15 rare dingen die Maine Coons doen

Maine Coons zijn een van de populairste kattenrassen ter wereld, maar er zijn een heleboel rare dingen die Maine Coons doen.

Maar in plaats van eigenaars van streek te maken, zijn deze vreemde trekjes juist wat dit ras in de eerste plaats zo beminnelijk maakt!

De Maine Coon is ongelooflijk populair geworden door de vele vreemde eigenaardigheden van dit ras. In tegenstelling tot de meeste katten, houden Maine Coons van water en hebben ze veel hond-achtige eigenschappen, zoals het vermogen om aan de lijn te lopen of te apporteren. Een andere vreemde eigenschap van Maine Coons is hun unieke stem; in plaats van te miauwen, tsjirpen of trillen deze katten meestal in plaats daarvan.

Maine Coons zijn waarschijnlijk een van de vreemdste kattenrassen die er bestaan!

Deze katten zitten vol verrassingen, en dat is de reden waarom zoveel kattenliefhebbers verlangen naar een eigen Maine Coon.

Lees verder om uit te vinden waarom dit unieke ras zo dol is op water…

15 rare dingen die Maine Coons doen

Het Maine Coon ras is niet alleen populair om zijn prachtige uiterlijk en ongelooflijke grootte.

Deze katten zijn favoriet onder kattenliefhebbers om hun eigenzinnige, unieke persoonlijkheden, die hen ver onderscheiden van andere kattenrassen.

Hier is een lijst van 15 bizarre dingen die Maine Coons bekend staan om te doen:

1. Maine Coons volgen hun baasjes overal

Veel mensen, vooral zij die nog nooit een kat hebben gehad, denken dat katten afstandelijk en onafhankelijk zijn.

Het is heel gewoon voor katten om vrij onafhankelijk van aard te zijn, en ze hebben de neiging om genegenheid te tonen op subtiele manieren.

Maine Coons, echter, zijn allesbehalve afstandelijk!

Deze katten hebben de neiging hun baasjes van kamer naar kamer te volgen, maar niet op een aanhankelijke of onaangename manier.

Sociaal angstige of behoeftige katten kunnen hun eigenaars volgen terwijl ze jengelen, en voortdurend aandacht vragen.

Maine Coons daarentegen genieten er rustig van om in dezelfde kamer als hun eigenaar te rusten of te spelen zonder onder de voet gelopen te worden.

Maine Coons zijn ongelooflijk sociaal en voelen zich het meest ontspannen en veilig als ze in de buurt van hun baasje zijn.

Ze hebben de neiging tot “parallel spelen”, wat betekent dat ze tevreden zijn om hun eigen ding te doen terwijl u werkt of schoonmaakt, zolang ze maar in de buurt kunnen rondhangen.

Als je echter vreest dat je Maine Coon kat lijdt aan Maine Coon verlatingsangst, zorg er dan voor dat je je bewust bent van wat dit veroorzaakt, door het lezen van mijn gids.

2. Maine Coons kruisen hun poten

Sommige katten kunnen zich ontspannen of zelfs slapen met hun voorpoten voor zich gekruist.

Om de een of andere reden hebben veel kattenliefhebbers echter gemerkt dat bepaalde rassen, met name Maine Coons, vaker hun pootjes kruisen dan andere rassen.

Hier is een schattige video van onze Maine Coon kat die zijn pootjes kruist:

Helaas is er geen manier om met zekerheid te weten waarom dit gebeurt.

De meeste katteneigenaren stellen dat katten hun voorpoten kruisen als ze zich bijzonder op hun gemak voelen.

Als de poten van een kat niet gekruist zijn, kan hij sneller opstaan om te vluchten of te vechten. Terwijl als hun poten gekruist zijn, het meer tijd zal kosten voor hen om hun vecht of vlucht instinct te activeren.

Om deze reden is een waarschijnlijke reden waarom katten hun poten kunnen kruisen, omdat ze zich bijzonder ontspannen en comfortabel voelen.

Dus, waarom komt dit gedrag vaker voor bij Maine Coon katten?

Nogmaals, hoewel we het niet met zekerheid kunnen weten, omdat dit kattenras zo liefdevol en zachtaardig is, geloven veel mensen dat Maine Coons hun pootjes kruisen omdat ze zich eerder totaal ontspannen voelen rond hun baasjes.

3. Maine Coons praten veel (maar miauwen nooit)

Een van de meest ongelofelijke leuke weetjes over Maine Coons is dat deze katten behoorlijk vocaal zijn, maar ze miauwen niet zoals normale katten!

Om de een of andere bizarre reden tsjirpen of trillen deze katten in plaats van te miauwen.

Zij maken stille, grommende geluiden meer gelijkend op een vogel dan op een kat.

Luister naar deze korte video van onze pratende Maine Coon kater:

Maine Coon Central’s Youtube Kanaal

Terwijl sommige kattenrassen, zoals de Siamees, bekend staan om hun gejoel en het constant maken van allerlei geluiden, zijn Maine Coons meer zachtaardig van aard.

Niet alleen hebben de Siamezen een stillere stem, maar ze hebben ook de neiging om minder vaak te spreken.

Ter vergelijking: de Maine Coon gaat vriendschappelijke “gesprekken” aan met zijn eigenaar, waarbij hij kan tsjirpen of trillen als antwoord op zijn naam, of hij kan vocaal worden als hij daar behoefte aan heeft:

 • Voedsel
 • Water
 • Aandacht
 • Speeltijd

Over het algemeen zijn ze vrij rustig, maar deze katten zijn niet bang om hun schattige, unieke stemmen te gebruiken als ze iets willen!

4. Maine Coons zijn zeer loyaal

Veel mensen denken aan kattenrassen die dezelfde grootte, kleuren en lichaamsvormen hebben.

Wat zij zich echter misschien niet realiseren, is dat veel kattenrassen ook gemeenschappelijke persoonlijkheidskenmerken hebben.

Een ongelooflijke persoonlijkheidstrek die vaak wordt gezien bij Maine Coons is hun felle loyaliteit naar hun eigenaren.

Hoewel Maine Coons gewoonlijk vriendelijk en sociaal zijn tegen alle mensen, ontwikkelen zij een veel hechtere band met hun eigenaars.

U zult zich geen zorgen hoeven te maken over gasten die het hart van uw Maine Coon stelen, want de eerste liefde van deze katten zal altijd hun familie zijn.

Hoewel deze katten de neiging hebben zich nauwer te binden aan één familielid, hebben Maine Coons enorme harten, en ze verspreiden hun liefde nog steeds naar iedereen in hun huishouden die hen met liefde en respect behandelt.

5. Maine Coons gedragen zich als honden

Misschien is een van de redenen waarom Maine Coons zo populair zijn, dat ze in veel opzichten ongelooflijk veel op honden lijken.

Hoewel ze nog steeds dezelfde katachtige mystiek hebben waar we allemaal van katten houden, zijn ze ook ongewoon:

 • Intelligent
 • Gehoorzaam
 • Loyaal
 • Sociaal

In feite lijken ze zo veel op honden dat dit ras de bijnaam “hond van de kattenwereld” heeft gekregen!

Hoewel veel katten als kitten ongelooflijk speels zijn, ontgroeien ze deze speelsheid meestal en worden ze rustiger en meer ontspannen naarmate ze ouder worden.

Net als bij honden behouden Maine Coons echter tot ver op latere leeftijd hun kittenachtige liefde voor het spel.

Deze katten gaan achter alles aan wat beweegt, en sommigen leren zelfs apporteren!

6. Maine Coons groeien uit tot enorme katten

Wanneer je naar een jonge Maine Coon kijkt, zul je misschien geschokt zijn om te ontdekken dat deze katten eigenlijk opgroeien tot massieve katten.

Vreemd genoeg, doet dit ras er eigenlijk veel langer over om zijn volledige grootte te bereiken dan andere katten.

Terwijl de meeste katten hun volle gewicht bereiken als ze ongeveer 2 jaar oud zijn, stoppen Maine Coons pas met groeien als ze tussen de drie en vijf jaar oud zijn.

De gemiddelde kat weegt tussen de 7 en 11 pond, maar Maine Coons wegen meestal tussen de 8 en 25 pond.

Sommige bijzonder reusachtige Maine Coons hebben zelfs een recordgewicht van 34 pond bereikt, waardoor dit ras bijna even groot is als middelgrote honden!

Maar niet alle Maine Coons hebben dit gemiddelde gewichtsbereik gevolgd, kijk maar eens naar deze beroemde Maine Coon katten.

7. Maine Coons zijn gefascineerd door water

Een van de coolste dingen om te weten over Maine Coons is hun onnatuurlijke liefde voor water.

Het is algemeen bekend dat de meeste katten water haten, en badtijd in een kattenhuishouden is meestal een nachtmerrie.

Maine Coons, echter, tolereren niet alleen water, maar zoeken het actief op!

Maine Coons zijn afkomstig uit de koude, besneeuwde staat Maine, waar ze een dikke vacht moesten ontwikkelen om zich tegen het weer te beschermen.

Hun vacht is ook semi-waterafstotend, wat waarschijnlijk een factor is in hun liefde voor water.

Sommige Maine Coons houden zo van water, dat ze zelfs leren om kranen open te draaien, zodat ze in het water kunnen spelen!

Maine Coons die op jonge leeftijd met water in aanraking komen, worden zelfs fervente zwemmers, en ze laten zich veel gemakkelijker baden dan de meeste katten.

Omdat Maine Coons zo intelligent en speels zijn, vinden sommige eigenaren dat ze het moeilijk hebben om hun katten bezig te houden. Dit is waar hun liefde voor water van pas kan komen!

Zelfs iets simpels als het vullen van je badkuip met een paar centimeter water en wat drijvende speeltjes kan resulteren in uren speelplezier voor je kat!

8. Maine Coon’s oogkleur verandert

Wanneer een Maine Coon kitten voor het eerst zijn ogen opent, zullen deze betoverend saffierblauw zijn.

Na verloop van tijd zullen hun ogen echter een prachtige verandering ondergaan!

Tussen de leeftijd van drie en acht weken oud, zullen hun ogen beginnen te veranderen van kleur, en je kunt verwachten dat ze hun volledige kleuring bereiken tegen de tijd dat ze drie maanden oud zijn.

Als volwassenen, kunnen Maine Coons de volgende oogkleuren hebben:

 • Groen
 • Goud
 • Groen-Goud
 • Koper

Dit zijn de meest gewenste kleuren, volgens de Cat Fanciers’ Association, maar het is ook mogelijk dat ze blauw of odd-eye kleur hebben (bronnen 1, 2).

Meer informatie over de geelogige Maine Coon kat hier.

9. Maine Coons kunnen goed overweg met honden

In tegenstelling tot het eeuwenoude geloof dat honden en katten voorbestemd zijn om voor altijd vijanden te zijn, staat de zachtaardige Maine Coon erom bekend dat hij het goed kan vinden met honden.

Misschien is het hun kalme, zachtaardige aard, of het feit dat ze de neiging hebben zo op honden zelf te lijken.

Ongeacht de reden waarom dierenliefhebbers over de hele wereld zich hebben verheugd over de tolerantie en zelfs liefde van de Maine Coon voor honden.

Hoewel honden en katten altijd zeer zorgvuldig moeten worden gesocialiseerd om gevechten en mogelijk letsel te voorkomen, is de gemoedelijke, sociale Maine Coon het perfecte ras voor hondenbezitters die een kat willen.

Omdat ze zo vriendelijk zijn, ontwikkelen Maine Coons vaak sterke banden met familiehonden en staan er zelfs om bekend met hen te spelen en te knuffelen.

10. U kunt een Maine Coon trainen

De hondachtige intelligentie van de Maine Coon betekent dat deze katten zelfs kunnen worden getraind om een verscheidenheid aan trucs en taken uit te voeren.

Hoewel veel katten even intelligent zijn, kan hun afstandelijke, onafhankelijke aard het voor eigenaren moeilijk maken hen te trainen.

Maine Coons gehoorzamen echter gemakkelijker dan de gemiddelde kat, vooral als ze op jonge leeftijd met training worden geïntroduceerd.

Deze katten zijn vooral beroemd om hun vermogen om apport te spelen of trucjes te leren als:

Ze kunnen ook worden getraind om aan een riem en tuigje te lopen, zodat u uw Maine Coon mee kunt nemen voor een spannende wandeling rond het blok voor wat verrijking en lichaamsbeweging.

11. Sommige Maine Coons zijn schootkatten

Maine Coons werden oorspronkelijk populair vanwege hun ongelooflijke jachtcapaciteiten.

De meeste katten met een hoge prooidrift, zoals Siamezen of Abessijnen, zijn zeer hondachtig en actief, maar niet noodzakelijkerwijs knuffelig.

Maine Coon eigenaren krijgen echter vaak het beste van beide werelden!

Hoewel niet alle Maine Coons schootkatten zijn, houden ongelooflijk veel katten van dit ras ervan om vastgehouden en geknuffeld te worden.

Zelfs minder knuffelige Maine Coons vinden het nog steeds heerlijk om hun baasje van kamer naar kamer te volgen en genieten meestal elke dag een poosje van het aaien.

De knuffeligste Maine Coons echter, zouden de hele dag op je schoot doorbrengen als ze konden!

12. Maine Coons kwispelen met hun staart

Als je jezelf beschouwt als een expert op het gebied van kattengedrag, neem je misschien aan dat het kwispelen van de Maine Coon staart een teken van agressie is.

Veel katten zullen, als ze boos of agressief zijn, met hun staart heen en weer zwiepen.

Kattengedrag is echter complex, en een enkel gedrag kan vele betekenissen hebben.

Hoewel katten meestal met hun staart kwispelen als ze boos zijn, kunnen ze dit gedrag ook vertonen wanneer ze een sterke emotie ervaren.

Een kat die ongelooflijk speels of opgewonden is zal ook met zijn staart kwispelen, en de ongelooflijk sociale Maine Coon kan ook met zijn staart kwispelen als hij opgewonden is om zijn baasjes te zien!

Leer meer over de Maine Coon kattenstaart hier.

13. Maine Coon Katten Zijn Goede Reizigers

Katten zijn schepsels van routine, en grote veranderingen in hun schema of omgeving kunnen veel onrust veroorzaken.

Maine Coons zijn echter ongelooflijk meegaande katten, en velen kunnen worden getraind om het leuk te vinden op ontdekkingstocht te gaan.

Door je Maine Coon al op jonge leeftijd kennis te laten maken met avontuur en reizen, kun je je geliefde kat wellicht meenemen op allerlei uitstapjes, waaronder kamperen of wandelen!

Door je Maine Coon te trainen om een riem en tuigje te gebruiken, kun je je kat veilig het grote buitenleven laten verkennen, zodat je nooit meer uit elkaar hoeft te gaan tijdens een vakantie.

14. Maine Coons bijten of krabben zelden eigenaars

De ongelooflijke persoonlijkheid van de Maine Coon zorgt ervoor dat deze katten van oudsher de bijnaam hebben van de “zachtaardige reuzen van de kattenwereld.”

Deze katten zijn ongelooflijk makkelijk in de omgang en zijn vooral populair bij gezinnen met kinderen of andere huisdieren.

Dit komt omdat Maine Coon katten bekend staan om hun geduld, en het niet erg vinden om een beetje extra lawaai of opwinding te tolereren.

Sommige katteneigenaren gaan er echter ten onrechte van uit dat de gemoedelijke persoonlijkheid van de Maine Coon betekent dat zij zonder gevolgen met hun kat kunnen doen wat zij willen.

Dit kan niet meer fout zijn!

Hoewel Maine Coons sociaal en geduldig zijn met liefhebbende families, zullen ze geen disrespect tolereren.

Net als ieder mens hebben Maine Coons hun grenzen, en ze zullen het niet op prijs stellen te worden lastig gevallen of gepest.

Het is belangrijk om de lichaamstaal van uw Maine Coon in de gaten te houden.

Als je merkt dat de staart van je kat chagrijnig trilt, of dat zijn oren plat tegen zijn kop liggen, dan probeert je kat je waarschijnlijk te vertellen dat hij wat meer ruimte nodig heeft.

Maine Coons nemen zelden hun toevlucht tot geweld, maar als ze een van de volgende dingen voelen, kunnen ze bijten en krabben, net als elke andere kat:

 • Scared
 • Bedreigd
 • Disrespected

Als je jonge kinderen hebt, zal je Maine Coon meer geduld hebben voor hun capriolen, en het waarschijnlijk niet erg vinden om zich een beetje te verkleden.

Kinderen moeten echter nog steeds leren om voorzichtig en met respect met elk huisdier om te gaan.

Zelfs de zachtaardigste Maine Coon zal grenzen stellen, meestal met een paar zachte tikken terwijl hun klauwen veilig zijn weggestopt.

15. Maine Coons slapen vaak op hun rug

Een ander vreemd gedrag dat veel Maine Coons vertonen is slapen op hun rug.

Als uw Maine Coon op zijn rug slaapt, dan weet u dat uw kat u volledig vertrouwt.

Dit komt omdat de buiken van katten ongelooflijk kwetsbaar zijn; de huid op hun buik is dunner, en het is de gemakkelijkste manier voor roofdieren of vijanden om vitale organen te beschadigen. Als gevolg daarvan beschermen katten instinctief hun buik wanneer ze kunnen.

Alleen wanneer een kat echt ontspannen is, zullen ze je hun buik laten zien.

Veel katten zullen zich omdraaien en hun buik laten zien, als een manier om aan te geven hoeveel ze van je houden en je vertrouwen.

Hoewel sommige katten dit doen als een uitnodiging om over hun buik te wrijven, geven veel katten er de voorkeur aan dat hun buik niet wordt aangeraakt.

Als je Maine Coon je zijn buikje laat zien, kun je voorzichtig proberen hem te aaien, maar als je kat wegdeinst, is dit een goed teken dat ze liever niet hebben dat hun buikje wordt aangeraakt.

Maine Coons zijn zo zachtaardig en geduldig dat, als ze een diepe vertrouwensband voelen met hun baasjes, ze misschien nog verder gaan dan je alleen hun buikjes te laten zien.

De gelukkigste Maine Coon zou zelfs op hun rug in slaap kunnen vallen, wetende dat ze echt veilig zijn bij hun baasjes.

Conclusie

Hoewel het misschien ongebruikelijk klinkt, zijn veel van de rare dingen die Maine Coons doen de reden dat deze katten zo populair zijn in de eerste plaats!

Liefhebbers van dit ras zijn verliefd geworden op hun unieke, hondse persoonlijkheid, die hen onderscheidt van andere katten.

De zachte, ongewone stem van de Maine Coon, en zijn liefde voor water zijn slechts een paar eigenschappen die hen wild verschillend maken van de gemiddelde kat.

Dit ras zit vol verrassingen, en als je zelf een Maine Coon in huis haalt, zul je zeker nog veel meer ongelooflijke gedragingen ontdekken.

Plaats een reactie