de dag overdreven beschermend zijn.

Daarom kunnen we op zoek gaan naar patronen of triggers waardoor uw kat zich op een bepaalde manier gaat gedragen.

Door de triggers te identificeren kunt u ze verwijderen of stappen ondernemen om de stress die ze bij uw Maine Coon veroorzaken te verminderen.

Hier zijn enkele geweldige manieren om stress bij een Maine Coon kat te behandelen.

Zorg ervoor dat ze niet te lang alleen gelaten worden

Maine Coons die te lang alleen worden gelaten ontwikkelen ernstige verlatingsangst die zich vaak uit in overbeschermende of destructieve manieren.

Als u merkt dat u uw Maine Coon 12 uur per dag, 5 dagen per week alleen laat, dan zal dat niet werken voor uw kat.

Tijd met je kat, zelfs als je gewoon in hetzelfde huis bestaat, betekent de wereld voor hen en is van vitaal belang voor een gelukkige en gezonde Maine Coon.

Positieve versterking

Positieve bekrachtiging is de meest effectieve methode om slecht gedrag bij uw kat te ontmoedigen.

Uw kat straffen voor slecht gedrag werkt niet voor een Maine Coon, omdat ze niet begrijpen waarom ze gestraft worden, en gewoon het gevoel hebben dat u gemeen tegen hen bent.

In plaats daarvan moet je het goede gedrag van een kat belonen.

Wanneer een overbezorgde kat stopt met ijsberen en gewoon gaat liggen, beloon hem dan met een traktatie en wat liefde!

Praat met een dierenarts

Soms zijn de overbescherming en agressie van een kat tekenen dat ze gewond of ziek zijn.

In het geval van vrouwelijke Maine Coon katten kan het ook een teken van zwangerschap zijn.

Als u geen specifieke aanleiding kunt vinden, of als de overbezorgdheid van uw kat zonder enige aanleiding of verandering van levensstijl is ontstaan, kan een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats zijn.

Conclusie

Je zou nu een goed idee moeten hebben over hoe en waarom Maine Coons hun eigenaars beschermen en welke potentieel subtiele methoden ze hebben om je in de gaten te houden.

Je zult je ook gerealiseerd hebben dat de vraag of Maine Coons hun eigenaren beschermen veel ingewikkelder is dan een simpel ja of nee!

Onthoud dat alle beschermendheid van je Maine Coon meestal uit liefde komt. Of ze drukken oprechte liefde voor je uit, of ze voelen zich zelf een beetje ongeliefd.

Ja, Maine Coon katten doen een gezamenlijke inspanning om hun eigenaren en hun families te beschermen, maar dat is niet altijd het geval.

Soms kan het gedrag van uw kat lijken op beschermingsdrang, terwijl het in feite niets meer is dan angst die zich manifesteert.

Ervoor zorgen dat aan de sociale behoeften van uw Maine Coons wordt voldaan, is de sleutel tot het vermijden van een overbeschermende Maine Coon.

Gerelateerde vragen

Waarom beschermt mijn kat mij op het toilet?

Katten zijn opportunistisch. Als ze merken dat je naar het toilet gaat, is de kans groot dat ze weten dat dit een goed moment is om rond te hangen, zonder dat je opstaat en wegloopt.

Katten beschouwen hun baasje instinctief als kwetsbaar als ze naar de badkamer gaan, dus proberen ze hen te beschermen!

Beschermt mijn kat mij terwijl ik slaap?

Katten die bij of op je slapen is niet noodzakelijk een teken van bescherming. Meer een teken van comfort. Je bent ook warm en knus! Maine Coons zijn enorme knuffelbeesten, dus het is geen wonder dat ze een knuffel voor het slapen gaan begeren.

Zijn Maine Coons trouw?

Maine Coons zijn hevig loyaal en zijn graag in de buurt van hun baasjes. Het is een groot deel van de reden waarom ze zo beschermend en knuffelig zijn. Maine Coons zijn misschien wel een van de meest loyale kattenrassen, van alle gedomesticeerde katten.

Plaats een reactie