7 herstelbare Maine Coon gedragsproblemen


Hoewel dit ras over het algemeen wordt beschouwd als liefdevol en onderhoudsarm, zijn er enkele Maine Coon gedragsproblemen die serieuze problemen kunnen worden voor katteneigenaren.

Gelukkig hebben de meeste van deze problemen te maken met het gedrag van de eigenaren, in plaats van met de kat.

Maine Coons kunnen agressief of territoriaal worden als hun grenzen niet gerespecteerd worden of als ze gedwongen worden in een krappe leefruimte zonder privacy. Als deze katten niet genoeg speeltijd of beweging krijgen, kunnen ze zich vervelen en destructief worden, vooral als ze geen krabpaal of kattenboom hebben om aan te krabben of in te klimmen.

Omdat verantwoordelijke Maine Coon fokkers kittens van jongs af aan socialiseren, zijn ze zelden agressief of schichtig.

Als u echter niet de juiste grenzen stelt tijdens het kittenschap, kan uw Maine Coon uiteindelijk bijten, meubels vernielen of zich niet aan de regels houden.

Dus, wat kunt u eraan doen?

Lees verder om erachter te komen hoe je eventuele gedragsproblemen bij Maine Coon katten kunt oplossen.

Maine Coon gedragsproblemen

De Maine Coon is een elegant kattenras met een lange vacht en een krachtige, serieuze uitdrukking.

Ze staan vooral bekend om hun enorme omvang en wegen gemiddeld tussen de 8 en 25 pond.

Deze katten staan ook bekend als zachtaardig, lief en familiegericht.

Hoewel de meeste Maine Coons bekend staan als vriendelijk en gemoedelijk, kunnen sommige omgevingsfactoren leiden tot ongewenst gedrag.

Hier zijn enkele van de mogelijke gedragsproblemen die bij Maine Coons voorkomen:

 • Agressief
 • Territoriaal
 • Clingy
 • Ongepast klimmen
 • Sproeien
 • Krabben van meubels
 • Destructief

Laten we deze Maine Coon gedragsproblemen eens nader bekijken.

Agressief

Hoewel agressie meestal niet bekend staat als een van de veel voorkomende problemen van het Maine Coon ras, kan het zeker voorkomen.

De bijtkracht van de Maine Coon kan oplopen tot 75 PSI, en zelfs een kleine beet kan leiden tot een gevaarlijke en zelfs dodelijke infectie.

Als u zich afvraagt waarom mijn Maine Coon mij bijt, heeft het probleem waarschijnlijk meer te maken met uw gedrag dan met dat van uw kat.

Katten bijten om vele redenen. Sommige katten bijten hun baasjes zachtjes als een manier om affectie te tonen, maar als de beten van je kat pijnlijk zijn, dan is er iets ernstigers aan de hand.

Veel eigenaren denken dat als een kat hen bijt dit betekent dat het dier gemeen is, maar katten doen mensen geen pijn uit kwaadaardigheid!

Een van de veel voorkomende redenen voor kattenbijten begint in de kittentijd.

Eigenaren gebruiken hun handen om met hun nieuwe metgezellen te spelen, omdat het geen pijn doet om gebeten, gekrabd en geschopt te worden door een klein katje. Maar als de kat eenmaal volwassen is, is dit gedrag veel minder schattig!

Eigenaren moeten hun kittens aanmoedigen om met speelgoed te spelen in plaats van met hun handen, omdat het gedrag op latere leeftijd veel moeilijker te veranderen zal zijn.

Agressie kan ook voortkomen uit angst en frustratie van een kat.

Katten hebben de neiging om eerst met subtiele lichaamstaal te communiceren voordat ze bijten of aanvallen.

Echter, als uw Maine Coon sist, gromt en zijn oren plat legt, zijn dit manieren waarop uw kat u vertelt om “achteruit te gaan!”.

Als u uw kat blijft aaien of oppakken wanneer hij u vraagt dat niet te doen, zal hij minder subtiele communicatiemethoden gaan gebruiken.

Als je kinderen of huisdieren hebt die luidruchtig of ruw zijn, kan je Maine Coon agressief worden als middel om zich te verdedigen.

Territoriaal

Maine Coons zijn gewoonlijk niet territoriaal, maar ze kunnen defensiever worden in hun ruimte als ze het gevoel hebben dat hun privacy wordt geschonden.

Ook al zijn ze over het algemeen vriendelijk en sociaal, alle katten hebben graag af en toe persoonlijke ruimte.

Als u in een druk of overvol huis woont en uw Maine Coon heeft geen ruimte om zich terug te trekken, zal hij beginnen delen van zijn territorium te verdedigen.

Dit geldt vooral als u andere katten of honden heeft die inbreuk maken op de ruimte of het voedsel van uw kat.

Als u katten in uw buurt heeft die uw kat van buiten het raam bedreigen, kan dit ook leiden tot territoriaal gedrag.

Uw Maine Coon kan dieren van buiten als een bedreiging zien, maar omdat ze niet door een raam kunnen aanvallen, kan hij die agressie uiteindelijk op gezinsleden richten.

Een Maine Coon zal agressief zijn tegen andere katten als hij zich onzeker voelt in zijn omgeving en het gevoel moet hebben dat hij zijn eigen veilige ruimte heeft om zich in terug te trekken.

Als uw Maine Coon niet gesteriliseerd of gecastreerd is…is de kans veel groter dat hij territoriaal wordt.

Bovendien zullen katten veel eerder hun territorium verdedigen als ze de drang hebben om te paren.

Katers worden territoriaal om te voorkomen dat andere katers hun territorium binnendringen, en poezen worden territoriaal om eventuele kittens te verdedigen.

Clingy

Hoeveel we ook van onze katten houden, te veel tijd met hen doorbrengen kan op de lange termijn schadelijk zijn.

Jonge kittens zijn gevoelig voor het ontwikkelen van verlatingsangst als je ze geen onafhankelijkheid leert.

Sommige kittens worden zo aanhankelijk dat ze huilen zelfs als je de kamer verlaat!

Daarom is het een goed idee om uw kitten zo nu en dan in een aparte kamer op te sluiten en uw kitten eraan te laten wennen dat u een paar uur achter elkaar het huis verlaat.

Ongepast klimmen

Maine Coons zijn natuurlijke klimmers, maar dit kan een probleem worden als ze over de tafel of de toonbanken gaan lopen.

Dit kan gebeuren als uw Maine Coon niet genoeg kattenbomen of planken heeft om op te klimmen, of het kan gewoon het gevolg zijn van het feit dat u de regels niet strikt genoeg handhaaft.

Het is belangrijk om uw kat van jongs af aan huisregels te leren.

Als uw kat bijvoorbeeld op de tafel of het aanrecht springt, zet uw kat dan onmiddellijk weer op de grond.

U kunt speeltjes, traktaties en catnip gebruiken om uw kat voorzichtig aan te moedigen op de grond te blijven.

Sproeien

Sproeien is een van de meest ongewenste gedragingen die kunnen voorkomen bij Maine Coons.

Dit negatieve Maine Coon gedrag komt bijna altijd voor bij katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Het is belangrijk om uw kat op jonge leeftijd te laten repareren want tegen de tijd dat een kat begint te sproeien, wordt het veel moeilijker om het gedrag te stoppen.

Sproeien kan ook gebeuren als een kat zich territoriaal voelt, angstig is, of alsof hij niet genoeg persoonlijke ruimte heeft.

Dit is de beste leeftijd om een Maine Coon kat te steriliseren.

Krabmeubels

Als uw Maine Coon graag aan de gordijnen, bank of tapijten krabt, dan betekent dit dat u niet genoeg krabpalen heeft.

Katten hebben veel krabpalen nodig overal in huis, en ze hebben ook verschillende vormen, maten en materialen nodig.

Krabben is een belangrijke manier voor katten om zich uit te rekken, de buitenste schede van hun klauwen te verwijderen, en hun territorium te markeren met de geurklieren op hun poten.

Katten hebben ook krabpalen nodig om zich zowel verticaal als horizontaal te kunnen uitrekken.

U dient krabpalen van karton, hoogwaardig sisaltouw en tapijt ter beschikking te stellen.

Destructief

Als uw Maine Coon karton, hout, schoenen of iets anders vernielt door te krabben, bijten, graven of dingen om te gooien, dan is dat een teken dat uw Maine Coon niet genoeg verrijking krijgt.

Deze katten zijn ongelooflijk intelligent en actief, dus hebben ze veel speelgoed nodig en meubels om ze bezig te houden.

Het is ook belangrijk om minstens dertig minuten per dag met uw Maine Coon katten te spelen.

De hoge prooidrift van de Maine Coon betekent dat deze katten er naar verlangen om achter dingen aan te jagen, en ze kunnen gemakkelijk verveeld raken van het jagen achter ballen die ze zelf hebben rondgespeeld.

Hoe een Maine Coon kat te disciplineren

Mensen gebruiken allerlei gekke methodes om hun katten te disciplineren, van spuitflessen tot time-outs tot opgerolde kranten! Maar geen van deze methoden werkt echt.

Hier zijn de beproefde manieren waarop u uw Maine Coon kunt aanmoedigen zich aan de regels te houden:

Omleiding

De beste manier om een kat een gedrag te laten stoppen is door hem te heroriënteren.

Stel bijvoorbeeld dat uw kitten met uw hand speelt. Uw hand wegtrekken en “stop” zeggen zal uw kat ervan weerhouden om op dat moment met uw hand te spelen, maar ze hebben eigenlijk niets geleerd.

Pak in plaats daarvan een speeltje dat uw kat leuk vindt en wiebel ermee in de buurt van uw kat terwijl u uw hand voorzichtig wegtrekt.

Na verloop van tijd zal uw kitten beseffen dat speelgoed geschikter is om mee te spelen dan handen.

Herhaling

De sleutel om uw kat regels te laten volgen is consistentie en herhaling.

Als uw kat blijft springen op het aanrecht, in plaats van je kat een keer op de grond te zetten en weg te lopen, blijf je in de buurt.

Zodra je kat weer op het aanrecht springt, pak je hem op en zet je hem weer op de grond.

Uw kat “soms” op het aanrecht laten als u niet in de stemming bent om het slechte kattengedrag te ontmoedigen, is de perfecte manier om dat Maine Coon gedragsprobleem te cementeren, voor altijd.

Positieve versterking

Katten leren eerder door positieve versterking dan door straf. Het is dus beter uw kat te leren wat goed is om te doen dan wat fout is.

Als uw kat aan de bank blijft krabben, schreeuw dan niet en probeer uw kat niet te laten inzien dat zijn gedrag slecht is.

In plaats daarvan, plaats je een krabber in de buurt van de bank en bied positieve versterking door:

Waarom is mijn Maine Coon zo agressief?

Als je je afvraagt waarom is mijn Maine Coon kat zo gemeen, dan is er veel dat je aan je eigen gedrag zult moeten veranderen.

Maine Coons doen hun baasjes geen pijn uit kwaadaardigheid, maar uit zelfbescherming.

Hier zijn enkele redenen waarom uw Maine Coon zich agressief zou kunnen gedragen:

 • Onzekerheid
 • Niet gerespecteerde grenzen
 • Pijn
 • Speel
 • Overstimulatie

Laten we deze factoren nu wat nader bekijken, zodat we ze beter begrijpen:

Onzekerheid

Katten gedragen zich meestal agressief als ze zich onveilig of onzeker voelen.

Als uw kat bang is voor andere huisdieren of familieleden, kan hij sissen, grommen of zelfs naar u uithalen.

Katten kunnen zich ook onzeker voelen als u een nieuw huisdier in huis haalt, naar een nieuwe locatie verhuist, of als ze zich buiten bedreigd voelen door een ander dier.

Niet gerespecteerde grenzen

Agressie is niet een van de veel voorkomende Maine Coon persoonlijkheidskenmerken, dus als uw Maine Coon agressief is, kijk dan eerst naar uw eigen gedrag.

Sommige eigenaren respecteren de grenzen van hun kat niet, en kiezen ervoor om ze op te pakken, te aaien, of te plagen, zelfs als de kat vraagt om met rust gelaten te worden.

Zorg ervoor dat u en al uw huisgenoten uw kat met respect behandelen.

Pijn

Als het aaien van uw eens zo lieve en knuffelbare kat verandert in een plotselinge Maine Coon aanval, kan uw kat lijden aan een verwonding of een onderliggende aandoening.

Naarmate katten ouder worden, hebben ze de neiging stijvere, meer pijnlijke gewrichten te krijgen, en ze kunnen artritis of andere aandoeningen ontwikkelen.

Als uw kat begint te sissen als u hem op een bepaalde plek aanraakt, overweeg dan om met uw kat naar de dierenarts te gaan.

Speel

Sommige katten lijken agressief als ze eigenlijk gewoon aan het spelen zijn, maar dat maakt het niet minder speels!

Sommige katten leren hun baasjes tijdens hun kittenjaren bijten en schoppen, of ze kunnen je verrassen met een sluipaanval op je voeten als je langsloopt.

Het is belangrijk om uw Maine Coon te leren met speelgoed te spelen in plaats van u aan te vallen!

Overstimulatie

Als uw kat het ene moment speels en blij lijkt en u het volgende moment begint aan te vallen, is hij waarschijnlijk overprikkeld.

Te ruw met je kat spelen, een speeltje te snel verplaatsen, of spelen terwijl er op de achtergrond veel lawaai of activiteit plaatsvindt, kan ervoor zorgen dat je kat een sensorische overbelasting ervaart.

Hierdoor zal uw kat zich springerig en overprikkeld voelen, en hij kan agressief worden omdat hij te overweldigd is om rustig te reageren.

Waarom is mijn Maine Coon zo ondeugend?

Als je Maine Coon je gek maakt, is het logisch dat je een beetje gefrustreerd bent. Toch, probeer je kat niet de schuld te geven van het breken van je regels!

Katten doen geen ondeugende dingen om je te ergeren; ze gaan gewoon met de wereld om op een manier die voor hen natuurlijk is.

Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom uw kat steeds in de problemen komt:

1. Verveling

Maine Coons zijn enkele van de meest intelligente en speelse katten.

Ze hebben een lange geschiedenis van sterke jachtinstincten, en ze moeten jagen, klimmen en spelen om zich bevredigd te voelen.

Als uw Maine Coon niet genoeg leuke speeltjes, puzzels en klimruimtes heeft, zal hij andere manieren vinden om zijn verveling te bevredigen, en dat kan betekenen dat hij uw gordijnen aan flarden scheurt!

2. Nieuwsgierigheid

Maine Coons zijn ook zeer nieuwsgierige wezens.

Ze vinden het heerlijk om te weten hoe nieuwe dingen smaken, of welke geluiden ze maken als ze er met hun poten tegenaan slaan.

Uw kat kent het verschil niet tussen een schoenveter en een elektriciteitssnoer, of een kattenboom en een koelkast. Voor uw kat is de hele wereld een spannende speeltuin.

Het is belangrijk om uw huis kat-proof te maken door gevaarlijke of breekbare voorwerpen buiten bereik te houden.

3. Gebrek aan discipline

Als je niet vroeg huishoudelijke regels opstelt, is het niet de schuld van je Maine Coons dat hij regels overtreedt waarvan hij niet eens wist dat ze bestonden!

Als u uw kat soms berispt omdat hij op het aanrecht klimt, maar andere keren opgeeft, zal uw kat alleen maar verward raken.

Het is belangrijk te beslissen met welk gedrag u akkoord gaat en met welk gedrag niet, zodat u uw kat van jongs af aan kunt aanmoedigen deze regels te volgen.

Hoe houdt u een Maine Coon bezig?

Als uw Maine Coon zich lijkt te vervelen of zich de laatste tijd destructief gedraagt, is het tijd om uw kat wat meer vermaak te bieden.

Hier zijn enkele essentiële manieren waarop u uw Maine Coon verrijkt en gelukkig kunt houden:

Klimmen in meubels

Maine Coons zijn sterke klimmers, maar ze geven de voorkeur aan meer uitdaging dan de gemiddelde kat.

Het is belangrijk om tenminste één extra grote kattenboom, bij voorkeur met veel platforms zodat uw Maine Coon leuke, interessante manieren kan vinden om te klimmen.

Je zou ook kunnen overwegen om planken, trappen, hellingen, hangende bedden en manden aan de muur te bevestigen om je verticale ruimte te maximaliseren en meer klimmen voor je Maine Coon aan te moedigen.

Wandelingen maken

Als je een Maine Coon kat binnenshuis hebt, is een geweldige manier om verrijking toe te voegen door te gaan wandelen.

Maine Coons zijn zo slim dat ze kunnen worden geleerd om aan de lijn en met een tuigje te lopen, zodat uw kat de buitenlucht kan verkennen zonder veiligheidsrisico’s.

Naar buiten gaan is een geweldige manier voor uw kat om nieuwe smaken, geuren en andere sensaties te verkennen, zodat hij zich niet opgesloten voelt in uw huis.

Dit zijn de 5 BESTE Ontsnappingsvrije Kattenharnassen.

Kruidentuin

Kauwt uw Maine Coon graag op uw kamerplanten of graaft hij het vuil in uw potten op?

Het kweken van een tuin met kat-veilige planten zoals tarwegras en kattenkruid kan zorgen voor leuke plekken om te kauwen, ruiken en graven zonder gevaarlijk of destructief te zijn voor je planten.

Speeltijd

Als je een Maine Coon hebt, is het essentieel om ze elke dag minstens dertig minuten speeltijd te geven. Dit is een goed moment om chasers, aan elastiek en touw gebonden speelgoed of toverstokken te gebruiken.

Katten spelen graag met touwtjes en jagen achter lange dingen aan, maar ze mogen niet zonder toezicht worden achtergelaten met iets waarin ze verstrikt kunnen raken.

Hier zijn enkele uitstekende Maine Coon kattenspeeltjes waarvan we zeker weten dat u het geweldig zult vinden!

Boeiend Speelgoed

Terwijl sommige katten heel tevreden zijn met een paar belballen en speelgoedmuizen, hebben Maine Coons puzzelende, interactieve speeltjes nodig om zich niet te vervelen.

Robotmuizen en -vissen, puzzelvoeders en duurzaam speelgoed dat niet breekt tijdens ruw spel zijn een must voor Maine Coon katten!

Conclusie

Als u worstelt met Maine Coon gedragsproblemen, wanhoop dan niet!

Maine Coon katten zijn van nature atletisch en intelligent, en ze hebben veel verrijking nodig om te voorkomen dat ze destructief of verveeld raken.

Als uw kat zich agressief gedraagt, zorg er dan voor dat hij voldoende privéruimte heeft om zich terug te trekken.

U moet ook de grenzen van uw kat respecteren en hem persoonlijke ruimte geven wanneer hij u vraagt om zich terug te trekken.

Gerelateerde vragen

Kan een Maine Coon een mens doden?

Een Maine Coon kat kan geen mens doden, tenzij een beet geïnfecteerd raakt en onbehandeld blijft.

Maine Coon kat valt familie aan

Als uw kat uw gezinsleden aanvalt, voelt uw kat zich gestrest of worden zijn grenzen niet gerespecteerd. Geef uw kat veel ruimte en ga niet dichterbij als hij overstuur lijkt.