12 veel voorkomende Maine Coon katten allergieën

Net zoals mensen allergisch kunnen zijn voor bepaalde dingen, kunnen katten ook hun eigen allergische reacties krijgen. In dit artikel, zullen wij over de gemeenschappelijkste allergieën van de Maine Coon kat spreken, en hoe te om hen te diagnostiseren, te behandelen, en te verhinderen.

Het is niet ongewoon voor Maine Coon katten om te lijden aan allergieën. Deze kunnen verschillend zijn afhankelijk van waar zij ze vandaan hebben, zij kunnen voedsel-gerelateerd zijn of van iets dat zij hebben ingeademd of waarmee zij in contact zijn geweest. Hoe dan ook, je moet je bewust zijn van de symptomen om te weten hoe je je huisdier moet diagnosticeren en behandelen.

Om te weten hoe u de allergieën van elkaar kunt onderscheiden en uw kat kunt helpen beter te worden, zullen we u de verschillende allergieën in detail uitleggen.

Veel voorkomende Maine Coon kattenallergieën

Wij hebben twaalf van de gemeenschappelijkste allergieën geanalyseerd die uw Maine Coon kunnen beïnvloeden en hen in de volgende categorieën verminderd:

 • Atopische Dermatitis
 • Vlooien Allergie Dermatitis
 • Plastic allergieën
 • Allergieën voor rubber
 • Allergieën voor chemische producten en schoonmaakmiddelen
 • Allergieën voor etherische oliën
 • Allergieën voor parfum
 • Allergieën voor sigarettenrook
 • Schimmelallergieën
 • Pollen- en grasallergie
 • Glutenallergieën
 • Zuivelallergieën

Laten we het er nu over hebben en elke allergie in detail bespreken, zodat je elk van de symptomen kunt herkennen en weet wat je moet doen om je Main Coon te helpen als hij ooit een allergie krijgt.

1. Atopische Dermatitis

Een van de belangrijkste allergische reacties die Maine Coon katten kunnen krijgen is atopische dermatitis.

Je zult merken dat je kat ongemakkelijk is en lijdt aan een allergie zoals deze, omdat ze constant aan hun gezicht en buik krabben, op hun poten kauwen, en hun gezicht kan een beetje rood worden.

Voor dit type dermatitis moeten katten worden behandeld door een dierenarts om de symptomen te verlichten en te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

2. Vlooien Allergie Dermatitis

Veel huisdieren zijn gevoelig voor vlooien en vlooienbeten.

Dat is nooit een prettige ervaring, maar voor sommige Maine Coons kan het erger worden omdat ze allergisch zijn voor het speeksel van de vlo.

Omdat ze langer haar hebben dan andere rassen, kan het opmerken van de vlooien en bulten een lastiger karwei zijn voor de eigenaren.

Wanneer uw kat een allergische reactie op de vlooien krijgt, zult u merken dat ze extreme jeuk hebben.

Wanneer dit gebeurt, controleer ze dan grondig op rode bultjes, vlooienvuil, of een teken van vlooien over hun hele lichaam, vooral op hun achterwerk.

Als je het gevoel hebt dat je kat last heeft van vlooien, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts omdat de allergische reactie kan toenemen en puisten kan veroorzaken.

3. Plastic Allergieën

Veel kattenrassen, waaronder de Maine Coon, kunnen allergische reacties krijgen als ze in contact komen met plastic materialen.

Deze allergie kan vrij veel voorkomen wanneer katten uit plastic etensbakjes eten, waardoor ze allergieën krijgen rond hun gezicht en kin die symptomen als uitslag in deze delen van hun huid omvatten.

We raden je aan om metalen voerbakjes te kopen om het risico dat je kat een allergie krijgt te minimaliseren.

4. Allergieën voor rubber

Net als plastic allergieën, kan een kat die voortdurend in contact komt met rubber, soortgelijke allergische reacties krijgen.

In de afgelopen jaren hebben opvouwbare rubberen voedselcontainers aan populariteit gewonnen.

Hoewel deze handig zijn voor bepaalde gelegenheden, zijn ze niet de beste voor het dagelijks voeren van uw kat

Zij kunnen soortgelijke symptomen krijgen als de door plastic veroorzaakte huiduitslag en laesies in alle huiddelen die in aanraking komen met de rubber materialen.

Om deze allergieën te voorkomen, probeer gewoon te voorkomen dat je je kat rubberen speeltjes geeft en minimaliseer het gebruik van de rubberen kommen.

5. Allergieën voor chemische producten en schoonmaakmiddelen

Katten kunnen gevoelig zijn voor verschillende schoonmaakmiddelen en de chemicaliën die erin zitten.

Ze kunnen allergieën krijgen van producten die je gebruikt om je kleren of je huisvloeren te wassen tot de shampoo waarmee je je kat baadt als het niet de juiste is.

De symptomen van deze allergieën kunnen lijken op die van atopische dermatitis.

Zorg er dus voor dat u uw Maine Coon altijd baadt met langharige shampoo en als u andere symptomen waarneemt, kunt u overstappen van commerciële schoonmaakmiddelen op een milde zeep.

6. Etherische Olie Allergieën

Het is ongewoon dat katten allergieën krijgen voor etherische oliën, maar in huizen waar ze constant gebruikt worden, kan het gebeuren.

De effecten die een Maine Coon kan krijgen van het inhaleren van etherische oliën zijn:

 • Overgeven
 • Lethargie
 • Eetlust verlies
 • Spierspasmen
 • Kwijlen
 • Gebrek aan evenwicht

Als je etherische oliën in je huis gebruikt, probeer ze dan gewoon zo min mogelijk te gebruiken en verdun ze met water om te voorkomen dat de allergieën van je kat naar buiten komen.

7. Parfum Allergieën

Net als bij etherische olie-allergieën, kunnen katten verschillende reacties krijgen van het constante gebruik en verspreiden van parfums.

De symptomen van deze allergieën zijn zeer vergelijkbaar met de griep.

Je zult ze merken:

 • piepende
 • Hoesten
 • Niezen
 • Ontwikkeling van andere ademhalingsallergieën

Soms, als je je kat tegen je geparfumeerde borst houdt of als hij in contact komt met geparfumeerde oppervlakken, kan hij ook jeukende uitslag ontwikkelen, wat resulteert in atopische dermatitis.

Om deze te voorkomen verminder je gewoon je parfumgebruik en spuit je het niet in de buurt van je kat of op plaatsen waar hij meer tijd doorbrengt.

8. Sigaretten Rook Allergieën

De longen van uw kat functioneren ongeveer hetzelfde als de uwe, dus ze zijn ook vatbaar voor rookallergische reacties en rookziekten of complicaties aan hun longen.

Vergelijkbaar met menselijke reacties, zullen katten met rookallergie de neiging hebben om:

 • Hoesten
 • Wheeze
 • Heb moeite met ademen

Maine Coons kunnen deze allergieën verergeren omdat ze de rook absorberen in hun lange haren, waardoor ze die 24/7 inademen.

Om deze effecten bij uw huisdier op te lossen en te voorkomen, stopt u gewoon met roken in huis of in kamers waar de kat gewoonlijk tijd doorbrengt.

Als u dit niet doet, zal dit waarschijnlijk chronische en ergere ziekten zoals astma of zelfs longkanker bij uw kat veroorzaken.

9. Schimmel Allergieën

Het is ook vrij gebruikelijk voor Maine Coons om allergieën voor schimmel te ontwikkelen wanneer ze er mee in contact komen of het per ongeluk binnenkrijgen.

Schimmelallergieën kunnen ernstige huidreacties veroorzaken, waardoor het haar van je kat eraf valt en hun huid extreem droog en jeukerig wordt, die ook puisten kan ontwikkelen.

Dit is een van de ernstigste allergieën die een kat kan krijgen, dus als u een van deze symptomen ziet, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts voor een speciale behandeling.

U moet dan de bron van de schimmel vinden, zodat de kat niet slechter wordt en ook niet opnieuw een probleem krijgt.

10. Pollen en Gras Allergieën

Atopische dermatitis kan een secundair effect zijn van andere soorten allergieën, veroorzaakt door bloemstuifmeel of gras dat in hun lange haren terecht is gekomen.

Om te voorkomen dat je Maine Coon deze allergische reactie krijgt, moet je hem zo veel mogelijk schoon en binnenshuis houden.

11. Gluten Allergieën

Ook al komen voedselallergieën bij katten het minst voor, toch kunnen bepaalde ingrediënten bij hen allergieën opwekken. Dit is het geval met gluten.

U denkt nu waarschijnlijk “katten eten geen gluten”, waarheid is dat er veel merken zijn die kattenvoer produceren met tarwegluten als een van de ingrediënten.

Wanneer uw Maine Coon last heeft van een maag die van streek is, samen met huiduitslag en eventueel een piepende ademhaling, betekent dit dat hij een allergische reactie op gluten kan krijgen en dat u hem mee moet nemen om zich te laten testen.

12. Zuivel Allergieën

We zijn gewend om tekenfilms te zien van kittens die melk drinken, maar een vrij veel voorkomende voedselallergie voor katten is voor zuivelproducten, omdat hun maag niet tegen koemelk kan.

De symptomen die lactose-intolerantie katten ervaren te gaan van een overstuur buikje en diarree.

Als u een van deze symptomen waarneemt, trek dan de zuivelconsumptie van de kat volledig in en houd hem de komende dagen in de gaten.

Diagnose van Maine Coon allergie bij de kat

Om een diagnose van uw kattenallergieën te stellen, moet u hun gedrag, hun humeur en energie, en hun huid goed in de gaten houden, zodat u ze thuis kunt behandelen als u ooit iets bijzonders ziet.

Als het nodig is, breng ze dan naar de dierenarts voor professionele testen en behandeling.

Hoe veel voorkomende Maine Coon kattenallergieën te behandelen

Als u met uw kat naar de dierenarts gaat, krijgt u een specifieke behandeling voor de allergieën die hij heeft.

Afhankelijk van wat de symptomen heeft getriggerd, kun je thuis bepaalde veranderingen doen om te voorkomen dat je kat erger wordt. Houd je kat altijd verzorgd en borstel zijn haar, zodat de allergenen zich er niet in nestelen.

Probeer zo veel mogelijk biologische producten te gebruiken, dit zal niet alleen de gezondheid van je kat ten goede komen, maar ook die van jou.

Tot slot, als je kat voedselallergieën heeft, probeer hem dan zelfgekookte maaltijden te voeren om ze onder controle te houden.

Zijn Maine Coon katten hypoallergeen?

Helaas voor kattenliefhebbers die aan allergieën lijden, zijn Maine Coon katten geen hypoallergeen ras.

Vanwege hun lange haren, hebben ze de neiging om meer van het eiwit te hebben dat bekend staat als Fel d1, dat is wat allergische reacties uitlokt.

Conclusie

Zoals je ziet kan het heel gewoon en op de een of andere manier gemakkelijk zijn voor je Main Coon om een allergische reactie te krijgen. Als dit gebeurt, raak dan niet in paniek!

Neem hem in plaats daarvan mee voor een controle om er zeker van te zijn wat zijn allergie uitlokt.

Het verzorgen van deze katten kan een rollercoaster van emoties zijn, maar uiteindelijk zouden we allemaal doen wat nodig is om deze beminnelijke wezens gelukkig en gezond te zien.

Dus, zorg ervoor dat u nota neemt van deze veel voorkomende Maine Coon kattenallergieën om ervoor te zorgen dat uw dierbare katachtige fit en gezond blijft.

Plaats een reactie