14 redenen waarom je Maine Coon zo miauwt

Waarom miauwt mijn Maine Coon zo veel?

Als dit een vraag is die je al een tijdje interesseert, zorg dan dat je blijft lezen om de top 14 redenen te ontdekken waarom je Maine Coon non-stop naar je miauwt.

Maine Coons zijn een zeer vocaal kattenras. Zij tjilpen en trillen om de aandacht van hun eigenaar te krijgen, maar miauwen zelden. Deze zeer intelligente katachtigen gebruiken een selectie van Maine Coon geluiden om hun behoeften kenbaar te maken. Een Maine Coon zal echter overdreven miauwen als hij dat aangeleerd krijgt, als hij pijn heeft, zich eenzaam voelt of honger heeft. Oude Maine Coons met dementie miauwen regelmatig.

Heb je ooit het gevoel dat je Maine Coon niet wil stoppen met miauwen naar je?

Als dit bekend klinkt, bekijk dan onze onderstaande lijst met redenen waarom uw Maine Coon zo veel miauwt, om er zeker van te zijn dat u aan al hun fysieke, sociale en mentale behoeften hebt voldaan.

Hoewel het Maine Coon kattenras bekend staat om zijn spraakzaamheid, zijn ze niet kenmerkend voor onophoudelijk ‘miauwen’.

In feite miauwen ze helemaal niet, in plaats daarvan geven ze de voorkeur aan tjirpen en trillen als ze communiceren met hun baasjes.

14 redenen waarom je Maine Coon zo miauwt

Maine Coons miauwen niet.

In plaats daarvan tsjirpt en trilt dit grote kattenras naar zijn eigenaars, maar gewoonlijk niet in overdaad.

Na verloop van tijd zult u uw individuele Maine Coons behoeften en vereisten beginnen te leren kennen.

Gebruik onze eenvoudige tips en adviezen om uw gedachten te leiden en te bepalen waarom miauwt mijn Maine Coon zo veel.

De tabel hieronder benadrukt de top 14 redenen waarom uw Maine Coon kat veel miauwt:

Reden
Verveling
Hunger
Dorst
Lonely
Wants
Aandacht
Cat Needs To
Gecastreerd worden
Kat wil
naar buiten gaan
Uw kat
wil spelen
Maine Coon
vraagt om
trakteert
Wensen en
behoeften
bedrijf
Medisch
Uitgaven
i.e. pijn
Gestresseerd en
gefrustreerd
Ouderdom
Geleerd
Gedrag
Waarom miauwt mijn Maine Coon zo veel?

Over het algemeen staan katten bekend om hun onafhankelijke, afstandelijke aard, waarbij ze alleen op hun eigen voorwaarden aandacht zoeken van een eigenaar.

Ze vermaken zich meestal overdag en ’s nachts met plezier en worden niet beschouwd als huisdieren met veel onderhoud.

Als dit uw verwachting is van wat het bezit van een Maine Coon kat inhoudt, dan staat u een schok te wachten, want dit ras verschilt wezenlijk van andere kattenrassen.

Om te beginnen is de Maine Coon erg hond-achtig in zijn maniertjes, en als ras hebben ze veel aandacht nodig.

Voor degenen onder u met beperkte ervaring met het Maine Coon kattenras, lees verder om te ontdekken 14 verklaringen die zouden kunnen verklaren waarom miauwt mijn Maine Coon zo veel?

1. Verveelt Uw Maine Coon zich?

Maine Coon katten zijn zeer sociale katachtigen, die veel aandacht van hun baasjes nodig hebben.

Je hoeft ze niet de hele tijd te vermaken met spelen en dergelijke, maar ze zullen wel naast je willen zitten, gewoon kijken wat je aan het doen bent.

Deze nieuwsgierige katten worden graag betrokken bij de actie, omdat het hen ervan weerhoudt zich te vervelen en mogelijk destructief te worden.

Daarom, als de deur van een kamer waarin je werkt gesloten is, zal je Maine Coon waarschijnlijk veel miauwen (a.k.a. tsjirpen of trillen) totdat je ze binnenlaat.

TIP: Als u waarde hecht aan uw huishoudelijke tapijten, zorg er dan voor dat u binnendeuren open laat staan zodat uw Maine Coon erdoor kan. Onze nieuwsgierige Maine Coon kat zal veel miauwen, terwijl hij aan de tapijten naast de deur krabt als hij niet in de kamer kan komen.

Als een van de meer intelligente kattenrassen, heeft de Maine Coon gedurende de dag mentale stimulatie nodig, om ze bezig te houden.

Eigenaren moeten daarom een degelijke kattentoren aanschaffen die de Maine Coon mentale stimulatie en spel biedt terwijl u niet beschikbaar bent.

Ik hou vooral van deze Maine Coon formaat kattentoren in de aanbieding bij Amazon, omdat hij stevig genoeg is om dit zwaardere en grotere kattenras te dragen en goed werk levert bij het voorkomen van verveling, en dus onophoudelijk Maine Coon miauwen.

Voor andere kleinere, maar mentale en fysieke stimulatie, kijk eens naar mijn andere artikel over de 5 beste speeltjes voor Maine Coon katten.

2. Controleer uw Maine Coon’s etensbak

Maine Coon katten zijn beduidend luidruchtiger als ze honger hebben!

Als u daarom merkt dat uw Maine Coon non-stop naar u miauwt, dan is het verstandig om te controleren of ze voldoende voedsel hebben.

Net als wij, hebben katten ook de neiging om verveeld te raken van het eten van steeds hetzelfde repetitieve voedsel.

Zorg er daarom voor dat je hun droog- en natvoer regelmatig afwisselt, zodat ze afwisseling krijgen tijdens het eten.

Maine Coons zijn obligate vleeseters, en zouden dus alleen maaltijden moeten krijgen die veel eiwitten en weinig koolhydraten bevatten, zoals deze droge kattenvoeding.

Eigenaren moeten ook controleren of het droogvoer van hun kat is:

 • Graanvrij
 • Bevat een gemiddelde hoeveelheid vetten en vetzuren zoals Omega 3 en 6.

Vermijd overvoeding van uw Maine Coon op natvoer, omdat dit kan leiden tot parodontale aandoeningen, zoals besproken in mijn artikel: ‘Hoe voorkom je tandverlies bij Maine Coons‘.

Tenslotte zult u misschien merken dat uw Maine Coon herhaaldelijk miauwt terwijl u hun maaltijd bereidt, vooral als u een smakelijk blikje tonijn voor hen openmaakt.

Maak je geen zorgen over deze voortdurende Maine Coon geluiden, de geur van het eten is natuurlijk gewoon geweldig voor de zintuigen van je kat, en ze zijn niet in staat om hun opwinding te bedwingen!

In deze snelle videoziet u onze Maine Coon tonijn eten. Je zou niet geloven dat hij enkele seconden daarvoor nog zo ongelooflijk luidruchtig was om zijn vis te krijgen:

TIP: Als uw Maine Coon moeite heeft met het eten uit de voerbak, zet de voerbak dan schuin, zodat hij het voer gemakkelijker in zijn bek kan scheppen.

3. Heeft Uw Maine Coon Genoeg Water?

Maine Coons drinken elke dag veel water, om gehydrateerd te blijven.

Daarom, als uw Maine Coon u gek maakt door zo veel te miauwen, zorg er dan voor dat u gecontroleerd heeft of hun waterbakje vol en schoon is.

Dit is een eenvoudige, maar zeer belangrijke factor om te overwegen, omdat uitdroging bij katten zeer gevaarlijk is.

Een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat de watervoorziening van uw Maine Coons altijd optimaal is, is door te investeren in een kattenwaterfontein, met een grote watercapaciteit.

Dit zijn zeer nuttige apparaten, omdat u ze slechts eenmaal per dag kunt vullen, en dan weet dat uw Maine Coons dorstbehoefte is bevredigd.

Ik persoonlijk hou van deze katten water fontein op Amazon, omdat het een drievoudig filtersysteem heeft om het water schoon te houden. Als je snel handelt, is er een geweldige aanbieding op dit moment!

TIP: Maine Coons zijn kieskeurige drinkers, dus zullen eerst het water in hun kommetjes kloppen alvorens het te drinken.

Ze doen dit instinctief om vuil of stof te verwijderen dat op de bovenkant van hun water ligt.

Eigenaars moeten er daarom voor zorgen dat de kom op een waterdicht oppervlak staat, aangezien het water in alle richtingen zal spatten!

Maine Coons staan erom bekend dat ze gefascineerd zijn door alles wat met water te maken heeft, niet alleen het water in hun waterbak, zoals druppende kranen, plassen, baden, en zwembaden!

Voor meer informatie over dit fascinerende onderwerp, lees mijn artikel: ‘Waarom houden Maine Coon katten van water?‘.

4. Voelt uw Maine Coon zich eenzaam?

Maine Coons houden van gezelschap, daarom blijken ze hun baasjes vaak door het hele huis te volgen.

Ze zullen waarschijnlijk ook met hun baasjes praten terwijl ze dat doen, alsof ze letterlijk een gesprek met je hebben!

Deze intelligente en nieuwsgierige katten willen gewoon weten wat je van plan bent, aangezien je handelingen voor hen fascinerend zijn.

In de meerderheid van de gevallen zijn Maine Coons herhaalde tsjirpen en trillen gewoon uw katten die met u converseren.

Eigenaren die hun Maine Coon niet toestaan om ruimschoots tijd met hen door te brengen, zullen echter waarschijnlijk merken dat hun Maine Coon zich eenzaam voelt.

Eenzaamheid is een zeer schadelijke ervaring voor het welzijn en de geestelijke gezondheid van uw kat en kan onomkeerbare schade toebrengen aan uw Maine Coon.

Dit komt omdat dit ras van nature erg sociaal is, en eenzaamheid erg moeilijk te hanteren vindt.

Een eenzame Maine Coon kan daarom non-stop miauwen tot hij aandacht krijgt van zijn baasje.

Door hun hondachtige aard hangt de Maine Coon nauw samen met een roedelmentaliteit, en ze voelen zich het gelukkigst als ze in de buurt van hun familie zijn.

Daarom, als de hele dag aan het werk bent, zou het verstandig zijn de aanschaf van een tweede Maine Coon te overwegen, om uw eerste tevreden te houden en te vermaken.

TIP: Als uw Maine Coon niet ophoudt met naar u te miauwen, breng dan wat tijd door met hem te spelen.

Dit ras is vatbaar voor zwaarlijvigheid, daarom zal het aanmoedigen van uw Maine Coon om te bewegen helpen om ze zowel fit als gezond te houden, terwijl ze ook een kans krijgen om tijd met u door te brengen.

5. Uw Maine Coon wil aandacht

Maine Coons staan erom bekend dat ze al hun tijd met hun baasje willen doorbrengen, over het algemeen zijn ze echter niet een erg veeleisende katachtige om mee om te gaan.

In plaats daarvan zullen ze graag naast je zitten terwijl je werkt, elke beweging van je in de gaten houden, of slapen.

Van tijd tot tijd zul je echter merken dat je Maine Coon niet ophoudt met naar je te miauwen.

Als dit bekend klinkt, wil je Maine Coon aandacht, en accepteert hij geen nee als antwoord!

In hun ogen hebben ze de hele dag geduldig gewacht, terwijl ze toekeken hoe u werkte, en nu is het tijd dat een eigenaar hen hun onverdeelde aandacht geeft.

Als onze Maine Coon aandacht wil, zal hij letterlijk naar ons opkijken en steeds opnieuw miauwen, terwijl hij ons ook kopstootjes geeft met kusjes, en in onze sokken knijpt.

Dit non-stop miauwen stopt alleen als hij onze volledige aandacht krijgt.

TIP

Vergeet niet om gewoon op de grond te gaan liggen en elke dag quality time met je Maine Coon door te brengen, al is het maar voor 15 minuten.

Dit zal een solide band tussen jullie beiden opbouwen, en je Maine Coon zal minder snel non-stop gaan miauwen.

6. Is het tijd om uw kat te laten castreren?

Voor degenen onder u die zich afvragen waarom miauwt mijn Maine Coon zo veel, heeft u uw Maine Coon al laten steriliseren of steriliseren?

Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit een van de meest waarschijnlijke redenen waarom je Maine Coon overmatig miauwt.

Maine Coons bereiken de geslachtsrijpheid tussen de leeftijd van 5-8 maanden. In dit stadium zullen eigenaren met Maine Coons die niet gecastreerd zijn waarschijnlijk het volgende kattengedrag opmerken:

Niet-gecastreerde vrouwelijke Maine Coon

 • Verhoogde Maine Coon miauwt
 • herhaaldelijk janken en janken, tot 7 dagen lang
 • Ofwel meer aanhankelijk ofwel ongewoon agressief.
 • Kan vechten met andere poezen
 • Wil naar buiten, naar katertjes die haar kunnen bezwangeren.
 • Rolt op de grond en geeft aanhankelijk vertoon aan mensen en katers.
 • Als ze krols is, zal de poes met haar achterste schudden en haar staart opzij leggen, zodat een kater haar kan bevruchten. U kunt ook verwachten dat ze haar achterpoten kneedt terwijl ze wacht op de kater.
 • Tijdens de ‘oestrus’ fase kan uw Maine Coon afscheiding hebben, hoewel dit vaak niet wordt opgemerkt omdat katten zichzelf regelmatig borstelen.

Niet-gecastreerde Mannelijke Maine Coon

 • Wordt massaal territoriaal.
 • Kat zal je huis besproeien met stinkende urine.
 • Kan vechten met andere katers.
 • Zal tekenen van stress vertonen als hij niet kan paren.
 • Niet-gecastreerde mannetjes Maine Coons kunnen meer miauwen als ze een niet gecastreerd vrouwtje in de buurt ruiken.
 • Loopt rond, terwijl vrouwtjes loops zijn.

Hoewel uw kitten u misschien nog vrij jong lijkt, moeten eigenaars die niet van plan zijn met hun Maine Coons te fokken, contact opnemen met een dierenarts om hun kat te laten castreren.

Als u dit niet op tijd doet voor een mannelijke Maine Coon, kan dit ertoe leiden dat de kater uw huis blijft besproeien omdat de gewoonte is aangeleerd.

7. Wil Uw Maine Coon naar buiten?

Maine Coons mogen dan behoorlijk slimme wezens zijn, maar één ding kunnen ze niet: een buitendeur openen.

Daarom zullen sommige Maine Coons, wanneer zij naar buiten willen, steeds opnieuw miauwen, totdat de eigenaar de deur open doet.

Onze Maine Coon zal elke ochtend eindeloos tegen ons kletsen, totdat hij onze binnenplaats op mag lopen.

Maar zodra de deur opengaat, rent hij naar buiten en doet een plas in onze op dat moment lege bloembedden. Het is ook bijna altijd dezelfde plek. Leuk!

Deze video toont onze Maine Coons die miauwen om naar buiten te gaan:

Hier is een snelle video van onze Maine Coon die een wandeling maakt in onze ommuurde binnenplaats:

TIP: Overweeg om een kattenluik in uw deur, of glazen raam/deur, te installeren, zodat uw Maine Coon zonder uw hulp naar buiten kan.

Wij installeerden deze kattentunnel van Amazon en gebruikte vervolgens ongeveer 4 van deze extra kattentunnel verlengstukken om door de ongelooflijk dikke buitenmuren van ons huis te komen.

Onze Maine Coon is nu in staat om de tuin buiten te bereiken, zonder hulp van ons, wat naar mijn mening elke cent waard was!

Ik vind het geweldig dat de kattenluik tunnel gebruik maakt van een microchip sensor die onze Maine Coon alleen naar binnen en naar buiten laat.

8. Wil uw Maine Coon met u spelen?

Dit speelse kittenachtige ras is dol op spelen, of het nu alleen is, met een ander huisdier, of met hun menselijke familie.

Terwijl andere kattenrassen de neiging hebben om rustiger te worden naarmate ze ouder worden, zal uw Maine Coon er nog steeds van genieten om door uw huis te racen, spelend tot laat in hun volwassen leven.

Als je Maine Coon je niet met rust wil laten en non-stop lijkt te zeuren en miauwen, is het waarschijnlijk dat ze gewoon willen dat je met ze speelt.

Stop daarom met waar je mee bezig bent (als je kunt) en geef je Maine Coon minimaal 5-10 minuten speeltijd en onverdeelde aandacht.

Niet alleen zal deze oefening je Maine Coon vermoeien, je Maine Coon zal waarschijnlijk ook stoppen met zoveel te miauwen omdat hij vermaakt zal zijn.

TIP: Als je op dit moment krap bij kas zit, waarom pak je dan niet een stuk dik touw en knoop er een paar knopen aan het eind.

Je Maine Coon zal het heerlijk vinden om het touwtje door je huis te jagen. Denk er wel aan dat je Maine Coon niet op het touwtje mag kauwen, voor het geval ze wat van de vezels binnenkrijgen.

9. Vraagt Uw Kat om een Traktatie?

Zoals je al weet, zijn Maine Coon katten behoorlijk slimme katachtigen. Het duurt niet lang voor ze de dagelijkse gewoontes van hun mensen leren, zoals wanneer je opstaat en wanneer je naar bed gaat.

Een ander ding dat ze snel leren, is hoe en wanneer ze hun traktaties kunnen krijgen!

Een Maine Coon vergeet nooit dat zijn baasje hem meestal op een bepaald tijdstip trakteert, net zoals een jong kind nooit vergeet wanneer mama hem chocola te eten geeft!

Daarom, als ik per ongeluk vergeet onze Maine Coon wat van zijn favoriete kattensnoepjes te geven zodra ik wakker word, zal hij non-stop naar me miauwen totdat hij ze krijgt.

Voortdurend miauwen kan een beetje vervelend zijn als ik mijn eerste koffie nog niet heb gehad, dus ik geef hem altijd meteen traktaties!

Hier is een snelle video van onze Maine Coon die om wat lekkers vraagt … de video speelt zich ’s avonds af, dus Pippin is minder luidruchtig dan hij ’s morgens zou zijn!!!

TIP: Geef uw Maine Coon traktaties op bepaalde tijdstippen gedurende de dag. Uw Maine Coon zal dan minder snel de hele dag door miauwen en om traktaties vragen.

10. Werk je later dan gewoonlijk?

Maine Coons kunnen onderscheid maken tussen de verschillende tijdstippen van de dag, en leren snel de dagelijkse rituelen van hun eigenaar, b.v. wanneer een eigenaar ’s avonds gaat zitten en rusten.

Daarom, als je op een avond laat moet werken en geen tijd hebt gehad om te gaan zitten en tv te kijken zoals normaal (met je Maine Coon), verwacht dan dat je kat je komt zoeken.

Als je Maine Coon ook maar een beetje op de onze lijkt, zullen ze dan luid naar je miauwen, alsof ze je zoals gewoonlijk vragen om bij hen te komen zitten.

Hier is een voorbeeld van een typisch gesprek dat je waarschijnlijk met je Maine Coon kat zult hebben:

TIP: Als je thuis moet overwerken, moedig je Maine Coon dan aan om naast je te komen zitten terwijl je afwerkt.

11. Kijk uit voor onderliggende medische problemen

Maine Coons zullen veel meer miauwen dan gewoonlijk, als ze pijn hebben, of lijden aan een onopgemerkt medisch probleem, b.v. parodontitis.

Katten kunnen natuurlijk niet met hun baasjes praten, en hen vertellen wat ze voelen, dus herhaaldelijk Maine Coon miauwen is een mogelijk waarschuwingsteken van uw kat dat er een probleem is.

Eigenaren moeten altijd alert zijn op veranderingen in hun Maine Coons gedrag, en geluiden, vooral als hun kat oud wordt.

Ondanks dat het een winterhard kattenras is, zijn er toch 7 belangrijke gezondheidsproblemen waar Maine Coon katten vatbaar voor zijn.

Neem een kijkje in mijn artikel voor diepgaande details over dit onderwerp: ‘Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen‘.

TIP: Als u vermoedt dat er een probleem is met uw Maine Coon, vraag dan zo snel mogelijk een dierenarts om uw kat te beoordelen. Hoe eerder u handelt, hoe beter.

12. Tekenen dat je Maine Coon gestrest en gefrustreerd is

Katten raken om vele redenen gestrest of gefrustreerd.

Hoewel sommige factoren gemakkelijk te voorspellen zijn, kan onze kat soms gestrest raken door dingen die we niet eens als een probleem beschouwen.

Daarom, hoewel het niet altijd mogelijk is om tekenen te herkennen dat uw kat gestrest is, ervaart een Maine Coon die nooit ophoudt met miauwen mogelijk een zekere mate van stress.

Factoren die ervoor kunnen zorgen dat een Maine Coon kat gestrest raakt, zijn onder andere:

 • Verhuizing
 • Familie Spanningen
 • New Baby
 • Bezoekers in uw huis

De beste manier om een gestresste Maine Coon te kalmeren, is om uw huisdier veel aandacht en liefde te geven. Laat ze weten dat je er nog steeds voor ze bent met veel knuffels.

Als extra aandacht niet de truc lijkt te doen om je Maine Coon te kalmeren, gebruik dan een paar van deze kattenferomoon plugins door je hele huis om je kat te kalmeren.

Terwijl er misschien een verscheidenheid van verschillende kat feromoon plug-ins te koop zijn, vinden wij persoonlijk deze op Amazon de beste, en ook veel waar voor je geld.

TIP: Als je weet dat er veranderingen op komst zijn, breng dan wat extra tijd door met je Maine Coon om ze rustig te houden. Dit zal hen helpen om de overgang gemakkelijker te maken.

13. Heeft ouderdom invloed op uw Maine Coon?

Hoe triest het ook is, oudere Maine Coons hebben meer last van geestelijke gezondheidsproblemen dan hun jongere soortgenoten.

Dit neemt vaak de vorm aan van verwarring en desoriëntatie, wat er begrijpelijkerwijs toe leidt dat een kat overstuur en van streek raakt.

Heeft u bijvoorbeeld een oudere Maine Coon die ’s nachts plotseling meer lijkt te miauwen?

Als dit bekend klinkt, misschien verwarren ze nacht met dag, of vice versa.

14. Heb je per ongeluk je Maine Coon leren miauwen?

Aangeleerd gedrag is een van de grootste redenen voor overmatig Maine Coon miauwen, en is meestal het gevolg van een eigenaar die reageert op elk Maine Coon geluid dat hij hoort.

Terwijl de eigenaar denkt dat hij aandacht heeft voor de behoeften van zijn kat, heeft hij zijn Maine Coon van jongs af aan geleerd dat hij met ‘miauwen’ aandacht krijgt, telkens als hij dat wil.

Het is vrij moeilijk om uw kat gewoonten af te leren die ze hebben opgepikt als reactie op hun menselijk gedrag.

Het kan zijn dat je de storm moet trotseren, en je Maine Coon geleidelijk aan weer het geaccepteerde gedrag moet aanleren, wat niet inhoudt dat hij de hele tijd miauwt.

Houd er wel rekening mee dat dit proces waarschijnlijk niet gemakkelijk of snel zal verlopen.

TIP: Vermijd te reageren op elke miauw en tsjilp van uw Maine Coon kat. Dit is niet gemeen, maar leert uw kat dat elk geluid dat hij maakt geen reactie zal opleveren.

Conclusie

Waarom miauwt mijn Maine Coon zo veel?

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende redenen die dit kunnen veroorzaken.

Eigenaren moeten daarom hun gedrag en dat van hun katten bekijken, in een poging om de hoofdoorzaken van de non-stop Maine Coon geluiden te identificeren.

Plaats een reactie