14 Oorzaken van Maine Coon Agressie

Zijn Maine Coon katten agressief?

De eenvoudige waarheid is dat het van nature geen agressieve katachtigen zijn. Het is gemakkelijk te begrijpen dat hun omvang en fysieke aanwezigheid mensen deze vraag doen stellen. In feite is het niet meer dan normaal dat vreemden op hun hoede zijn als ze uw Maine Coon kat voor het eerst ontmoeten. Het is niet omdat deze grote katten onmiddellijk tekenen van agressie naar hen vertonen, maar gewoon omdat de meeste mensen niet zeker weten wat ze kunnen verwachten, aangezien de Maine Coon een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld is.

De menselijke natuur brengt mensen er natuurlijk toe zich af te vragen zijn Maine Coon katten agressief, of vriendelijk?

Een gestreste Maine Coon kan ongewoon agressief worden tegen zijn eigenaars. Maine Coon katten kunnen gestrest raken tijdens een verhuizing, of als ze lijden aan een onderliggend gezondheidsprobleem. Overstimulatie, territoriumgevechten tussen katten, een nieuw huisdier of baby, en het niet correct socialiseren van een kitten kunnen ook leiden tot Maine Coon agressie.

Blijf lezen om te ontdekken hoe u uw Maine per ongeluk kunt leren agressiever te zijn …

Zijn Maine Coon katten agressief?

Het Maine Coon kattenras is de laatste decennia extreem populair geworden, vanwege zijn volgzame en zachtaardige aard. Hun populariteit is waarschijnlijk gestegen omdat raszuivere Maine Coons vaak vergelijkbare kenmerken vertonen, bijv. zeer trouw en laidback (klik hier voor meer details), zodat eigenaren altijd weten wat ze kunnen verwachten.

Er zullen altijd uitzonderingen op de regel zijn, maar in het algemeen is de Maine Coon niet bekend als van nature agressief. Veel onderzoeken classificeren het Maine Coon ras juist als een van de vriendelijkste katten die je kunt kopen, omdat ze goed omgaan met gezinnen, hard geluid, en dol zijn op menselijk gezelschap.

Maine Coon katten kunnen agressief worden als ze gestrest zijn. Vermijd daarom waar mogelijk het verhogen van het stressniveau van uw Maine Coon, want zelfs een verhuizing of een territoriumstrijd kan te veel stress opleveren voor uw Maine Coon.

Maine Coon agressie per type

De wereld zit vol met verschillende standpunten, daarom mag je nooit verwachten dat de interpretatie van het ene individu van agressief gedrag, dezelfde is als die van een ander.

Ten behoeve van dit artikel heb ik opgesomd wat ik persoonlijk beschouw als agressief Maine Coon gedrag:

 • Bijten (waarbij ze bloed trekken)
 • Krabben
 • Sissend
 • Grommend
 • Vechten
 • Slaan met poten

Hoewel Maine Coon-gehuil niet noodzakelijkerwijs agressief is, leek het me interessant om dit onderwerp nader te onderzoeken.

Bekijk mijn artikel ‘Waarom huilen Maine Coon katten?voor meer informatie.

Maine Coon Agressieve Lichaamstaal

Een van de beste manieren om potentiële Maine Coon agressie te herkennen is door goed naar de lichaamstaal van uw kat te kijken. Het is belangrijk dat eigenaren de waarschuwingssignalen van tevoren leren kennen, omdat hun kat deze gedragskenmerken zal vertonen. VOOR aanvallen.

Katten die zich bedreigd voelen nemen een van de twee houdingen aan:

 • Defensieve houding
 • Offensieve houding

Als u graag wilt weten waarom uw Maine Coon zich agressief gedraagt, leer dan hoe u het verschil tussen deze twee houdingen kunt herkennen aan de hand van onderstaande tabel (bron 1):

Lichaamsdeel Defensieve houding Offensieve houding
Ogen Ogen wijd open met gedeeltelijk of volledig verwijde pupillen vernauwde pupillen
Staart Staart ingestopt, rond het lichaam Staart zeer stijf en laag gehouden, of recht naar de grond wijzend
Mond De mond van de kat staat open, en ze spugen of sissen. De mond van de kat staat open, en ze spugen en sissen
Oren Oren zijn zijwaarts afgeplat, of wijzen naar achteren Oren wijzen naar boven, met de achterkant iets naar voren gedraaid
Hoofd Hoofd ingestopt Rechtstreeks naar je starend
Benen Kat gehurkt, klaar om te bespringen Achterpoten worden verstijfd
Lichaam Kattenlichaam is zijwaarts naar de dreiging gericht, in plaats van rechtdoor Kattenlichaam is gericht op de bedreiging, mogelijk met het lichaam schuin naar beneden naar het hoofd toe
Haar Piloerectie – Kattenhaar haren omhoog Piloerection – Kattenhaar haren omhoog
Actie De kat kan uithalen met zijn voorpoten… Janken, sissen, grommen…
Tabel met type Maine Coon agressief gedrag

Waarom uw Maine Coon agressief is

Hoewel Maine Coon katten over het algemeen niet bekend staan om hun agressieve neigingen, kunnen er momenten zijn waarop je merkt dat je gewoonlijk liefdevolle en aanhankelijke Maine Coon kat zich op een agressieve manier gedraagt.

Als deze situatie bekend klinkt, moeten eigenaren actief zoeken naar mogelijke oorzaken die gedragsveranderingen bij hun kat hebben veroorzaakt, bijvoorbeeld een verhuizing, enz.

Er is altijd een reden waarom het gedrag van een kat onverwachts verandert.

Als uw liefhebbende Maine Coon plotseling is veranderd in een agressieve grote kat, is het dus van vitaal belang dat u dit meteen aanpakt. Agressieve maniertjes betekenen niet noodzakelijk dat uw kat een aantal slechte gewoonten heeft opgepikt, en het duidt ook niet meteen op ondeugend gedrag. In plaats daarvan heeft uw kat misschien hulp nodig omdat hij pijn heeft.

Vroegtijdig ingrijpen is nodig, want als er niets aan gedaan wordt, kunnen de ongewenste niveaus van gedragsproblemen escaleren.

Om u hierbij te helpen, kunnen eigenaren onze onderstaande tabel raadplegen, waarin 14 mogelijke oorzaken van het optreden van Maine Coon agressief gedrag worden opgesomd:

Reden voor Agressie Beschrijving
Pijn Katten die pijn lijden vertonen vaak tekenen van agressie. Eigenaren moeten zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.
Gebrek aan socialisatie Maine Coon was niet correct gesocialiseerd, terwijl een kitten
Gezondheidsproblemen Onderliggende gezondheidsproblemen kunnen het temperament van een Maine Coon kat beïnvloeden. Vraag een dierenarts om advies als u denkt dat uw kat ziek is.
Hormonen Hormonale veranderingen kunnen agressief gedrag veroorzaken bij een kat
Geestelijke gezondheid Maine Coon katten die lijden aan psychische aandoeningen kunnen agressief gedrag vertonen
Zich bedreigd voelen Katten die zich bedreigd voelen, zullen zich agressief gedragen tegenover een waargenomen bedreiging
Overprikkeling Uw kat overprikkelen met te veel spelen kan een Maine Coon tijdelijk agressief maken.
Verveling Een verveelde kat kan destructief worden en tekenen van Maine Coon agressie vertonen.
Eenzame Maine Coons hebben veel sociale interactie nodig. Zonder dit, kunnen ze agressief worden
Territorium Territoriale Maine Coons sissen en maken luide geïrriteerde geluiden als een andere kat hun territorium betreedt.
Stress Katten voelen stress net als wij. Beoordeel wat er veranderd is in uw huis, bijvoorbeeld een verhuizing.
Andere huisdieren Nieuwe huisdieren kunnen een meestal tijdelijk niveau van agressie veroorzaken, als ze zich niet goed aanpassen aan andere huisdieren.
Spanningen in het gezin Katten voelen familietrillingen aan en kunnen zich agressief gedragen als de eigenaar waaraan ze trouw zijn midden in de ruzies zit.
Moederlijk Vrouwelijke Maine Coons kunnen zich agressief gedragen tegenover hun eigenaars als ze het gevoel hebben dat ze hun kroost beschermen.
14 Oorzaken van Maine Coon Agressie

Nu je door onze 14 mogelijke redenen op hoog niveau hebt gebladerd, kijk dan eens naar de meer diepgaande uitleg hieronder, om te helpen verduidelijken welke zaken zeker bij jouw kat horen.

Maine Coon Kat Gedragsproblemen

Dus u denkt dat uw Maine Coon zich gemeen is gaan gedragen?

Laten we de 14 belangrijkste redenen waarom dit kan zijn gebeurd eens nader behandelen, en wat je eraan kunt doen:

Zijn Maine Coon katten agressief?
Agressieve kat

1. Pijn

Een van de grote problemen voor katten is dat ze niet kunnen praten (in menselijke taal, in ieder geval).

Dus, hoe kunnen ze een boodschap overbrengen aan hun baasje dat ze pijn hebben, en hulp nodig hebben als ze zich hebben bezeerd?

Simpel gezegd kunnen ze dat niet, omdat hun woordenschat beperkt is tot tsjirpen, kwetteren, sissen en grommen. Zoals je begrijpt, zijn deze vocale geluiden niet bepaald de beste manieren om een boodschap over te brengen aan een mens en kunnen ze gemakkelijk verkeerd begrepen worden als agressief Maine Coon gedrag.

Daarom, als het voelt alsof je katten persoonlijkheid van de ene op de andere dag agressief is geworden, volg dan de onderstaande tips.

Actie Beschrijving
Tekenen van verwonding Controleer uw kat op zichtbare krassen, tekenen van bloed, bijtwonden, zichtbaar mank lopen, enz.
Stroke kat Aai katten zachtjes over hun hele lichaam. Let daarbij goed op hun gedrag om te zien of ze reageren als je een bepaald gebied aanraakt, bijvoorbeeld plotseling sissen.
Andere gedragsveranderingen Katten kunnen u niet vertellen wanneer ze ziek zijn, dus het is aan de eigenaar om ongewone gedragskenmerken op te merken. Als uw kat bijvoorbeeld voedsel laat vallen tijdens het eten, kan hij pijnlijk tandvlees hebben.
Veterinaire beoordeling Vraag een dierenarts om de kat zo snel mogelijk te beoordelen op tekenen van letsel of een onderliggende ziekte.
Tips voor Maine Coon agressief gedrag

2. Gebrek aan socialisatie

Maine Coon kittens zijn uiterst speels en kunnen behoorlijk ondeugend zijn (toon me een kitten dat dat niet is!). Ze hebben socialisatie nodig, eerst van hun fokker en daarna van hun eigenaars.

Socialisatie omvat regelmatig spelen met mensen en interactie met andere huisdieren. Als het een kitten aan socialisatie ontbreekt, kunnen ze ongewenste agressieve Maine Coon gedragskenmerken vertonen als ze ouder worden.

Tijdens het socialisatieproces leert een eigenaar zijn kitten welk gedrag aanvaardbaar is en welk niet.

Als uw Maine Coon kitten u bijvoorbeeld bijt, moet de eigenaar onmiddellijk en krachtig ‘NEE’ zeggen. Als dit gedrag aanhoudt, moet de eigenaar het commando ‘NEE’ krachtig herhalen, en vervolgens het spelen met zijn kitten staken, tot later op de dag. Net zoals een kind stout gedrag associeert met negatieve gevolgen, doet een kitten dat zijn speeltijd beëindigd ziet na het bijten van zijn eigenaar dat ook.

Het is belangrijk dat Maine Coon katten worden gesocialiseerd terwijl ze nog kitten zijn, want oudere katten zijn erg vastgeroest in hun gewoonten en het is onwaarschijnlijk dat ze gedragskenmerken die ze al hebben aangeleerd, zullen veranderen.

Zijn Maine Coon katten agressief?
Maine Coon Kittens moeten correct worden gesocialiseerd

3. Gezondheid

Het Maine Coon kattenras staat bekend als zeer winterhard, met een dikke dichte vacht die hen warm houdt, zelfs tijdens de strengste winters in New England waar andere katten moeite hebben om te overleven.

Dit ras is echter niet onfeilbaar, omdat ze genetisch gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een paar belangrijke gezondheidsproblemen. Eigenaren moeten daarom letten op tekenen van de volgende gezondheidsproblemen bij hun Maine Coon, want pijn en ziekte zijn een van de meest waarschijnlijke redenen waarom Maine Coon katten agressief worden.

Veel voorkomende Maine Coon gezondheidsproblemen zijn onder andere:

 • Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) bij katten.
 • Heupdysplasie (HD)
 • Spinale Musculaire Atrofie (SMA)
 • Obesitas

Andere gezondheidsproblemen waar alle katten vatbaar voor zijn, zijn onder andere:

 • Parodontale Ziekte
 • Polycysteuze nierziekte (PKD)
 • Stomatitis
 • Urinewegaandoening (UTD)

Voor meer informatie over dit fascinerende onderwerp, bekijk mijn artikel “Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen“.

4. Hormonen

Zijn Maine Coon katten agressief als gevolg van hun hormonen? Het eenvoudige antwoord is ja!

Dit komt omdat hun hormonen van tijd tot tijd zullen schommelen, net zoals menselijke hormonen dat doen. Wanneer dit gebeurt, kunnen eigenaren merken dat hun katten agressieve gedragskenmerken vertonen die moeilijk te beheersen zijn.

Om de hormonale agressieve gedragskenmerken van een kat te beperken, moeten eigenaren serieus overwegen hun Maine Coon kitten te steriliseren (medische ingreep). Dit is raadzaam omdat medische chirurgie de voortplanting van ongewenste kittens voorkomt.

Bovendien vermindert het de kans dat uw kat over uw meubels en muren sproeit, terwijl het ook de hormoonspiegels van de Maine Coons kalmeert, waardoor daden van agressie verminderen.

De twee medische ingrepen zijn als volgt:

 • Castratie: Hierbij worden beide testikels van een kater operatief verwijderd. Dit proces heeft tot gevolg dat de belangrijkste bron van het mannelijke hormoon testosteron wordt verwijderd.
 • Sterilisatie: De eierstokken en baarmoeder van de poes worden verwijderd, waardoor ze niet meer zwanger kan worden.

Eigenaren moeten hun Maine Coon kitten steriliseren rond de vier maanden nadat alle primaire vaccinaties zijn gegeven. Dit is belangrijk omdat een kitten seksueel actief wordt rond de leeftijd van 5 maanden (bron).

Let op, sommige dierenartsen geven er de voorkeur aan kittens rond de 5 maanden te steriliseren, dus zorg ervoor dat u dit eerst met uw dierenarts overlegt.

BELANGRIJK BERICHT:

Als u van plan bent uw Maine Coon kitten te fokken, NIET castrerenwant dan kunnen ze zich in de toekomst niet meer voortplanten. De operaties kunnen niet worden teruggedraaid.

5. Geestelijke Gezondheid

Katten kunnen geestelijke gezondheidsproblemen ontwikkelen, hetzij op natuurlijke wijze, hetzij als gevolg van de manier waarop ze worden behandeld.

 • Natuurlijk: Dit is een zeer trieste situatie, waarbij een Maine Coon kat geestelijke gezondheidsproblemen ontwikkelt die niet verholpen kunnen worden. Hun problemen zijn genetisch, en agressief gedrag kan zich daardoor ontwikkelen.
 • Behandeling: Maine Coons zijn zeer sociale dieren die dol zijn op menselijk gezelschap. Ze hebben regelmatig gezelschap nodig om hun welzijn op peil te houden. Als ze te lang of te vaak alleen gelaten worden, kan hun geestelijke gezondheid negatief beïnvloed worden, wat kan leiden tot de ontwikkeling van agressieve gedragskenmerken.

6. Zich bedreigd voelen

Katten zullen agressief gedrag vertonen tegenover alle waargenomen bedreigingen. Daarom, als uw Maine Coon zich agressief gedraagt tegenover u, controleer dan uw lichaamstaal, stem en gedrag nauwkeurig.

 • Schreeuwt u?
 • Ben je de kat aan het uitschelden?
 • Heb je je kat geslagen?
 • Heb je je kat verplaatst, terwijl ze niet wilde bewegen?
 • Draag je een nieuw parfum?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw Maine Coon zich door u bedreigd voelt. Eigenaren zouden dus eerst het gedrag nauwkeurig moeten inspecteren om te zien of ze de oorzaak kunnen ontdekken.

Belangrijke tips:

 • Praat altijd zacht en rustig tegen uw kat.
 • Sla uw kat nooit. Slaan leert katten agressief te reageren.
 • Sommige eigenaren beweren dat hun Maine Coon zich agressief gedraagt als ze bepaalde parfums dragen. Als dit u overkomt, stop dan met het dragen ervan.
Zijn Maine Coon katten agressief?
Agressieve kat

7. Over Stimulatie

De meeste Maine Coon katten vinden het heerlijk om geaaid en geaaid te worden. In feite wordt het aaien van uw kat ten zeerste aanbevolen, omdat zowel de kat als de mens daar baat bij hebben.

Voor mensen is het aaien van een kat therapeutisch en stressverlagend, terwijl voor een kat de aaiende beweging hun zintuigen stimuleert. Een kat krijgt ook de sociale aandacht waarnaar ze hunkert van hun menselijke familie.

Aaien kan echter een zeer repetitieve beweging zijn, die de zintuigen van een kat prikkelt, maar als het te lang duurt, kan het snel ongemakkelijk worden voor een kat, omdat er statische elektriciteit wordt opgebouwd in hun vacht als ze worden geaaid.

Om door aaien veroorzaakte agressie bij hun Maine Coon te voorkomen, moeten eigenaren daarom vermijden de zintuigen van hun kat te veel te prikkelen.

Tekenen dat de kat overprikkeld is:

 • Ze pletten hun oren naar achteren
 • De kat begint je te bijten
 • De kat haalt uit met zijn poten

Negeer deze overprikkelde tekenen nooit, want Maine Coon agressie zal onvermijdelijk volgen. Stop in plaats daarvan onmiddellijk met het verzorgen, aaien of spelen met je kat. Zet ze op de grond, en laat ze met rust om te kalmeren.

8. Verveling

Maine Coons zijn uiterst intelligente katten die dagelijks mentale stimulatie nodig hebben, toegankelijk via spel, beweging of menselijke interactie. Zonder stimulatie zal dit ras zich vervelen en destructief worden. Agressief gedrag is veel waarschijnlijker bij een verveelde Maine Coon kat.

Hier zijn enkele geweldige kattenspeeltjes om de Maine Coons zeer intelligente geest te helpen stimuleren. Mijn Maine Coon houdt vooral van nummer 4 op de lijst.

Als je de tijd en het geld hebt, waarom overweeg je dan niet om twee Maine Coon kittens uit hetzelfde nest te kopen? Dit betekent dat zelfs als je niet altijd beschikbaar bent (bijvoorbeeld tijdens het werk) je Maine Coons altijd een metgezel hebben om mee te spelen die hen mentaal stimuleert.

9. Eenzaam

Een van de belangrijkste kenmerken van het Maine Coon kattenras is hun zeer sociale aard.

Het zijn geen natuurlijke ‘eenlingen’ zoals de meeste andere kattenrassen, maar brengen liever al hun tijd door in het gezelschap van hun menselijke familie of andere huisdieren. Dit heeft ertoe geleid dat velen hen bestempelen als dehond van de kattenwereldomdat ze je graag volgen in je huis, gewoon om bij je in de buurt te zijn.

Vanwege hun hondachtige neigingen is het belangrijk dat je alleen een Maine Coon kat aanschaft als je weet dat je de tijd hebt om aan hen te wijden. Wie de meeste dagen van de week aan het werk is, is niet ideaal voor dit specifieke kattenras, want een Maine Coon zal snel eenzaam worden als hij te lang alleen gelaten wordt.

Als uw Maine Coon zich eenzaam voelt, zullen ze waarschijnlijk meer agressieve gedragsneigingen vertonen, zoals het bijten of krabben van hun eigenaar. Dit gebeurt omdat de Maine Coon niet kan praten, dus zal hij onvermijdelijk zijn toevlucht nemen tot gewelddadiger gedrag in een poging om de toegewijde aandacht van zijn eigenaar te krijgen.

10. Territorium

Alle katten zijn territoriaal. Ze bepalen hun territorium door:

 • Muren te markeren met hun geur.
 • Wrijven hun geurklieren tegen meubels, en hun menselijke familie.
 • Urine sproeien in huis en tuin
 • Patrouilleren in hun territorium
 • Ze overvallen of vechten met katten en mensen die hun territorium betreden.
 • Sissen naar een kat of mens

Katten zullen een gebied verdedigen dat zij als ‘van hen’ beschouwen, hoewel deze vorm van agressie meestal alleen gericht is op andere katten die hun territorium betreden.

Een kat kan bijvoorbeeld agressief en territoriaal worden als een andere kat in ‘hun huishouden’ komt wonen, of als een zwerfkat op ‘hun’ territorium zwerft.

Mannelijke Maine Coon katten zijn meer territoriaal dan hun vrouwelijke soortgenoten, omdat zij liever een groter territoriaal gebied verdedigen dan hun vrouwelijke soortgenoten.

Het is belangrijk op te merken dat in zeldzame scenario’s een kat agressief kan worden tegen een mens die hun territorium betreedt.

11. Stress

Zijn Maine Coon katten agressief als ze zich gestrest voelen? Ja, dat zijn ze!

Als je jouw leven vergelijkt met dat van katten, heb je waarschijnlijk al aangenomen dat zij aan de gelukkige kant van de medaille staan, omdat ze het grootste deel van hun dagen ontspannen op de grond liggen te slapen. Maar is hun leven wel zo rooskleurig als het op het eerste gezicht lijkt?

Als we het leven van een kat nader bekijken, ontdekken we al snel dat schijn bedriegt, want katten zijn gevoelig voor stress, zelfs door de kleinste veranderingen.

Factoren die uw kat kunnen stressen:

 • Verhuizing
 • Verlies van grondgebied
 • Een ander huisdier komt het huis binnen
 • Een nieuwe baby in het gezin
 • Familie speelt te agressief met kat
 • Veranderingen in hun omgeving, zoals nieuwe meubels, of veranderingen in de kamer.

Let uw Maine Coon dus goed op tekenen van stress, zoals agressief gedrag, overmatig verharen, onverklaarbaar gewichtsverlies, enz. Als u dat ziet, doe dan al het mogelijke om de stress van uw kat te beperken.

12. Andere huisdieren

De meest waarschijnlijke vorm van agressie die je bij katten zult zien, is tegenover andere katten of honden. Dit gebeurt meestal omdat sommige katten niet graag hun territorium delen met een andere kat, of misschien kunnen de twee katachtigen gewoon niet met elkaar overweg.

Wat de oorzaak ook is, het zal waarschijnlijk tijd kosten voor katten om zich aan te passen aan elkaars aanwezigheid in huis.

In het geval van de Maine Coon kat is het verhaal echter een beetje anders, omdat dit ras bekend staat om de omgang met andere dieren. Dit komt vooral door hun zachtaardige, vriendelijke en gezellige aard, waardoor agressief gedrag tegenover andere huisdieren minder waarschijnlijk is.

13. Familie spanningen

Hoewel Maine Coons erom bekend staan zeer vriendelijk te zijn met iedereen in de familie, houden ze toch liever een hechtere band met slechts één familielid. Ze zien dit individu als hun primaire eigenaar, die in hun behoeften voorziet.

In scenario’s waarin familieruzies voorkomen, zal de Maine Coon kat waarschijnlijk aanvoelen dat er spanningen in het gezin heersen. In dit soort gevallen zul je waarschijnlijk zien dat een Maine Coon kat agressie toont tegenover het individu dat ruzie maakt met hun primaire eigenaar. Dit gebeurt omdat ze uiteindelijk loyaler zijn aan hun voornaamste eigenaar.

14. Moederlijk

Net als mensen zal de Maine Coon moeder zich waarschijnlijk extreem beschermend voelen over hun pasgeboren kinderen.

Als de moeder voelt dat haar baby’s op welke manier dan ook bedreigd worden, zal ze waarschijnlijk aanvallen. Dit wordt door mensen ten onrechte gezien als agressief gedrag, terwijl dit in feite gewoon de vrouwelijke Maine Coon is die haar kroost beschermt.

Zijn Maine Coon katten agressief?
Gedragsproblemen bij katten

Waarom bijt mijn Maine Coon kat mij?

Een kat bijt zijn eigenaar om vier verschillende redenen:

 • Om je aandacht te krijgen
 • Ze willen dat je met ze speelt
 • De kat vecht met je
 • De kat verdedigt zich

Voordat je automatisch aanneemt dat je Maine Coon kat gemeen is als hij je bijt, overweeg in plaats daarvan de acties van je kat beter. Een kat die bijt is namelijk niet altijd een agressieve kat, maar probeert misschien gewoon met je te spelen, of wil je aandacht.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat katten niet dezelfde zenuwuiteinden dicht bij het oppervlak van hun huid hebben als mensen. Daarom, als ze met een andere kat spelen (door hun klauwen te gebruiken en te bijten) raakt geen van beide katten gewond.

Wanneer een kat echter op dezelfde manier speelt als hun menselijke familie, begrijpen ze niet waarom hun mensen boos worden van het klauwen en bijten. Dit bijten is niet dat ze agressief zijn, het is gewoon dat ze niet begrijpen dat ze hun mens pijn doen.

Als uw kat met u speelt, zullen ze:

 • Zachtjes in je vingers of tenen bijten
 • Hun beten trekken geen bloed
 • Ze kunnen in je kleren bijten, om je aandacht te trekken

Als je kat agressief tegen je doet, zullen ze dat doen:

 • Bijten en bloed trekken
 • Sissen, krabben en bijten

Agressieve kattenrassen

Als je aan huiskatten denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen dat ze agressief zijn. In plaats daarvan roept u waarschijnlijk een beeld in uw hoofd op waarbij de katachtigen uiterst onafhankelijk zijn en liever tijd doorbrengen in hun eigen gezelschap dan in dat van hun baasjes.

Deze katten brengen waarschijnlijk tijd door met hun menselijke familie, op hun eigen voorwaarden.

Hoewel dit beeld misschien het geval is voor veel kattenrassen, zijn niet alle katten hetzelfde. Sommige kattenrassen zijn eerder geneigd tot agressief gedrag dan andere. Bijgevolg moeten eigenaars voorzichtiger omgaan met deze katten.

Hier zijn 10 kattenrassen die bekend staan om hun agressieve neigingen:

 • Sphynx
 • Siamees
 • Scottish Fold
 • Korat
 • Bombay
 • Egyptische Mau
 • Amerikaanse Draadhaar
 • Bengaal
 • Singapura
 • Cymric

Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze kattenrassen niet massaal agressief zijn, maar dat hun beschermende aard of angst voor harde geluiden verkeerd begrepen kan worden.

Conclusie

Zijn Maine Coon katten agressief?

Bij het beantwoorden van deze vraag zou ik in het algemeen stellen dat ze dat niet zijn, omdat dit ras bekend staat om zijn overdreven aanhankelijkheid, trouw en liefde voor hun menselijke familie. Dit is hun natuurlijke aard, en een kat zou ernstig geprovoceerd moeten worden om af te wijken van zijn natuurlijke neigingen.

Er zullen echter in alles altijd uitzonderingen op de regel zijn. Daarom is het belangrijk om de bovenstaande 14 sleutelfactoren die een Maine Coon kat ertoe kunnen brengen zich agressief naar u te gedragen, niet te negeren.

1 gedachte over “14 Oorzaken van Maine Coon Agressie”

 1. beste, alvast goede informatie, maar onze maincoon bijt steeds als hij honger heeft en altijd bij mijn echtgenote ,nooit bij mij .
  en het is echt bijten,haar been staat vol met littekens ,echt door de huid.
  kan iemand ons de nodige info bezorgen
  alvast bedankt

  Beantwoorden

Plaats een reactie