10 redenen waarom Maine Coons de slimste katten zijn

Als je je kat ooit iets waanzinnig slims hebt zien doen, vraag je je misschien af: zijn Maine Coons de slimste katten?

Maine Coon katten worden algemeen erkend als een van de slimste kattenrassen die er zijn. Maar de titel van slimste kattenras gaat eigenlijk naar de Abessijn, een ras dat beroemd is om zijn nieuwsgierigheid en liefde voor puzzelspeelgoed. Toch kan de intelligentie per kat verschillen, en een Maine Coon kan meer of minder slim zijn dan gemiddeld.

Deze hondachtige katten maken vaak indruk op hun baasjes met plotselinge prestaties van intelligentie, en ze lijken vaak veel slimmer dan de gemiddelde huiskat.

Ook al worden Maine Coons niet beschouwd als het slimste kattenras ter wereld, ze staan toch bekend om hun intelligentie.

Lees verder om enkele redenen te ontdekken waarom Maine Coon katten zo slim zijn!

Zijn Maine Coons de slimste katten?

De Maine Coon is een zeer populair kattenras dat bekend staat als aanhankelijk, vriendelijk en zeer intelligent.

Deze katten hebben een aantal unieke persoonlijkheidskenmerken, zoals de neiging om te tsjirpen of te trillen in plaats van te miauwen, en een affiniteit met spelen in het water!

Lees meer op ‘Maine Coon persoonlijkheidskenmerkenin mijn artikel.

Maine Coons zijn ook vrij duur, als gevolg van hun hoge fokkosten, evenals hun mooie uiterlijk en hoge intelligentie.

Maine Coons zijn beroemd omdat ze slim zijn, maar ze worden eigenlijk niet beschouwd als het slimste kattenras in de wereld. Die prestatie gaat naar de Abessijn, een actief, hondachtig ras dat allerlei trucjes kan leren.

Ook al zijn ze misschien niet het slimste kattenras ter wereld, zijn Maine Coons intelligent? Absoluut! Deze katten zijn ongelooflijk slim en kunnen zelf ook heel wat trucjes leren!

Hier is de top tien van dingen die Maine Coons doen die bewijzen dat ze tot de slimste kattenrassen behoren:

1. Maine Coon katten kunnen worden getraind

Veel eigenaren zijn geschokt als ze horen dat Maine Coon katten kunnen worden getraind om allerlei kunstjes te doen.

De meeste mensen nemen aan dat kunstjes leren iets is wat alleen honden kunnen, maar katten zijn ook zeer intelligent.

De reden dat de meeste katten geen kunstjes kunnen leren is dat ze zeer koppig zijn, en minder geïnteresseerd zijn in het behagen van hun baasjes dan honden.

De Maine Coon’s mix van extreme intelligentie en net genoeg mensen-bevredigend instinct betekent dat deze katten de perfecte kandidaat zijn om kunstjes te leren.

Talloze eigenaren hebben hun Maine Coons geleerd om te rollen, high fives te geven en zelfs door hoepels te springen!

Maine Coons kunstjes leren is vaak veel moeilijker dan het trainen van een hond, maar met genoeg geduld (en traktaties) kun je de gemiddelde Maine Coon leren om gasten te verbazen met hun arsenaal aan kunstjes!

Je Maine Coon kunstjes leren is ook een geweldige manier om dit kattenras veel verrijking te geven.

Deze katten zijn niet alleen tevreden door met gewoon speelgoed te spelen zoals de meeste katten, en tijd besteden om uw kat kunstjes te leren is de perfecte manier om de geest van uw Maine Coon te oefenen.

Een andere manier om de hersenen van uw Maine Coon ingeschakeld te houden, is door stevige kattenspeeltjes te kopen die geschikt zijn voor de intelligentie van de Maine Coons. Dit zijn mijn 5 favoriete Maine Coon speeltjes.

2. Ze kunnen leren de kraan open te draaien

Maine Coons hebben een uiterst vreemde persoonlijkheidstrek vergeleken met de meeste katten – dit kattenras houdt van water!

Misschien vindt u dat uw Maine Coon in zijn eigen waterbak spettert, of op het aanrecht springt om met het aanrecht te spelen terwijl u de afwas doet.

Deze katten zijn ook zelfverzekerde zwemmers, en zouden je in de zomer wel eens kunnen vergezellen in het zwembad in de achtertuin!

Een ander voordeel van de liefde van de Maine Coon voor water is dat het badderen veel gemakkelijker wordt. Lees zeker mijn artikel over ‘Hoe een Maine Coon schoon te houden‘.

Sommige Maine Coons houden echter zoveel van water, dat ze daardoor in allerlei problemen komen.

Vastberaden Maine Coons leren zelfs te kijken hoe hun baasjes de kraan aan en uit zetten! Na een observatieperiode zijn deze katten bereid om het zelf te proberen, en vaak leren ze hoe ze de kraan moeten aanzetten, alleen maar om in het water te kunnen spelen!

3. De Maine Coon is zeer sociaal

Eén ding dat mensen onderscheidt van veel andere dieren is onze sociale aard.

Onze sociale neigingen zijn wat ons in de eerste plaats hielp intelligent te worden, en intelligentie wordt vaak waargenomen bij andere sociale soorten, zoals papegaaien.

Terwijl grote katten zoals tijgers en luipaarden solitair zijn, zijn de huiskatten die we vandaag kennen en liefhebben eigenlijk geëvolueerd van gemeenschappelijke woestijnbewoners die uiteindelijk gedomesticeerd werden.

Niet alle kattenrassen zijn echter uitzonderlijk sociaal.

De Maine Coon valt echt op omdat ze hunkeren naar gezelschap. Deze katten houden zoveel van hun baasjes dat ze hen vaak van kamer naar kamer volgen!

Als u uw Maine Coon dit heeft zien doen, hier is de reden dat uw zachte reus u volgt!

Een andere positieve eigenschap van de Maine Coon is dat, hoewel deze katten van hun baasjes houden, ze niet aanhankelijk zijn. Ze volgen je misschien wel, maar dat is meestal op afstand.

Deze katten zijn graag in de buurt van hun baasje, maar ze staan er niet om bekend dat ze je onder de voeten lopen of je afleiden van je werk.

4. Ze kunnen aan de lijn lopen

Veel baasjes willen hun katten buiten laten verkennen, zodat ze zich niet opgesloten voelen in huis.

Een kat vrij buiten laten rondlopen kan echter ongelooflijk gevaarlijk zijn, omdat ze dan worden blootgesteld aan allerlei bedreigingen zoals:

 • Auto’s
 • Wilde dieren
 • Gif
 • Andere katten

Gelukkig betekent de intelligentie van de Maine Coon dat er een manier is waarop u uw kat veilig buiten kunt laten verkennen.

Als u op jonge leeftijd begint, kunt u… je Maine Coon trainen om een harnas en riem te dragen…, en u kunt uw kat zelfs uitlaten!

Ik heb dit gekocht extra grote kattenriem van Amazon, want het is comfortabel voor onze Maine Coon kat, en past Pippin’s 20lbs gewicht!

Het kan wat tijd en geduld kosten om deze vaardigheid op te bouwen, en je zult klein moeten beginnen, meestal met kleine wandelingen door de tuin.

Maar na een tijdje kun je je Maine Coon meenemen op lange, aangename wandelingen door de buurt!

Sommige van de meer buitensporterende types slagen er zelfs in om hun katten te trainen om te gaan wandelen! Dit is een prachtige manier om je kat de wereld te laten zien, zonder je zorgen te maken dat hij gewond raakt of zelfs doodgaat.

5. Maine Coons kunnen je emoties lezen

Maine Coons zijn niet alleen liefdevol en aanhankelijk, ze hebben ook het griezelige vermogen om de stemming van hun huishouden te lezen!

Veel eigenaren merken op dat hun Maine Coons op de een of andere manier kunnen voelen wanneer ze verdrietig zijn, en deze katten zullen vaak naar boven komen om een huilende mens te troosten.

Evenzo worden ze vaak nerveus en gespannen als ze spanning of woede in het huishouden voelen.

De zeer gevoelige aard van de Maine Coon is een dood weggevertje van hoe intelligent deze katten zijn.

Het betekent echter wel dat Maine Coon eigenaren moeten oppassen dat hun emoties hun katten niet te veel beïnvloeden.

Ruzies tussen gezinsleden kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat een Maine Coon zich gestrest en onveilig voelt, dus je zult je best moeten doen om je kat zich welkom te laten voelen in zijn omgeving.

Klik hier om mijn artikel te lezen over hoe je kunt zien of je Maine Coon kat gestrest is.

Zolang je je Maine Coon met vriendelijkheid behandelt, kun je er misschien op rekenen dat je katachtige vriend je troost na een zware werkdag!

6. Ze zijn erg geduldig met kinderen

Alle katten, ook Maine Coons, begrijpen dat menselijke kinderen gewoon kinderen zijn.

Katten zijn altijd extra geduldig met hun eigen jongen, en ze hebben geleerd dat ze soms ook wat geduldiger moeten zijn met mensenkinderen.

Meer op hun hoede zijnde katten vermijden uiteindelijk kinderen omdat ze geleerd hebben dat ze soms onvoorspelbaar kunnen zijn.

Maine Coons zijn echter waarschijnlijk het beste kattenras voor kinderen.

Deze katten zijn zo geduldig dat ze zich zelfs door kinderen laten aankleden voor de lol!

Maine Coons schijnen een speciaal zwak voor kinderen te hebben, en sommige eigenaren hebben ze zelfs beschermend gedrag zien vertonen, zoals voorkomen dat kinderen op gevaarlijke plaatsen komen.

Natuurlijk is het essentieel dat u alle kinderen in uw huishouden leert zich voorzichtig te gedragen met de kat.

Hoe geduldig Maine Coons ook kunnen zijn, ze tolereren niet dat er aan hun snorharen wordt getrokken, en een onhandelbaar kind kan een kat gemakkelijk verwonden of zelfs doden.

Hier is een video van onze Maine Coon kat die met onze dochter speelt. Deze twee hebben zo’n sterke band, en ‘Pippin’ onze Maine Coon kater is altijd extra zacht en voorzichtig geweest om haar niet te klauwen of te krabben:

Maine Coon Central’s Youtube Kanaal

7. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren

Het Maine Coon kattenras schiet goed op met kinderen, maar zijn Maine Coons vriendelijk met andere katten?

Terwijl sommige kattenrassen het liefst het huis regeren, geven Maine Coons vaak de voorkeur aan gezelschap in de vorm van andere dieren.

Als je de meeste tijd van huis bent, dan is het eigenlijk het beste om een metgezel voor je Maine Coon te nemen.

Lees mijn artikel ‘Hebben Maine Coons een metgezel nodig?voor meer informatie over de sociale behoefte van dit ras aan gezelschap.

Maine Coons schieten niet alleen goed op met andere katten, maar ze zijn zelfs bevriend met honden en andere dieren!

Natuurlijk moeten Maine Coons niet worden gehouden in een huishouden met kleine dieren die ze als prooi zullen zien, zoals vogels of knaagdieren. En hoewel Maine Coons van gezelschap houden, moet u uw kat voorzichtig introduceren bij nieuwkomers.

De introductie van een nieuwe kat of hond aan uw Maine Coon kan dagen of zelfs een paar weken duren!

Zelfs de vriendelijkste Maine Coons zullen moeten leren hun ruimte te delen en te wennen aan een nieuw lid van de familie.

8. De Maine Coon is een uitstekende jager

De uitstekende jachtvaardigheden van de Maine Coon zijn eigenlijk de reden dat deze katten in de eerste plaats populair werden.

Dit ruige ras ontwikkelde zich op natuurlijke wijze in de staat Maine, waar ze hun eigen voedsel vingen om te overleven.

Lokale kolonisten beseften al snel dat ze heel nuttig waren, en hielden ze in de buurt om hun schuren te ontdoen van muizen, ratten en ander ongedierte. Zeelieden namen ook Maine Coons mee op schepen om dezelfde reden.

Maine Coons hebben een grote prooidrift, en ze zijn uitermate goed in het vangen van allerlei soorten dieren.

Veel mensen houden deze katten graag in de buurt, zodat muizen en andere dieren hun garages niet teisteren.

De eigenaars van Maine Coons in de buitenlucht ontdekken soms dat hun kat hen zelfs een prooi heeft gebracht om te “delen”!

9. Sommige Maine Coons spelen Fetch!

Er is een reden waarom Maine Coons vaak de honden van de kattenwereld worden genoemd.

Deze katten staan niet alleen bekend om het doen van kunstjes; ze kunnen ook leren apporteren!

Veel eigenaren zijn geschokt te ontdekken dat, na het gooien van een speelgoed muis of bal voor hun kat om mee te spelen, hun Maine Coon direct naar hen terugkomt met het speelgoed, in de verwachting dat het opnieuw wordt gegooid.

10. Maine Coons vervelen zich gemakkelijk

Tot slot, een ander teken dat Maine Coons superslim zijn, is dat ze zich vrij gemakkelijk kunnen vervelen.

Maine Coons zijn niet tevreden met gewone speeltjes zoals de meeste katten. Dit kattenras heeft veel mentale stimulatie nodig om zich niet te vervelen.

Na veel vallen en opstaan, vond ik dat deze 5 Maine Coon kat speelgoed zijn de beste (in Pippin’s ogen, in ieder geval!).

Maine Coon eigenaren moeten investeren in stevig speelgoed dat bestand is tegen hard spel, evenals gemotoriseerd speelgoed dat wat meer intelligentie vereist om mee te spelen.

Sommige eigenaren krijgen hun Maine Coons zelfs puzzelspeeltjes! Regelmatige speelsessies zijn ook belangrijk om uw kat gestimuleerd te houden.

Een andere manier om te voorkomen dat uw Maine Coon zich gaat vervelen is het aanschaffen van een kattenboom.

Deze katten houden van klimmen, dus een grote, stevige kattenboom, evenals enkele kattenplanken geïnstalleerd langs de muren, zijn perfect om uw kat bezig te houden en te vermaken.

Slimme kat test

Als u vermoedt dat uw kat slim is, maar het zeker wilt weten, kunt u het IQ van uw kat testen met verschillende tests.

Bedenk echter dat intelligentie heel moeilijk te kwantificeren is, en dat zelfs dierengedragswetenschappers geen harde en snelle regels hebben om de intelligentie van een dier te bepalen.

Hier zijn enkele testen die u uw kat kunt laten doen om zijn intelligentie te benaderen:

 • Chewy Cat intelligentie quiz: Dit is een gemakkelijke multiple choice quiz die de intelligentie van uw kat zal scoren. Het neemt verschillende scenario’s, zoals hoe uw kat reageert op het horen van zijn naam, om aan te geven of uw kat boven of onder de gemiddelde katachtige intelligentie zit.
 • Omlet: Deze kat IQ test is uitgebreider dan de Chewy quiz, en scoort de intelligentie van uw kat over een breed scala van scenario’s. Houd er echter rekening mee dat deze quiz specifiek gericht is op buitenkatten, en niet zo nuttig zal zijn voor eigenaren van binnenkatten.
 • Adopteer en winkel: In plaats van een quizformaat biedt deze katachtige intelligentietest vier verschillende oefeningen die u kunt doen om de hersenen van uw kat te testen. Deze test meet de intelligentie van uw kat zelfs ten opzichte van mensen, zodat u een beter idee krijgt van hoe slim uw kat werkelijk is.

Top 10 slimste kattenrassen

Als u geïntrigeerd bent door de intelligentie van de Maine Coon, maar denkt dat dit niet het juiste kattenras voor u is, dan zijn hier tien andere katten die wellicht uw aandacht trekken.

Deze katten worden algemeen erkend als de slimste kattenrassen die er zijn, naast de Maine Coon natuurlijk (bron 1):

 • Abessijn
 • Sphynx
 • Siamees
 • Bengaal
 • Cornish Rex
 • Korat
 • Singapura
 • Tonkinese
 • Turkse Van
 • Japanse Bobtail

Meest Domme Kattenrassen

Helaas is niet elke kat superslim, en sommige staan zelfs bekend om hun benedengemiddelde intelligentie.

Hier is een lijst van de domste kattenrassen die er zijn (bronnen 1,2):

1. Perzisch

Het klassieke geplette gezicht van de Pers ziet er misschien schattig uit, maar het is eigenlijk het gevolg van een aandoening die bekend staat als brachycephalie, die de schedel plet en resulteert in een vernauwde luchtweg.

Dit veroorzaakt niet alleen ademhalingsproblemen, maar vermindert ook de intelligentie van de kat.

Dit komt omdat de geplette schedel van de Pers abnormaal klein is, en zijn hersenen veel kleiner zijn dan die van de meeste kattenrassen.

Als gevolg daarvan worden deze katten, samen met hun nauwe verwanten, de Himalaya en de Exotic Shorthair, beschouwd als de domste kattenrassen ter wereld.

Ondanks hun gebrek aan intelligentie, zijn Perzische katten echter vriendelijk en lief en zijn ze geweldige schootkatten.

2. Birmaan

Net als de Perzische kat zijn ook Birmaanse katten brachycephalisch en hebben ze onnatuurlijk geplette schedels die hun hersenomvang beperken.

Dit betekent dat deze katten ook vrij dom zijn, hoewel ze, net als de Perzen, volgzaam en aanhankelijk zijn.

3. Birmaan

De Birmaan is een nieuwsgierig kattenras dat, hoewel slimmer dan de Perzische, nog steeds als een beetje dom wordt beschouwd. Deze nieuwsgierige katten denken vaak niet goed na over hun acties, en komen uiteindelijk vast te zitten of in allerlei problemen!

Birmanen hebben meer energie dan Birmaanse of Perzische katten, maar ze zijn ook vrij liefdevol en aanhankelijk.

Conclusie

Veel eigenaren zijn geschokt door de intelligentie van hun kat, en vragen zich af, zijn Maine Coons de slimste katten?

Hoewel het slimste kattenras ter wereld eigenlijk de Abessijn is, worden Maine Coons ook erkend als zeer intelligent.

Deze katten kunnen kunstjes leren, wandelen, en sommige kunnen zelfs apporteren!

Natuurlijk, omdat ze zo intelligent zijn, kunnen Maine Coons zich vrij gemakkelijk vervelen, dus het is belangrijk om uw kat veel stimulatie te bieden, zodat ze hun verstand scherp kunnen houden.

Zijn zwarte katten intelligenter?

De vachtkleur van een kat heeft geen invloed op zijn intelligentie of persoonlijkheid, dus zwarte katten zijn niet intelligenter dan andere katten.

Plaats een reactie