9 Ongelooflijke manieren waarop Maine Coons op honden lijken


Als je een hondenliefhebber bent, maar overweegt om een grote kat te nemen, vraag je je misschien af: zijn Maine Coons net honden?

Hoewel katten en honden meestal als tegenpolen worden beschouwd, hebben ze misschien meer gemeen dan je beseft.

Maine Coons staan bekend als de honden van de kattenwereld omdat ze energiek, aanhankelijk, sociaal en speels zijn. Veel huisdiereigenaren hebben hun Maine Coon katten getraind om aan de lijn of met een tuigje te lopen, te apporteren of Maine Coon trucjes te doen! Maine Coons hebben een vriendelijk temperament en zijn net als honden erg trouw aan hun baasjes.

Als je een kat wilt die een hondachtig gevoel van loyaliteit, genegenheid en speelsheid heeft, lees dan verder om erachter te komen of het Maine Coon kattenras geschikt is voor jou!

Zijn Maine Coons net als honden?

De Maine Coon is een oud en mysterieus kattenras dat de laatste decennia opvallend in populariteit is gestegen.

Dit grote gedomesticeerde kattenras deelt veel overeenkomsten met hun hondenvrienden, zoals blijkt uit de onderstaande lijst die in detail beschrijft hoe Maine Coon katten op honden lijken:

1. Grootte

Volgens The International Cat Association (TICA) richtlijnen voor rasstandaarden, wegen Maine Coon katten meestal tussen de 12 – 22 pond (bron 1).

Als we het gewicht van de Maine Coon vergelijken met dat van een kleine hond, d.w.z. een Chihuahua, die 3-6 pond weegt, is het duidelijk dat Maine Coon katten vergelijkbaar zijn met honden, omdat ze in feite groter zijn dan sommige hondenrassen!

De infographic hieronder is gemaakt door Katrina Stewardson van Maine Coon Central. De afbeelding laat duidelijk zien hoe zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coon katten net zo groot kunnen worden als een kleine hond!

2. Hondachtige persoonlijkheid

Een andere manier waarop Maine Coon katten op honden lijken is wat betreft hun persoonlijkheid, want beide soorten zijn erg vriendelijk, met speelse en gezellige persoonlijkheden.

Maine Coon katten worden de ‘hond van de kattenwereld’ genoemd vanwege hun:

 • Intelligentie
 • Speelsheid
 • Vermogen om trucjes te leren
 • Liefde voor menselijk gezelschap

3. Intelligentie

Zowel honden als Maine Coons zijn zeer intelligent, wat hun gelijkenis nog groter maakt.

Een Maine Coon kat zal bijvoorbeeld vaak reageren op hun naam en komen als ze geroepen worden, net zoals een hond dat zou doen!

4. Zeer trainbaar

Een andere hondachtige eigenschap van het Maine Coon kattenras is dat ze zeer trainbaar zijn.

Terwijl veel intelligente kattenrassen moeilijk te trainen zijn omdat ze de neiging hebben koppig te zijn, is dit niet het geval bij Maine Coons, omdat ze graag nieuwe trucjes leren en met hun baasjes spelen.

Maine Coons zijn de perfecte mix van intelligentie en eager-to-please, dus zijn ze in staat om veel sneller trucjes en commando’s te leren dan de gemiddelde huiskat.

5. Maine Coon katten kunnen apporteren!

Maine Coon katten lijken verder op honden omdat je ze kunt leren apporteren!

Dit grote kattenras heeft een hoog intelligentieniveau en de bereidheid om nieuwe trucjes te leren betekent dat veel ouders hun Maine Coon kat met succes hebben getraind om apporteren te spelen.

Als je het ook eens wilt proberen, volg dan onze gids op Hoe een Maine Coon kat te leren apporteren!

Een ongelooflijk Maine Coon kattenfeit is dat sommige Maine Coons zichzelf zelfs leren apporteren!

Als je dus merkt dat je Maine Coon steeds zijn favoriete speeltje naar je toe brengt terwijl je aan het werk of aan het rusten bent, dan vraagt hij je waarschijnlijk om zijn speeltje te gooien zodat hij het kan apporteren!

Hier is een video geplaatst door Katrina Stewardson op het YouTube-kanaal van Maine Coon Central, waarin te zien is hoe haar Maine Coon kat zijn favoriete muizenspeeltje apporteert!

6. Maine Coon katten houden van wandelen!

Een andere ongelooflijke manier waarop Maine Coons op honden lijken, is dat je ze kunt trainen om met je mee te wandelen, met een riem of harnas om ze veilig te houden!

Dit is vooral handig voor baasjes die hun katten binnenshuis houden, want als je je Maine Coon leert om buiten aan de lijn te lopen, zal dat hun leven verrijken omdat ze veilig toegang hebben tot de buitenwereld.

Dit is Hoe een Maine Coon kat leren lopen aan de lijn.

Als dit concept je interesseert, zorg er dan voor dat je grondig onderzoek doet naar de beste ontsnappingsbestendige harnassen voor Maine Coon katten zodat je kat niet kan ontsnappen terwijl hij buiten loopt.

7. Maine Coon katten houden van water!

Hoewel het normaal is om te zien dat baasjes hun honden meenemen naar het strand of het zwembad om te zwemmen, staan normale kattenrassen erom bekend dat ze niet van water houden.

Maine Coons zijn echter vergelijkbaar met honden, want velen hebben een bizarre fascinatie voor water, en sommigen leren zelfs hoe ze kranen kunnen aanzetten met hun poten!

De moedigste Maine Coons leren zelfs zwemmen!

Als je overweegt om je Maine Coon kat te laten zwemmen, zorg er dan voor dat ze een zwemvest dragen.

8. Enorm aanhankelijk!

Hondenmensen klagen vaak dat katten:

 • Koud
 • Afstandelijk
 • Onaangedaan

Hoewel katten subtielere manieren hebben om hun genegenheid te tonen, is de Maine Coon iets minder geheimzinnig over zijn liefde voor zijn baasjes.

Net als honden zullen Maine Coons bij de deur wachten en opgewonden naar hun baasje toe rennen met hun staart fier omhoog in de lucht, om hun baasje te begroeten als ze thuiskomen.

Ze vinden het ook heerlijk om hun baasje van kamer naar kamer te volgen omdat ze van menselijk gezelschap houden, en het zijn uitzonderlijk gezellige katachtigen.

9. Gezinsvriendelijke katachtigen

Maine Coon katten zijn vergelijkbaar met veel hondenrassen omdat ze als gezinsvriendelijk worden beschouwd.

Deze grote, van nature zachtaardige katachtigen zijn zeer tolerant tegenover jonge kinderen, geduldig en niet-agressief van aard, waardoor ze ideale gezinshuisdieren zijn.

Zijn Maine Coons meer als honden dan andere kattenrassen?

Maine Coons gedragen zich meer als honden dan de meeste kattenrassen.

Hier zijn enkele van de Maine Coon eigenschappen waardoor ze meer op honden lijken dan andere kattenrassen:

1. Zeer aanhankelijk

Maine Coons zijn erg vriendelijk, zelfs tegen vreemden, en ze zijn niet verlegen om genegenheid te tonen aan hun baasjes.

Net als honden zal een Maine Coon kat hun baasje door het hele huis volgen, en kan depressief worden als ze te lang van hun baasje gescheiden zijn.

2. Loyaal

Maine Coons zijn standvastig trouw, net als honden.

Ze volgen hun baasjes van kamer naar kamer en wachten zelfs bij de deur om hun baasjes te begroeten als ze thuiskomen!

Als je je afvraagt waarom ze dit doen, lees dan onze gids over Redenen waarom Maine Coon katten hun baasjes volgen.

3. Water Liefde

In tegenstelling tot andere katten zijn Maine Coons vooral dol op water, waardoor ze meer karakteristiek hondachtig zijn.

Sommige Maine Coons houden zelfs van zwemmen, net als honden!

4. Trainbaar

Net als honden kun je Maine Coons trainen om allerlei trucjes of commando’s uit te voeren.

Nog beter, Maine Coons kunnen getraind worden om aan de lijn te lopen of zelfs om te apporteren!

Kunnen Maine Coons overweg met honden?

Maine Coon katten worden beschouwd als zeer vergelijkbaar met honden, maar houden Maine Coons van honden?

Van de zeer sociale Maine Coon wordt gedacht dat hij van honden houdt, en dat hij het beter doet in huishoudens met veel gezinsleden, omdat hij er baat bij heeft om gezelschap te hebben.

Zonder regelmatige socialisatie kan een Maine Coon depressie of eenzaamheid ervaren. Daarom sluiten ze graag vriendschap met andere katten en honden in hun huishouden.

Als je van plan bent om een Maine Coon kennis te laten maken met honden, zorg er dan voor dat je veel extra voorzorgsmaatregelen neemt.

Om te beginnen is het in het begin belangrijk dat eigenaren de dieren in verschillende kamers scheiden, terwijl ze langzaam speeltjes of dekens tussen de huisdieren uitwisselen, zodat ze aan elkaars geuren wennen.

Houd vervolgens samen toezicht op de dieren totdat ze zachtaardig, nieuwsgierig en vriendelijk tegen elkaar blijken te zijn.

Maine Coon grootte vergelijking met hond

Terwijl de meeste kattenrassen ongeveer even groot zijn, varieert de grootte van honden nogal. Hoe is de grootte van een Maine Coon te vergelijken met die van een hond?

Het kleinste hondenras ter wereld is een Chihuahua, die gemiddeld tussen:

 • 3 – 6 pond in gewicht
 • 8,5 – 13 inch hoog
 • 9,5 – 15 inch lang

Maine Coons zijn aanzienlijk groter, gemiddeld tussen:

 • 12 – 22 pond in gewicht
 • 8 – 16 inch hoog
 • 19 – 40 cm lang

De Maine Coon kat is duidelijk enorm in vergelijking met het Chihuahua hondenras!

Ter vergelijking, de Mastiff is de grootste hond ter wereld en laat de Maine Coon vrij klein lijken, want dat zijn ze ook (bron 1):

 • 120 – 230 pond in gewicht
 • 35 – 42 inch lang
 • 44,5 – 53 cm lang

Waarin verschillen Maine Coons van honden?

Hoewel Maine Coons als hondachtigen worden beschouwd, hebben ze veel katachtige trekjes die hen van honden onderscheiden.

Hier is een Maine Coon vs hond vergelijking van manieren waarop Maine Coons verschillen van honden:

Persoonlijke ruimte

Maine Coons zijn zeer aanhankelijk, maar ze houden ook van privacy, terwijl veel honden geen idee hebben van persoonlijke ruimte.

Het is belangrijk voor Maine Coons om een eigen ruimte te hebben waar ze zich kunnen terugtrekken als ze zich overweldigd voelen.

Uithoudingsvermogen

Ook al zijn Maine Coons buitenmensen en kun je ze meenemen om te zwemmen, wandelen of zelfs kamperen, houd er rekening mee dat katten van nature sprinters zijn en niet gemaakt zijn voor langeafstandsreizen.

Terwijl een hond misschien kilometers kan lopen, kan je Maine Coon moe worden en niet willen blijven lopen.

Daarom, als je je Maine Coon mee wilt nemen tijdens een wandeling, zorg er dan voor dat je ook een kattenrugzak hebt om ze te dragen als ze moe zijn.

Expressief

Honden en katten hebben heel verschillende manieren van communiceren.

Hoewel Maine Coons zelden verlegen zijn als het gaat om het tonen van genegenheid, is hun lichaamstaal toch subtieler dan die van honden.

Als je nog nooit een kat hebt gehad, let dan op de stand van zijn oren, staart en ogen om zijn emoties te peilen (bron 1).

Voor meer specifieke informatie over Lichaamstaal Maine Coon Katlees deze gids.

Conclusie

Zijn Maine Coons net honden? Simpel gezegd, ja!

Dit grote gedomesticeerde kattenras wordt vaak de ‘hond van de kattenwereld’ genoemd, omdat ze zeer intelligent, trainbaar en trouw zijn. Ze hebben ook een voorliefde voor water en spelen graag apporteerspelletjes!

Dit zeer sociale kattenras staat bekend om het vormen van sterke vriendschappen met zowel katten als honden, hoewel het belangrijk is om je Maine Coon langzaam aan je honden te introduceren om stress te voorkomen.

Waar willen Maine Coons graag als huisdier zijn?

Zoals de meeste katten vinden Maine Coons het meestal fijn om op hun gezicht, kin en rug geaaid te worden.