20 redenen om een Maine Coon te nemen

Bent u op zoek naar praktische redenen om een Maine Coon kat te nemen?

Deze gids voor huisdieren belicht onderzoek gebaseerd op persoonlijke ervaring met een Maine Coon kat, evenals wat andere huisdierenexperts te zeggen hebben over waarom je een Maine Coon kat zou moeten nemen.

Maine Coons zijn prachtige katten met een hoge intelligentie. Een Maine Coon kat is twee keer zo groot als andere kattenrassen en is populair om zijn uiterst vriendelijke en relaxte karakter. Maine Coon katten kunnen het goed vinden met en in de buurt van kinderen. Ze kunnen het ook goed vinden met andere huisdieren, waaronder honden. Deze zachtaardige reuzen staan bekend om hun liefde voor menselijk gezelschap en, verrassend genoeg, voor water.

Bent u nog steeds op zoek naar redenen om een Maine Coon kat als huisdier te nemen?

Lees verder om het geheim te ontdekken waarom de Maine Coon een favoriet kattenras is onder kattenliefhebbers.

20 redenen om een Maine Coon kat te nemen

De Maine Coon kat is een zwaargebouwde, zoetgevooisde gespierde kat die oorspronkelijk als buitenkat werd gehouden. Hij heeft een grote kop met grote oren en een lichte dip onder zijn grote ogen.

Bovendien heeft de Maine Coon een brede borst en dikke poten, waardoor hij twee keer zo groot is als gewone kattenrassen. Het is een langharig kattenras dat inheems is in de VS.

Dus wat is er zo bijzonder aan Maine Coon katten, en zijn ze de juiste kat voor jou?

Hier zijn 20 redenen om een Maine Coon kat te nemen:

1. Mysterieuze afkomst

In tegenstelling tot andere populaire kattenrassen, zijn de oorsprong en geschiedenis van de Maine Coon nog steeds mysterieus. Er is weinig bekend over dit specifieke kattenras, wat de nieuwsgierigheid van kattenliefhebbers naar het ras alleen maar lijkt te vergroten!

De meeste mensen speculeren dat de oorsprong van de Maine Coon kat in Maine ligt, misschien vanwege zijn identiteit.

Vóór 1861 geloofde men dat dit prachtige kattenras vermengd was met de Noorse boskat of wasberen. Dit was echter een ongehoorde speculatie, laat staan biologisch onmogelijk.

Er is ook een theorie dat de Maine Coon kat een afstammeling is van de Europese scheepskat. Tot nu toe is de afstamming van dit kattenras echter altijd overgelaten aan legenden, verhalen en schandalige beweringen. Zou het niet oprecht geestverruimend zijn om een mysterie als huisdier te hebben? (bron 1).

2. Grootste gedomesticeerde kat ter wereld

Maine Coons zijn een natuurlijk kattenras, en een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld!

Het lichaam van de Maine Coon is middelgroot tot groot, met een brede en gespierde borst. Hij heeft ook een perfect uitgebalanceerd rechthoekig uiterlijk.

Deze extra grote katten wegen tussen de 9 en 25 pond en meten tot 40 centimeter in lengte van kop tot staart.

Met zulke ongewone grote proporties die ongewoon zijn bij typische gedomesticeerde kattenrassen, zult u waarschijnlijk graag willen weten of Maine Coon katten legaal zijn, of niet. Vind het antwoord op deze fascinerende vraag in mijn artikel.

Gelukkig zijn Maine Coon katten zeer vriendelijk en zachtaardig, wat vaak een doorslaggevende factor is voor de meeste mensen die op zoek zijn naar huisdieren. Bovendien, hun ongewoon grote omvang maakt het ’s werelds grootste gedomesticeerde kattenras.

3. Vriendelijke aard

Katten hebben de reputatie onafhankelijk en afstandelijk te zijn, en zoeken alleen aandacht op hun eigen voorwaarden. Dit is echter niet het geval bij Maine Coon katten, die houden van menselijk gezelschap en worden over het algemeen aangeduid als “vriendelijke reuzen,”.

De meeste kattenrassen hebben de neiging om grenzen te hebben en worden vaak agressief in een poging om deze grenzen te handhaven. Dergelijk gedrag is ongewoon bij Maine Coon katten. In plaats daarvan zijn ze supervriendelijk voor mensen en vertonen ze zelden ongewenste kattentrekjes.

Verrassend genoeg zijn Maine Coon katten ook heel vriendelijk met andere huisdieren.

Over het algemeen vermijdt de vriendelijke Maine Coon kat conflicten en lijkt een van de meest zachtaardige van alle andere kattenrassen.

4. Maine Coon Persoonlijkheid

Ondanks zijn mysterieuze aard, is een Maine Coon kat zeer zachtaardig en lief in de omgang.

Enkele van hun Maine Coon eigenschappen zijn:

Liefhebbend: De kat houdt van iedereen en bijna alles.

Zachtaardig: Maine Coon katten waarderen het om aangeraakt te worden en verzetten zich zelden tegen liefdesdaden van mensen.

Gezinsvriendelijk: Ze zijn zeer kindvriendelijk.

Good Natured: Deze grote katten zijn zachtaardig van aard.

Energie: Maine Coon katten zijn speels en niet massaal destructief.

Als deze factoren alleen nog geen reden genoeg zijn om een Maine Coon kat te nemen, lees dan verder!

5. Zeer Intelligent

Maine Coon katten worden niet voor niets vaak ‘honden van de kattenwereld’ genoemd.

De Maine Coon kat is een kattensoort met een hogere intelligentie die eigenaren kunnen trainen om op commando eenvoudige kunstjes uit te voeren. Deze katten staan bekend om hun apporteerspelletjes, maar ook om het openen van deuren en kasten.

Deze katten kunnen ook de routines van hun eigenaar leren met minimale tot gemiddelde inspanning. Zij doen dit door bijna alles wat u doet scherp te observeren, of het nu aandacht vraagt of niet.

Bovendien is een Maine Coon kat ook uitgesproken nieuwsgierig, vooral naar zijn omgeving.

Maine Coons stralen de intelligente eigenschappen uit die kenmerkend zijn voor een goed opgevoede hond, wat verklaart waarom Maine Coon katten goed overweg kunnen met honden. Lees hier meer over dit onderwerp.

Bovendien kan het hebben van een slimme en trainbare hond spannend zijn om spelletjes mee te spelen en hoe hij zich rond het huis moet gedragen.

6. Vocality

Heb je ooit gehoord dat een Maine Coon praat of zingt?

Veel standaardkatten zoeken vaak uw aandacht of vragen om eten door te miauwen. Maine Coon katten zijn echter anders, omdat zij verrukkelijke trillers, piepjes, en tsjirp-geluiden maken.

Echter, hoe vocaal ze ook zijn, Maine Coons zijn niet helemaal luidruchtig.

Als uw Maine Coon voortdurend miauwt, is de kans groot dat ze iets met u proberen te communiceren. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom Maine Coon katten zo veel praten.

Hun eigenaardige “zingende” tsjirp-geluiden zijn anders dan die van de andere katachtige rassen, waardoor ze uiterst bijzonder zijn.

7. Speelse karakters

Ongeacht hun grote lichamen, zijn Maine Coon katten nog steeds zeer actief en speels van aard. Vaak beschouwen ze apporteren als een geweldige manier om een band op te bouwen en met hun mensen te communiceren.

Het is essentieel om aan hun behoefte aan beweging en spel tegemoet te komen om te voorkomen dat ze onnodige schade aanrichten.

Bovendien is actief blijven een manier voor hen om gezond te blijven. Zorg er daarom voor dat u uw Maine Coon betrekt in een paar spelletjes, waaronder het najagen van laatste wijzers en apporteren.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat Maine Coon katten van nature geboren jagers zijn. Ze hebben mentale stimulatie nodig waarbij je ze laat springen op hun interactieve speeltjes of muizen. Hier zijn enkele geweldige Maine Coon kattenspeeltjesideaal voor de geest van deze slimme katachtigen.

Speeltijd is een prioriteit voor Maine Coons. Bereid je voor op veel interactie, want ze houden van spelen.

8. Gezinsvriendelijk

Een van de grote voordelen van het bezitten van een Maine Coon is hoe goed ze zich gedragen in de buurt van baby’s. In feite adviseren veel kattenspecialisten dat Maine Coon katten het goed doen in gezinnen met kinderen.

Bovendien staan Maine Coon katten erom bekend dat ze zeer tolerant zijn en zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan de behoeften van kinderen.

Ze hebben een speciale band en loyaliteit met hun gezin en hoeven niet voortdurend onder toezicht te staan.

Als gezinsvriendelijke zachtaardige reus kan deze kat kinderen helpen betere sociale en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. In de meeste gevallen kunt u uw kinderen en andere huisdieren in de buurt van de Maine Coon kat vertrouwen.

Het belangrijkste is dat ze gemakkelijk te trainen zijn op bepaalde gezinsvriendelijke eigenschappen en gedragingen.

9. Goed met andere katten en honden

De Maine Coon is karakteristiek volgzaam en vriendelijk met iedereen in de buurt, ook met katten en honden.

Hun zeer sociale vaardigheden en relaxte temperament maken hen perfect voor een leven met andere katten. Dit komt omdat ze over het algemeen genieten van het gezelschap van andere dieren.

Maine Coons zijn minder geneigd een kattengevecht te beginnen. Wat het geslacht betreft, is het vrouwtje echter katachtiger en afstandelijker van aard dan het mannetje van de soort, zodat het vrouwtje er langer over zal doen om zich aan vreemden op te warmen.

Daarnaast zijn Maine Coon katten ook vriendelijk met honden. Ze kunnen in het begin wat verlegen zijn, maar zullen vaak na een paar dagen opwarmen aan een hond die in hetzelfde huishouden leeft.

Omdat ze zelden agressief zijn, zijn deze katten de beste kattenrassen om in de buurt van honden te houden.

10. Grote Huisdieren

Zijn Maine Coon katten goede huisdieren?

De meeste kattenliefhebbers hebben een sterke voorkeur voor deze kattensoort. Hij bezit eigenschappen en kenmerken die ongewoon zijn voor katten, waardoor ze schattig zijn en absoluut het beste huisdier om te hebben.

Zijn Maine Coons moeilijk? Verrassend genoeg zijn Maine Coons uiterst zachtaardig, in tegenstelling tot gewone katten. Ze zijn zeer intelligent, waardoor ze weten welke en wanneer grenzen ze niet moeten overschrijden.

Moet ik een Maine Coon nemen? Je zou een Maine Coon moeten nemen als je niet houdt van het temperamentvolle karakter van gewone katachtige rassen. Ze zijn minder moeilijk en, over het algemeen, zijn het goede huisdieren.

11. Onafhankelijk

Maine Coons vinden het niet erg om zelfstandig hun eigen dingen te doen, hoewel ze er meestal de voorkeur aan geven het grootste deel van hun tijd door te brengen in de buurt van hun baasje.

Verwar hun onafhankelijkheid echter niet met de behoefte om alleen gelaten te worden.

Maine Coons zijn geneigd tot eenzaamheid als je niet aan hun sociale behoeften voldoet. Dus als u veel van huis weg werkt, zal een Maine Coon niet zo gemakkelijk in uw levensstijl passen.

12. Ze houden van water en verzorging

De meeste katten houden van hygiëne en nemen vaak de nodige voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat ze voortdurend schoon zijn, behalve als ze in de buurt van water komen. Hoewel dat misschien begrijpelijk is, heeft de Maine Coon kat er geen probleem mee om nat te worden. Sterker nog, ze spelen graag met water!

Hun liefde voor water is misschien omdat ze een semi-waterbestendige vacht hebben.

Bovendien zijn de meeste Maine Coons sterke zwemmers, zodat ze het niet erg zullen vinden om extra te spelen terwijl u ze in bad doet, in tegenstelling tot hun katachtige tegenhangers.

De vacht van de Maine Coon kat vereist dagelijkse aandacht, wat betekent dat ze regelmatig geborsteld moeten worden om te voorkomen dat hun vacht gaat klitten. Hun vacht moet ook gekamd worden voor een glad effect. Gelukkig genieten ze van dit verzorgingsproces, vooral als je ermee begint als ze jong zijn.

Dit zijn de beste 5 Maine Coon verzorgings hulpmiddelenom het borstelen vlot te laten verlopen.

13. Ze vragen zelden aandacht

Maine Coons zijn erg stil als ze bij je in de buurt zijn, behalve de opgewonden tsjilpgeluidjes die ze van tijd tot tijd maken. Ze miauwen beslist niet voortdurend zoals andere kattenrassen dat kunnen.

Gelukkig zullen Maine Coons zich gewoon naast je opkrullen, niet op zoek naar aandacht, maar eerder gewoon genieten van je gezelschap.

Maine Coon katten zijn niet high maintenance en hoeven niet altijd iets te doen met de mensen om hen heen. In plaats daarvan respecteren ze de rust van hun eigenaar en zitten ze graag naast hem terwijl hij TV kijkt, zonder je lastig te vallen met constant gemiauw.

14. Komisch

Maine Coons hebben verschillende gezichtsuitdrukkingen die vaak komisch overkomen.

Ik weet niet zeker waarom, maar wanneer ze in verdachte situaties terechtkomen, zien deze katten er grappiger uit dan gewone katten zouden doen!

De meeste van deze gezichtsuitdrukkingen worden veroorzaakt door de plaatsing van hun gezichtshaar. Afhankelijk van de kat, variëren deze gezichtsuitdrukkingen van komisch tot onschuldig.

De meeste grappige kattencompilaties op Youtube tonen Maine Coons die getraind zijn om bepaalde trucs uit te voeren.

Al met al, verwacht een paar goede lachsalvo’s alleen al van het kijken naar deze wezens die zichzelf voor de gek houden. Ze zijn de perfecte metgezellen om bij je te hebben als je emotioneel uitgeput bent en je wilt opvrolijken of je extra geliefd wilt voelen.

15. Aanbiddelijke

Maine Coons dienen voortdurend uiterlijk en schattige verschijningen, in tegenstelling tot de gemiddelde kat.

Ze hebben echt schattige harige voeten. Met plukjes op hun poten en haren lijkt deze kat bijna op een leeuw. Daarom wordt het plukje harige manen rond hun nek ook wel “leeuwenmanen” genoemd.

Daarnaast hebben ze echt schattige ogen die variëren in kleur. Zie meer over de Maine Coon ogen in dit artikel vol feiten dat ik schreef.

Enkele van de meest voorkomende oogkleuren zijn:

Maine Coon katten zijn er in ruwweg 75 kleurslagen die oprecht oogstrelend en schattig zijn.

16. Ze vinden het niet erg om aangelijnd te zijn

Gewone kattenrassen hebben er om verschillende redenen een hekel aan om aangelijnd te worden.

In tegenstelling tot deze typische katachtigen, kan de Maine Coon worden getraind om aan de lijn te worden uitgelaten, op voorwaarde dat eigenaren dit idee introduceren terwijl de Maine Coon nog een kitten is. Indien jong genoeg opgeleid, biedt de Maine Coon weinig tot geen weerstand wanneer je hem aanlijnt voor een wandeling.

Bovendien genieten ze ervan om met hun baasjes door het buitenleven te trekken, al dan niet aangelijnd. Met ijverige training en geduld, kunt u comfortabel met uw Maine Coon over straat lopen.

17. Ze kunnen moeiteloos de winters doorstaan

In het verleden hebben deze kattensoorten zich aangepast en bepaalde eigenschappen ontwikkeld om hen te helpen de kou in New England te trotseren, zoals:

  • Getufte poten: Maine Coons hebben sneeuwschoen-achtige poten.
  • Semi-waterbestendige vacht: Deze katten hebben een semi-waterbestendige vacht. en sneeuwschoen-achtige poten.
  • Lange vacht: Maine Coons hebben een lange vacht die hun lichaam bedekt, en hen helpt warm te blijven tijdens de winter.

18. Ze houden van knuffelen

Een deel van de reden waarom huisdiereigenaren een huisdier nemen, is om een knuffelig maatje te hebben. Katachtige rassen staan er echter om bekend dat ze meestal weerstand bieden aan menselijk contact.

Ter vergelijking, veel Maine Coon katten houden ervan hun baasjes te knuffelen.

Hun vriendelijkheid, in combinatie met hun enorme lichaamsgrootte die ongewoon is voor een kat, maakt dit kattenras tot de perfecte knuffelpartner op die koude en luie dagen.

Bovendien zijn Maine Coons fel loyaal en willen ze bijna altijd bij je in de buurt zijn. Verwacht daarom dat uw inspanningen om te knuffelen wederzijds zijn en af en toe worden beantwoord.

19. Polydactyle Maine Coons

Historisch gezien hadden sommige Maine Coons een dominant extra teen-gen. Deze katten stonden bekend als polydactyle Maine Coons.

Lees hier meer over Polydactyle Maine Coons.

Deze genetische aanleg werd echter als ongewenst beschouwd, en is daarom sindsdien bijna volledig uit het Maine Coon kattenras gefokt.

20. Gezond ras

Maine Coon katten staan bekend als een zeer winterhard, gezond kattenras.

Ze hebben zelden speciale verzorging nodig. Om er echter voor te zorgen dat ze gezond blijven en langer leven, zult u ze een goed uitgebalanceerd dieet moeten geven. Deze droogvoeders zijn het beste voor uw kat.

Bovendien worden Maine Coons gezien als een van de gezondste kattensoorten. Dit in tegenstelling tot gewone katachtige rassen die vaak gezondheidsproblemen erven.

Eigenaren moeten nog steeds oppassen voor deze ‘Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen‘.

5 redenen om geen Maine Coon te nemen

Hoeveel we ook van Maine Coons houden, het zou onjuist zijn om te zeggen dat ze perfect zijn. Welke kat is dat wel?!

Hoewel ze ongewoon zachtaardig zijn, in tegenstelling tot gewone kattenrassen, hebben ze ook hun schaduwzijden.

Hier zijn een paar Maine Coon voor- en nadelen om te overwegen:

1. Dure

Een van de nadelen van deze katten is dat ze wat duurder zijn dan de gewone kattenrassen. Dit is vaak een gevolg van hun ongewone eigenschappen, die niet gebruikelijk zijn bij de gewone kattenrassen.

2. Sommige Gezondheidscomplicaties

Hoewel bekend als een over het algemeen sterk en gezond ras, zijn Maine Coons vatbaar voor een aantal mogelijke genetische of erfelijke gezondheidsproblemen zoals deze.

Deze kennis is belangrijk om u te helpen beslissen alvorens er een te kopen of te adopteren.

Echter, met de juiste zorg, leven deze katten lang en gezond.

3. Regelmatig borstelen

U kunt het moeilijk vinden om de regelmatige verzorging van deze kat bij te houden als u een druk schema heeft.

Maine Coons hebben regelmatig verzorging nodig (minimaal 2-3 goede borstelbeurten per week) om een schone en gezonde vacht te behouden. Als u zich niet aan deze routine houdt, zal uw Maine Coon blootgesteld worden aan gezondheidscomplicaties, zoals klitten en haarballen.

4. Behoefte aan ruimte

De Maine Coon is duidelijk groter dan gewone kattenrassen. Daarom hebben ze vaak grotere ruimtes nodig.

Als u echter een ruim huis en een grote achtertuin heeft, zou dat de kat voldoende ruimte moeten bieden om comfortabel te spelen en te rusten.

Deze extra grote kattentorens zijn ook een geweldige manier om de ruimte in uw huis te vergroten, omdat ze gebruik maken van de hoogte in plaats van vloeroppervlak.

5. Groter risico van diefstal

Een Maine Coon is een kostbare en begeerde kat. Als zodanig, loopt hij een veel groter risico om gestolen te worden dan gewone kattenrassen.

Conclusie

Is een Maine Coon geschikt voor mij?

Een Maine Coon is een van de meest unieke katten die gedrag vertonen dat je bij gewone kattenrassen waarschijnlijk niet zult aantreffen.

Over het algemeen is een Maine Coon zeer zachtaardig en vriendelijk voor zowel mensen als andere huisdieren.

Er zijn verschillende redenen om een Maine Coon te nemen, waaronder het feit dat hij geheel gezinsvriendelijk is en betrouwbaar rond baby’s.

Als deze redenen voor u voldoende zijn om een Maine Coon te halen, neem dan de tijd om een gezonde en gunstigere harige vriend te vinden.

Gerelateerde vragen

Moet ik een Maine Coon nemen?

Je zou een Maine Coon moeten nemen om de juiste redenen. Het is een zachtaardige kat, gezinsvriendelijk, en een perfecte metgezel. Het is het perfecte kattenras om te houden, vooral als u ook een hond heeft. Bovendien is hij ook minder vervelend.

Waarom worden Main Coons niet graag vastgehouden?

Zulke gevallen zijn zeldzaam. Echter, als je Maine Coon niet vastgehouden wil worden, is de kans groot dat je hun persoonlijke ruimte op dit moment niet respecteert. Het kan ook zijn dat je hun lichaamstaal of gedrag verkeerd interpreteert.

Plaats een reactie