Bengaalse kat vs Maine Coon


Als je een Bengaalse kat vs Maine Coon vergelijkt om te zien welke beter bij je huishouden past, zul je zeker een metgezel vinden in een van deze twee prachtige rassen!

De Bengaal is een kruising tussen een huiskat en een Aziatische luipaardkat, terwijl de Maine Coon puur huiskat is. Bengaalse katten zijn energieker en onderhoudsvriendelijker, terwijl de Maine Coon meer meegaand en ontspannen is. Beide rassen zijn zeer intelligent en spelen graag, maar de Maine Coon past beter bij gezinnen.

Zowel de Bengaal als de Maine Coon behoren tot de populairste kattenrassen ter wereld, en dat is niet voor niets!

Beide zijn beroemd om hun opvallende, prachtige uiterlijk en unieke persoonlijkheden, maar welke past het beste bij jou? Lees verder om erachter te komen!

Bengaal versus Maine Coon

De Maine Coon is een enorm kattenras met een lange, dikke vacht en een serieuze, wild uitziende uitdrukking.

Ze staan bekend om hun speelse, energieke aard, maar ook om hun zeer aanhankelijk en liefdevolle persoonlijkheid.

Maine Coons hebben veel speeltijd en beweging nodig, maar ze zijn zo zachtaardig en ontspannen dat ze in vrijwel elk huishouden passen. Ter vergelijking: de Bengaal is een uitdagender kattenras vanwege zijn wilde voorouders.

Bengalen worden ingedeeld van F1 tot F5, wat aangeeft hoeveel wild bloed er door hun aderen stroomt.

F1 Bengalen zijn het product van een Aziatische luipaardkat en een huiskat, en ze zijn vaak te wild om als huisdier gehouden te worden.

F1 Bengalen kunnen echter gefokt worden met huiskatten om F2 tot F5 Bengalen te produceren, die nog steeds enkele wilde eigenschappen hebben, maar rustiger zijn door hun huiselijke afkomst (bron 1,2).

Sommige kattenfokkers hebben deze twee beroemde kattenrassen gemengd en creëerden de Maine Coon Bengaal Mix Kat! Lees erover in ons artikel.

Uiterlijk

Over het algemeen hebben Maine Coons een gedrongen, rechthoekige bouw, terwijl Bengalen slanker en meer buisvormig zijn.

De Maine Coon heeft een grote kop met een krachtige, vierkante snuit.

Hun lange, dikke vacht overdrijft hun toch al grote uiterlijk, maar onder al die vacht zit een krachtig, gespierd lichaam.

Ze hebben grote, brede poten die ze ontwikkelden om makkelijker over sneeuw te kunnen lopen, en ze hebben vaak plukjes bont op hun poten en de punten van hun oren.

Ter vergelijking: de Bengaal heeft een kleiner hoofd met grote, ronde ogen.

Hun nek en romp zijn langer dan die van de gemiddelde kat, en ze hebben iets langere achterpoten dan voorpoten.

Hoewel ze iets slanker lijken dan de Maine Coon, zijn ze ook krachtig gespierd en hebben ze meestal ook grote poten.

Bengalen hebben een korte vacht, die soms glinstert door de holle vacht (bron 1).

Kleuren en patronen van vachten

De Maine Coon komt voor in een enorm scala aan verschillende kleuren en patronen.

Ze kunnen niet komen in het colorpoint patroon, noch kunnen ze komen in zeldzame verdunde kleuren zoals:

Ze kunnen er echter wel zijn in de zeldzame:

 • Goud
 • Zilver Rook
 • Schaduwpatroon
 • Schelppatronen

Deze kleuren en patronen zijn zeer zeldzaam en zeer gewild.

Ter vergelijking: Bengalen zijn het enige gedomesticeerde kattenras met rozetvlekken, die over het algemeen alleen bij wilde katten voorkomen.

Alle Bengalen komen voor in een van de twee patronen:

De gevlekte Bengaal is de “klassieke” look, terwijl de rozetten van de gemarmerde Bengaal lijken op de strepen op een klassieke tabby kat.

De meest voorkomende Bengaalkleur is bruin, maar ze kunnen er ook zijn in (bron 1,2):

 • Sneeuwluipaard
 • Sepia sneeuw
 • Sneeuw nerts
 • Zilver
 • Blauw
 • Rook
 • Houtskool
 • Zwart (ook bekend als melanistisch).

Grootte

Omdat Bengalen nauwer verwant zijn aan wilde katten dan Maine Coons, wil je misschien weten of een Bengaal groter is dan een Maine Coon?

Ondanks hun gedomesticeerde afkomst zijn Maine Coons het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, en ze zijn zelfs groter dan Bengalen!

De Maine Coon weegt gemiddeld tussen de 12 en 22 pond, waarbij de katers meestal groter zijn.

Ze zijn tussen de 10 en 16 centimeter groot en tussen de 19 en 40 centimeter lang.

De Bengaal weegt meestal tussen de 8 – 15 pond en is tussen de 8 – 10 inch lang en 14 – 18 inch lang (bron 1).

Gezondheidsproblemen

Alle katten zijn vatbaar voor gezondheidsproblemen, maar sommige rassen hebben meer kans op bepaalde aandoeningen dan andere.

Hieronder verkennen we de gezondheidsaandoeningen van de kattenrassen Maine Coon en Bengaal.

Maine Coon gezondheidsproblemen

 • Spinale spieratrofie: Maine Coons zijn gevoelig voor spinale musculaire atrofie, waardoor de spieren langs de ruggengraat en achterpoten van de kat verslechteren, wat leidt tot mobiliteitsproblemen. Lees meer.
 • Polycysteuze nierziekte: Ook bekend als PKDDit gezondheidsprobleem veroorzaakt de vorming van cysten in de nieren van de kat. Sommige katten ondervinden nooit complicaties van deze ongeneeslijke maar vaak behandelbare ziekte, terwijl anderen er vroegtijdig aan sterven.

Gezondheidsproblemen van Bengaalse katten

Hieronder staan de meest voorkomende Bengaalse gezondheidsproblemen:

 • Progressieve Retinale Atrofie: Deze aandoening zorgt ervoor dat het gezichtsvermogen van de aangetaste kat langzaam verslechtert totdat ze volledig blind zijn. Deze aandoening komt meestal voor het eerst voor tussen 2 en 3 maanden of tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar.
 • Patellaire luxatie: Bij deze aandoening verschuift de knieschijf van zijn plaats, wat leidt tot ongemak en mobiliteitsproblemen. Lees er hier meer over.
 • GI-kwesties: Bengaalse katten zijn vatbaarder voor maagklachten, diarreeen braken dan de meeste katten.
 • Lymfoom: Bengaalse katten lopen een hoger risico op lymfeklierkanker, een vorm van kanker, dan de meeste katten.

Gedeelde gezondheidsproblemen

De Maine Coon en Bengaal delen de volgende gezondheidsproblemen:

 • Hypertrofische Cardiomyopathie: De meest voorkomende vorm van hartziekte bij kattenHCM is een ongeneeslijke en onbehandelbare aandoening waarbij de wanden van het hart van de kat dikker worden tot er geen bloed meer doorheen kan.
 • Pyruvaat Kinase Deficiëntie: Katten met deze aandoening kunnen niet genoeg van het enzym Pyruvate Kinase produceren, dat energie levert aan rode bloedcellen. Zonder dit enzym sterven de rode bloedcellen af voordat ze kunnen worden vervangen, wat leidt tot zwakte en bloedarmoede. Meer informatie.

Behoefte aan oefening

Zowel Maine Coons als Bengalen hebben veel beweging en speeltijd nodig, maar Bengalen worden beschouwd als onderhoudsvriendelijker als het op beweging aankomt.

Zonder voldoende verrijking en speeltijd kunnen beide rassen zoveel verveling en opgekropte energie ontwikkelen dat ze destructief worden, vooral Bengalen.

Als je kat aan de gordijnen klauwt, meubels vernielt of ongepast kauwt, krijgt hij waarschijnlijk niet genoeg beweging.

Maine Coons hebben meestal ongeveer 30 minuten speeltijd per dag nodig in intervallen van 10 – 15 minuten. Ze hebben de neiging om ruw te spelen, dus ze hebben extra duurzaam speelgoed nodig.

Ze hebben ook veel interactief speelgoed nodig, zoals robotmuizen om op te jagen en hun sterke prooidrift te bevredigen.

Ter vergelijking: Bengalen hebben elke dag minstens 30 minuten tot een uur beweging nodig, ook met kortere tussenpozen.

Deze katten houden vooral van klimmen en springen, dus ze zijn dol op toverstaf- en achtervolgingsspeeltjes.

Ze hebben ook een sterke behoefte om te rennen, dus ze hebben binnenshuis veel ruimte nodig of zelfs een kattenwiel (vergelijkbaar met een hamsterwiel) om al die energie eruit te krijgen!

Zowel Bengalen als Maine Coons houden van water, dus het vullen van een teil of bak met water en speeltjes kan kieskeurige katten bezig houden. Ze hebben ook meubels om op te klimmen en springen.

Zowel Bengalen als Maine Coons hebben minstens één extra grote krabpaalen ze hebben veel baat bij planken langs de muren om op te klimmen en te rennen (bron 1).

Intelligentie

Bengalen en Maine Coons behoren tot de intelligentste kattenrassen ter wereld.

Beiden hebben een griezelige liefde voor water, en ze hebben de neiging om apporteren te leren, zelfs zonder dat hun baasjes het hen leren!

Ze pikken ook vrij gemakkelijk trucjes en commando’s op, en veel eigenaren vinden dat clickertraining ze gefocust houdt en minder snel destructief zal worden uit verveling.

De intelligentie van de Bengaal kan hem echter vaak in de problemen brengen. Ze gebruiken hun poten op dezelfde manier als mensen en hebben een talent voor het openen van deuren en laden!

Zowel Maine Coons als Bengalen staan er zelfs om bekend dat ze kranen open draaien zodat ze in het water kunnen spelen!

Als je Je Maine Coon leren apporteren, hier lees je hoe.

Stem

In tegenstelling tot de meeste katten heeft de Maine Coon een tamelijk unieke stem. De meeste katten miauwen, maar Maine Coons kwetteren, trillen of tjilpen als een vogel!

Het zijn zeer vocale wezens en vocaliseren vaak als ze iets willen, zoals eten of aandacht.

Ter vergelijking: de meeste Bengaalse katten miauwen als gewone katten, maar ze zijn niet allemaal vocaal.

Toch zal dit ras eerder uitgesproken zijn dan de Maine Coon, vooral als zijn hoge energieniveau niet wordt beantwoord met de juiste speeltijd en verrijking (bron 1).

Prooidrift

Zowel Bengalen als Maine Coons hebben een ongelooflijk hoge prooidrift.

Door de wilde oorsprong van de Bengaal en de rijke geschiedenis van de Maine Coon als rattenvanger, zijn deze katten uitstekend in staat om muizen en ander ongedierte uit huis te houden.

Als gevolg hiervan zijn Maine Coons en Bengalen echter niet de beste huisdieren als er kleine zoogdieren of vogels in je huis wonen.

Als je huisdieren hebt zoals cavia’s, hamsters, vissen of parkieten, houd ze dan in een aparte kamer van je Bengaal en Maine Coon.

Zelfs als ze in een veilig verblijf worden gehouden, vinden deze katten het heerlijk om naar elk klein ding te grijpen dat beweegt en zullen ze uiteindelijk je kleine dieren veel stress bezorgen.

Verharen

De lange, dikke vacht van de Maine Coon verhaart het hele jaar door, en zelfs meer in de lente en herfst als hun vacht verandert.

Maine Coons worden niet als hypoallergeen beschouwd en zullen eerder iemands allergieën verergeren dan een kortharige kat.

De korte vacht van de Bengaalse kat verhaart een stuk minder dan de gemiddelde kortharige kat, waardoor ze een geweldige optie zijn voor mensen die niet willen dat hun meubels onder de vacht zitten.

Bengalen produceren dezelfde hoeveelheid Fel d 1 als de meeste katten – het eiwit dat meestal allergische reacties veroorzaakt bij mensen.

Door hun korte vacht zijn ze echter een veel betere optie voor mensen met allergieën dan de Maine Coon.

Herkomst

We zullen nu de oorsprong van de Bengaalse Kat met die van de Maine Coon vergelijken:

Maine Coon Geschiedenis

De Maine Coon heeft een mysterieus verleden, maar genetische testen tonen aan dat ze waarschijnlijk afstammen van Noorse Boskattendie ooit door Vikingen werden gehouden.

De populairste theorie is dat sommige Vikingen per schip reisden naar wat nu de staat Maine heet in Noord-Amerika.

De Noorse Boskatten aan boord van het schip zijn mogelijk ontsnapt of verhandeld aan de lokale inheemse bevolking.

Na verloop van tijd paren deze grote, pluizige katten met lokale verwilderde en huiskatten, totdat er een nieuw ras ontstaat dat beter geschikt is voor het koude klimaat.

In de jaren 1800 waren boeren en zeelieden onder de indruk van de grootte en de jachtcapaciteiten van deze katten, en ze werden gewaardeerde metgezellen voor ongediertebestrijding.

Uiteindelijk werden ze niet alleen gezien als waardevol vanwege hun hoge prooidrift, maar ook vanwege hun aanhankelijke, sociale aard.

Bengaalse kat Geschiedenis

Hoewel er al een geschiedenis is van het creëren van hybride katten tussen huiskatten en wilde katten, waaronder de Aziatische luipaardkat, sinds het begin tot midden van de 18e eeuw, was het pas in de jaren 1960 dat de Bengaal werd gecreëerd.

Artsen ontdekten dat de Aziatische luipaardkat immuun was voor kattenleukemie.

Omdat kattenleukemie veel lijkt op leukemie bij mensen, hoopten artsen dat het creëren van een hybride tussen huiskatten en Aziatische luipaardkatten hun begrip van leukemie en andere vormen van kanker in het menselijk lichaam zou kunnen verbeteren.

Hoewel het onderzoek uiteindelijk nutteloos bleek, kocht een vrouw genaamd Jean Mill uiteindelijk een aantal van deze hybride katten voor een heel ander doel.

De schoonheid van wilde katten, vooral die met rozetten zoals luipaarden en jaguars, zorgde ervoor dat veel mensen wilde katten illegaal hielden.

Jean Mill hoopte dat als ze deze hybride katten voldoende kon verfijnen, ze geschikte familiegenoten zouden kunnen zijn en het aantal katten dat illegaal uit het wild werd gevangen zou kunnen verminderen.

Met de hulp van andere kattenliefhebbers was Jean Mill uiteindelijk in staat om de Bengaal te creëren zoals we hem vandaag de dag kennen, en in 1983 werd hij officieel erkend als ras door The International Cat Association (bron 1,2).

Levensduur

De gemiddelde Maine Coon leeft tussen de 12 en 15 jaar, terwijl de meeste Bengalen tussen de 9 en 15 jaar oud worden.

Persoonlijkheid en kenmerken

De persoonlijkheid van de Maine Coon is de perfecte balans tussen energiek en ontspannen. Ze spelen hard en gedragen zich meestal als kittens tot op hoge leeftijd.

Maar als ze niet druk bezig zijn met rennen of spelen, brengen ze het liefst zoveel mogelijk tijd door met hun baasjes.

De Maine Coon is standvastig trouw, en ze volgen hun baasjes vaak van kamer naar kamer.

Hoewel ze niet de neiging hebben om onder de voet te lopen, kunnen ze soms een beetje aanhankelijk zijn, en ze kunnen knuffels eisen wanneer je dat het minst verwacht.

In vergelijking daarmee is de Bengaal een knaller van een kat! Ze zijn zo intelligent en ondeugend dat ze vaak leren hoe ze lades of kasten moeten openen!

Terwijl F1 Bengalen vaak ongeschikt zijn als huisdier, zijn Bengalen van generaties F2 tot F5 nog steeds veel onderhoudsvriendelijker dan de gemiddelde kat.

Hoe hoger het aantal, hoe meer huiselijke voorouders ze hebben en hoe verder ze verwijderd zijn van hun wilde Aziatische luipaardkat voorouders.

Daarom zal een F5 Bengaal waarschijnlijk veel rustiger en gemakkelijker te verzorgen zijn dan een F2 Bengaal.

Hoewel Bengalen sociaal en aanhankelijk zijn, houden ze er meestal niet van om vastgehouden of geknuffeld te worden. Dit maakt ze het meest geschikt voor actieve, onafhankelijke baasjes die veel tijd hebben om te spelen, maar het niet erg vinden om af en toe geknuffeld te worden.

Verzorgingsbehoeften

Maine Coons zijn veel onderhoudsgevoeliger als het op verzorging aankomt. Hun lange, dikke vacht moet minstens twee keer per week geborsteld worden.

Je moet een:

 • Slickerpenseel
 • Kam
 • Ont-matten gereedschap

Ze moeten nog meer geborsteld worden tijdens het verharingsseizoen in de herfst en de lente.

Tot slot kan het nodig zijn om de langere vacht op de volgende plekken te trimmen, als ze gevoelig zijn voor klitten en matten:

 • Achterpoten
 • Staart
 • Buik
 • Poten

De vacht van de Bengaal is kort en fijn en hoeft maar één keer per week geborsteld te worden.

Zowel Bengalen als Maine Coons moeten om de zoveel tijd hun oren laten schoonmaken, en het is belangrijk om hun nagels om de paar weken te knippen.

Hondvriendelijk

Maine Coons en Bengalen zijn allebei sociaal en speels genoeg om goed met honden overweg te kunnen.

In feite kan hun energieke en soms ruige speelstijl beter geschikt zijn voor middelgrote honden dan voor andere huiskatten!

Gezinsvriendelijk

Maine Coons zijn zeer aanhankelijke, gevoelige katten.

Ze zijn goed afgestemd op de emoties van hun gezinsleden en vormen een hechte band met iedereen in hun huishouden.

Ze zijn bijzonder ontspannen en zachtaardig, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen met kleine kinderen.

De Bengaal is minder geschikt voor gezinnen met kinderen.

Hoewel ze goed kunnen passen in huishoudens met oudere kinderen die ervaring hebben met katten, kunnen ze door hun opgewonden aard een beetje ruw en onvoorspelbaar zijn.

Hoe meer wild bloed er in je Bengaalse kat zit, hoe minder gezinsvriendelijk hij zal zijn.

Conclusie

Bij het vergelijken van de Bengaalse kat met de Maine Coon, hebben beide rassen totaal verschillende behoeften.

Terwijl de Maine Coon meer onderhoud nodig heeft als het gaat om verzorging en vachtverzorging, heeft de Bengaal veel meer aandacht en speeltijd nodig.

Als je op zoek bent naar een energieke, vermakelijke kat, maar het niet erg vindt om een kat te hebben die zich niet laat aaien of oppakken, dan is de Bengaal misschien wel de beste optie voor jou!

De Maine Coon daarentegen is meer easygoing en aanhankelijk, en ze zijn beter geschikt voor gezinnen met kinderen.