17 Domestic Langhaar Maine Coon Mix Feiten


Als je dol bent op Maine Coons maar je er geen kunt veroorloven, is de domestic langhaar Maine Coon mix waarschijnlijk de op één na beste oplossing! Hoewel het geen officieel ras is, komt deze kruising veel voor in asielen.

De tamme langhaar is een langharige kat zonder ras. De Maine Coon is een zeer populair en duur kattenras met lang haar. De Maine Coon langhaar mix is typisch groot, intelligent en atletisch zoals de Maine Coon. Ze kunnen er in zowat elke kleur en elk patroon zijn en toch een luxueuze Maine Coon vacht hebben.

Heb je altijd al een Maine Coon willen hebben, maar waren ze te duur of te moeilijk te vinden? Als je een langharige Maine Coon mix neemt, kun je eindelijk de kat van je dromen hebben voor een fractie van de prijs!

Lees verder om meer te weten te komen over deze schattige kruising.

1. Wat is een tamme langhaar Maine Coon mix?

Een tamme langhaar Maine Coon mix is een kruising tussen een raszuivere Maine Coon en een tamme langhaar kat.

Terwijl de meeste Maine Coon mixen moeilijk of zelfs onmogelijk te vinden zijn, komt de domestic langhaar Maine Coon mix relatief vaak voor.

Hoewel de Maine Coon een officieel ras is, wordt de tamme langhaar kat, afgekort als DLH, helemaal niet als ras beschouwd. In plaats daarvan is het een term die wordt gegeven aan alle langharige katten die geen ras hebben.

Bijgevolg zijn langharige huiskatten er in zowat alle soorten:

Terwijl één op de drie honden raszuiver is, is slechts 2% van de hele kattenpopulatie raszuiver.

De andere 98% bestaat eerder uit tamme langharen en kortharen dan uit gemengde rassen, omdat katten niet selectief werden gefokt om de volgende taken uit te voeren:

Selectief fokken bij katten is veel recenter, dus de meeste katten in de wereld maken helemaal geen deel uit van een ras.

Een kruising tussen een tamme langhaar en een Maine Coon is meestal middelgroot tot groot van formaat met een lange vacht en rechthoekige verhoudingen.

Ze kunnen extra plukjes bont aan hun poten en de punten van hun oren hebben, en ze hebben vaker lange, dikke staarten die lijken op een wasberenstaart.

De nakomelingen van Maine Coons en tamme langharen kunnen echter sterk variëren, dus er is geen garantie dat hun kittens er hetzelfde uitzien of zich hetzelfde gedragen als Maine Coons (bron 1,2).

Tamme Langhaar Maine Coon Mix
Tamme langhaar Maine Coon Mix

2. Domestic Langhaar Maine Coon Mix Persoonlijkheid en Temperament

Hoewel hybride mengsels vaak onvoorspelbare nakomelingen hebben, kunnen mensen meestal wel raden hoe deze mengsels zich zouden kunnen gedragen op basis van hun ouderrassen.

Omdat langharige huiskatten niet tot een echt ras worden gerekend, variëren hun persoonlijkheden enorm.

Over het algemeen zijn langharige huiskatten minder intelligent, atletisch en speels dan Maine Coons. zeer aanhankelijk en trouw.

Maine Coons staan bekend als ongelooflijk open en vriendelijke wezens. Ze zijn aanhankelijk voor vreemden, maar nog liefdevoller voor hun gezinsleden.

Als gevolg daarvan zijn ze echter vatbaarder voor eenzaamheid en depressie als er niet aan hun sociale behoeften wordt voldaan. Dit betekent ook dat ze vriendelijker zijn tegen andere huisdieren zoals katten en honden.

Maine Coon katten zijn ook erg speels en energiek. Hun hoge intelligentie betekent dat ze een goede uitdaging nodig hebben tijdens het spelen, anders kunnen ze zich gaan vervelen en destructief worden.

Een kruising tussen een langharige huiskat en een Maine Coon heeft waarschijnlijk meer beweging en genegenheid nodig dan de gemiddelde kat vanwege hun Maine Coon voorouders.

Deze katten doen het beter in huishoudens met andere huisdieren of gezinsleden die thuis werken.

Ze hebben ook minstens dertig minuten speeltijd per dag nodig als je hun intelligentie en atletisch vermogen wilt bijhouden.

3. Zijn tamme langharige Maine Coon Mixen zeldzaam?

Tamme langhaar Maine Coon mixen zijn vrij zeldzaam omdat de Maine Coon een zeldzaam ras is.

Terwijl verantwoordelijke fokkers doen geen moeite om hybriden te maken, vooral niet met katten die om te beginnen geen ras hebben, ongelukken gebeuren!

Je hebt veel meer kans om een Maine Coon mix te vinden in een asiel dan een raszuivere Maine Coon, en Maine Coons worden het meest gemengd met langharige en kortharige huiskatten dan met welk ander ras dan ook.

Veel kittypoezenfabrieken en onverantwoordelijke fokkers fokken opzettelijk langharige huiskatten met Maine Coons zodat ze geen dekgeld hoeven te betalen.

Als je zoekt naar Maine Coon kittens op sites als Craigslist, is de kans groot dat de meeste kittens die je ziet mixen zijn, als ze al Maine Coon voorouders hebben.

4. Is de Domestic Langhaar Maine Coon Mix een officieel ras?

Maine Coon katten gemengd met huiskatten worden in het geheel niet beschouwd als een officieel ras.

Maine Coons mengen met katten die niet eens een ras hebben om mee te beginnen is experimenteel en, voor de meeste fokkers, een verspilling van tijd en geld.

Officiële rassen hebben jaren nodig om te verfijnen en te ontwikkelen. Als gevolg daarvan zijn hybriden en gemengde rassen niet officieel, tenzij meerdere liefhebbers een lange tijd spenderen aan het creëren van een ras met een bepaald uiterlijk en temperament.

5. Hoe groot worden langharige Maine Coon mixen?

De Maine Coon wordt beschouwd als de zachtaardige reus onder de katten, omdat het niet alleen ongelooflijk aanhankelijke katten zijn, maar ook het grootste tamme kattenras ter wereld!

De Maine Coon staat bekend om zijn grote omvang en weegt gemiddeld tussen de 12 en 22 pond, is 19 tot 40 centimeter lang en 8 tot 16 centimeter hoog.

Ter vergelijking, de huiskat met lang haar weegt gemiddeld 8 tot 15 pond, waarbij de vrouwtjes meestal kleiner zijn dan de mannetjes. Hun gemiddelde lichaamslengte is 18 centimeter en ze zijn over het algemeen ongeveer 12 centimeter lang.

Een kruising tussen de tamme langhaar en de Maine Coon zal waarschijnlijk tussen de 8 – 22 pond wegen, hoewel het waarschijnlijker is dat hij aan de kleinere kant zal zijn (bron 1,2).

6. Is De Huishoudelijk Langhaar Maine Coon Mix Hypoallergeen?

Noch tamme langharen noch Maine Coons worden als hypoallergeen beschouwd.

Langharige katten verharen veel en de Maine Coon is nog beruchter om zijn lange, dikke vacht en constante verharing.

Als gevolg daarvan zou een kruising tussen deze twee rassen ook niet hypoallergeen zijn.

7. Wat eten Maine Coon Mix katten?

Zoals alle katten heeft een mix tussen een Maine Coon en domestic langhaar zowel droogvoer als natvoer nodig.

Ze hebben voedsel van hoge kwaliteit nodig met:

 • Hoog eiwitgehalte
 • Matige hoeveelheden vet
 • Kleine hoeveelheden koolhydraten

8. Geschiedenis van de Maine Coon versus langharige huiskat

Laten we eens snel kijken naar de geschiedenis van elk kattenras:

Maine Coon kattengeschiedenis

De geschiedenis van Maine Coon katten begint bij de Vikingen, die dol waren op de Noorse Boskat.

Er wordt aangenomen dat ze naar wat nu bekend staat als Noord-Amerika voeren, en dat sommige katten werden vrijgelaten of verhandeld.

Daar paarden deze katten met lokale katten totdat ze zich aanpasten aan het lokale klimaat en brede, sneeuwschoenachtige poten en dikke pluimen vacht ontwikkelden.

Hoewel de geschiedenis van het Maine Coon kattenras omgeven is door mysteries, is het zeer waarschijnlijk dat deze katten gepaard hebben met huiskatten in de Verenigde Staten tot er een natuurlijk en geheel nieuw ras ontstond.

Geschiedenis van de langharige huiskat

De geschiedenis van de tamme langhaar kat begint nog eerder dan die van de Maine Coon. Dit komt omdat de geschiedenis van het langhaar kattenras verweven is met de geschiedenis van de huiskat in het algemeen.

Het was meer dan 10.000 jaar geleden dat de mens de landbouw ontwikkelde en begon met het opslaan van overtollig graan na de oogst. Dit bracht de allereerste plaag met zich mee, de huismuis, die ook de lokale wilde kat aantrok, Felis silvestris.

Na verloop van tijd vormden mensen en wilde katten een onderlinge band. Katten bleven in de buurt en aten muizen, en mensen hoefden zich geen zorgen meer te maken dat ongedierte al hun voedsel zou opeten.

Deze ongemakkelijke vriendschap groeide totdat de mens katten uiteindelijk begon te zien als meer dan rammelaars, en katten zich in huis waagden voor warmte en genegenheid.

Men gelooft dat de langharige huiskat zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld uit deze kortharige katten die ooit in het wild leefden.

Toen ze naar koude plaatsen zoals Rusland werden gebracht, ontwikkelden ze waarschijnlijk langere, dikke vachten om de kou en sneeuw buiten te houden (bron 1).

9. Is de tamme langhaar Maine Coon gezinsvriendelijk?

Als je een kat hebt met Maine Coon-afstamming, zal hij het waarschijnlijk goed doen in gezinnen van elke grootte!

Maine Coons zijn zeer liefdevol en trouw aan hun baasjes, en ze zijn zo relaxed dat ze vaak een hechte band vormen met kinderen en zelfs baby’s.

In feite doen Maine Coons het beter in grotere huishoudens, omdat ze gemakkelijk eenzaam en depressief kunnen worden als ze te lang alleen worden gelaten.

10. Welke kleuren kan de tamme langhaar Maine Coon mix hebben?

De Maine Coon langhaar mix kan er zijn in:

 • Rood
 • Zwart
 • Wit
 • Crème
 • Blauw

Het is ook mogelijk dat ze in de volgende zeldzamere kleuren voorkomen, omdat het onbekend is of een kat één of twee kopieën van het gen nodig heeft om het tot uiting te laten komen:

Maine Coon domestic longhair mixen kunnen ook in een grote verscheidenheid aan patronen voorkomen, waaronder:

 • Ticked
 • Makreel
 • Gevlekte
 • Klassiek tabby
 • Schildpad
 • Parti-Color
 • Calico

11. Gezondheidsproblemen bij langhaar en Maine Coon

Katten van welk ras dan ook zijn vaak vatbaar voor verschillende soorten gezondheidsproblemen.

Omdat tamme langharen niet van een ras zijn, zijn er geen aandoeningen waar ze vatbaarder voor zijn dan anderen.

Hier zijn enkele van de gezondheidsproblemen die Maine Coons kennen:

 • Spinale spieratrofie: Dit is een genetische aandoening die ervoor zorgt dat de spieren van de ruggengraat en achterpoten van een kat atrofiëren tot hun poten te zwak zijn om te springen of rennen.
 • Pyruvaat Kinase deficiëntie: Pyruvaat kinase deficiëntie is wanneer het lichaam van een kat niet in staat is om genoeg van het enzym pyruvaat kinase te produceren, dat energie levert aan rode bloedcellen. Dit resulteert in bloedarmoede, wat in ernstigere gevallen tot de dood kan leiden.

Kijkend naar de gezondheidsaandoeningen waar zowel huislangharen als Maine Coons vatbaar voor zijn, zijn hier enkele aandoeningen waar een mix van beide soorten katten vatbaarder voor kan zijn:

 • Heupdysplasie: Heupdysplasie ontstaat wanneer het dijbeen van een kat niet goed gevormd is. Het schuurt abnormaal tegen het kogelvormige heupgewricht, waardoor het gewricht uiteindelijk slijt tot het los en oncomfortabel is.
 • Hypertrofische Cardiomyopathie: Dit is een genetische aandoening die ervoor zorgt dat de wanden van het hart van de kat langzaam dikker worden tot er geen bloed meer doorheen kan stromen. Deze aandoening is helaas niet te genezen en leidt uiteindelijk tot de dood.
 • Polycysteuze nierziekte: Alle katten hebben de neiging om vatbaarder te zijn voor nierproblemen. Eén zo’n aandoening is polycysteuze nierziektewaarbij cysten in de nieren groeien naarmate de kat ouder wordt. Sommige katten leven lang en gezond zonder complicaties, maar in ernstigere gevallen kan het de dood tot gevolg hebben.

12. Moet ik mijn Maine Coon langhaar kat trainen?

Alle katten hebben beweging nodig, maar katten van Maine Coon-afkomst hebben waarschijnlijk nog meer beweging nodig!

Maine Coons zijn zeer energieke en atletische katten die behoefte hebben aan duurzaam speelgoed en uitdagende puzzels om vermaakt te blijven.

De meeste Maine Coons hebben elke dag minstens 30 minuten speeltijd nodig, dus je kunt verwachten dat je tamme langharige Maine Coon mix 30 minuten of minder nodig heeft.

13. Hoeveel zijn Maine Coon Mix katten?

Omdat geregistreerde en verantwoordelijke fokkers niet opzettelijk Maine Coons met huiskatten fokken, kunnen Maine Coon mixen moeilijk te vinden zijn.

Fokkers in de achtertuin en kittenfabrieken verkopen vaak Maine Coons gemengd met langharige huiskatten en doen ze voor als raszuivere Maine Coons.

Hoewel ze vaak minder dan $1.000 kosten, is het ook minder waarschijnlijk dat ze raszuiver zijn:

 • Gevaccineerd
 • Gescreend op gezondheidsproblemen
 • Goed getraind op kattenbakvulling

Als je op zoek bent naar een volwassen Maine Coon langhaar mix, kun je het beste kijken bij plaatselijke asielen.

Daar kosten zelfs raszuivere Maine Coons niet meer dan ruwweg $250.

14. Hoe vaak moet dit Maine Coon Mix-ras worden verzorgd?

Een mix tussen een Maine Coon en een ander langharig kattenras moet minstens een of twee keer per week worden verzorgd, plus meer tijdens de lente en de herfst, wanneer ze het meest verharen.

Hun lange vacht is vatbaarder voor klitten, en je moet misschien zelfs de lange vacht aan hun poten trimmen, buiken en achterpoten om te voorkomen dat vervilting.

15. Hoe lang leven Maine Coon langhaar katten?

De levensduur van de Maine Coon kat ligt tussen de 12 en 15 jaar, terwijl de gemiddelde tamme langhaar typisch tussen de 12 en 18 jaar oud wordt.

Over het algemeen kun je verwachten dat een tamme langhaar Maine Coon mix ergens tussen de 12 en 18 jaar oud wordt.

16. Kun je een tamme langharige Maine Coon Mix kat trainen?

Maine Coons zijn zeer intelligent en zelfs huiskatten kunnen slim genoeg zijn om te trainen.

Met behulp van traktaties en veel lof, is de kans groot dat je je tamme langhaar Maine Coon mix kunt trainen om trucjes, commando’s of zelfs hoe apporteren!

17. Zijn Maine Coon Mixen goed met andere huisdieren?

Katten die deels Maine Coon zijn, kunnen beter opschieten met andere katten en honden.

Maine Coons zijn aanhankelijke katten die gedijen op gezelschap, dus ze hebben de neiging om snel vrienden te worden met zowat elke soort!

Conclusie

De tamme langhaar Maine Coon mix is een aanhankelijke kruising met een lange, pluizige vacht die in zowat elke kleur en patroon kan voorkomen.

Een kruising tussen een tamme langhaar en Maine Coon is waarschijnlijk speels, energiek en ongelooflijk intelligent.

Ze zijn meestal gemakkelijker te trainen dan de meeste huiskatten en zijn meestal vriendelijker met vreemden en andere huisdieren.