20 voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor een Maine Coon kat

Weet u welke voedingsmiddelen u Maine Coon katten niet moet geven? Als je dat niet weet, stop dan met het voeren van je Maine Coon zonder te weten hoe bepaald voedsel hen kan beïnvloeden.

Er zijn een aantal veel voorkomende voedingsmiddelen en ingrediënten waar je op moet letten, zodat je Maine Coon er niet met zijn poten aan gaat liggen. Voedingsmiddelen zoals zuivel, uien, knoflook, rauwe eieren, rauw vlees, chocolade, alcohol, kunnen uiterst giftig zijn voor uw kat.

Je kunt in de verleiding komen om je Maine Coon tafelrestjes en speciale traktaties te geven. Maar een kleine beloning van de tafel kan uw Maine Coon veel kwaad doen.

Dus, voordat je je Maine Coon iets anders te eten geeft dan het kattenvoer, controleer deze lijst een keer om er zeker van te zijn dat het veilig is voor je kat.

Voedingsmiddelen die u uw Maine Coon kat niet moet geven

Veel menselijke voedingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw Maine Coon en ontnemen hem tegelijkertijd de essentiële voedingsstoffen die hij wel uit goede premium kattenvoeding kan halen.

Deze extra voedingsmiddelen en traktaties kunnen ook hun eetlust voor hun normale maaltijden wegnemen. Een stukje kip of kalkoen is niet dodelijk voor uw kat, maar u helpt ze wel om slechte gewoontes te ontwikkelen.

Sommige voedingsmiddelen kunnen, wanneer ze in kleinere hoeveelheden worden gevoerd, geen probleem veroorzaken, maar grotere hoeveelheden kunnen de onmiddellijke aandacht van een dierenarts vereisen. Hier hebben we een lijst samengesteld van 20 voedingsmiddelen die gevaarlijk en zelfs potentieel dodelijk kunnen zijn voor uw Maine Coon kat.

De meeste katten staan bekend als kieskeurige eters, waardoor we ervan uitgaan dat zij weten wat het beste voor hen is. Maar dat is niet waar.

Inderdaad, terwijl uw kat niet gulzig het voedsel van mensen zal eten zoals een hond, betekent dat echter niet dat uw kat nooit zal deelnemen aan wat menselijk voedsel.

Er zijn enkele veel voorkomende voedingsmiddelen die uw Maine Coon nooit mag eten en die hun magen kunnen doen omdraaien. De volgende voedingsmiddelen kunt u het beste helemaal uit de buurt van uw Maine Coon katten houden:

1. Chocolade

Chocolade kan giftig zijn voor je Maine Coon.

Chocolade bestaat uit stoffen die methylxanthines worden genoemd en die symptomen kunnen veroorzaken zoals hoge lichaamstemperatuur, braken en diarree, verhoogde dorst, toevallen en buikpijn.

Donkere chocolaatjes kunnen dodelijker zijn dan melk- en witte chocolaatjes.

2. Alcohol

Alcoholische dranken kunnen zeer gevaarlijk zijn voor uw kat.

Inname ervan kan tremoren, braken en diarree, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs de dood veroorzaken.

Elke drank met alcohol zoals bier, wijn, likeur, of zelfs voedingsmiddelen met alcohol is niet goed voor uw kat. Slechts een paar likjes alcohol kunnen grotere problemen veroorzaken bij uw kat.

3. Melk en Melkprodukten

Uw Maine Coon kan genieten van melk en andere zuivelproducten zoals kaas, maar het is niet goed voor ze.

De meeste katten zijn lactose-intolerant en Maine Coons zijn een van hen.

Katten kunnen de lactose in de melk niet verteren, wat kan leiden tot een maagklachten en andere spijsverteringsproblemen.

Alle kittens hebben gedurende enkele weken na de geboorte lactose uit de moedermelk binnengekregen en hun spijsverteringsstelsel is meestal niet in staat om lactose opnieuw te verwerken en vindt het moeilijk om ook zuivelproducten te verwerken.

4. Rauw Vlees

Dat katten in het wild rauw vlees eten wil niet zeggen dat uw gedomesticeerde Maine Coon ook rauw vlees kan krijgen.

Ongekookt vlees is niet veilig voor uw kat en kan uw kat ziek maken.

Rauw vlees bevat eerder schadelijke bacteriën zoals Salmonella en E.coli en zelfs lintwormen die veel levensbedreigende ziekten bij uw kat kunnen veroorzaken.

5. Suikerhoudende Producten

Suikerhoudende producten geven geen enkel voedingsvoordeel aan uw Maine Coon.

Bepaalde zoetstoffen zoals xylitol komen voor in snoepjes en andere gezoete voedingsmiddelen en kunnen de bloedsuikerspiegel van uw kat doen dalen en ook leiden tot leverfalen.

6. Vis

Maine Coons kunnen verslaafd raken aan vis, vooral tonijn.

Een klein beetje tonijn kan geen kwaad, maar te veel tonijn bereid voor mensen kan leiden tot ondervoeding bij uw kat. Bovendien kan te veel tonijn ook leiden tot kwikvergiftiging.

7. Gluten

Katten ontwikkelen intoleranties en allergieën voor gluten in veel kattenvoer. Intolerantie voor gluten kan diarree en overgeven veroorzaken.

8. Uien en Knoflook

Uien en knoflook kunnen bloedarmoede veroorzaken bij je Maine Coon door hun rode bloedcellen te beschadigen.

Deze voedingsmiddelen, of ze nu in grote hoeveelheden worden geconsumeerd of in geconcentreerde vormen zoals knoflookpoeder of uiensoepmix, zijn giftig.

9. Druiven en Rozijnen

Een kleine hoeveelheid druiven en rozijnen is genoeg voor uw Maine Coon om nierfalen te ontwikkelen en uw kat ziek te maken.

Sommige van de vroege symptomen zijn onophoudelijk braken en hyperactiviteit. Andere symptomen die binnen 24 uur na inname kunnen optreden zijn:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Verminderde Urinatie
  • Verminderde Eetlust

10. Rauwe Eieren

Rauwe eieren kunnen voedselvergiftiging bij katten veroorzaken, omdat ze schadelijke bacteriën bevatten, zoals Salmonella en E.coli.

De andere reden is dat rauw eiwit een eiwit bevat dat avidine heet en dat de absorptie van vitamine B kan verstoren.

Als gevolg daarvan kan dit leiden tot huidproblemen bij uw Maine Coon.

11. Koffie of Thee

Cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee kunnen bij katten beven, een onrustige ademhaling, een verhoogde hartslag, toevallen en hyperactiviteit veroorzaken.

12. Paddestoelen

Paddenstoelen bevatten een aantal giftige stoffen en kunnen symptomen veroorzaken zoals kwijlen, braken, diarree en leverschade bij uw Maine Coon.

Een klein aantal paddenstoelen zal uw kat niet schaden, maar bepaalde soorten paddenstoelen zijn extreem giftig en daarom is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

13. Menselijke Geneesmiddelen

De consumptie van geneesmiddelen voor menselijk gebruik is de meest voorkomende oorzaak van vergiftiging bij katten.

Medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, mogen niet aan uw Maine Coon worden gegeven, tenzij aanbevolen door uw dierenarts.

Sommige gewone pijnstillers en verkoudheidsmedicijnen kunnen fataal zijn voor uw kat.

14. Avocado’s

Avocado’s zijn zeer rijk aan vezels, enkelvoudig onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen, maar vanwege hun hoge vetgehalte, moet je voorzichtig zijn met hoeveel je ze aan je Maine Coon voert.

Vermijd ook het voeren van de schillen, want die kunnen giftige stoffen bevatten.

15. Noten

Noten zijn een ongelooflijke bron van gezonde vetten, vezels, en eiwitten, maar je moet voorzichtig zijn wanneer je ze aan je Maine Coon voert.

Macadamia noten zijn gevaarlijk voor katten, maar andere noten zoals amandelen, walnoten zijn niet per definitie giftig.

16. Hondenvoer

Hondenvoer is niet gevaarlijk voor uw kat. Maar de voedingsbehoeften van uw kat zijn anders dan die van een hond.

Katten hebben een hoger gehalte aan vitamine A en eiwit nodig. Terwijl honden kunnen overleven zonder deze.

Kattenvoer moet bestaan uit taurine, arachidonzuur, vitamine A en veel eiwitten. Zonder voldoende taurine in hun lichaam kunnen katten problemen krijgen met hun gezichtsvermogen, hun gebit en zelfs hartkwalen.

17. Babyvoeding

Babyvoeding kan vlees bevatten dat gekruid is met ui en knoflook, en zou dus niet aan uw kat gevoerd moeten worden.

18. Beenderen En Vet Afsnijdsels

Vetresten en botten kunnen allebei slecht zijn voor je Maine Coon.

Stukjes van je eten, gekookt of ongekookt, bevatten vetresten van botten en vlees en kunnen je maag van streek maken, samen met braken.

Uw Maine Coon kan zich ook verslikken in een bot en de splinters die eraan zitten kunnen het spijsverteringsstelsel van uw kat verwonden.

19. Lever

De lever is een geweldige bron van ijzer, eiwitten en andere voedingsstoffen die uw kat nodig heeft voor zijn algehele gezondheid en welzijn.

Maar een teveel aan vitamine A kan te veel van het goede zijn.

Te lang te veel lever voeren kan een aandoening veroorzaken die hypervitaminose A heet, waarbij er een overmatige opeenhoping van vitamine A is die toxiciteit veroorzaakt.

20. Gistdeeg

De gist die aanwezig is in broden en pizzadegen kan zeer snel een voldoende hoeveelheid alcohol en kooldioxide produceren om problemen voor uw kat te veroorzaken.

Bovendien kan het deeg ook in het buikje van uw kat tot een dusdanige omvang rijzen dat soms een operatie nodig is om de spijsverteringsobstructie te verwijderen.

Het Beste Dieet Voor Maine Coon

Een Maine Coon is een grote kat en heeft daarom veel energie nodig om hun lichaam van brandstof te voorzien. Het belangrijkste is dat ze een op vlees gebaseerd dieet nodig hebben.

Het beste dieet voor een Maine Coon bestaat uit droogvoer van goede kwaliteit, en af en toe een mix van nat- en droogvoer misschien 2 tot 3 keer per week. Het droogvoer moet vrij zijn van granen, omdat die zwaarlijvigheid bij uw kat kunnen veroorzaken.

Het is een kwestie van voorkeur of u uw Maine Coon droog- of natvoer geeft. Droogvoer kan uw kat helpen bij het gebruik van hun tanden. Natvoer is vochtrijk en kan uw kat dus ook gehydrateerd houden.

Een mix van zowel nat als droog kan de juiste balans geven aan uw kat.

Vergeet niet om uw Maine Coon de voeding te geven die voldoet aan hun voedingsbehoeften, afhankelijk van hun leeftijd.

Voeding met veel vocht en dierlijke eiwitten en weinig koolhydraten kan geweldig zijn voor je Maine Coon.

Geef uw kat echt vlees en geen bijproducten.

Maine Coons drinken van nature veel water en moeten daarom altijd toegang hebben tot zoet water.

Het dieet van uw Maine Coon moet nutritioneel uitgebalanceerd zijn en moet bestaan uit de volgende elementen:

1. Eiwit

Eiwitten voorzien uw kat van aminozuren die nodig zijn voor de opbouw van weefsels. Dierlijke eiwitten leveren veel essentiële aminozuren aan uw kat.

2. Vetten

Vetten kunnen uw Maine Coon kat ook voorzien van essentiële vetzuren om te helpen hun vacht en huid glanzend en gezond te houden.

3. Koolhydraten

Koolhydraten geven uw kat energie, maar het lichaam van een kat is ontworpen voor een koolhydraatarm dieet. Het lichaam van uw kat kan niet de enzymen produceren die nodig zijn om veel koolhydraten te verwerken.

4. Vitaminen en Mineralen

Uw kat heeft vitamine A en vitamine B nodig omdat hun lichaam deze vitaminen niet zelf kan aanmaken. Zowel vitaminen als mineralen zijn nodig om veel van de normale chemische reacties van het lichaam te ondersteunen.

5. Water

Water is essentieel voor de normale lichaamsfuncties van uw Maine Coon en helpt hun lichaam belangrijke voedingsstoffen op te nemen.

Waarom heeft mijn Maine Coon altijd honger?

Een eeuwig hongerige kat kan je gek maken. Een kat die om eten bedelt door onophoudelijk te miauwen en op het aanrecht te klimmen kan frustrerend zijn.

Maine Coons zijn katten met een hoge energiebehoefte en dat is de voornaamste reden achter hun snelle stofwisseling.

Als je Maine Coon de hele tijd eten eist, kunnen er andere redenen zijn, zoals darmwormen, spijsverteringsproblemen, of onvoldoende voeding.

1. Wormen

Uw kat kan wormen hebben omdat de wormen alle voeding uit hun voedsel wegnemen waardoor uw Maine Coon het grootste deel van de tijd honger heeft.

Dus, als je vermoedt dat je kat wormen heeft, neem dan een ontlastingsmonster mee naar je dierenarts om het te laten testen.

2. Diabetes of Hyperthyreoïdie

Beide ziekten kunnen de eetlust van uw kat exponentieel doen toenemen.

Hyperthyreoïdie verhoogt de eetlust omdat het metabolisme van uw kat te veel calorieën verbrandt.

Als je kat suikerziekte heeft, kan zijn lichaam geen suiker omzetten in energie en kan de voeding uit zijn voedsel niet in zijn lichaam terechtkomen.

Andere symptomen in verband met deze aandoeningen kunnen overmatige dorst en gewichtsverlies zijn. Een dierenarts moet zo snel mogelijk worden geraadpleegd.

3. Het voedsel voldoet niet aan de voedingsbehoeften

Het voeren van kattenvoer van slechte kwaliteit kan de honger naar voedingsstoffen van uw Maine Coon niet stillen.

Felines lichamen zijn voornamelijk gemaakt voor vlees en niet voor granen. Zorg er daarom voor dat er voldoende vlees in hun dieet zit.

4. Regurgitatie

Soms braken katten, na hun voedsel te hebben opgegeten, het hele voedsel uit zonder het voldoende te kauwen. Dit wordt regurgitatie genoemd.

Veel medische problemen kunnen regurgitatie bij uw Maine Coon veroorzaken, waaronder problemen met het slokdarmkanaal of de keel. Een grondige diagnose kan het probleem vaststellen.

5. Zwangerschap

Als je Maine Coon zwanger is, zal hun vraag naar voedsel toenemen om ruimte te maken voor de voeding van de kittens in hun baarmoeder.

Conclusie

Er zijn een aantal “mensen voedingsmiddelen” die uw Maine Coon beter helemaal niet kan eten. Soms kan een klein hapje al fataal zijn voor hun gezondheid.

Af en toe kunt u uw Maine Coon een traktatie van uw bord geven.

Maar, het zou het beste zijn om het alleen bij kattenvoer van hoge kwaliteit te houden en te stoppen met het voeren van iets anders om de gezondheid van uw harige vriend te beschermen!

Plaats een reactie