13 redenen om geen Maine Coon te nemen

Het is belangrijk om de redenen te leren waarom je beter geen Maine Coon kunt nemen, voordat je je stort op dit populaire ras.

Maine Coon katten zijn actieve rassen die veel sociale interactie vereisen. Bovendien hebben deze katten veel meer verrijking nodig dan de meeste andere katten, vanwege hun extreme intelligentie. Als er niet aan de behoeften van een Maine Coon wordt voldaan, kan hij destructief worden. Deze katten doen het het beste in gezinnen die hun kittenachtige aard en hoge sociale behoeften kunnen waarderen.

Hoeveel eigenaren ook van hun Maine Coons houden, dit ras is niet noodzakelijkerwijs voor iedereen geschikt.

Hoewel sommige mensen dol zijn op de unieke persoonlijkheidskenmerken van de Maine Coon, zijn ze niet noodzakelijk geschikt voor elke eigenaar.

Hebt u gehoord over de verbazingwekkende Maine Coon persoonlijkheid, en wilt u er nu dolgraag zelf een in huis nemen?

Voordat je jezelf laat meeslepen, kun je het beste wat rustiger aan doen en wat meer onderzoek doen voordat je zo’n grote beslissing neemt!

Lees verder om erachter te komen hoe de unieke persoonlijkheid van de Maine Coon voor sommige eigenaren geweldig kan zijn, maar voor anderen een pijnpunt.

13 Redenen om geen Maine Coon te nemen

De Maine Coon is een groot kattenras dat zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld in de staat Maine.

Deze katten werden eerst populair vanwege hun vermogen om te jagen op muizen, ratten en ander ongedierte. Zeelieden namen ze mee aan boord van schepen, en gezinnen namen ze in huis om hun woonruimte ongediertevrij te houden.

Ontdek meer over de oorsprong van het Maine Coon kattenras in mijn artikel “Geschiedenis van de Maine Coon kat”.

Tegenwoordig zijn mensen over de hele wereld gek op deze zachtaardige reuzen en hun speelse, intelligente persoonlijkheden! Voor sommigen kan de Maine Coon echter een verworven smaak zijn.

Heb jij wat nodig is om een Maine Coon eigenaar te worden?

Lees verder om uit te vinden of de unieke persoonlijkheid van de Maine Coon goed bij u past. Of lees onze complete gids over de Rasechte Maine Coon Persoonlijkheid.

1. They Love To Climb

Maine Coons zijn berucht om hun liefde voor klimmen.

Als je een Maine Coon bezit, is het absoluut noodzakelijk dat je zorgt voor een grote, stevige kattenboom, gemaakt van hoogwaardige ingrediënten zoals goed sisaltouw.

Dit zijn mijn favoriete grote kat bomen, die ideaal zijn voor de extra grote Maine Coon grootte en gewicht.

Misschien wilt u ook kattenplanken installeren, zodat uw Maine Coon een andere dimensie van het huis heeft om rond te rennen en te verkennen.

I hou van deze knus uitziende kat plank verkocht door Amazon, omdat het groter is dan de meeste en veilig aan de muur is bevestigd, in plaats van met zuignappen!

Deze avontuurlijke klimmers maken echter geen onderscheid tussen door katten gemaakte meubels en gewone meubels.

Zonder de juiste training, kan uw Maine Coon gemakkelijk dol worden op het klimmen op aanrechtbladen, tafels, of zelfs bovenop de koelkast!

Lees mijn artikel over ‘Klimmen Maine Coon’s op werkbladenvoor meer over dit onderwerp.

Hoe vertederend het klimvermogen van de Maine Coon in eerste instantie ook mag klinken, het kan sommige eigenaren uiteindelijk voor een aantal echte uitdagingen stellen. Vooral als je je niet realiseert dat hoe hoog een Maine Coon kat kan springen!!!

Natuurlijk, omdat Maine Coons zeer trainbaar zijn, is het mogelijk om slecht klimgedrag te voorkomen. Toch is dit niet iets waar alle baasjes hun tijd en geduld aan willen besteden.

Als je denkt dat een avontuurlijke klimkat voor jou als een te grote uitdaging klinkt, dan is de Maine Coon misschien niet de juiste raskeuze.

2. Maine Coons zijn duur

Een ander nadeel van Maine Coons is dat ze duur zijn.

Deze katten kunnen variëren tussen de $400 en $2.500, wat betekent dat ze misschien niet de beste financiële keuze zijn in vergelijking met een asielkat, die meestal rond de $150 kost.

Voor meer specifieke Maine Coon kitten prijzen, lees mijn artikel over ‘Hoeveel kosten Maine Coon katten?.

Als de kosten een probleem voor u zijn, is een Maine Coon misschien niet de juiste keuze voor u.

Sommige mensen die vastbesloten zijn om een Maine Coon te bezitten, maar zich zorgen maken over de kosten, proberen de kantjes eraf te lopen door te kopen van louche “achtertuin fokkers”.

Als U niets uit dit artikel meeneemt, denk er dan aan om achtertuinfokkers te mijden tegen ALLE KOSTEN!!!

Achtertuin fokkers verkopen Maine Coons voor veel minder geld, maar ze steken meestal niet zoveel tijd of zorg in het fokken, en verkopen vaak kittens die ziekelijk zijn.

Onverantwoordelijke fokkers kunnen zelfs liegen en zeggen dat een kat een raszuivere Maine Coon is, zelfs als de kat een gemengd ras is, of misschien zelfs geen druppel Maine Coon bloed heeft!

Als je in de war bent over hoe je een Maine Coon kat correct koopt of adopteert, lees dan zeker mijn gratis artikel over ‘Het kopen van een Maine Coon kat: complete gids‘.

In dit artikel krijgt u een volledige lijst van controles die u moet uitvoeren voordat u uw geld overhandigt aan een Maine Coon verkoper.

Als gevolg hiervan, is het beter om te betalen de volle prijs voor een Maine Coon van een verantwoordelijke fokker die geregistreerd is bij een kattenliefhebbersvereniging, zoals TICA of de CFA.

Hoewel deze route duurder is, maken fokkers ook kosten zoals castratie en sterilisatie, vaccinaties, en andere uitgaven.

3. Ze zijn extreem slim

De Maine Coon is een ongelooflijk intelligent kattenras.

Deze katten worden vaak aangeduid als hondachtig omdat ze in staat zijn kunstjes te leren en zelfs te apporteren! Sommige eigenaren zijn ook in staat om hun Maine Coons te trainen om aan de lijn en aan een tuigje te lopen.

We hebben onze Maine Coon kat getraind om te praten!!! … Bekijk hieronder de video van ‘Pippin’ onze Maine Coon kater die met zijn vader aan het babbelen is:

Praten Maine Coon Katten?

Sommige Maine Coons hebben ook het geheimzinnige vermogen om hun eigenaars emoties aan te voelen.

Veel potentiële eigenaren worden verliefd op het idee een super intelligente kat mee naar huis te nemen. Geloof het of niet, maar deze intelligentie kan ook nadelen hebben.

Omdat Maine Coons zo slim zijn, hebben ze veel meer kans om in de problemen te komen. Slimme katten kunnen kasten plunderen voor voedsel, leren om waterkranen aan te zetten, en zelfs deuren openen!

Dit, gecombineerd met hun kittenachtige liefde voor spelen die tot ver in de volwassenheid doorloopt, kunnen Maine Coons tot echte herrieschoppers maken.

Als je een kat wilt die welgemanierd is en waarop je kunt vertrouwen dat ze zich niet overal in mengt, dan is de Maine Coon misschien niet het ras voor jou.

Aan de andere kant, veel eigenaren genieten van de uitdaging, en vinden dat de intelligentie van de Maine Coon en zijn voorliefde voor het maken van problemen dit ras des te beter maakt!

4. Niet alle Maine Coons zijn groot

Een van de grootste redenen voor de toenemende populariteit van de Maine Coon is dat deze katten enorm groot zijn!

Mannelijke Maine Coons kunnen gemiddeld tussen de 12 en 25 pond wegen. Vergeleken met de gemiddelde huiskat, die rond de 10 pond weegt, is de Maine Coon vrij groot.

Om een beter inzicht te krijgen in de ware grootte van een Maine Coon kat, moet u mijn artikel vol feiten lezen “Maine Coon Vs Normale Kattengrootte”.

Houd in gedachten dat niet elke Maine Coon gegarandeerd zo groot wordt als je hoopt. Hier is waarom:

  • Vrouwelijke Maine Coons zijn veel kleiner dan katers, zelden meer dan 12 pond, waardoor ze slechts iets groter zijn dan de gemiddelde kat.
  • U kunt misschien een fokker vinden die regelmatig grote kittens fokt, maar er is nooit een garantie dat uw kat zal uitgroeien tot de grootte die u wenst.

Helaas, ook al is de Maine Coon het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, je kunt nooit garanderen hoe groot je eigen kitten zal worden.

Als de enige reden dat je een Maine Coon wilt, is dat je een enorme kat wilt, dan zou je de dingen misschien een beetje willen heroverwegen.

5. Ze worden gemakkelijk eenzaam

De Maine Coon is een zeer sociaal kattenras.

Deze katten staan er niet om bekend aanhankelijk te zijn of onder de voet te lopen, maar ze hebben wel de neiging hun baasje te volgen van kamer naar kamer.

De meesten vinden deze eigenschap vertederend, omdat zij hun eigenaars de ruimte geven, maar toch graag tijd om hen heen doorbrengen.

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je Maine Coon je volgt, lees dan dit!

Hoewel Maine Coons relatief onopvallend zijn, hebben ze toch een hoge sociale behoefte. Als ze te lang alleen gelaten worden, kunnen ze eenzaam en depressief worden.

Sommige eigenaren zijn in staat dit probleem te bestrijden door een metgezel voor hun Maine Coon te nemen, zoals een andere kat of zelfs een hond.

Als je vanuit huis werkt of veel vrije tijd hebt om met je kat door te brengen, dan zou het bezitten van een Maine Coon helemaal geen probleem moeten zijn.

Als je echter lange uren op je werk doorbrengt en je avonden liever doorbrengt met uitgaan met vrienden, dan kun je misschien beter kiezen voor een kattenras dat wat onafhankelijker is.

6. Maine Coons hebben veel verrijking nodig

Een van de belangrijkste redenen waarom Maine Coons uiteindelijk een slechte raskeuze zijn voor bepaalde eigenaren is omdat ze veel verrijking nodig hebben.

Deze intelligente katten kunnen sneller verveeld raken door gewoon kattenspeelgoed, en geven de voorkeur aan activiteiten die hen puzzelen en aan het denken houden. Als deze katten niet genoeg verrijking krijgen, kan hun verveling leiden tot vernieling.

Na talloze kattenspeeltjes geprobeerd te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit de 5 beste Maine Coon kattenspeeltjes zijn. Niet alleen zijn deze stevige speeltjes geschikt om de kracht van een Maine Coon kat te overleven, maar ze helpen ook om de geest van uw slimme kat te stimuleren!

Het bieden van voldoende verrijking voor uw Maine Coon is meestal geen probleem.

Een grote kattenboom, enkele kattenplanken, en regelmatige wandelingen aan de leiband en aan een tuigje moeten allemaal voldoende zijn om dit kattenras bezig te houden.

Interactief, duurzaam speelgoed is ook nuttig, evenals dagelijkse speelsessies.

Toch, als je bang bent dat je niet in staat bent om het niveau van verrijking te bieden dat dit kattenras nodig heeft, beschouw het dan als een teken dat je misschien beter een ander soort kat in de plaats kunt nemen.

Het is tenslotte niet eerlijk tegenover je Maine Coon om gedwongen te worden in een huis te leven waar niet aan hun behoeften wordt voldaan.

7. Ze moeten meer dan gemiddeld verzorgd worden

Een kenmerk van het Maine Coon ras is zijn lange, dikke vacht die een karakteristieke manen vormt als van een leeuw.

Hoe opvallend de vacht van de Maine Coon ook mag zijn, voor sommige eigenaren kan het een hele uitdaging worden om hem bij te houden!

Wees bereid om uw kat 2 tot 3 keer per week grondig te borstelen, en zelfs meer als het weer vochtig en nat is, of het verharingsseizoen van de kat is.

Deze frequentie klinkt misschien een beetje veel, maar het is in feite van vitaal belang omdat de vacht van een Maine Coon kat snel kan gaan klitten en uit de hand kan lopen.

Als dit gebeurt zal uw grote kat gestrest raken als hij niet in staat is deze knopen te verwijderen.

De lange vacht van dit ras kan op sommige plaatsen lastig zijn, vooral op de poten en de rug.

Als uw Maine Coon de neiging heeft om op sommige plaatsen vuil te worden of in de knoop te raken, moet u de vacht misschien trimmen om uw Maine Coon schoon en gezond te houden.

Hier is hoe een Maine Coon schoon te houden.

Hoewel Maine Coons ongeveer een gemiddelde hoeveelheid vacht per dag afwerpen, vereist hun vacht nog steeds een behoorlijke hoeveelheid verzorging. Dit zijn de meest effectieve kat verzorging borstels die we wekelijks gebruiken.

Voor veel eigenaren is het extra werk van het verzorgen van een Maine Coon de moeite waard vanwege de geweldige persoonlijkheid van het ras, maar het kan voor sommige potentiële eigenaren een bron van zorg zijn.

8. Maine Coons hebben een hoge prooidrift

Maine Coons werden gelanceerd in populariteit voor hun vermogen om muizen en ander ongedierte te vangen. Zelfs in vergelijking met andere kattenrassen is de Maine Coon een expert in de jacht.

Dit kan een enorme bonus zijn voor eigenaren die muizen en ratten uit hun garage willen houden.

Als u echter andere kleine huisdieren bezit, zoals muizen, fretten, of vogels, dan zou de Maine Coon waarschijnlijk een rampzalige huisdierkeuze zijn.

Zelfs door uw dieren altijd gescheiden te houden, kunnen er ongelukken gebeuren, en de jachtinstincten van de Maine Coon kunnen de kop opsteken en de dood van een geliefd huisdier veroorzaken.

9. Raskatten ontwikkelen meer gezondheidsproblemen

Over het algemeen wordt de Maine Coon beschouwd als een gezond en stevig kattenras.

Echter, raszuivere katten hebben nog steeds inherent meer kans op genetische problemen dan andere kattenrassen.

Sommige aandoeningen kunnen worden uitgesloten door genetische testen, en een verantwoordelijke fokker zal alleen katten fokken die negatief getest zijn voor die aandoeningen.

Toch is het mogelijk dat een Maine Coon een aantal aandoeningen ontwikkelt, waaronder hypertrofische cardiomyopathie, spinale spieratrofie, polycysteuze nierziekte en heupdysplasie.

Deze aandoeningen zijn allemaal zeldzaam, maar als je vooral nerveus bent over mogelijke gezondheidsproblemen, is een gewone huiskat misschien een betere keuze.

Dit zijn de Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen om op te letten bij uw grote kat.

10. Maine Coons vereisen speciale maten

Als je het geluk hebt een Maine Coon te krijgen die enorm groot wordt, is dat een nieuwe uitdaging.

De meeste kattenspeeltjes en -benodigdheden zijn specifiek op maat gemaakt voor de gemiddelde huiskat, en passen misschien niet op een Maine Coon. U zult een extra grote kattenbak, kattenmand, en bedden.

Verder hebben deze grote katten een stevige, extra grote kattenboom.

Het grote formaat van de Maine Coon betekent ook dat ze sneller dan andere katten hun speelgoed zullen beschadigen en vernielen. Het is belangrijk om duurzaam materiaal aan te schaffen dat bestand is tegen het ruwe spel van deze kat.

Veel eigenaren kunnen de kwestie van de grootte omzeilen door hondenbenodigdheden te kopen in plaats van kattenbenodigdheden, maar dit kan duurder zijn.

Tenslotte, de Maine Coon’s grootte betekent dat hij een beetje meer ruimte nodig heeft dan de gemiddelde kat.

Als je in een krap appartement woont of in een huishouden met veel mensen, dan voelt een Maine Coon zich misschien niet op zijn gemak om zo’n beperkte ruimte te delen.

11. Het zijn Kittens voor altijd!

Veel eigenaren vinden het geweldig dat Maine Coons tot ver op volwassen leeftijd een kittenachtige liefde voor spelen behouden.

De meeste katten groeien uit hun kittenfase, maar Maine Coons lijken voortdurend gefascineerd door speelgoed en andere prikkels.

Dit is een schattige eigenschap die meestal als een positieve eigenschap van het ras wordt genoemd.

Maar als je ooit kittens hebt opgevoed, dan weet je dat hoe schattig ze ook zijn, ze ook een hoop werk zijn!

Een Maine Coon is misschien te speels en te nieuwsgierig voor je, vooral als je een rustigere kat wilt, waar je op kunt rekenen dat hij niet steeds in de problemen komt.

Als je op zoek bent naar een rustige schootkat die meer geïnteresseerd is in op de bank liggen en met je knuffelen dan in spelen en rondrennen door het huis, dan ben je misschien meer geïnteresseerd in een ras als de Pers of de Ragdoll.

Laten we de Maine Coon eens vergelijken met deze andere populaire kattenrassen:

12. Maine Coons houden van water

Het is geen geheim dat de meeste katten een hekel hebben aan water, maar de Maine Coon heeft er een vreemde fascinatie voor. Misschien komt dit deels omdat Maine Coons een dikke, vette vacht hebben die perfect is om vocht af te stoten.

Wat de reden ook is, de liefde van de Maine Coon voor water wordt vaak gezien als een van de meest unieke en beminnelijke eigenschappen van het ras.

Net als de andere eigenschappen op deze lijst, kan de liefde voor water van de Maine Coon echter ook een uitdaging zijn voor sommige eigenaren.

Deze katten zijn zo dol op water dat ze vaak in hun waterbakjes spetteren, en soms zelfs leren hoe ze kranen moeten aanzetten!

Een paar eigenaren hebben zelfs Maine Coons die hen graag volgen onder de douche of in bad!

Als je denkt dat de gewoonte van de Maine Coon om met water te spelen meer problemen dan vertedering oplevert, dan is het misschien een beter idee om een rustiger kat te nemen die minder snel in de problemen zal komen.

13. Maine Coons zijn zeer liefhebbend

Tenslotte is de Maine Coon een van de meest aanhankelijke rassen die er zijn.

Deze katten spelen hard, maar ze houden ook hard van hard! Het grootste deel van de dag kijken ze gewoon van een afstand toe, maar als de stemming toeslaat, kunnen ze uitgroeien tot een van de knuffeligste katten van de planeet.

De meeste Maine Coon eigenaren vinden dit geweldig aan hun kat, maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Sommige eigenaren geven de voorkeur aan meer onafhankelijke en afstandelijke katten, en als je deze persoonlijke voorkeur deelt, dan is de Maine Coon zeker niet de juiste keuze van kat voor jou!

Conclusie

Het is een goed idee om de belangrijkste redenen te leren kennen om geen Maine Coon te nemen, alvorens een verbintenis aan te gaan met dit prachtige ras.

Alle redenen waarom sommige eigenaren dol zijn op deze katten, zijn precies de redenen waarom ze misschien niet goed passen in andere huishoudens.

Het is belangrijk om uit te zoeken of een Maine Coon geschikt voor je is voordat je er een in huis haalt, waar hij ongelukkig zou kunnen zijn.

Maine Coons zijn zeer intelligente katten, wat hen soms in grote problemen kan brengen.

Ze hebben ook veel verrijking nodig, anders kunnen ze zich gaan vervelen en destructief worden. Deze katten behouden hun leven lang een kittenachtige persoonlijkheid, die, hoewel vertederend voor sommigen, een uitdaging kan zijn voor anderen.

Maine Coons hebben ook een hoge sociale behoefte. Hoewel deze aanhankelijke katten niet bekend staan als aanhankelijk, kunnen ze eenzaam worden als ze niet elke dag genoeg aandacht krijgen.

Over het geheel genomen is de Maine Coon een kat met veel behoeften, en ze doen het het beste bij baasjes die met liefde en geduld aan al die behoeften kunnen voldoen.

Plaats een reactie