11 redenen waarom je Maine Coon kwijlt

Wanneer uw Maine Coon over u kwijlt, vraagt u zich misschien af waarom kwijlt mijn Maine Coon?

Maine Coon mondhygiëne is ongelooflijk belangrijk. Hoewel het mogelijk onschuldig is, en een teken dat de katachtige gelukkig is of oud wordt, mag Maine Coon kwijlen nooit worden genegeerd. Kwijlen kan namelijk wijzen op de aanwezigheid van een onderliggende levensbedreigende aandoening, zoals parodontitis of nieraandoeningen.

Ondanks dat veel Maine Coon specialisten u aanmoedigen om een meer laissez-faire houding aan te nemen ten aanzien van de mondgezondheid van uw Maine Coons met betrekking tot deze kwestie, kan ik niet genoeg benadrukken dat u dat niet moet doen.

In plaats daarvan moeten eigenaren altijd alert zijn op de top 11 redenen waarom Maine Coon kwijlen optreedt, hieronder gedetailleerd beschreven.

Om uw Maine Coon katten te beschermen tegen schade, blijf lezen om te ontdekken waarom Maine Coon katten kwijlen over hun eigenaren. Leer de oorzaken, en behandelingen om Maine Coon kwijlen te verminderen.

Waarom kwijlt mijn Maine Coon?

Hoewel sommige van de redenen waarom Maine Coon katten kwijlen niets zijn om bang voor te zijn, kan kwijlen ook een vroeg teken zijn van enkele duistere gezondheidsproblemen.

Daarom, als je hebt gemerkt dat je kat vaker kwijlt dan normaal, vraag dan je dierenarts om je Maine Coon te controleren op tekenen van onderliggende gezondheidsproblemen.

Eigenaren van deze prachtige katachtige zijn het best in staat om kleine veranderingen in het gedrag en de gezondheid van hun kat op te merken.

Daarom, om u te helpen bepalen of uw Maine Coons kwijlen iets is om zorgen over te maken, neem een kijkje op de onderstaande tabel, met 11 belangrijke redenen waarom Maine Coon katten kwijlen:

Reden Beschrijving
Happiness Sommige Maine Coons kwijlen als
gelukkig en tevreden
Mondelinge problemen Maine Coons zijn gevoelig voor
mondhygiëne problemen, zoals tandvleesproblemen
Anxiety
en Stress
Angstige katten kunnen meer kwijlen
vaker kwijlen. Beperk situaties die ze
stressvol vinden, zoals reizen
Hitteberoerte Wanneer een kat niet in staat is om hun
lichamen, genoeg
Acid Reflux Gastro-oesofageale Reflux Ziekte
(GERD) veroorzaakt maagvocht in
de maag de slokdarm bereikt
Ademhaling
Infectie
Hou de kat goed in de gaten voor overmatige
kwijlen, niezen, loopneusogen,
en neus
Kat
Pancreatitis
Veel voorkomende aandoening van het spijsverteringskanaal.
Veroorzaakt verhoogde speekselvloed
Vergiftiging Veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen
producten zijn giftig voor je Maine
Coon kat
Buitenland
Objects
Controleer of je Maine Coon niet
een vreemd voorwerp in hun
mond of keel
Zweren in de mond
en Tumoren
Speekselklieren in de mond
uitgelokt, door mondproblemen
Ouderdom Katten kwijlen vaker als
ze ouder worden

Met zoveel factoren om rekening mee te houden, kan het een enorme uitdaging lijken om te bepalen waarom uw Maine Coon is begonnen met kwijlen.

Laten we de verschillende redenen hieronder in meer detail bekijken.

1. Geluk

Hoewel Maine Coon katten niet bekend staan als grote kwijlers, zullen sommige eigenaren ontdekken dat hun Maine Coon gaat kwijlen, simpelweg omdat ze gelukkig en tevreden zijn.

Daarom, als u merkt dat uw katachtige metgezel luid spinnen als je ze aaien, kwijlen over je handen en kleding als ze dat doen, kan dit gewoon een signaal dat ze een massaal gevoel van geluk.

2. Orale problemen

Veel eigenaren realiseren zich niet dat ze de tanden van hun kat regelmatig moeten poetsen, omdat de mondhygiëne-eisen van katten vaak over het hoofd worden gezien.

Hoewel het tandenpoetsen van katten misschien klinkt als een ongewoon tijdverdrijf, denk dan eens serieus na vanuit uw eigen perspectief, of u er blij mee zou zijn als u uw eigen tanden niet zou poetsen?

De mondhygiëne van uw gekoesterde Maine Coon kat mag niet over het hoofd worden gezien, aangezien voedselresten die over de tanden van een kat blijven liggen, leiden tot tandsteen. Als dit te lang aanhoudt, leidt dit uiteindelijk tot een kleverige plakopbouw over de Maine Coons tanden.

Dit is gevaarlijk voor het tandvlees van uw kat en kan leiden tot een levensbedreigende aandoening die bekend staat als parodontale aandoening.

Daarom, terwijl het poetsen van de tanden van uw kat misschien niet uw eerste gedachte was toen u uw Maine Coon kitten kocht, zou het nu zeker moeten zijn! Lees mijn artikel ‘Maine Coon Teeth‘ om te ontdekken hoe u vandaag nog kunt beginnen met het poetsen van het gebit van uw Maine Coon kat!

Het is belangrijk dat eigenaren het concept van tandenpoetsen introduceren bij hun Maine Coon katten terwijl ze nog kittens zijn. Dit komt omdat jongere Maine Coons makkelijker te trainen zijn en minder koppig!

In gevallen waar uw kostbare katachtige ouder is, denk dan serieus na voordat u het proces van tandenpoetsen introduceert, aangezien dit uw kat ernstig kan stressen, en u!

Het niet verzorgen van de mondhygiëne van uw Maine Coons zal een negatieve invloed hebben op hun algehele gezondheid, vanwege de volgende mondgezondheidsproblemen:

 • Halitosis
 • Gingivitis
 • Resorptie van tanden
 • Stomatitis
 • Parodontale Ziekte

Halitosis

etensresten komen vast te zitten tussen de tanden en het tandvlees van de kat.

De voedselresten gaan een interactie aan met bacteriën in de bek van de kat, die vervolgens gaan rotten. Eigenaars merken vaak een onaangename geur.

Gingivitis

Het tandvlees van katten raakt ontstoken wanneer hun immuunsysteem gifstoffen vrijgeeft in een poging om de plaque (kleverige bacteriën) aan te vallen die zich heeft vastgezet op het oppervlak van de tanden van katten. 80% van de katten ouder dan 3 jaar heeft er last van.

Dit stadium is omkeerbaar als het vroeg genoeg wordt opgemerkt.

Resorptie van tanden

Treedt op wanneer de structuur van de tand van binnenuit begint af te breken.

Komt voor bij 30-70% van de katten.

Stomatitis

Komt voor bij katers en poezen, van elke leeftijd.

Gekenmerkt door pijnlijke ontsteking van het tandvlees en de mond van de kat. Veroorzaakt het ontstaan van zweren in de mond van de kat.

Dit probleem is omkeerbaar als het vroeg genoeg wordt opgemerkt.

Parodontale Ziekte

Ook bekend als ’tandvleesaandoening’.

Deze ziekte kent drie stadia: Halitosis, Gingivitis, Parodontitis.

Parodontitis is een aandoening waarbij de botten en weke delen in de bek van de kat worden aangetast, wat leidt tot beschadiging van de tandvleesbanden, botverlies en/of terugtrekkend tandvlees.

Dit stadium is onomkeerbaar.

3. Angst en Stress

Hoewel een van de meest relaxte kattenrassen ter wereld, is uw Maine Coon metgezel vatbaarder voor stress en angst dan u waarschijnlijk beseft.

Eigenaren moeten daarom maatregelen nemen om mogelijke oorzaken van stress bij hun katachtige vriend te beperken.

Hier zijn een paar dingen die je kunt doen, om de stress van je Maine Coon te verlichten:

 • Quality Time: Breng voldoende tijd door met uw Maine Coon, aangezien dit zeer sociale kattenras gestrest en depressief kan raken als het te lang alleen wordt gelaten. Lees mijn artikel ‘Kan een Maine Coon alleen gelaten worden? voor meer informatie hierover.
 • Cat Pheromone Plugins: Een groot aantal kat kalmerende plugins zijn ontwikkeld, om katten te helpen ontstressen en kalmeren. Dit is mijn favoriet.
 • Geurige Kattenriemen: Hoewel ik er nog nooit een gebruikt heb, vond mijn vriend deze kattenhalsband van Amazon, een geweldige manier te zijn om haar eigen kat te ontstressen, tijdens hun onzekere verhuizing.
 • Limiet Reizen: Niet alle Maine Coons houden van reizen, dus beperk reizen in de auto waar mogelijk, tenzij u ze naar de dierenarts brengt.

4. Hitteberoerte

De Maine Coon kat staat bekend om zijn super dichte en dikke ruige vacht.

Tijdens de strenge winter klimaten is deze vacht van onschatbare waarde omdat het onze geliefde Maine Coons warm, en gezellig houdt.

Je zou verwachten dat je Maine Coon oververhit raakt tijdens de zomermaanden, met al dat bont. Maar de natuur is een wonderbaarlijk iets dat dit nooit heeft willen laten gebeuren.

In plaats daarvan begint de vacht van de kat dunner te worden als de lente en de zomer naderen, om deze zachtaardige reuzen koel te houden tijdens de hetere maanden.

De resterende vacht beschermt ook de gevoelige huid van de kat tegen de harde stralen van de zon.

Eigenaren van Maine Coon katten moeten extra waakzaam zijn tijdens de warmere maanden van het jaar, om ervoor te zorgen dat hun kat geen hitteberoerte krijgt.

Deze levensbedreigende aandoening treedt op wanneer deze grote katten niet in staat zijn hun lichaam zo effectief, als normaal, af te koelen.

Tekenen van een hitteberoerte bij katten zijn onder andere:

 • Donkerrood tandvlees
 • Wobbly Gait
 • Open-mond ademhaling
 • Snelle pols
 • Kwijlen
 • Bloed in de urine
 • Diarree

Maine Coons drinken elke dag een enorme hoeveelheid water. Het is daarom van vitaal belang dat eigenaren ervoor zorgen dat hun kat een constante voorraad water heeft, omdat dit helpt om hun lichaam voldoende af te koelen, en voorkomt dat ze uitgedroogd raken.

Wij zorgen ervoor dat de dagelijkse dorstbehoefte van onze kat wordt bedoeld, door een van deze katten waterfonteinen te gebruiken. Ze zijn redelijk geprijsd op Amazon en een geweldige manier om onze kat toegang te geven tot vers stromend water.

Als u geïnteresseerd bent in het leren van meer over uw Maine Coons liefde voor water, klik hier om mijn artikel te lezen.

Eigenaars die vermoeden dat hun Maine Coon een hitteberoerte heeft, moeten onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Terwijl ze wachten om gezien te worden, zorg voor het volgende:

 • Geef de kat veel water te drinken
 • Zet koude ventilatoren aan, als je die hebt
 • Verwijder uw kat uit direct zonlicht
 • Houd uw kat zo rustig mogelijk
 • Verplaats ze naar een koelere verdieping, indien mogelijk

5. Zure reflux

Deze aandoening, ook bekend als gastro-oesofageale reflux, komt vaker voor bij jongere katten, hoewel oudere katten er ook last van hebben.

Zure reflux bij katten treedt op wanneer zij “een oncontroleerbare omgekeerde stroom van maag- of darmvloeistoffen ervaren in de buis die de keel met de maag (slokdarm) verbindt” (bron 1)

Reflux kan pijnlijk zijn voor je Maine Coon, en er waarschijnlijk voor zorgen dat ze massaal gaan speekselen (aka kwijlen!).

Ze zullen waarschijnlijk ook hun interesse in hun eten verliezen, en je kunt merken dat ze gewicht hebben verloren. En laten we de onvermijdelijke slechte kattenadem niet vergeten die reflux kan veroorzaken!

Als u vermoedt dat uw kat lijdt aan zure reflux, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies over hoe de aandoening te behandelen.

6. Infectie van de luchtwegen

Een van de belangrijkste oorzaken van Maine Coon kwijlen zijn infecties aan de luchtwegen. Deze zijn soms moeilijker op te sporen omdat uw kat u niet kan vertellen dat zijn keel of sinus geïnfecteerd is.

Als u vermoedt dat er een probleem is, spreek dan zo snel mogelijk met uw dierenarts.

Let op de volgende symptomen van een infectie van de luchtwegen:

 • loopneus
 • Vaak Niezen
 • Fever

Gebruikelijke behandelingsmethoden:

 • Antibiotica
 • Koortsmedicatie

7. Pancreatitis

Pancreatitis is een veel voorkomende aandoening van het spijsverteringskanaal waarbij de alvleesklier ontstoken raakt.

Deze potentieel levensbedreigende gezondheidsproblemen mogen niet worden genegeerd (bron 1).

Zoek altijd professionele hulp van een dierenarts, als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw Maine Coon kat.

Oorzaken van Maine Coon pancreatitis zijn onder andere:

 • Infectie
 • Metabole Ziekte
 • Kanker
 • Trauma
 • Giftige Blootstelling

Symptomen van pancreatitis bij de kat zijn onder andere:

 • Gewichtsverlies
 • Overmatig speekselen (Maine Coon kwijlen)
 • Diarree
 • Geel Tandvlees
 • Buikpijn

8. Vergiftiging

Veel onschuldig ogende huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn eigenlijk gevaarlijker dan je zou denken. Dit komt omdat ze giftig zijn voor uw Maine Coon kat als ze worden geconsumeerd.

Eigenaren moeten er daarom voor zorgen dat ze dergelijke artikelen achter slot en grendel bewaren, om ervoor te zorgen dat hun Maine Coon kat geen kwaad overkomt.

9. Vreemde Voorwerpen

Maine Coon katten staan er om bekend nieuwsgierige zielen te zijn.

Ze willen alles begrijpen en altijd weten wat er aan de hand is.

Toch kan dit soms fataal uitpakken voor een Maine Coon kat, die probeert te kauwen op een voorwerp dat dan vast komt te zitten in hun mond, of erger nog, hun keel.

Als je hebt gemerkt dat je kat kwijlt en je vraagt je af waarom je Maine Coon kwijlt, zorg er dan voor dat je hun mond controleert op voorwerpen die daar niet horen te zijn.

Je kat kan bijvoorbeeld een klein reepje plastic in zijn keel hebben vastzitten, waarvan hij eerder op de dag dacht dat het leuk zou zijn om erop te kauwen.

10. Mondzweren en tumoren

Maine Coon kwijlen kan vaak veroorzaakt worden door een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een mondzweer, of een tumor.

Als u een probleem in de bek van uw Maine Coons opmerkt, vraag dan uw dierenarts om een kijkje te nemen en de situatie te beoordelen.

Als u geïnteresseerd bent om meer te leren over de belangrijkste Maine Coon gezondheidsproblemen, klik hier voor meer informatie.

11. Ouderdom

Oudere Maine Coon katten zijn vatbaarder voor kwijlen.

Dit is vaak het gevolg van Maine Coon tand- en mondproblemen. Klik hier voor meer informatie over Maine Coon tanden.

Conclusie

Als het gaat om het bepalen van ‘waarom kwijlt mijn Maine Coon’, zijn er echt een groot aantal potentiële problemen te overwegen.

Bij twijfel, spreek altijd met uw dierenarts voor begeleiding, aangezien zij gekwalificeerd zijn om de gezondheidsproblemen van uw Maine Coon kat te identificeren.

Als u geïnteresseerd bent in het lezen van meer over Maine Coon gezondheidsproblemen, bekijk dan mijn artikel “Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen“.

Plaats een reactie