10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld (OFFICIËLE LIJST)


Katten zijn een van de meest voorkomende huisdieren in de wereld; maar niet alle kattenrassen komen zo vaak voor. Dus, wat zijn de tien zeldzaamste kattenrassen in de wereld?

Het zeldzaamste kattenras ter wereld is de Sokoke kat. Deze katten werden op een bepaald moment beschouwd als een hybride, maar die theorie is onjuist gebleken. Hoewel geen enkel ras zo zeldzaam is als de Sokoke, zijn er wel veel andere zeldzame rassen, zoals de Devon Rex kat, de Kurilian Bobtail kat, de Noorse Boskat, en nog veel meer.

Sommige van deze katten worden in een laboratorium gemaakt als hybriden tussen andere soorten katten, en andere worden gewoon niet vaak gefokt.

Bovendien komen sommige kattenrassen alleen voor in selecte delen van de wereld, terwijl ze in andere gebieden zelden voorkomen.

In dit artikel gaan we in op precies wat deze katten zo zeldzaam maakt, en andere interessante details over deze tien fascinerende rassen.

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld

Katten zijn super populair over de hele wereld. De kans is groot dat je een kat hebt of iemand kent die er een heeft. Sterker nog, je kent waarschijnlijk meerdere mensen die een kat hebben!

Het is heel gewoon om katten rond te zien zwerven in woonwijken.

Omdat we overal katten zien, is het moeilijk voor te stellen dat er katten zijn die zo zeldzaam zijn dat het moeilijk is er een te vinden, laat staan er een in handen te krijgen.

Maar wat maakt sommige kattenrassen nu juist zo zeldzaam?

Nou, er zijn een paar verschillende manieren waarop een kat als zeldzaam kan worden beschouwd:

  • Sommige katten van bepaalde stambomen worden als zeer zeldzaam beschouwd. Sommige katten kunnen alleen speciaal gefokt worden of in een lab gemaakt worden, vanwege het type hybride dat ze zijn, dus er bestaan er maar zoveel.
  • Als je niet zeker weet of jouw kat als zeldzaam wordt beschouwd, kijk dan eens op de CFA en TICA zeldzame katten rassen lijsten.

Wat de reden ook is, deze zeldzame katten kunnen geweldige huisdieren of showdieren zijn, maar ze hebben ook de neiging om met een nogal fors prijskaartje te komen.

Hieronder staan de 10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld:

Sokoke kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Sokoke Cat
10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld – Sokoke Cat

De Sokoke kat wordt beschouwd als een van de zeldzaamste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld.

Zij zijn afkomstig uit het Arabuko-Sokoke Forest Preserve gebied, dat aan de kust van Kenia ligt.

Deze katten werden voor het eerst geïntroduceerd in de rest van de wereld in de jaren ’70 en ’80, maar kregen pas in 2015 hun voorlopige erkenning van de GCCF, dus ze worden nog steeds beschouwd als een relatief nieuw kattenras.

Er zijn maar een paar fokkers geregistreerd, dus het kan een hele tijd duren voordat je een Sokoke kat in huis haalt, maar als je dat eenmaal doet, heb je een zeer sociale en energieke kat in handen.

Sokoke katten houden ervan om urenlang te bewegen en te spelen en raken snel verveeld als ze te lang alleen gelaten worden.

Het zijn korthaarkatten die tussen de zes en tien pond wegen, en ze leven meestal zo’n 15 jaar (bron 1).

Devon Rex Kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Devon Rex Kat
10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld – Devon Rex kat

De Devon Rex is een zeer kleine (minder dan 8 pond) kortharige kat die de neiging heeft om tussen de 9 en 13 jaar te leven.

Deze dieren hebben zeer kort en breekbaar krullend haar dat niet geborsteld mag worden omdat het de neiging heeft gewoon af te breken.

Het goede nieuws is dat ze heel weinig verharen zolang ze goed worden verzorgd en daarom worden beschouwd als minder allergeen dan andere kattenrassen.

Deze katten zijn super intelligent en vriendelijk, wat betekent dat ze geweldige huisdieren zijn, maar de meeste mensen houden van ze voor hun uiterlijk.

Devon Rex katten worden beschreven als elven of zelfs alien-achtig in hun uiterlijk vanwege hun grote ogen, grote gebieden, en gezichtsvorm.

Ze hebben ook de neiging om verbluffende ogen te hebben vanwege hoe groot ze lijken op hun kleine kop (bron 1).

Kuriliaanse Bobtail Kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Kurilian Bobtail Cat
10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld – Kurilian Bobtail kat

Deze katten zien er klein en zacht uit, maar ze zijn eigenlijk gemaakt van behoorlijk stevige spieren en kunnen tot wel 15 pond wegen!

Een interessant ding over de Kurilian Bobtail kat is dat ze eigenlijk blijven groeien tot ze vijf jaar oud zijn, dat is aanzienlijk langer dan veel andere kattenrassen.

Deze kat wordt beschouwd als een natuurlijk kattenras, wat betekent dat het zich heeft ontwikkeld zonder hulp van mensen.

Hoewel deze katten absoluut schattig zijn, geven veel mensen (vooral in de Verenigde Staten) het op om te proberen ze te vinden.

Je moet misschien zo ver gaan als Italië, Groot-Brittannië, of zelfs Rusland om er een te krijgen.

Als je een fokker vindt die je vertrouwt, kun je verwachten dat je tot $3,000 betaalt om een kitten te krijgen, afhankelijk van factoren zoals:

Aan de positieve kant, ze leven vrij lang (tot 20 jaar.) (bron 1).

Noorse Boskat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Noorse Boskat
10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld – Noorse Boskat

De Noorse Boskat komt oorspronkelijk uit Noorwegen, waar ze skogkatt worden genoemd, wat letterlijk “boskat” betekent.

Aangenomen wordt dat zij afstammen van andere gedomesticeerde Europese katten die door de Romeinen werden geïntroduceerd en daarom worden zij niet geacht een wilde voorouder te hebben.

Toch bestaan deze katten al heel lang, want ze worden vaak genoemd in de Noorse mythologie, waar ze worden beschreven als grote, langharige katten.

Noorse Boskatten zijn zeer actieve katten en ze spelen graag, zowel als kitten als als volgroeide volwassen kat.

Omdat het langharige katten zijn, hebben ze wel een behoorlijke vachtverzorging nodig.

Hoewel ze langzaam volwassen worden, hebben ze een vrij gemiddelde levensduur van slechts ongeveer 12 jaar (bron 1).

Minskin Kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Minskin Cat - Creative Commons.Attribution link. Ingesloten bestand volgens de creative common license. Bestand URL. URL van de pagina.
Minskin Kat

Krediet voor foto van Minskin kat aan Creative Commons Licentie. Naamsvermelding link. Embedded bestand volgens creative common license. Bestand URL. URL van de pagina.

Minskin katten lijken erg op sphynx katten omdat ze weinig tot geen haar hebben.

Een van de redenen waarom deze kat zo zeldzaam is, is omdat het een vrij nieuw ras is dat pas enkele tientallen jaren geleden werd ontwikkeld.

In die tijd besloot een man in Boston, Massachusetts, dat hij een kat wilde met de kleur van Siamese katten, korte poten, en dichte vachtvlekken alleen op de staart, oren, en poten.

Die eerste Minskin verscheen in 1998, en in 2005 waren er nog maar zo’n 50 van.

Vandaag zijn er aanzienlijk meer, maar ze zijn nog steeds vrij zeldzaam en moeilijk te vinden.

Deze leuk uitziende katten hebben de neiging om tussen de 12 en 15 jaar te leven, zolang ze goed worden verzorgd (bron 1).

Egyptische Mau Kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Egyptische Mau Kat
10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld – Egyptische Mau kat

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat katten een hekel hebben aan water, maar dat is eigenlijk niet waar bij dit zeldzame kattenras.

Egyptische Mau’s houden ervan om met water te spelen, en ze zijn uiterst intelligent, dus je zult waarschijnlijk merken dat je Egyptische Mau er vrij snel achter komt hoe je de kraan aanzet om te spelen wanneer ze maar wil!

Deze katten hebben een hoog energieniveau, maar ze staan er ook om bekend dat ze zich graag opkrullen voor een goede knuffel.

Ze verharen matig, maar regelmatig borstelen kan helpen om dat te beperken.

Ze zijn er in drie verschillende kleuren (zilver, brons, en smoke) en wegen tussen de 8 en 12 pond.

Egyptische Maus leven gewoonlijk tussen 12 en 15 jaar (bron 1).

Tonkinese Kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Tonkinese Kat
10 Zeldzaamste Kattenrassen ter wereld – Tonkinese Kat

De Tonkinese kat is een mix van twee Zuidoost-Aziatische rassen: de Siamese kat en de Burmese kat.

Ze werden gefokt in een poging om katten te maken met een liefhebbend karakter en een hoog intellectueel niveau, maar een veel minder doordringende stem dan Siamese katten zoals bekend hebben.

De eerste fok van deze katten was eigenlijk een vergissing, en ze werden niet opzettelijk gefokt tot de jaren 1950.

Bovendien kreeg het ras pas in 1984 erkenning van de Cat Fanciers Association.

Deze katten wegen tussen de 6 en. 12 pond.

Het zijn meestal liefhebbende, maar zeer actieve katten die graag in het middelpunt van alle actie staan.

Tenslotte hebben ze een relatief lange levensduur, de meeste leven tussen de 15 en 18 jaar (bron 1).

Chartreux Kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Chartreux kat
10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld – Chartreux kat

De Chartreux kat is een kortharige franse kat, zoals u misschien al uit de naam had kunnen afleiden.

Door de geschiedenis heen werden ze vooral gebruikt als jachtkatten, vanwege hun dichte en waterafstotende vacht.

Ze staan er echter ook om bekend uitstekende huisdieren te zijn en kunnen helpen muizen en ander ongedierte uit uw huis weg te houden.

Deze katten hebben een unieke kleur omdat ze een bijna blauwe vacht hebben.

Vrouwtjes hebben de neiging kleiner te zijn, met een gewicht tussen de 6 en 9 pond, terwijl mannetjes iets groter zijn, met een gewicht tussen de 10 en 14 pond.

Ze hebben de neiging ongeveer drie jaar nodig te hebben om lichamelijk volgroeid te worden en hebben een groot bereik in gemiddelde levensduur (van 8 tot 13 jaar (bron 1).

LaPerm Kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - LaPerm Cat
10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld – LaPerm Cat

Ze komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, dus je zult niet naar Europa of Azië hoeven om er een te vinden, maar ze zijn nog steeds vrij moeilijk te vinden omdat er maar heel weinig geregistreerde fokkers zijn die raszuivere Laperms fokken (bron 1).

LaPerm katten hebben een zeer uniek uitziende vacht.

Ze kunnen er bijna smerig uitzien als je ze voor het eerst ziet, omdat ze zeer losse en springerige krullen hebben.

De meeste gewone kattenrassen hebben een rechte en vaak dichte vacht, dus deze katten zijn echt uniek.

Veel eigenaren vinden het heerlijk hoe licht en luchtig hun vacht aanvoelt als je ze aait.

LaPerm katten staan er ook om bekend zeer speels en zeer spraakzaam te zijn, dus als u hoopt op een rustige kat, kunt u misschien beter nog even verder zoeken!

LaPerm katten hebben de neiging om tussen de 5 en 8 pond te wegen.

Ze hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van een aantal verschillende factoren.

Turkse Van Kat

10 zeldzaamste kattenrassen ter wereld - Turkse Van Kat
10 Zeldzaamste Kattenrassen ter wereld – Turkse Van Kat

De Turkse Van kat heeft relatief lang haar, maar ze hebben eigenlijk zeer weinig verzorging nodig en hebben niet de neiging om veel te verharen, dus ze zijn een stuk minder allergeen dan andere katten op deze lijst.

Deze katten zijn zeer energiek en houden ervan om zowel op het land als in het water te spelen, en dat is een deel van wat hen zo uniek maakt.

Ze hebben zeer zachte vachten met een zeer unieke kleuring.

Turkse Van katten zijn bijna helemaal wit, maar ze hebben kleuring (meestal rood of bruin) op hun gezicht en staart.

Bovendien hebben zij zeer borstelige staarten in vergelijking met de rest van hun lichaam.

Ook hebben ze vaak twee verschillende oogkleuren (een blauwe en een amberkleurige).

Als u op zoek bent naar een uniek uitziende kat, dan is dit zeldzame kattenras wellicht de perfecte optie voor u (bron 1).

Conclusie

Concluderend, hoewel je niet een van de tien zeldzaamste kattenrassen hoeft te krijgen om een geweldige en unieke kat te hebben, kan het leuk zijn om een beetje te weten over of zelfs eigenaar te zijn van een van deze katten die zo moeilijk te vinden zijn.

Als je begint met een diepe duik in zeldzame kattenrassen, zul je leren over allerlei verschillende factoren die een kat als zeldzamer of waardevoller maken.

Zelfs binnen deze tien zeldzame rassen, worden bepaalde katten met specifieke vachtkleuren, oogkleuren, of patronen als nog zeldzamer beschouwd.

Als je besluit dat je een van deze zeldzame kattenrassen wilt, begin dan met het zoeken naar gerenommeerde fokkers.

Als er een in uw omgeving is, is dat geweldig, maar de kans is groot dat u buiten de staat en mogelijk zelfs buiten het land zult moeten zoeken.

Als je eenmaal een fokker gevonden hebt, zorg er dan voor dat je je naam op hun lijst zet, want het kan jaren duren voordat ze een kitten voor je beschikbaar hebben.

Gerelateerde vragen

Wat is de zeldzaamste kleur van een kat?

De zeldzaamste kleur kat is albino. Albino katten zijn zo zeldzaam omdat er twee recessieve allelen in het C gen nodig zijn voor een kat om volledig albino te zijn. Het is zeer zeldzaam voor een kat om beide recessieve genen te hebben.

Waar zijn zeldzame kattenrassen te koop?

Als u op zoek bent naar een zeldzaam kattenras, zult u een fokker moeten vinden.

Om er het meest zeker van te zijn dat U de kat krijgt van de stamboom en het ras dat U denkt te krijgen (plus een kat in goede gezondheid) is het vinden van een fokker die een soort van erkenning heeft van een vereniging van kattenfokkers.

Als je eenmaal een fokker hebt gevonden die je bevalt, moet je het proces beginnen om op hun lijst te komen voor het volgende beschikbare kitten.

Plaats een reactie