8 onverwachte oorzaken van katten die op hondenbed plassen


Als je al een tijdje worstelt met het plassen van je kat op hondenbed, ben je waarschijnlijk ten einde raad, maar vrees niet langer!

Lees verder om erachter te komen wat je kunt doen om te voorkomen dat je kat buiten de kattenbak plast.

Katten plassen buiten de kattenbak als ze zich bedreigd, territoriaal, jaloers of gestrest voelen. Ongesteriliseerde katten kunnen sproeien als ze krols zijn of op zoek zijn naar een partner. Sommige katten plassen buiten de kattenbak als de kattenbakken te klein zijn, niet goed schoongemaakt worden of als ze niet van de geur van de kattenbakvulling houden.

Als katten ongepast beginnen te sproeien, kan het moeilijk zijn om dat gedrag in te tomen, maar niet onmogelijk.

Lees verder om erachter te komen waarom je kat buiten de kattenbak plast, en wat je kunt doen om het te stoppen!

8 Oorzaken van kattenpoep op hondenbed

Als je kat weigert om in de kattenbak te plassen, maar geen probleem heeft om in het bed van je hond te plassen, zijn hier enkele mogelijke redenen waarom je kat kattenbakproblemen heeft.

1. Medische problemen

Als je hebt gemerkt dat je kat ongepaste plaatsen gebruikt om te plassen, kan hij lijden aan een onderliggende medische aandoening. zoals deze.

Bij veel aandoeningen voelen katten zich zo ongemakkelijk of pijnlijk dat ze de kattenbak niet goed kunnen gebruiken.

Urineweginfecties, blaasstenen, nierziekten, kanker, diabetes en hyperthyreoïdie zijn enkele van de mogelijke medische problemen die kunnen leiden tot buiten de kattenbak plassen.

Als je hebt gemerkt dat je kat lethargisch of minder responsief is geworden naast het plassen op het hondenbed, wil je misschien een bezoek brengen aan de dierenarts.

Meer verontrustende symptomen zoals het eten van kattenbakvulling, braken, of weigeren om te eten of drinken zijn allemaal tekenen dat je kat zo snel mogelijk naar de dierenarts of spoedeisende hulp moet gaan.

2. Stress, angst, frustratie

Het emotionele welzijn van je kat kan een enorme invloed hebben op zijn kattenbakgewoonten.

Niet-gefixeerde kattenurine bevat veel geuren die emoties en behoeften kunnen overbrengen op andere katten.

Als een kat zich gestrest of bedreigd voelt, kan hij sproeien om andere katten te vertellen dat ze zich terug moeten trekken.

Een andere reden waarom katten de neiging hebben om te plassen als ze angstig of gestrest zijn, is omdat hun stresshormonen de werking van hun nieren verstoren.

Hun stresshormonen verdunnen de urine van de kat, waardoor er meer vloeistof wordt toegevoegd en de gestreste kat vaker plast, wat leidt tot meer ongelukjes.

Dit zijn de belangrijkste Tekenen dat een Maine Coon gestrest is.

3. Problemen met kattenbakken

Heb je onlangs de plaats van de kattenbak van je kat verplaatst of ben je van kattenbakvulling veranderd?

Katten kunnen erg gevoelig zijn voor hun kattenbak en kunnen weigeren deze te gebruiken als ze de geur of textuur van de kattenbakvulling niet prettig vinden.

Als je een grote kat hebt zoals een Maine Coon, zorg er dan voor dat je kattenbak niet te klein is. Dit zijn mijn favoriete Extra grote Maine Coon kattenbakken.

Voor huishoudens met meerdere katten, zorg ervoor dat je voldoende kattenbakken in huis hebt. De algemene regel is één kattenbak per kat in het huishouden.

Zorg er tot slot voor dat je de kattenbakken van je kat regelmatig schoonmaakt, omdat sommige katten gevoeliger zijn voor geur dan andere en buiten de kattenbak kunnen plassen als deze te stinkt.

4. Territorium

Als je onlangs een nieuw huisdier hebt gekregen, naar een nieuwe locatie bent verhuisd of een nieuwe huisgenoot hebt verwelkomd, kan het zijn dat je kat op het hondenbed plast om zijn territorium af te bakenen.

Hoewel katten goede vrienden kunnen worden met andere katten of zelfs honden, hebben ze ook voldoende ruimte en privacy nodig.

Katten kunnen gemakkelijk gestrest raken door plotselinge veranderingen, en ze kunnen bijzonder territoriaal worden als ze het gevoel hebben dat een ander persoon of dier hun ruimte binnendringt.

Sommige katten urineren territoriaal, zelfs als er geen andere huisdieren in het huishouden zijn. Als je kat bijvoorbeeld andere katten of wilde dieren buiten het raam ziet, kan hij ze als een bedreiging zien en als gevolg daarvan gaan sproeien.

5. Associatie met kattenbak

Helaas kan zelfs één ongelukje op een locatie buiten de kattenbak genoeg zijn voor een kat om zijn gewoonten te veranderen, vooral tijdens de kittentijd.

Als je kat buiten de kattenbak plast omdat deze schoongemaakt moet worden, kan je kat nog steeds in staat zijn om zijn eigen plas te ruiken, zelfs als je het grondig schoonmaakt.

Als gevolg hiervan zal je kat op dezelfde plek blijven plassen, omdat hij het associeert als een plek die lijkt op zijn kattenbak.

6. Jaloezie

Geloof het of niet, maar mensen zijn niet de enige wezens die jaloezie kunnen ervaren!

Katten ontwikkelen ongelooflijk sterke banden met hun baasjes en worden emotioneel en overstuur als iets hen stoort.

Als je onlangs een nieuwe puppy, kat of zelfs een menselijke baby hebt verwelkomd, kan je kat het gevoel hebben dat hij niet langer geliefd of nodig is. Je kat kan buiten de kattenbak gaan plassen omdat hij zich overweldigd en gestrest voelt.

Je Maine Coon kan zich ook onzeker voelen in zijn kattenbakken en beginnen te plassen op plekken die meer vertrouwd of veilig aanvoelen.

Dit zijn de meest Veelvoorkomende oorzaken van Maine Coon jaloezie.

7. In warmte

Bij katten die nog niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, is de kans aanzienlijk groter dat ze ongepast plassen. Dit is de Beste leeftijd om een Maine Coon te steriliseren.

Onvaste katten hebben sterker ruikende urine, die signalen zoals stress doorgeeft aan katten in de buurt. Veel katten sproeien ook om partners aan te trekken.

Het is belangrijk om je kat op jonge leeftijd te laten steriliseren of castreren, want als je kat begint te sproeien voordat hij is gesteriliseerd, kan het moeilijk zijn om dit gedrag om te keren.

Als je hebt gemerkt dat je gecastreerde kater op het hondenbed plast, kan dit worden veroorzaakt door een late sterilisatiedatum.

Hier zijn 5 tekenen dat je Maine Coon loops is.

8. Kat vindt iets leuk aan het hondenbed

Als je je afvraagt waarom mijn kat op mijn hondenbed plast, dan kan dat te maken hebben met comfort. Sommige katten kiezen ongebruikelijke plekjes om te plassen omdat ze die locatie fijner vinden.

Het komt ook vaak voor dat katten in het bed van hun baasje plassen, omdat ze zich daar veiliger voelen.

Als je kat een hechte band heeft met je huishond, associeert hij het hondenbed misschien als een veilige plek (bron 1,2,3).

Hoe de kat stoppen met plassen op het hondenbed

Als je het zat bent om kattenplas op ongebruikelijke plekken op te ruimen, dan is hier een lijst met hoe je kunt voorkomen dat een kat op een hondenbed plast.

Verander de kattenbakken

Als je kat regelmatig buiten de kattenbak plast, is het misschien tijd om je kattenbakken of kattenbakvulling te vervangen. Misschien moet je ook een extra kattenbak kopen.

Sommige kattenbakken zijn voorzien van filters die geurtjes absorberen en om de zoveel tijd vervangen moeten worden, zodat ze fris blijven ruiken. Het is ook belangrijk om de kattenbakvulling regelmatig te vervangen.

Als je kat bijzonder groot is, kun je misschien grotere kattenbakken aanschaffen.

Verder wil je misschien experimenteren met verschillende soorten kattenbakvulling. Sommige katten zijn gevoelig voor de geur of textuur van bepaalde kattenbakken, en sommige kattenbakken absorberen geuren beter dan andere.

Verplaats het hondenbed

Als je kat regelmatig op het hondenbed plast, moet je de locatie ervan ruilen met een kattenbak. Op die manier heeft uw kat de volgende keer dat hij naar het hondenbed gaat om te plassen, een verse kattenbak om in te gaan.

Het kan nodig zijn om het hondenbed meerdere keren te verwisselen voor de kattenbak, totdat je kat zijn gedrag verandert.

Omdat katten gewoontedieren zijn, kan zelfs een ongelukje buiten de kattenbak veranderen in een nieuwe routine.

Als katteneigenaar is het beste wat je kunt doen zorgen voor consistentie en een eigen routine totdat je kat volgt.

Geef je kat de ruimte

Als je verhuisd bent naar een nieuw huis, of als je denkt dat je kat zich benauwd of territoriaal voelt door andere leden van het huishouden, creëer dan een ruimte waar alleen je kat bij kan, zoals een comfortabel bed bovenop de koelkast.

Zelfs de meest vriendelijke katten hebben van tijd tot tijd privacy nodig, en als je kat betrouwbaar een ruimte kan vinden weg van nieuwsgierige ogen zal hij zich waarschijnlijk meer ontspannen voelen.

Maak een schema

Als je vermoedt dat je kat worstelt met jaloezie of angst, moet je een routine opstellen die één-op-één tijd met je kat inhoudt. Op die manier kan je kat anticiperen op zijn voedingsschema, speeltijd en knuffeltijd!

Katten zijn ook geneigd om gestrest te raken door grote of kleine veranderingen, dus als je een schema hebt, zal je kat zich stabieler en meer geaard voelen (bron 1,2).

Conclusie

Als het plassen van je kat op hondenbed zo’n probleem is geworden dat hij weigert de kattenbak te gebruiken, heeft je kat misschien te maken met stress, jaloezie of zelfs een onderliggende medische aandoening.

In veel gevallen zal het simpelweg verplaatsen van de locatie van de kattenbak van je kat, het veranderen van de kattenbakvulling, of het aanschaffen van een tweede of grotere kattenbak je kat aanmoedigen om te stoppen met plassen op het hondenbed.

Misschien moet je het hondenbed verplaatsen of een privéruimte creëren waar je kat zich kan terugtrekken als de ongelukjes van je kat te wijten zijn aan een onderliggend gedragsprobleem.

Als je kat buiten de kattenbak blijft plassen, moet je naar de dierenarts gaan om aandoeningen als kanker of een nierziekte uit te sluiten.