20 redenen waarom uw Maine Coon zo gemeen is

Als je je afvraagt waarom mijn Maine Coon zo gemeen is, dan is de kans groot dat je te maken hebt met kattenagressie. Agressieve katten kunnen sissen, uithalen of zelfs hun baasje bijten.

Je bent misschien geneigd om je kat de schuld te geven van dit gedrag, maar Maine Coon agressie wordt altijd veroorzaakt door onderliggende omgevingsfactoren.

Maine Coon agressie kan worden veroorzaakt door een grote verscheidenheid aan omgevingsfactoren, waaronder onjuiste socialisatie, jaloezie en zelfs hormonen. Katten kunnen stress of woede niet op dezelfde manier overbrengen als mensen, en ze vallen vaak uit. Het is belangrijk te weten waarom uw kat zich agressief gedraagt, zodat u het probleem bij de wortel kunt aanpakken.

De omgeving van uw kat bekijken is meestal de eerste stap om agressie op te lossen.

Lees verder voor twintig mogelijke redenen waarom je Maine Coon zich zo gemeen gedraagt!

Waarom is mijn Maine Coon zo gemeen?

Maine Coons behoren tot de meest populaire kattenrassen ter wereld, en ze worden alleen maar populairder nu eigenaren overal op sociale media de intelligentie en liefdevolle persoonlijkheid van dit ras onder de aandacht brengen.

Dit is een zeer sociaal kattenras dat erom bekend staat vriendelijk te zijn en veel gezelschap en liefde nodig te hebben om zich gelukkig te voelen.

Helaas, terwijl de meeste Maine Coon katten bekend staan als liefdevol en zachtaardig, is dit niet altijd het geval.

Als uw Maine Coon sist, uithaalt of zelfs bijt, dan vraagt u zich misschien af, waarom is mijn Maine Coon kat zo gemeen?

Het kan frustrerend zijn om met een agressieve kat om te gaan, maar je kat de schuld geven en boos worden zal het probleem alleen maar erger maken.

In plaats daarvan moet u de omgeving van uw kat onderzoeken om te bepalen waarom hij zich agressief gedraagt, en van daaruit het probleem aanpakken.

Hier zijn twintig mogelijke redenen waarom je Maine Coon Kat zich agressief gedraagt.

1. Geen respect voor grenzen

Een van de meest voorkomende redenen achter Maine Coon agressie is niet gerespecteerde grenzen.

Katten gebruiken lichaamstaal zoals afgeplatte oren, een gebogen houding en een zwiepende staart om aan te geven dat er niet met hen gerommeld wil worden.

Als u of uw huisgenoten deze lichaamstaal echter regelmatig negeren, kan dit ertoe leiden dat uw kat agressief en wantrouwend wordt.

We houden er allemaal van om onze katten vast te houden en te knuffelen, maar zelfs Maine Coons hebben grenzen!

Niet elke kat wil de hele tijd opgepakt en geknoeid worden, dus als uw kat met rust gelaten wil worden, kan hij grommen of sissen om een grens aan te geven.

Hier zijn enkele andere redenen waarom je Maine Coon sist als je.

Wanneer uw kat duidelijk vaststelt dat hij met rust gelaten wil worden, dan is het tijd om uw kat te respecteren! Anders kan uw kat zo wantrouwend worden dat hij agressief reageert wanneer u in zijn buurt bent.

Als dit al het geval is, dan moet u misschien bij het begin beginnen en langzaam het vertrouwen van uw kat terugwinnen.

2. Onjuiste socialisatie

Als kittens jong zijn, leren ze welke delen van de wereld veilig zijn en welke delen eng zijn.

Dit is de socialisatiefase waarin het belangrijk is voor fokkers om de kittens vaak te hanteren en ze te laten wennen aan nieuwe bezienswaardigheden, geuren en mensen.

Als uw kat als kitten echter niet goed gesocialiseerd is, zal hij waarschijnlijk angstig en agressief zijn.

Gelukkig is het niet te laat om te socialiseren met uw kat!

Het duurt langer om het vertrouwen van een oudere kat te verdienen, maar met tijd, geduld en veel lekkers kunt u uw kat helpen begrijpen dat hij geen reden heeft om bang voor u te zijn.

3. Speelse

Katten zijn onstuimige wezens die graag worstelen en spelen.

Soms interpreteren katteneigenaren de acties van hun huisdier helemaal verkeerd en nemen ze aan dat hun kat agressief is.

Het komt vaak voor dat Maine Coon kittens zich achter meubels of deuren verstoppen, en dan de enkels van hun mensen overvallen als ze voorbij lopen!

Je zou kunnen schrikken van dit gedrag, vooral als het gepaard gaat met een paar kneepjes of ongeheven klauwen.

Hoewel een speelse kat niet de bedoeling heeft u pijn te doen, is het belangrijk dit gedrag te heroriënteren en uw kat te leren met speelgoed te worstelen in plaats van met u.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon kattenspeelgoed.

4. Territorialiteit

Katten voelen zich graag de baas over hun territorium, maar sommige katten voeren dit verlangen te ver door.

Als ze het gevoel hebben dat hun territorium wordt bedreigd, kunnen ze uithalen naar iedereen die hun ruimte binnendringt. Dit geldt vooral in drukke huishoudens met veel mensen of huisdieren.

De kans is groter dat katten zich agressief gedragen over hun territorium als ze niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Leer wat de beste leeftijd is om een Maine Coon kitten te steriliseren, in dit artikel Ik schreef.

Als de agressie van uw kat gepaard gaat met sproeien en veelvuldig vocaliseren zoals jankend, dan is het het beste om alle urine op te ruimen en uw kat te laten repareren. Als uw kat in hetzelfde gebied of dezelfde hoek sproeit, kunt u helpen hun gedrag te heroriënteren door kattenbakken op die plaatsen te plaatsen.

5. Overstimulatie

Bent u ooit normaal met uw kat aan het spelen geweest, om vervolgens in een plotselinge razernij van bijten of krabben te vervallen?

Dit is een opzienbarend gedrag dat veel eigenaren verbijsterd achterlaat, maar er zit eigenlijk een heel normale reden achter.

Katten kunnen gemakkelijk overweldigd raken door veel beweging, bezienswaardigheden, geluiden en geuren.

Als u te ruw speelt, of zelfs maar een speeltje te snel of te dichtbij beweegt, kan uw kat overprikkeld raken.

Overgestimuleerde katten weten niet goed hoe ze deze stroom van zintuiglijke informatie moeten reguleren, en slaan daardoor uit.

Overprikkelde katten kunnen een paar seconden uit hun dak gaan, maar zijn meestal een minuut of twee later weer in orde.

Probeer rustiger met uw kat te spelen, en vermijd spelen terwijl er andere harde geluiden of interessante geuren gebeuren, zoals bouwwerkzaamheden in de buurt, het koken van het avondeten, of als u veel gasten op bezoek krijgt.

6. Genetica

We kennen allemaal het oude gezegde “nature vs nurture”. De meeste gevallen van agressie bij katten worden veroorzaakt door opvoeding (of de manier waarop ze zijn opgevoed) of omgevingsfactoren.

In sommige gevallen kan agressie echter ook worden veroorzaakt door de natuur of genetica.

Hoewel de ontwikkeling en de omgeving van uw kat een grotere invloed hebben op zijn persoonlijkheid, kan genetica nog steeds een rol spelen.

Als de ouders van uw kat van nature agressief waren, dan is het waarschijnlijker dat uw kat zich ook agressief zal gedragen.

7. Verveling

Maine Coons zijn zeer energieke en intelligente katten die veel stimulatie nodig hebben om zich verrijkt en tevreden te voelen.

Als uw kat niet veel ruimte heeft, plaatsen om te klimmen en duurzaam, interactief speelgoed, dan kan hij zich vervelen en destructief worden. Verveelde Maine Coons zullen eerder meubels krabben, tapijt verscheuren, of in plantenpotten graven.

Hier zijn de 13 Hacks Om Uw Maine Coon Het Krabben Van Meubels Te Stoppen!

Helaas hebben verveelde Maine Coons ook meer kans om zich agressief te gedragen.

Als uw kat geen uitlaat heeft voor zijn energie, kan hij die energie ombuigen door bijten en krabben.

In dit soort gevallen is het cruciaal dat u uw Maine Coon meer verrijking geeft door dagelijkse speeltijd, plekken om te klimmen, of zelfs door te gaan wandelen aan een tuigje!

Ik heb de meeste Maine Coon uitrusting online beschikbaar, concludeerde ik dat mijn favoriete items de volgende waren:

Beste extra grote kattententen / torens

Meest succesvolle Maine Coon Kattenspeelgoed

Groot Kattenharnas En Leiband (klik om beoordelingen te lezen op Amazon)

8. Niet genoeg ruimte

Maine Coons zijn sociale, liefhebbende wezens, maar ze hebben ook een eigen plekje nodig.

Katten hebben graag veilige plekken waar ze zich kunnen terugtrekken, waar ze zelfstandig kunnen rusten, zonder lastig gevallen te worden door anderen.

Als u in een klein, druk huis woont met veel familieleden of huisdieren, dan kan uw Maine Coon zich opgesloten voelen.

Kan een Maine Coon kat in een appartement wonen? Klik hier om mijn artikel te lezen.

Katten zonder eigen ruimte zijn eerder angstig en agressief.

U kunt het territorium van uw kat uitbreiden door meer verticale ruimte in te bouwen, zoals een kattenboom of zelfs speciale planken die op de muren zijn geïnstalleerd zodat uw kat erop kan lopen.

9. Nieuw familielid

Maine Coons staan erom bekend dat ze goed overweg kunnen met andere katten en honden, maar soms kan het thuisbrengen van een nieuw huisdier of zelfs een nieuwe baby een enorme impact hebben op je Maine Coon.

Ten eerste zijn katten gewoontedieren, en een nieuwe routine kan een enorme stressfactor zijn.

Een nieuw huisdier of baby brengt nieuwe geuren met zich mee, maakt inbreuk op hun ruimte, en verstoort hun routine.

Het is belangrijk om een nieuw gezinslid langzaam en geleidelijk te introduceren, en altijd op het tempo van uw Maine Coon te gaan.

Als uw Maine Coon een favoriet speeltje heeft of plek om te slapen, zorg ervoor dat het nieuwe gezinslid geen inbreuk maakt op die ruimte, anders is de kans groter dat uw Maine Coon zich van streek voelt.

10. Jaloezie

Uw Maine Coon kan agressief worden als hij het gevoel heeft dat hij vervangen is, of niet zoveel tijd of aandacht krijgt als vroeger.

Katten zijn emotioneel intelligente wezens die veel van dezelfde emoties kunnen voelen als wij mensen.

Als je een nieuwe partner, huisdier of baby hebt waar je veel meer tijd mee doorbrengt, dan is het waarschijnlijk dat je Maine Coon te maken heeft met gevoelens van jaloezie.

Je Maine Coon kan die jaloezie op jou of het nieuwe familielid afreageren.

Je kunt dit gedrag helpen beteugelen door quality time door te brengen met alleen je kat, zodat je Maine Coon weet dat je nog steeds om hem geeft.

Leer meer over de oorzaken van ‘Maine Coon jaloeziein mijn artikel.

11. Familie spanningen

Maine Coons zijn zeer emotioneel en empathisch, en ze hebben vaak het griezelige vermogen om de emoties van hun eigenaren te lezen.

Dit betekent dat sommige Maine Coons hun eigenaren troosten als ze verdrietig zijn, of in een goede bui zijn als jij in een goede bui bent.

Als je Maine Coon echter veel negatieve emoties oppikt, zoals woede en spanning, zal hij zich waarschijnlijk bedreigd en ongemakkelijk voelen.

12. Eenzaamheid

Maine Coons zijn enkele van de meest sociale kattenrassen die er zijn.

Ze hebben dagelijks genegenheid en interactie nodig om zich verzorgd en verrijkt te voelen.

Als je de hele dag op je werk bent en je kat niet veel aandacht geeft als je thuis bent, dan zal je kat daaronder lijden.

Gelukkig kunnen Maine Coons vaak goed opschieten met andere dieren, dus je zou kunnen overwegen om een metgezel voor je Maine Coon mee naar huis te nemen.

Anders kan de eenzaamheid van uw Maine Coon zich uiten in agressie.

13. Grote Veranderingen

Katten zijn gewoontedieren.

Routine en gelijkvormigheid zijn erg belangrijk voor hen, en zelfs kleine veranderingen kunnen een enorme bron van stress zijn voor uw kat.

Veranderingen in uw schema, het thuisbrengen van een nieuw familielid, of zelfs een verhuizing naar een nieuw huis hebben allemaal een enorme impact op uw kat.

U kunt uw kat helpen zich veiliger te voelen te midden van grote veranderingen door vast te houden aan een zorgvuldige routine, zodat uw kat iets heeft waar hij elke dag naar uit kan kijken.

Comfortabele voorwerpen zoals een oude deken, bed of speeltje kunnen uw kat ook helpen zich veiliger te voelen.

Onze Maine Coon kater reageert bijzonder goed op dit merk van kat plug-in feromoon diffusers, die een veilige manier zijn om uw kat te helpen kalmeren.

14. Aangeleerd gedrag

Het is schattig als kittens spelen, maar veel eigenaren leren hun kitten uiteindelijk slechte gewoonten aan.

Uw kitten toestaan om uw hand aan te vallen terwijl het klein is, is misschien schattig op dat moment, maar als uw kat opgroeit, kan het veranderen in een pijnlijke gewoonte die moeilijk te doorbreken is.

Het is belangrijk om van jongs af aan grenzen te stellen.

Als uw kitten uw handen of voeten aanvalt, stuur het dan zachtjes maar resoluut naar een speeltje, zodat het leert dat agressief gedrag onaanvaardbaar is.

15. Omgeleide agressie

Heeft uw Maine Coon u of iemand anders ooit aangevallen, schijnbaar uit het niets?

Soms vallen katten mensen of dieren aan die ze niet eens van streek zijn binnen een fenomeen dat bekend staat als omgeleide agressie.

Als uw kat veel tijd doorbrengt met uit het raam kijken, kan hij last krijgen van opgekropte agressie naar buurtkatten of -honden. Uw kat raakt dan gefrustreerd omdat hij zijn territorium niet kan verdedigen door het glas.

Als gevolg daarvan kan uw kat in plaats daarvan uithalen naar de dichtstbijzijnde.

16. Moederlijke instincten

Als je kat onlangs kittens heeft gekregen, heb je misschien te maken met verrassende agressie.

Zelfs de liefste Maine Coons kunnen woest worden als ze eenmaal bevallen zijn, maar dit is volkomen normaal.

Katten hebben sterke beschermende instincten en zullen zelfs naar baasjes waar ze van houden en die ze vertrouwen, uithalen omdat ze hun baby’s veilig willen houden.

Dit geldt vooral voor de eerste weken na de geboorte van uw kat.

17. Hormonen

Hormonen hebben niet alleen invloed op mensen!

Katten kunnen chagrijnig en humeurig worden door hormonale veranderingen en kunnen prikkelbaarder worden en uitvallen.

“Tiener” katten, ongeveer één jaar oud, hebben ook een grote kans om chagrijnig te worden door hormonen.

Katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, worden eerder agressief door hormonen dan katten die wel gesteriliseerd zijn.

Tenzij je van plan bent om met je kat te fokken, is het meestal het beste om je kat te laten steriliseren om problemen als agressie en sproeien te voorkomen.

Hier is de beste leeftijd om een Maine Coon kitten te steriliseren.

18. Zich bedreigd voelen

Katten kunnen niet op dezelfde manier communiceren als mensen, en wanneer uw kat zich bang of onveilig voelt, is de enige manier waarop hij kan communiceren bijten en andere vormen van agressie.

Dit gebeurt niet uit een verlangen om je pijn te doen; het is eerder de manier van je kat om zichzelf te proberen te beschermen.

Als uw kat in een drukke ruimte leeft, vooral met een huisdier of persoon waar hij zich door bedreigd voelt, kan hij agressief worden tegen iedereen in het huishouden.

Ervoor zorgen dat uw kat zijn eigen veilige ruimte heeft om zich in terug te trekken is een belangrijke eerste stap om uw kat te helpen zich veilig te voelen in zijn omgeving.

Als uw kat zich angstig en agressief gedraagt, loop dan onmiddellijk weg – anders veroorzaakt u uw kat alleen maar meer stress.

19. Pijn

Sommige eigenaren zijn geschokt als ze ontdekken dat hun gewoonlijk lieve kat plotseling agressief wordt als hij wordt geaaid.

Als uw kat te maken heeft met onderliggende pijnkan het pijn doen om aangeraakt te worden, vooral in bepaalde gebieden.

Senior katten die lijden aan artritis of gewrichtsproblemen zullen waarschijnlijk gespannen of agressief worden als ze geaaid worden, vooral in de buurt van de onderrug en heupen. Lees meer over Maine Coon heupdysplasie in mijn artikel.

Als uw kat plotseling uithaalt wanneer hij op bepaalde plaatsen wordt aangeraakt, kan hij een verwonding verbergen, dus is het een goed idee om hem naar de dierenarts te brengen op het moment dat u vermoedt dat er iets mis is.

20. Onderliggende gezondheidsproblemen

Ten slotte kan de agressie van uw kat het gevolg zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de ‘Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen‘.

Ziektes die krampen of ongemak veroorzaken kunnen uw kat prikkelbaar maken.

Net zoals wij mensen ons ellendig voelen als we ziek zijn, worden zieke katten liever met rust gelaten als ze zich niet goed voelen.

Sommige katten worden agressief en prikkelbaar bij een klein virusje, maar als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, lijdt uw kat misschien aan iets ernstigers, zoals suikerziekte of kanker.

Conclusie

Als u zich afvraagt, waarom is mijn Maine Coon zo gemeen, dan is het waarschijnlijk dat u en uw kat op gespannen voet staan met elkaar.

Maine Coon agressie kan worden veroorzaakt door allerlei dingen, van niet gerespecteerde grenzen tot hormonen.

Bij de vraag, waarom is mijn Maine Coon zo agressief, is het belangrijk om je kat nooit de schuld te geven, en in plaats daarvan te overwegen welke omgevingsfactoren tot die agressie leiden.

Onthoud altijd dat katten niet kunnen communiceren zoals wij, dus het is belangrijk om geduldig en liefdevol te zijn, zodat je je kat op een constructieve manier kunt helpen zijn gedragsproblemen te overwinnen.

Maine Coon bijtkracht PSI

Maine Coons hebben een bijtkracht van ongeveer 60 tot 75 PSI, terwijl de gemiddelde huiskat een PSI heeft tussen 20 en 75.

Wanneer kalmeren Maine Coon Kittens?

Maine Coon kittens beginnen meestal te kalmeren als ze ongeveer acht maanden tot een jaar oud zijn, maar dit kattenras staat erom bekend dat het speels en energiek blijft tot ver in de volwassenheid.

Plaats een reactie