15 manieren om een hyper kat te kalmeren


Als eigenaren op zoek gaan naar manieren om een hyper kat te kalmeren, doen ze vaak meer kwaad dan goed.

Katten zijn gevoelige wezens, dus het is belangrijk om ze op hun niveau tegemoet te komen.

Hyperactieve katten kunnen meestal gekalmeerd worden door speeltijd met interactief speelgoed. Door speeltijd in te plannen voor zonsopgang en zonsondergang wordt de natuurlijke jachtcyclus van een kat nagebootst, waardoor ze hun baasjes minder snel midden in de nacht wakker zullen maken. Katten kunnen ook kalmeren door speeltjes af te wisselen en planken en krabpalen te gebruiken om in te klimmen.

Maakt je kat je steeds wakker met de Zoomies? Of is je kat destructief geworden door zijn hoge energie?

Lees verder om erachter te komen hoe je je hyper kat kunt helpen kalmeren.

15 manieren om een hyper kat te kalmeren

Als katten zich vervelen of gestrest raken, hebben ze de neiging om zo energiek te worden dat sommige baasjes moeite hebben om ze bij te houden.

Als je wilt leren hoe je een hyper kat kunt kalmeren, dan zijn hier een paar dingen die je kunt doen die vrijwel zeker een verschil zullen maken.

1. Speeltijd

De meest voor de hand liggende manier om een overprikkelde kat te kalmeren is door te spelen.

Omdat katten gebouwd zijn voor snelheid in plaats van uithoudingsvermogen, doen ze het het beste met korte sessies verspreid over de dag in plaats van één lange speelsessie.

Met de meeste katten moet minstens 15 tot 30 minuten per dag gespeeld worden. Het is ook belangrijk om verschillende soorten speeltijd te bieden.

Maine Coon eigenaren moeten de volgende soorten speeltjes afwisselen om hun kat meer stimulatie te bieden dan wanneer ze gewoon elke dag hetzelfde speeltje pakken om mee te spelen:

  • Chaser Speelgoed
  • Rammelende muizen of ballen gooien
  • Worstelen met een kattenspeeltje

Dit zijn mijn Favoriete Maine Coon Kattenspeeltjes.

2. Kattenkruid Of Zilverstokje

Kattenkruid en Silvervine hebben vaak een energiegevend effect op katten, maar dit kan ook helpen om opgekropte energie vrij te maken.

Katten worden vaak veel speelser na het eten van kattenkruid of silvervine, dus wat op hun favoriete speelgoed strooien moedigt een stevige speelsessie aan die hen zal uitputten.

3. Hindernisbaan

Het bouwen van een hindernisbaan is een geweldige manier om je energieke kat te helpen wat van zijn opgekropte energie kwijt te raken.

Sommige eigenaren installeren zelfs het volgende langs hun muren:

  • Planken
  • Krassers
  • Touwbruggen

Als je het gevoel hebt dat je huis al krap genoeg is, zal het maximaliseren van je verticale ruimte je kat veel verrijking bieden zonder al te veel ruimte in beslag te nemen.

Je kunt ook aanpasbare wandmeubels bouwen of kopen, die je kunt verplaatsen om meer pit en variatie toe te voegen aan de speeltijd van je kat.

Zorg er wel voor dat alles goed vastzit, zodat je kat niet per ongeluk van een gevaarlijke hoogte valt.

4. Ga wandelen

Wist je dat honden niet de enige huisdieren zijn die je kunt trainen om aan de lijn te lopen?

Een riem en tuigje voor je kat zou wel eens een van de beste beslissingen kunnen zijn die je ooit neemt.

De buitenlucht is ongelooflijk gevaarlijk voor katten, maar als je kat meer beweging en verrijking nodig heeft, helpt wandelen onder toezicht je kat om wat energie kwijt te raken zonder de kans te lopen om te worden:

In tegenstelling tot honden hebben katten zowel een harnas als een riem nodig, omdat ze door hun flexibele sleutelbeenderen gemakkelijk uit halsbanden kunnen glippen.

Dit is hoe je Een Maine Coon leren lopen aan de lijn.

5. Een schema bijhouden

Katten zijn gewoontedieren en veel van hun gedrag kan worden veranderd door een vast schema aan te houden.

Als je kat overdag te hyper is, kan het vaststellen van een schema voor speeltijd ervoor zorgen dat je kat minder snel te energiek is.

Als katten weten dat ze elke dag op dezelfde tijd eten, speeltijd of knuffels kunnen verwachten, zullen ze minder snel dingen eisen voor die tijd.

Een schema aanhouden helpt ook om een stress en angst van een katomdat ze de voorkeur geven aan stabiele, betrouwbare routines.

6. Interactief speelgoed

Als je kat het moeilijk vindt om zichzelf bezig te houden, overweeg dan om wat meer interactief speelgoed aan te schaffen.

De volgende speeltjes zullen je kat bijvoorbeeld een paar uur bezighouden:

  • Robotvissen die in kommen met water zwemmen
  • Muizen die door de gang zoomen als ze beweging waarnemen
  • Bevestig teaser speelgoed aan de muur of deur

Interactief speelgoed hoeft ook niet duur te zijn, want je kunt spannend kattenspeelgoed maken van karton, tubes keukenrol, papier en nog veel meer!

7. Zachtjes spelen

Soms kan de manier waarop we met onze katten spelen invloed hebben op hun energieniveau.

Ben je wel eens ruw met je kat gaan spelen en begon je kat plotseling te rennen of te bijten?

Hoewel katten graag spelen, kunnen ze gemakkelijk overprikkeld raken door te veel plezier. Hierdoor kunnen ze hyperactief worden en zelfs agressief worden voor een korte tijd.

Probeer te voorkomen dat je speeltjes in het gezicht van je kat draaien of hem overweldigen tijdens speeltijd.

Laat je kat bovendien niet met je handen spelen; zorg er in plaats daarvan voor dat je kat het leuk vindt om zijn energie op speeltjes uit te leven.

8. Heroriëntatie

Als je kat te ruw speelt en de neiging heeft om je te overvallen of aan je handen te klauwen, moet je je kat zachtjes heroriënteren door hem in plaats daarvan een speeltje te geven.

Na verloop van tijd zal je kat leren dat speeltjes voor spelen zijn, niet voor handen! Zachtjes heroriënteren doet wonderen bij het trainen van katten.

Elke vorm van reactie, zelfs een negatieve, zal het gedrag van je kat eerder verstevigen dan veranderen.

9. Sluit deuren ’s nachts

Krijgt jouw kat de Maine Coon Zoomies terwijl je probeert te slapen?

Soms raken katten zo opgewonden dat ze proberen hun baasje wakker te maken voor een geïmproviseerde speelsessie!

Hoewel het sluiten van de deur van je slaapkamer de zoemies van je kat niet helemaal zal stoppen, zal je kat na verloop van tijd waarschijnlijk leren dat ’s nachts niet het moment is om met zijn baasjes te spelen.

Uiteindelijk zou dit je kat moeten ontmoedigen om je ’s nachts lastig te vallen.

Meer informatie over Maine Coon Zoomies in onze geweldige kattengids.

10. Speelgoed draaien

Sommige baasjes raken in de war als hun kat tekenen van hyperactiviteit vertoont, maar weigert te spelen met een van hun vele speeltjes.

Maar soms kan zelfs een overvloed aan speeltjes ervoor zorgen dat je kat zich verveeld voelt.

Het is belangrijk om kattenspeelgoed elke maand of zo af te wisselen. Als je drie of vier plastic bakken met verschillende speeltjes hebt, blijft je kat geïnteresseerd in speeltijd.

Katten kunnen zelfs moe worden van hun favoriete speeltjes als je er te vaak mee speelt!

Als je je kat wat ruimte geeft van het speelgoed waar hij gewend is om elke dag mee te spelen, zal hij er over een paar maanden weer interesse in krijgen.

11. Kalmeren

Soms kan ons gedrag invloed hebben op het humeur van onze kat.

Katten zijn experts in het oppikken van menselijke emoties, en jouw gestreste houding kan op je kat overslaan.

Bovendien kan praten tegen je kat met een angstige of gehaaste toon ook hun stressniveau verhogen.

Zorg ervoor dat je een kalme, zachte stem gebruikt als je met je kat praat. Schreeuwen verhoogt vaak de stress, maar verandert weinig aan het ongewenste gedrag van je kat.

12. Positieve versterking

Katten reageren veel beter op positieve bekrachtiging dan op schreeuwen of straffen.

Geef je kat lof of lekkers wanneer hij zachtjes speelt, maar negeer of redirect je kat wanneer hij te hyper is.

Hoewel katten soms koppig kunnen zijn, willen ze hun baasjes graag plezieren en zullen ze vaak snel leren als dat betekent dat ze jou gelukkig maken.

13. Training

Het trainen van je kat is mogelijk een van de beste manieren om hyperactief gedrag te beteugelen.

Katten worden vaak overactief als ze niet genoeg beweging, mentale stimulatie of beide krijgen.

Als je je kat elke dag tien minuten traint, zal je kat meer gefocust zijn en zullen zijn hersenen veel meer moeten nadenken.

Training verdiept ook de band tussen een eigenaar en zijn kat, en je kunt je kat allerlei schattige trucjes leren of zelfs nuttige taken zoals komen als je hem roept.

Hier is Hoe een Maine Coon kat te trainen.

14. Maaltijden plannen

Katten worden vaak ongelooflijk energiek en opgewonden voor etenstijd en hebben de neiging om slaperiger te zijn nadat ze hebben gegeten.

Je kunt etenstijden strategisch plannen rond je schema, zodat je kat meer kans heeft om rustig en slaperig te zijn wanneer je moet werken of slapen.

Het is belangrijk om je kat om de 12 uur van maaltijden te voorzien, omdat meer dan 12 uur zonder eten ongemak veroorzaakt en dit kan misselijkheid veroorzaken.

Je kat kan ook te snel eten, wat kan leiden tot braken.

15. Bezoek de dierenarts

Hyperactief kattengedrag is meestal normaal, maar in sommige gevallen kan het wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Sommige katten ervaren bijvoorbeeld gedragsveranderingen voorafgaand aan een epileptische aanval. Lees meer over de Tekenen van epilepsie bij Maine Coon katten.

Een andere oorzaak van hyperactiviteit bij katten is hyperthyreoïdie, een aandoening die zowel tot een verhoogde hartslag als tot honger leidt.

Katten met hyperthyreoïdie drinken en plassen vaker. Ze verliezen of behouden vaak hun gewicht ondanks het feit dat ze veel eten.

Het volgende komt ook vaak voor bij katten met hyperthyreoïdie (bron 1,2):

Conclusie

Er zijn veel manieren om een hyper kat te kalmeren, zoals het bieden van een vast schema voor speeltijd, het gebruik van meer interactief speelgoed, of gaan wandelen.

Het bieden van afwisseling en mentale stimulatie is de beste manier om aan de behoeften van een hyperactieve kat te voldoen. Anders kunnen ze zich gaan vervelen en destructief worden.