10 tekenen van dementie bij Maine Coons


Maine Coon dementie verwijst naar een ouder wordende kat die zijn cognitief functioneren verliest.

Hoewel veel eigenaren de term dementie gebruiken, gebruiken de meeste dierenartsen de termen seniliteit of Cognitief Disfunctioneel Syndroom.

Feline dementie, ook bekend als Cognitief Disfunctioneel Syndroom, is een aandoening die een achteruitgang veroorzaakt in de cognitieve vaardigheden van een kat. Katten met CDS hebben meer kans om te verdwalen of vast te komen zitten, en ze kunnen vergeten waar hun eten of kattenbak is. Kattendementie veroorzaakt ook gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid of een toename in miauwen.

Cognitief Disfunctioneel Syndroom bij katten kan moeilijk te begrijpen zijn, maar met de technologie van tegenwoordig hebben dierenartsen een aantal manieren gevonden waarop je deze aandoening kunt voorkomen en behandelen.

Lees verder om erachter te komen wat je kunt doen als bij je kat dementie is vastgesteld.

Maine Coon Dementie

De Maine Coon is een ongelooflijk populair kattenras dat bekend staat om zijn enorme grootte en lange, dikke vacht.

Maine Coons staan bekend als een van de slimste kattenrassen die er zijn, en ze worden vaak de honden van de kattenwereld genoemd vanwege hun vermogen om trucjes te leren of zelfs apporteren!

Helaas kunnen zelfs de slimste katten een achteruitgang in hun cognitieve vaardigheden ervaren naarmate ze ouder worden.

Hoewel huiskatten langer leven dan ooit dankzij geavanceerd onderzoek en medische apparatuur, hebben katten ouder dan 10 jaar meer kans op leeftijdgerelateerde gezondheidsproblemen.

Dus, wat is kattendementie?

Dementie bij katten, ook wel Cognitive Dysfunction Syndrome of CDS genoemd, is een aandoening die ervoor zorgt dat de normale functies van de hersenen, zoals geheugen en ruimtelijke relaties, verslechteren.

De progressie van dementie is meestal langzaam en verergert geleidelijk naarmate de kat ouder wordt.

In tegenstelling tot mensen, die zowel dementie als Alzheimer kunnen ontwikkelen, kunnen katten alleen katachtige seniele dementie hebben, en geen Alzheimer.

Veel van de symptomen van dementie bij katten lijken echter op de symptomen van Alzheimer bij mensen (bron 1).

10 symptomen van dementie bij katten

Tekenen van dementie bij oudere katten kunnen in het begin moeilijk op te merken zijn omdat de aandoening de neiging heeft om vrij langzaam vooruit te gaan.

Als je wilt leren hoe je dementie bij katten kunt herkennen, dan is hier een lijst met symptomen van dementie bij katten om op te letten (bron 1):

1. Geheugenproblemen

Een veelvoorkomend symptoom van het cognitieve disfunctiesyndroom bij katten zijn problemen met het geheugen.

Je kat kan vergeten waar de kattenbak is, of ze net eten hebben gekregen of niet, of hij kan basiscommando’s of trucjes vergeten.

Dit valt vaak samen met temporale vervorming, waarbij de getroffen kat moeite heeft om de tijd bij te houden.

2. Ruimtelijke redeneerproblemen

Als je kat dementie heeft, is de kans groter dat hij vast komt te zitten op vreemde plaatsen.

Je kat weet misschien niet meer waar hij of zij is in huis, of hoe hij of zij terug moet naar de kattenbak. Omgevingen die ooit vertrouwd waren, kunnen vreemd of verwarrend lijken.

3. Ongelukken

Het komt helaas vaak voor dat seniele katten vergeten waar de kattenbak is, of zelfs hoe ze die moeten gebruiken.

Als gevolg hiervan beginnen veel katten met dementie ongelukjes te krijgen buiten de kattenbak.

4. Slaapveranderingen

Omdat de hersenen van je senior kat veranderen naarmate hij ouder wordt, kan hij verstoorde slaappatronen hebben.

Sommige katten met dementie veranderen hun slaapschema helemaal, worden wakker wanneer ze vroeger een dutje deden en slapen wanneer ze vroeger tijd besteedden aan spelen.

5. Stemming en gedragsveranderingen

Het is niet ongewoon dat katten met dementie stemmings- en gedragsveranderingen vertonen.

Je kat kan aanhankelijker zijn naar jou of de huisdieren in je huishouden, of hij kan vaker aandacht beginnen te vragen dan normaal.

Het komt ook vaak voor dat katten met dementie prikkelbaarder en gereserveerder worden.

6. Staren

Als je kat veel tijd besteedt aan het staren naar de muren of de vloer, kan hij tekenen van dementie vertonen.

Dit geldt vooral als je kat stil is en minder reageert op zijn omgeving.

7. Veranderingen in eetlust

Katten met dementie ervaren vaker een verminderde eetlust.

In sommige gevallen kan een kat met CDS echter ook meer gaan eten dan normaal.

8. Slechte verzorging

Het is normaal dat oudere katten het moeilijker hebben om hun vacht te verzorgen naarmate ze ouder worden.

Veel oudere katten hebben last van gewrichtsproblemen, waardoor het moeilijker is om elk deel van hun lichaam te bereiken tijdens het verzorgen.

Als je echter hebt gemerkt dat je kat zich aanzienlijk minder verzorgt, of als je kat klitten of matten begint te ontwikkelen, kan dit een teken van dementie zijn.

9. Vocalisatie

Vaak als dementie vordert bij katten, worden ze vocaler. Ze vocaliseren ook vaker op vreemde of ongepaste momenten.

Het is ook waarschijnlijker dat katten met dementie ’s nachts luid beginnen te miauwen.

10. Activiteit Veranderingen

Katten met dementie spelen vaak minder en vertonen een afname in activiteit. Ze kunnen echter ook gaan bewegen op een manier die ze voorheen niet deden.

Veel katten met dementie kunnen bijvoorbeeld doelloos door het huis dwalen op vreemde tijden van de dag, of ze kunnen beginnen te ijsberen alsof ze rusteloos zijn.

Stadia van kattendementie

Hoewel dementie een ziekte is die in de loop van de tijd verergert, is er geen vast verloop.

Dementie ontwikkelt zich meestal langzaam bij katten, maar het enige officiële stadium van dementie dat erkend wordt door medische professionals is eindstadium dementie.

1. Vroege dementie

Als je wilt weten wat de eerste tekenen van dementie bij katten zijn, dan heeft dat meestal te maken met geheugen- en ruimtelijke problemen.

Katten die net dementie beginnen te ontwikkelen, vergeten waarschijnlijk waar ze zijn in huis of hebben moeite met het vinden van de kattenbak.

2. Dementie in een eindstadium

Dementie in het eindstadium bij katten verwijst naar wanneer de ziekte zo ernstig is geworden dat de kat moeite heeft:

  • Interactie met zijn omgeving
  • Emoties overbrengen
  • Zijn eigen lichaam bewegen

Op dit punt kiezen veel eigenaren ervoor om afscheid te nemen via euthanasie, omdat de levenskwaliteit van hun kat ernstig is verminderd (bron 1).

Hoe wordt de diagnose kattendementie gesteld?

Als je vermoedt dat je kat dementie heeft, zal je dierenarts waarschijnlijk eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Als je bepaalde neurologische gebreken hebt gemeld, wil je dierenarts misschien een röntgenfoto maken of andere vormen van beeldvorming om onderliggende medische problemen uit te sluiten, zoals:

Je dierenarts kan je vragen om een katachtige cognitieve disfunctie checklist in te vullen, een korte screener met een lijst van veelvoorkomende gedragingen bij katten met dementie.

Je dierenarts zal dit gebruiken in combinatie met hun eigen beoordeling van de cognitieve capaciteiten van je kat om te bepalen of een diagnose dementie wel of niet gepast is (bron 1).

Hoe dementie bij katten te behandelen

Als bij je kat dementie is vastgesteld, wil je waarschijnlijk weten of dementie bij katten kan worden behandeld?

Helaas is er geen genezing voor dementie bij zowel mensen als katten, en de behandeling van dementie bij katten richt zich meestal op het beheersen van de symptomen en het gastvrijer maken van je leefruimte voor je kat.

Hier zijn enkele manieren waarop je dierenarts je zou kunnen aanraden om de dementie van je kat te behandelen:

Dieet veranderen

Veel dierenartsen raden aan om vetzuren en antioxidanten aan het dieet van je kat toe te voegen om symptomen van dementie te voorkomen of te beheersen.

Je dierenarts kan ook supplementen voor dementie bij katten aanbevelen, maar zorg ervoor dat je met je dierenarts overlegt voordat je iets aan het dieet van je kat toevoegt.

Nieuwe stimulatie

Een belangrijke manier om de dementie van je kat te behandelen is door te zorgen voor nieuwe en spannende ervaringen.

Zelfs als je kat niet meer zo scherp lijkt als hij ooit was, doen de volgende dingen wonderen voor de geestelijke gezondheid van je kat:

  • Voor nieuw speelgoed zorgen
  • Je kat uitlaten aan een tuigje
  • Je kat een soort puzzel of verrijkingsmiddel geven, zoals een likmat

Oefening

Het komt vaak voor dat katten met dementie minder interesse hebben in spelen en bewegen. Beweging is echter zo belangrijk voor zowel de hersenen als het lichaam van je kat.

Moedig je kat aan om te spelen met nieuw of bekend speelgoeden je kunt zelfs kattenkruid of zilvervlies introduceren om je kat meer geïnteresseerd te maken in spelen.

Een routine instellen

Als je nog geen vaste routine hebt met je kat, moet je er zeker een ontwikkelen, zelfs als je kat niet gediagnosticeerd is met dementie.

Aangezien dementie veel geheugen- en ruimtelijke problemen veroorzaakt, zal het hebben van een schema wat meer structuur geven aan het leven van je kat.

Medicatie

De symptomen van dementie kunnen ontzettend verontrustend zijn voor je kat, dus sommige dierenartsen schrijven antidepressiva en angstremmers voor.

Dit kan je kat helpen om zich rustiger en veiliger te voelen als hij is vergeten waar hij is of als hij zich verward voelt (bron 1).

Hoe zorg je voor een kat met dementie?

Hieronder staan de beste manieren om voor een kat met dementie te zorgen:

Minimaliseer veranderingen

Als je kat gediagnosticeerd is met dementie, zijn er waarschijnlijk een heleboel veranderingen die je in je huis moet aanbrengen zodat het toegankelijker wordt.

Grote veranderingen aan de indeling van je huis of het eten en meubilair van je kat kunnen de symptomen van dementie echter juist verergeren.

Het is een goed idee om veranderingen in een vroeg stadium aan te brengen, zodat je kat de tijd heeft om eraan te wennen voordat hun dementie vordert.

Houd benodigdheden dichtbij

Als het eten, het water, de kattenbak en de favoriete slaapplekjes van je kat door het hele huis verspreid zijn, zal je kat meer moeite hebben om door zijn leefruimte te navigeren.

Probeer de kattenbak in de buurt van die van je kat te houden:

Verhoogd voedsel en water

Met verhoogde voer- en waterschotels kan je kat veel gemakkelijker eten.

Omdat katten met dementie vaker ouder zijn dan tien jaar, hebben katten met dementie ook vaker te maken met:

Verhoogde voer- en waterbakjes betekenen dat je kat niet zo ver hoeft te bukken, en kunnen je kat aanmoedigen om meer te eten als zijn eetlust onlangs is afgenomen.

Blijf binnen

Als je kat gewend is om naar buiten te gaan, zul je je kat helaas binnen moeten houden.

Terwijl de meeste buitenkatten een hele tijd kunnen ronddwalen en toch hun weg naar huis terugvinden, is de kans veel groter dat katten met dementie voorgoed afdwalen.

Houd je kat binnen om te voorkomen dat hij buiten verdwaalt.

Gemakkelijk toegankelijke kattenbak

Omdat het vaak voorkomt dat seniele katten veel ongelukjes hebben, kun je het bovenste deksel van de kattenbak verwijderen of een ondiepere bak aanschaffen, zodat je kat er makkelijker in en uit kan.

Je kunt ook meer kattenbakken aanschaffen en ze door het hele huis plaatsen, zodat je kat gemakkelijker een plek kan vinden om te gaan.

Verder moet je ervoor zorgen dat je kat geen trappen hoeft te beklimmen om bij zijn:

  • Voedsel
  • Water
  • Afvalbak
  • Andere benodigdheden

Nachtlampjes

Katten met dementie hebben vaak een verstoord slaappatroon en kunnen ’s nachts actiever zijn dan vroeger.

Dit, gecombineerd met geheugen- en ruimtelijke problemen, maakt de kans groot dat katten ’s nachts verdwalen en verward raken.

Het toevoegen van nachtlampjes rondom het huis kan het makkelijker maken voor je kat om te navigeren.

Hellingen en krukjes

Je kunt overwegen om oprijplaten, krukjes en treden toe te voegen die naar hoge plekken leiden, zoals het bed, de bank of de vensterbank.

Oudere katten hebben het moeilijker om te springen, dus veel katten met dementie hebben moeite om hun favoriete slaapplekjes te bereiken zonder hulp.

Als je wilt weten hoe hoog een Maine Coon meestal zelf kan springen, lees dit artikel.

Hoe lang leven katten met dementie?

Als je meer wilt weten over de prognose van dementie bij katten, dan heb je geluk!

Hoewel het cognitieve disfunctiesyndroom verwarring, verdriet en veranderingen in de levensstijl van je kat kan veroorzaken, leidt het niet tot de dood.

Veel katten met dementie kunnen lang leven, op voorwaarde dat hun baasjes stappen ondernemen om tegemoet te komen aan hun veranderende behoeften.

Helaas kiezen sommige eigenaren er in ernstigere gevallen van dementie voor om hun kat te euthanaseren.

Bij gevorderde dementie zijn katten niet meer in staat om zich te herinneren waar hun eten of kattenbak staat en hebben ze het zelfs moeilijk om interactie te hebben met hun omgeving.

Hoe dementie bij katten voorkomen

Helaas is het onmogelijk om dementie 100% van de tijd te voorkomen.

Onderzoek toont echter aan dat een dieet rijk aan antioxidanten in combinatie met veel fysieke en mentale verrijking de kans van een kat op het ontwikkelen van dementie vermindert.

Omdat dementie ervoor zorgt dat de cognitieve vaardigheden van een kat achteruitgaan, zal het aanbieden van puzzels en uitdagingen aan je kat die cognitieve vaardigheden versterken voordat je kat seniel wordt.

Het is ook een goed idee om je kat vaak naar de dierenarts te brengen, zodat de kans groter is dat je dierenarts verontrustende symptomen in een vroeg stadium opmerkt (bron 1).

Moet een kat met dementie worden afgemaakt?

Als je wilt weten of katten met dementie pijn hebben, zul je blij zijn te horen dat het cognitieve disfunctiesyndroom bij katten geen fysieke pijn veroorzaakt.

Het veroorzaakt echter wel verwarring en in sommige gevallen extreme angst en verdriet.

Beslissen wanneer een kat met dementie geëuthanaseerd moet worden komt neer op de kwaliteit van leven.

Als medicijnen zoals antidepressiva en anti-angstmedicijnen de onrust van je kat niet verminderen, of als je kat niet in staat is om te eten of zichzelf te ontlasten, dan is het misschien tijd om afscheid te nemen.

Veel katten zijn in staat om vele jaren te leven met dementie.

Als je in staat bent om je kat in de buurt van zijn eten en kattenbak te houden, kan hij weinig tot geen moeite hebben om voor zichzelf te zorgen.

Dit, in combinatie met toegankelijkheidshulpmiddelen zoals hellingen, betekent dat je kat perfect gelukkig kan zijn, al is hij soms een beetje in de war.

Over het algemeen is euthanasie een ongelooflijk persoonlijke beslissing, maar het is ook jouw verantwoordelijkheid als katteneigenaar om de kwaliteit van leven van je kat te beoordelen.

Als je kat meer slechte dan goede dagen heeft en veel van zijn tijd doorbrengt met huilen om eten, het niet kan vinden, of ongelukjes heeft in zijn eigen bed, dan kan euthanasie de meest humane optie zijn.

Conclusie

Maine Coon dementie klinkt in eerste instantie misschien eng, maar met de juiste behandeling kunnen katten met deze aandoening vele lange, gelukkige jaren leven.

Deze aandoening veroorzaakt een achteruitgang in het cognitief functioneren van een kat, wat gedragsveranderingen, geheugenproblemen en een verhoogde kans op vastzitten of verdwalen veroorzaakt.

Als je dierenarts vermoedt dat je kat dementie heeft, kunnen ze je een checklist voor cognitieve disfunctie bij katten geven om in te vullen, die kan helpen bij de diagnose.

Zodra de diagnose dementie bij je kat is gesteld, zijn er veel stappen die je kunt nemen om je huis comfortabel en toegankelijk te maken voor je kat.