12 redenen waarom mensen niet kunnen ophouden van katten te houden


We weten allemaal dat honden de beste vriend van de mens worden genoemd, maar waarom houden mensen zoveel van katten?

Ontdek 12 belangrijke redenen waarom onze liefde voor katten ertoe leidt dat talloze eigenaren hun katachtigen behandelen als leden van de familie.

Katten groeiden in populariteit tijdens de Zwarte Dood, waar ze werden gebruikt om ratten te doden die de builenpest met zich meedroegen. Hoewel ze ooit voornamelijk werden gehouden als rattenbestrijders, raakten katten en mensen langzaam meer op hun gemak met elkaar tot ze onafscheidelijke metgezellen werden.

Sommige mensen begrijpen katten gewoon niet en beschouwen ze als afstandelijk, onverschillig of zelfs wreed. En dat is prima, want iedereen heeft recht op zijn eigen mening.

Andere mensen zijn echter volledig in de ban van de mysterieuze schoonheid van onze katachtige vrienden en kunnen zich gewoon geen leven zonder hen voorstellen!

Lees verder om erachter te komen hoe katten het op één na populairste huisdier ter wereld zijn geworden en waarom mensen deze huisdieren baden in onvoorwaardelijke liefde!

Waarom houden mensen zoveel van katten?

Voor sommigen is het gemakkelijk te begrijpen waarom katten tegenwoordig zulke geliefde huisdieren zijn, maar anderen zijn er nog steeds niet van overtuigd dat katten geweldige huisdieren zijn. Wat denk jij?

Als je nog steeds sceptisch bent, is hier een lijst met redenen waarom kattenliefhebbers zo dol zijn op hun lievelingen:

1. Oude band

Studies suggereren dat de band tussen mensen en katten teruggaat tot 9.500 jaar geleden, toen de mens landbouw ontwikkelde en graan apart begon te bewaren.

Dit trok de huismuis aan, de allereerste plaag voor mensen, en als gevolg daarvan kropen wilde katten in de buurt van de menselijke beschaving, verleid door alle muizen.

Na verloop van tijd ontwikkelden mensen en katten een gespannen relatie. Katten aten het ongedierte op en de mensen lieten hen op hun beurt met rust.

Tegen die tijd waren mensen en honden al goede vrienden, maar katten ontwikkelden hun relatie met mensen langzaam.

Achterdocht veranderde in voorzichtig vertrouwen, vertrouwen veranderde in begrip en uiteindelijk realiseerden mensen en katten zich dat samen de nacht doorbrengen bij het vuur zo slecht nog niet was.

De weg naar vriendschap zou echter lang en kronkelig zijn.

2. Katten waren ooit goden

Volgens Acoma Animal Clinic namen katten ooit een belangrijke plaats in in sommige samenlevingen. Een kat met de naam Bastet werd beschouwd als “een godin, dagelijks aanbeden door de oude Egyptenaren“.

In het oude Egypte werden katten als heilig beschouwd vanwege hun associatie met de godin Bastet, die het lichaam van een menselijke vrouw en het hoofd van een kat had.

Sommige mensen werden begraven met hun gemummificeerde katten en het was illegaal om een kat kwaad te doen of te doden.

Britannica.com is het hiermee eens en stelt dat Vikingen ook katten aanbaden en effectief “hielpen katten de wereld te veroveren“.

Vikingen hielden katten op hun schepen om te voorkomen dat muizen en ratten ziektes bij zich droegen of hun rantsoenen opaten.

Hun godin Freyja werd ook vaak afgebeeld in een strijdwagen getrokken door twee katten.

3. Een duistere geschiedenis

Hoewel sommige samenlevingen ooit katten aanbaden, vielen katachtigen uit de gratie in middeleeuws Europa.

Deze periode in de geschiedenis van de Europese samenleving wordt gedomineerd door het christendom, dat in die tijd werd gebruikt om burgers te controleren met steeds strengere regels.

Volgens Outdoor Bengal produceerde paus Gregorius IX in 1233 een document dat bekend staat als de Vox in Rama, wat een “officieel document om katten te associëren met hekserij“.

Dit decreet beschreef enkele van de “slechte” praktijken van zogenaamde ketters en beschreef hoe ze gestraft moesten worden voor het afdwalen van het christendom.

In de Vox schreef Paus Gregorius IX: “Gij zult geen kat laten leven”.

Hij stelde katten gelijk aan hekserij en duivelsaanbidding. Sommige mensen geloofden dat katten vermomde heksen waren en anderen dachten dat ze afgezanten van Satan waren.

Als gevolg hiervan werden in deze tijd veel katten gedood en zelfs gemarteld, en veel mensen met katten als huisdier werden op dezelfde manier behandeld.

Hoewel katten gehaat werden vanwege hun associaties met hekserij en duivelskunsten in die tijd, voegde het een sfeer van mysterie toe aan de soort (bron 1).

4. Verlossing

De builenpest, destijds bekend als de Zwarte Dood, ontstond in het begin van de jaren 1300.

Na een groot deel van China te hebben besmet, werd de pest via de handel overgebracht naar het middeleeuwse Europa, dat bekend stond om zijn slechte hygiëne.

De builenpest wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, die wordt overgebracht door vlooien op kleine knaagdieren, namelijk ratten en muizen.

Ondanks de verwoestende gevolgen voor de mensheid, hielp de Zwarte Dood katten hun populariteit terug te winnen!

Hoewel katten in werkelijkheid kunnen helpen bij het verspreiden van de builenpest, begonnen mensen het nut van deze diersoort in te zien.

Omdat de ziekte grotendeels werd verspreid door ratten, werden katten in een positiever daglicht geplaatst en werden ze vaker gehouden als rattenvangers op schepen en boerderijen.

Tegen de 16e eeuw werden katten niet langer gezien als het kwaad en werden ze zelfs gehouden als metgezellen en muzen (bron 1,2).

5. Kattenobsessie psychologie

Katteneigenaren houden zo intens van hun harige vrienden dat sommige wetenschappers zich afvragen wat de wetenschap achter deze band is.

Er zijn dertien verschillende genen, en misschien nog wel meer, die in verband worden gebracht met de overgang van verwilderde naar huiskat.

Hoewel we nog veel niet weten, theoretiseren wetenschappers dat een natuurlijke genetische mutatie ertoe heeft geleid dat sommige katten minder bang zijn voor mensen.

Een andere mogelijke reden waarom mensen katten zo schattig vinden, is vanwege hun kleine ronde gezichtjes en grote ogen!

Deze verhoudingen zijn vergelijkbaar met menselijke baby’s, die beschermende en liefdevolle emoties bij mensen opwekken (bron 1).

6. Ze haten je niet heimelijk

Veel mensen die sceptisch zijn over katten weten gewoon niet hoe ze de lichaamstaal van een kat moeten lezen.

De neutrale gezichtsuitdrukking van een kat kan in het begin bijvoorbeeld een beetje intimiderend overkomen!

Veel mensen vinden het ook griezelig als katten naar ze staren, maar het is geen teken dat ze van plan zijn je op te eten!

Katten geven er de voorkeur aan om van een afstandje te observeren, tenminste in het begin. Hoewel dit stille, waakzame gedrag bedreigend kan lijken als het van een hond komt, is het heel normaal voor katten om te staren terwijl ze meer over je te weten komen.

Katten staren zelfs naar hun favoriete mensen, hoewel dit meestal ter geruststelling is als ze zich angstig voelen.

Als je naar het huis van een vriend gaat en je kunt hun kat zien, maar je mag hem niet aaien, voel je dan niet ontmoedigd! Katten zijn ongelooflijk schuwe wezens, en de meeste katten verstoppen zich liever terwijl anderen op bezoek komen.

Wees gerust dat katten veel vriendelijker zijn tegen hun baasjes, vooral als er geen vreemden toekijken!

Tot slot is het gemakkelijk om normaal kattengedrag te verwarren met agressie. Veel katten houden ervan om mensen in een hinderlaag te lokken als ze voorbij lopen, maar dit is een speelgedrag, geen teken dat ze willen dat je weggaat!

Sommige katten geven zelfs “liefdesbeten”, dat zijn kleine knabbels die duiden op genegenheid, niet op vijandigheid.

7. Ze zijn onafhankelijk

Katachtige metgezellen zijn veel onafhankelijker dan hun hondse tegenhangers.

Hoewel hondenliefhebbers dit meestal aanhalen als reden waarom ze katten niet mogen, is het een groot deel van de reden waarom mensen van katten houden!

Honden zijn ongelooflijk vriendelijk tegen mensen en ontwikkelen nauwe en afhankelijke banden met hun baasjes.

Katten daarentegen zijn selectiever. Ze doen er langer over om zich open te stellen voor hun mensen, en als ze dat doen, kan hun liefde belonender aanvoelen.

Deze onafhankelijke wezens zijn ook in staat om zichzelf te vermaken terwijl jij bezig bent, wat handig kan zijn als je thuis werkt.

8. Ze praten tegen je

Een van de meest verbazingwekkende aspecten van kattengedrag is dat ze graag met hun baasjes praten!

Hoewel katten niet met woorden kunnen communiceren zoals wij, spreken ze met tonen die menselijke emoties nabootsen.

Bijna elke katteneigenaar kan zien wanneer zijn kat miauwt van opwinding of boosheid! Hier is een YouTube video van onze Maine Coon kat die praat.

Zelfs katten die niet miauwen communiceren meestal heel duidelijk.

Veel katten leiden of drijven hun baasjes bijvoorbeeld waar ze willen dat ze naartoe gaan. Dit zijn de echte redenen Waarom katten hun baasjes leiden.

Heeft je kat ooit voor je uit gerend en toen even achterom gekeken, alsof hij wilde zien of je hem volgde? Je hebt het je niet verbeeld!

Als je je kat volgt, zul je waarschijnlijk merken dat hij je naar een:

9. Weinig onderhoud

Veel mensen houden van katten omdat ze veel minder werk vragen dan honden!

Katten hoeven bijvoorbeeld niet uitgelaten te worden, en omdat ze alleen graag de kattenbak gebruiken, zijn ze veel gemakkelijker op te ruimen.

Deze geliefde huisdieren hebben maar ongeveer 30 minuten beweging per dag nodig, en de meeste katten hoeven maar één of twee keer per week geborsteld te worden.

Hoewel katten een grote verplichting zijn, zijn ze ook niet zo duur of moeilijk te verzorgen als veel andere huisdieren.

De meeste katten hebben een kattenboom, verschillende krabpalen en veel speelgoed.

Buiten dat hoef je alleen te betalen voor:

  • Voedsel
  • Nest
  • Veterinaire zorg

Een ander groot voordeel van katten is dat het vaak makkelijker is om er twee te houden dan één. Een tweede kat toevoegen aan het gezin betekent niet dubbel zoveel werk, maar wel veel meer plezier!

Twee katten met een band kunnen elkaar de hele dag vermaken, en ze hebben de neiging om zich meer ontspannen te voelen als ze in de buurt zijn van een ander lid van hun soort.

10. Katten zijn super aanhankelijk

Veel mensen die niet van katten houden zijn ervan overtuigd dat katten geen genegenheid kunnen voelen of beantwoorden, maar dit is absoluut niet waar!

Terwijl honden genegenheid tonen door op hun baasje te springen, hen te likken, met hun staart te kwispelen en andere duidelijke tekenen van liefde en opwinding te tonen, zijn katten veel subtieler.

Wanneer katten liefde tonen, is dat door middel van minuscule uitingen van lichaamstaal. Eén manier waarop katten liefde tonen is door langzaam te knipperen.

In het wild vertrouwen katten op hun ogen en oren om hen te waarschuwen voor tekenen van roofdieren. Als je kat langzaam knippert of knipoogt, geeft hij daarmee aan dat hij zich veilig voelt bij jou in de buurt!

Een andere manier waarop katten genegenheid tonen is door hun buik te laten zien.

Hoewel sommige katten graag over hun buik wrijven, doen de meeste dat niet omdat het zo’n kwetsbare plek is.

Wanneer katten zich op hun rug uitstrekken en je hun buik laten zien, is dit een andere manier waarop ze laten zien hoe veilig en geliefd ze zich voelen.

Sommige katten tonen ook genegenheid door middel van kopstoten. Ze slaan met hun voorhoofd tegen hun baasje of andere katgenoten als teken van liefde.

Als een kat een kopstoot tegen je uitdeelt, herinnert hij je er waarschijnlijk aan hoeveel hij van je houdt!

11. Kalmerende

De band tussen mens en kat kan ook ongelooflijke effecten hebben op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. In de buurt zijn van een kat kan bijvoorbeeld je bloeddruk en stressniveau verlagen.

Katten worden vaak gehouden in ziekenhuizen en bejaardentehuizen vanwege het kalmerende effect dat ze hebben op mensen. Het spinnen van een kat heeft ook een kalmerend effect waar mensen goed op reageren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lagere stressniveaus samengaan met een lager risico op hart- en vaatziekten en hartaanvallen, dus het hebben van een kat als huisdier kan je leven redden!

Wat de geestelijke gezondheid betreft, kan het houden van huiskatten de emotionele stabiliteit verhogen en helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals:

Katten zijn geweldige metgezellen voor mensen die worstelen met geestelijke gezondheid omdat ze routine en structuur bieden, evenals gezelschap.

Een andere metgezel hebben om voor te zorgen kan het ook makkelijker maken voor mensen om voor zichzelf te zorgen.

Katachtigen hebben de neiging om een hechte band te vormen met hun favoriete mens, met wie ze de meeste tijd doorbrengen.

12. Ze beschermen je

Katten zijn misschien niet in staat om indringers aan te pakken zoals waakhonden, maar ze doen zeker hun best!

Katten ontwikkelen zo’n hechte band met hun baasjes dat ze hun mensen tot het einde toe fel zullen verdedigen.

Upworthy.com stelt bijvoorbeeld “Willow de kat geëerd als een Cat Awards finalist voor het redden van het leven van haar diabetische eigenaar“.

Volgens deze website ging Amanda Jameson naar bed met een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel.

Haar kat rende naar beneden en maakte haar partner wakker door aan zijn benen te knabbelen. Daarna rende ze heen en weer tussen hem en de trap tot hij volgde.

Toen hij boven kwam, vond hij zijn partner in coma. Hij belde een ambulance en Amanda Jameson werd gered, allemaal dankzij haar geliefde kat Willow.

Er zijn talloze soortgelijke verhalen van katten die hun baasjes redden van branden, lage bloedsuikerspiegel en zelfs honden!

Hoewel katten misschien niet sterk genoeg zijn om je te beschermen tegen fysieke gevaren, voelen veel katteneigenaren zich veel veiliger met hun huisdieren ’s nachts opgekruld in hun bed.

Conclusie

Als je je afvraagt waarom mensen zoveel van katten houden, heb je waarschijnlijk nog nooit zelf een kat gehad.

Gewapend met kennis over wat je Lichaamstaal van de kat echt betekent en hoe katachtigen affectie tonen, zul je katten waarschijnlijk veel vriendelijker vinden dan je dacht!